Wat is casual dating? 9 dating apps en sites voor casual relaties

Michael Schouten
Door Michael Schouten
16 minuten leestijd

Mede dankzij hitprogramma’s zoals Love Island, The Bachelor en Love is Blind is het helemaal in om de opties open te houden. Het is een uitdrukking die we maar al te vaak horen in realityprogramma’s en tegenkomen op datingapps. In de televisieprogramma’s weerhouden de felbegeerde singles zich ervan om al hun eieren in de mand van één persoon te leggen. Of het nu op een eiland is of in een datecabine: ze willen eerst casual daten vóórdat ze hun definitieve keuze maken.

In de loop van de tijd is daten geëvolueerd om te passen bij het leven dat singles nu leiden. De traditionele datingcultuur is veranderd en met deze verandering zijn verschillende nieuwe termen geïntroduceerd. Van friends with benefits tot ghosting: elk van deze termen beschrijven een onderdeel van het moderne daten. En als er twee woorden zijn die synoniem staan aan de huidige datingwereld waarin singles graag hun opties openhouden, dan is het wel ‘casual dating’.

Wat is casual dating?

Casual dating is een relatie zonder vastigheid. Soms is het een fase in aanloop naar een vaste relatie, soms is het een gewenste situatie omdat vastigheid juist niet het doel is. Een relatie in deze vorm geeft je de kans om zonder druk te kunnen daten. Er zijn (nog) geen verplichtingen en verwachtingen zoals bij een vaste relatie. Casual dating staat dan ook vaak gelijk aan een relatie die niet-exclusief is.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Bij casual daten gaan mensen ervan uit dat het prima is om andere mensen te zien, tenzij expliciet is afgesproken dat er sprake is van exclusiviteit. Toch is het altijd verstandig om op een gegeven moment een gesprek over exclusiviteit te hebben om er zeker van te zijn dat iedereen op één lijn zit.

In de volksmond wordt casual daten vaak gekoppeld aan relaties waarin er sprake is van seks. Bij deze relaties wordt dan niet gesproken over een ‘relatie’. Daarmee lijkt casual daten als uitdrukking veel op friends with benefits met het verschil dat seks optioneel is bij casual dating. In het kort zijn dit de kenmerken van casual dating:

 • relatie zonder het label ‘relatie’
 • meer een relatie dan friends with benefits of hookup
 • vooral gericht op plezier, minder op liefde
 • kan maar hoeft niet gericht zijn op seks
 • niet-exclusief, tenzij besproken

Casual daten betekent dat je op date gaat, tijd met elkaar doorbrengt en van elkaars gezelschap geniet, maar niet direct een langdurige relatie verwacht. Zoals de naam het eigenlijk al zegt, is het een nonchalante manier van daten. Je vindt de ander leuk genoeg om mee samen te zijn, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Als je er niet klaar voor bent om een serieuze relatie aan te gaan of dat absoluut niet wilt, dan is casual daten de perfecte oplossing.

9 casual datingapps en sites

Geen valse hoop, wel seks en geen vaste verbintenis. Het zijn deze voordelen die casual daten populair hebben gemaakt onder de singles van nu. En omdat de vraag naar deze specifieke vorm van contact sterk is toegenomen, hebben verschillende apps en sites zich erop toegelegd om de ontmoetingsplek te zijn voor casual daters.

Ben je niet meteen op zoek naar een huwelijkspartner? Hou je liever de opties open terwijl je wel je behoeften wilt vervullen? Op deze sites en apps ontmoet je mensen met een vergelijkbare casual dating-mindset.

novamora

novamora
Casual chat tip: Novamora
 • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
 • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

1. Novamora

Novamora is onze eerste en beste keuze voor casual daten. Het is de datingsite die zichzelf als ‘pittig’ bestempelt en is eigenlijk gemaakt voor mensen die ongedwongen willen daten. Omdat het voor 100% gericht is op deze vorm van daten, zijn er nogal wat mensen in de app die coole, aantrekkelijke en sexy mensen willen ontmoeten. Als je op zoek bent naar een casual datepartner die het niet meteen over relatieverwachtingen heeft, dan is dit de winnaar voor jou. Reden genoeg dus om Novamora eens te proberen.

App StoreGoogle Play

secretflirt

2. Secretflirt

Op zoek naar een relatie zonder het label ‘relatie’? Wel de lusten van een relatie, maar niet de lasten? Als het gaat om casual daten, komt het onderwerp discretie meestal naar voren. En dat is precies wat Secretflirt te bieden heeft: een datingapp voor flirten en meer die anonimiteit hoog in het vaandel heeft. Wat Secretflirt een van de beste keuzes maakt is dat het volledig gratis is voor iedereen die op zoek is naar een man.

App StoreGoogle Play

sdc

3. SDC

SDC is wereldwijd het grootste platform voor swingers die casual willen daten. Het platform van SDC, als afkorting van Swingers Date Club, richt zich al vele jaren op een publiek met andere datingwensen dan de gemiddelde single. Over het algemeen is SDC een app die zich richt op swingers, maar kinksters, ruimdenkende singles en anderen zijn ook meer dan welkom. Daarmee is het ’s werelds grootste lifestyle-community om hookups, casual dates en meer te vinden met gelijkgestemde swingers, singles en kinksters.

App StoreGoogle Play

ondeugend daten

4. Ondeugend Daten

Ondeugend Daten staat hoog op de lijst van datingsites voor casual dating. Waarom? Omdat het een platform biedt waarop je alleen maar gelijkgestemden vindt die niet meteen op zoek zijn naar een serieuze relatie. En je kunt er zeker van zijn dat veel van deze mannen en vrouwen (en stellen) op zoek zijn naar casual dating. Net als jij. Met een naam als dat van Ondeugend-Daten mag je er ook van uitgaan dat het er ondeugend aan toe gaat op deze site die zowel op je smartphone als laptop te gebruiken is.

App StoreGoogle Play

regio sexcontact

5. Regio Sexcontact

Om wat meer richting seksdating te gaan is er Regio Sexcontact, een datingsite voor casual seks. De casual datingsite biedt een platform waar mannen, vrouwen en stellen aan elkaar worden voorgesteld door middel van de FotoZapper en zoekopdrachten. Met behulp van de zoekfilters kun je iemand in je regio vinden die net als jij op zoek is naar een opwindende date. Regio Sexcontact is vooral populair voor ontmoetingen tussen liefhebbers van friends with benefits en anonieme contacten.

App StoreGoogle Play

fruitz

6. Fruitz

Als mensen het over de Fruitz datingapp hebben, dan gaat het vaak over de speelse verwijzing naar fruit. Hoewel deze app voor alle intenties is en niet alleen voor casual daten, kun je wel gematcht worden met gelijkgestemden. Deze vullen net als jou een watermeloen of perzik in om hun intenties bekend te maken, die respectievelijk verwijzen naar ‘friends with benefits’ en ‘vanavond een bed mee te delen’.

App StoreGoogle Play

pure

7. Pure

Schaamteloos daten? Dat is wat Pure voor elkaar wil krijgen met de app die zij hebben ontwikkeld. Niet alleen kun je je opties openhouden op deze datingapp, ook kun je zo open zijn als je maar wilt. Pure noemt zichzelf in ieder geval de ‘beste plek voor dirty talk, sexting en videochats’. Eerlijk daten zonder schaamte: dat is hoe de app het voor zich ziet, een plek waar jezelf kunt laten gaan. Of je nu wel of niet casual wilt daten, Pure is een plek waar je je seksualiteit kunt verkennen. Misschien verras je jezelf wel als je ontdekt wat je leuk vindt.

App StoreGoogle Play

feeld

8. Feeld

Oorspronkelijk genaamd 3nder, is Feeld een sekspositieve datingapp voor singles en stellen die zichzelf en hun grenzen willen ontdekken. Of dat nu betekent hoe ze een derde persoon in hun slaapkamer kunnen krijgen of hoe vrij ze kunnen zijn met iemand waarvan ze niet eens de naam weten: Feeld is taboeloze plek waar mensen zichzelf en hun kinks kunnen ontdekken. Omdat Feeld een vrijblijvend karakter heeft is het uitermate geschikt voor casual daten. Met behulp van je locatie (GPS) kun je zoeken naar singles en stellen bij jou in de buurt.

App StoreGoogle Play

Passievoortwee

9. Passievoortwee

Laten we er niet omheen draaien: casual daten is niet alleen voor singles. Mensen met een open relatie en swingers zijn er ook dol op, want deze vorm van daten pas precies bij een koppel dat zichzelf en hun relatie wil ontdekken. Datingsite Passie voor Twee is een platform voor deze groep mensen. Gepassioneerd daten zonder de verplichtingen? Overweeg dan om lid te worden van Passie voor Twee.

Waarom casual daten?

Als we het over casual dating hebben, dan is alles wat minder serieus. Je kunt de ander oprecht interessant vinden, dolkomisch en superaantrekkelijk. Maar dat staat los van deze relatievorm. De verwachtingen zijn anders en er wordt minder tijd aan elkaar besteed. Je hoeft niet alles te delen met de ander en ook kun je je eigen leven blijven leiden terwijl je met de ander afspreekt.

In een serieuze relatie is dagelijks contact bijvoorbeeld de regel, maar bij casual daten is dat minder gebruikelijk. Je hoeft elkaar niet elke dag te zien en leeft elk je eigen leven. Het is zelfs mogelijk dat je elkaar maar eens in de week of maand ziet. Hoe vaak je elkaar ziet in een casual relatie verschilt per stel, er zijn geen vaste regels voor casual dating.

 • meer ervaring opdoen met daten en relaties
 • voorkomen dat je gehecht raakt aan één persoon
 • aftasten of iemand geschikt is als levenspartner
 • plezier zonder verplichtingen
 • wel de lusten, niet de lasten

Casual daten kan soms serieuzer worden; de ongedwongen fase is vaak de beginfase van een toegewijde relatie. Andere keren is het geen fase en is casual daten het einddoel. Sommige mensen kiezen er bewust voor hun interacties wat oppervlakkiger te houden zonder een diepe emotionele band te ontwikkelen met de persoon met wie ze aan het daten zijn.

Sommige mensen willen zich niet aan één persoon binden om meer ervaring op te doen met relaties en te voorkomen dat ze gehecht raken aan één persoon. Door op deze manier te daten houden ze de emotionele investering klein. Anderen daten casually in de hoop iemand te vinden om een toekomst mee op te bouwen.

Een slechte reputatie

Casual dating heeft vaak een slechte reputatie of een negatieve klank wanneer erover gesproken wordt. Het wordt dan ook vaak gekoppeld aan roekeloos en onvolwassen gedrag van mensen die hun eigen grenzen niet kennen. Casual daten is echter een belangrijk onderdeel van ontdekken wie je bent en wat (wie) je wilt in het leven.

De vrije relatievorm stelt je in staat om je band en connectie met verschillende soorten mensen te testen. Omdat je niet te veel investeert in de personen met wie je datet, kun je makkelijker je eigen grenzen verkennen en verleggen. Als je wilt begrijpen wat je echt zoekt in een partner, is casual een reeele optie om te overwegen.

Wat casual dating niet is

Het is geen seksrelatie

Casual daten heeft misschien de reputatie dat het altijd over casual seks gaat, maar dat hoeft het niet te betekenen. Er hoeft niet eens sprake van seks te zijn. Casual staat meer voor het vrije karakter: een ongedwongen relatie zonder hoge verwachtingen, verplichtingen en vastigheid.

Veel singles zijn geïntimideerd door het idee van casual dating, omdat ze meteen aan seks denken. Maar casual daten impliceert geen casual seks. Het is optioneel. Een relatie waarin je niet exclusief met elkaar bent, wel zoent en geregeld afspreekt, kan dus een vorm van casual dating zijn. En in die zin is casual dating een herkenbare fase waarin veel nieuwe koppels zich bevinden als ze elkaar net kennen.

Over het algemeen is casual daten een geweldige manier om een relatie te ontdekken met iemand die je nog niet goed kent. Het is een relatievorm waarin je kunt leren wat je grenzen zijn en hoe je deze grenzen aan andere mensen kunt communiceren. Het is ook een relatie waarin je iemand op een ‘veilige’ afstand kunt leren kennen, zonder meteen de fysieke connectie en intimiteit erbij te betrekken.

Geen sprake van monogamie

Als je met iemand aan het daten bent, mag je van elkaar verwachten dat je niet met anderen afspreekt. Monogamie is de standaard in de westerse wereld en als je het niet bespreekt, dan is dit doorgaans het uitgangspunt. Echter, dat is niet voor iedereen gewenst. Casual daten is de tussenweg voor mensen die niet gebonden willen zijn, maar wel geregeld willen afspreken met dezelfde persoon.

Het grote verschil tussen casual dating en een serieuze relatie is dat er niet altijd sprake hoeft te zijn van monogamie; de situatie waarin beiden trouw aan elkaar blijven en niet afspreken met derden. Als je een casual datingrelatie hebt, dan is er geen sprake van monogamie – tenzij nadrukkelijk afgesproken.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie