Dating abonnement opzeggen? Zo annuleer je een betaald lidmaatschap

Michael Slender
Door Michael Slender
8 minuten leestijd

Als we de tegeltjeswijsheid mogen geloven is liefde niet te koop, maar toch het kostbaarste wat er is. Misschien is dat wel de reden waarom zo veel singles bereid zijn om te betalen voor het vinden van liefde. Tijdelijk in de spotlight getoond worden, Superlikes, crushnotes, zien wie jou leuk vindt en nog vele andere functies zijn beschikbaar tegen betaling. Stuk voor stuk maken ze de kans op liefde groter, maar dan zit je wel vast aan de financiële verplichting van een abonnement.

Hoewel de meeste dating apps het freemium model volgen, en dus gratis zijn maar met beperkingen, bieden ze ook betaalde lidmaatschappen aan. In de vorm van een abonnement krijg je toegang tot allerlei exclusieve features – die niet beschikbaar zijn voor de niet-betalers. En dat doen veel mensen. Je betaalt immers ook voor Netflix, Spotify en Videoland; dus waarom niet voor een dating app?

Met slinkse tactieken word je verleid om zo’n abonnement af te sluiten. Meer kansen, betere matches en zelfs contactgaranties: je lijkt wel gek als je het niet doet. Maar terwijl de apps er alles aan doen om je te converteren tot een betalende abonnee, zo weinig doen ze eraan om je duidelijk te maken hoe je het abonnement opzegt. Dat doen wij wel: we leggen je uit hoe je het dating abonnement opzegt.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat je moet weten

Er is een onderscheid te maken tussen datingsite abonnementen en die van dating apps. Dat verschil heeft te maken met de betaalmethode. Waar een datingsite in de regel gebruikmaakt van automatische incasso’s via je bankrekening, maakt een app vaker gebruik van app store abonnementen. Het proces van opzeggen is daardoor compleet anders. We leggen de standaard manieren uit waarop je het betaalde lidmaatschap kunt opzeggen, zowel voor datingsites als voor dating apps.

Datingsite abonnement opzeggen

Het lijkt misschien wat tegenstrijdig, maar om je abonnement te stoppen ga je eerst naar de datingsite. Bezoek de website en log in op je account. Wat je daarna moet doen om het abonnement te stoppen, verschilt per datingsite. De standaardwijze waarop je het abonnement kunt stopzetten, verloopt echter bijna altijd hetzelfde. Dit zijn de (algemene) stappen die je kunt volgen:

 1. Ga naar de Instellingen van je profiel.
 2. Tik op Abonnement of Lidmaatschap.
 3. Tik op Abonnement stoppen.
 4. Tik op Bevestig.

De bovenstaande stappen verschillen waarschijnlijk van wat je ziet in je account. Lukt het hiermee niet om je abonnement op te zeggen? We hebben per datingsite een handleiding gemaakt voor het opzeggen van je betaalde lidmaatschap. Dit zijn de handleidingen:

Dating app abonnement opzeggen

In het geval van een dating app is het stopzetten van een abonnement doorgaans relatief eenvoudig. Aangezien de apps allemaal gebruikmaken van de app store functies, zijn de betaalde abonnementen op te zeggen in de instellingen van de app store. Dit zijn de stappen die je kunt volgen voor iOS en Android-apparaten:

iOS:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Tik op je naam.
 3. Tik op Abonnementen.
 4. Tik op de naam van de app.
 5. Tik op Annuleer abonnement.1

Android:

 1. Ga naar de Google Play Store-app.
 2. Open het menu.
 3. Tik op Abonnementen.
 4. Tik op de naam van de app.
 5. Tik op Abonnement opzeggen.
 6. Volg de instructies.2

Wanneer je deze stappen volgt, wordt je abonnement voor de dating app per direct opgezegd. Je kunt dan nog wel gebruikmaken van het betaalde lidmaatschap voor de periode waarvoor je al betaald hebt. Het betaalde lidmaatschap wordt na deze periode niet meer automatisch verlengd. Bijvoorbeeld:

Als je bijvoorbeeld op 1 april een jaarlijks abonnement hebt genomen op Tinder voor € 50,- en op 1 augustus je abonnement annuleert, dan geldt het volgende:

 • Je hebt tot 31 maart van het volgende jaar toegang tot het betaalde lidmaatschap.
 • Er wordt op 1 april van het volgende jaar geen nieuw bedrag in rekening gebracht.

Zie je het abonnement niet in de app store staan? Dan moet het mogelijk zijn om het lidmaatschap in de app te kunnen stoppen. Voor deze apps hebben we een handleiding geschreven voor het verwijderen van je account en lidmaatschap:

Alternatieven

Zeg je je abonnement op omdat je bent uitgekeken op de betreffende datingsite of app? Ben je nog wel in de race voor liefde, maar heb je nog niemand waarmee je deze marathon kunt lopen? Gelukkig zijn er meer dan genoeg alternatieven, die elk een andere aanpak hebben. Het beste alternatief? Dit zijn de drie dating apps die wij aanbevelen:

Veelgestelde vragen

Wordt een dating abonnement automatisch verlengd?

Ja, in de meeste gevallen wordt een dating abonnement automatisch verlengd voor dezelfde periode. Als je bijvoorbeeld een lidmaatschap van 6 maanden hebt afgesloten, dan wordt dit lidmaatschap na deze 6 maanden automatisch verlengd voor nog eens 6 maanden. Er zijn echter uitzonderingen van datingsites die abonnementen niet automatisch verlengen.

Geldt het herroepingsrecht voor dating abonnementen?

Ja, een overeenkomst die via het internet tot stand is gekomen, kan binnen 14 dagen zonder opgave van redenen geannuleerd worden. Als er tijdens de overeenkomst al gebruikt wordt gemaakt van de diensten, vervalt het herroepingsrecht. Het is wel mogelijk een deels afgenomen dienst te herroepen, waarbij je het verbruikte deel van het lidmaatschap vergoedt.

Hoe stop ik de automatische verlenging?

De automatische verlenging van het betaalde lidmaatschap dient te gebeuren voordat de betaalde periode is afgelopen. Hoe dit precies kan, verschilt per datingsite en app.

Kan ik ooit weer een nieuw abonnement nemen?

Ja, het is altijd mogelijk om een nieuw abonnement te nemen bij een datingsite of app, tenzij er sprake is geweest van een blokkade of ongewenst gedrag.

Wordt mijn datingprofiel verwijderd als ik het abonnement opzeg?

Nee, je datingprofiel blijft normaal gesproken actief als je alleen het abonnement opzegt. Je profiel blijft zichtbaar voor andere gebruikers.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie