Als belangrijk onderdeel van de Benelux is er een sterke samenhang tussen België en Nederland. Wie net over de grens gaat merkt misschien een opmerkelijk verschil in de kwaliteit van de snelweg, maar de mensen die er wonen hebben echter veel overeenkomsten met Nederlanders. Vandaar dat we nu de Belgische datingsites onder de loep nemen.

Vooral voor de Nederlanders die in het zuiden van het land wonen kan het geen kwaad om eens over de grens te kijken. Want als je in Noord-Brabant woont, dan is het niet gek dat je ook eens in Vlaams-Brabant of Waals-Brabant wilt rondkijken. Het is misschien een ander land, maar het is echt zund als je niet alles opties overweegt. Misschien loop je wel een match made in heaven mis, omdat je je zoektocht naar liefde laat beperken door de ontastbare landsgrenzen.

Bovendien is Nederlands een van de drie officiële talen in België. Sterker nog: ongeveer 60% procent van de Belgische bevolking spreekt Nederlands, vooral in Vlaanderen. Dat zijn zo’n 7 miljoen Belgen die je kunt aanspreken in je eigen taal. Natuurlijk zijn dit niet allemaal singles, maar het toont wel aan dat er heel wat interessante singles te vinden zijn in België. Als je je “werkgebied” dus wat verder wilt vergroten in de richting van het zuiden, dan zijn dit de datingsites waar de Belgen actief zijn:

Waar moet ik zoeken?

Het klinkt eenvoudig: een datingsite openen en meteen ben je in bereik van duizenden Belgische singles. Alleen is het in de realiteit niet zo simpel. Want als je niet filtert op locatie, dan zou je zomaar gematcht kunnen worden met een inwoner van Namen, de meest zuidelijke provincie van het land. Aangezien je daardoor al bijna aan de Franse grens belandt, is het slim om alleen te zoeken in de meest noordelijke provincies van België:

  • West-Vlaanderen
  • Oost-Vlaanderen
  • Antwerpen
  • Limburg

De meeste datingsites bieden de mogelijkheid om op locatie te selecteren, zodat je niet gematcht wordt met Belgische singles die te ver van Nederland verwijderd zijn. De ervaring leert immers dat relaties meer kans op succes hebben, als de twee mensen in de relatie niet te ver bij elkaar vandaan wonen. En eerlijk is eerlijk: het is natuurlijk een stuk makkelijker om even snel bij de ander op bezoek te gaan.

Belgische provincies

Gecombineerde databases

De combinatie van België en Nederland blijft niet beperkt tot de regionale intergouvernementele samenwerking zoals de Benelux wordt genoemd. Onderling wordt veel meer gedeeld, waaronder de databases van sommige datingsites. Deze datingsites richten zich op beide landen en bieden de leden dus de mogelijkheid om op één en dezelfde website verder te kijken dan de landsgrenzen.

Een van de toonaangevende voorbeelden is Meetic, een van de eerste grote ontmoetingssites in Vlaanderen. Dit oudje onder de traditionele datingsites ging zelfs een tijdje door het leven als Lexa.be, de Belgische tegenhanger van Lexa.nl. Dat wil zeggen dat beide datingsites dezelfde eigenaar hebben en werken vanuit dezelfde database. Hierdoor kunnen zowel de Meetic- als Lexa-gebruikers contact met elkaar opnemen, alsof ze actief zijn op dezelfde datingsite.

Steeds meer singles

Nederland en België komen op veel punten overeen, zo ook op de demografische vooruitzichten. In 2017 luidde België de noodklok: het aantal singles stijgt. Dat bleek uit de laatste cijfers van het Federaal Planbureau België waarin het een voorspelling deed voor de toekomst. De vooruitzichten van 2016 tot 2060 zijn duidelijk. Tegen 2060 is de helft van de Belgen single. Met andere woorden: steeds meer Belgen worden of blijven de komende jaren single waardoor het in de lijn der verwachting ligt dat de datingsites steeds meer worden bezocht.

Het aantal vrijgezellen in België neemt toe, met als gevolg dat er een groeiende vraag is naar geschikte partnerkandidaten. Dat blijkt uit de grote singles enquête van weekblad Flair waaraan 1.537 vrouwelijke Belgische singles deelnamen. De cijfers uit het onderzoek liegen er niet om. Maar liefst 72 procent van de deelneemsters vindt het oké om even vrijgezel te zijn, maar staat wel open voor een relatie. Voor 21 procent wordt het wel een keer tijd om de ware te ontmoeten: liever vandaag dan morgen. Slechts 7 procent van de Belgische singles omschrijft zichzelf als ‘happy single’. Verder geeft 43 procent van de ondervraagden aan zich vaak eenzaam te voelen.

… en zij missen seks

Wat de vrouwelijke Belgische vrijgezellen het meest missen? Seks. Maar liefst 49 procent geeft toe dat het gebrek aan seks het moeilijkste aspect van het vrijgezellenbestaan is. Je zou zeggen dat anonieme one-night stands de oplossing zou kunnen zijn, maar bijna de helft van de vrouwen geeft aan dat dit niets voor hen is. Daarnaast vindt 71 procent het populaire concept van ‘Friends with benefits’ maar niets. 37 procent van de vrouwen heeft weleens een one-night stand gehad, maar vindt dat niets in vergelijking met seks met een vaste partner. Opvallend is overigens dat seks vaker wordt genoemd als iets dat gemist wordt, dan het gevoel niet geliefd te zijn (42 procent).

Beoordeel Belgische datingsites

Alle beoordelingen van Belgische datingsites

3,7
Rated 3,7 out of 5
3,7 van 5 sterren (op basis van 3 reviews)
Uitstekend0%
Heel goed67%
Gemiddeld33%
Slecht0%
Verschrikkelijk0%

Vriendelijke community

Rated 4,0 out of 5
23 juni 2024

Vriendelijk, wat het gemakkelijk maakt om nieuwe mensen te leren kennen

Cyber Ninja
Gecontroleerd

Beperkte opties

Rated 3,0 out of 5
25 mei 2024

Helaas zijn de functies op Belgische datingsites beperkt en kan het aanbod van potentiële matches beperkt zijn

S S
Gecontroleerd

Lokale connecties

Rated 4,0 out of 5
23 mei 2024

Deze datingsites zijn perfect voor het vinden van lokale connecties. Vooral Meetic heb ik veel ervaring mee. Het zou mooi zijn als er meer apps zijjn die vooral op België richten

SvdB 94
Gecontroleerd