10 tekenen die bevestigen dat je een alfavrouw bent

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

We zijn allemaal bekend met de alfaman. Het is de man die aan de top van de sociale statushiërarchie staat. Hij heeft meer macht, mannelijkheid en partners dan andere mannen. En dat heeft hij verkregen door z’n fysieke kracht, intimidatie en overheersing. Maar wat als je deze eigenschappen hebt terwijl je een vrouw bent? Maak kennis met de alfavrouw.

Wat is een alfavrouw?

Mensen die als leiders worden beschouwd in een samenleving, worden vaak alfa’s genoemd. Zij oefenen invloed uit op anderen, spelen een leidende rol en zorgen ervoor dat doelen worden bereikt. Terwijl we deze rol vaak aan een man overlaten, kunnen ook vrouwen deze rol aannemen. Dat is wat de alfavrouw doet.

Volgens onderzoek vertonen alfavrouwen zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen. Mannelijke eigenschappen zoals agressie, assertiviteit, academische en professionele prestaties, zelfvertrouwen en managen zijn daar voorbeelden van. Tegelijkertijd worden alfavrouwen ook omschreven als ‘ongeremd vrouwelijk en sexy’, ‘dat ze een hart hebben’ en fungeren als ‘sociaal smeermiddel’, zo komt naar voren in onderzoek.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Een alfavrouw is dus een dame die alles op een rijtje heeft: een carrière, ze weet wat ze wil en waar ze voor staat, een fijne vriendenkring, neemt de leiding, is krachtig en een openhartig persoon. Ze weet precies wat haar plek is in de maatschappij en in elke situatie weet ze haar weg te vinden. Maar wat zijn nou de stereotiepe kenmerken waaraan een alfavrouw zich kan herkennen?

10 eigenschappen van een alfavrouw

Ben jij een vrouw die succesvol, mooi en zelfverzekerd is? Dan zou het zomaar kunnen dat jij een alfavrouw bent. Weet je nog niet precies wat het inhoudt om een alfavrouw te zijn of dat het wel op jou van toepassing is? Dit zijn 10 aanwijzingen die bevestigen dat jij een alfavrouw bent.

1. Je bent een waaghals

Een alfavrouw begrijpt dat er risico’s in het leven moeten worden genomen. Zonder risico’s geen rendement op je acties. Ze  begrijpt dat risico’s nemen de manier is om doelen te behalen. En ook wordt er nergens voor teruggedeinsd. Wanneer er iets op haar lijstje staat wat ze echt wil, wordt er niet lang over nagedacht: er worden zo snel mogelijk stappen ondernomen. Een alfavrouw zal iets niet snel als een bedreiging zien, eerder als een uitdaging.

2. Andere mensen begrijpen je niet snel

Alfavrouwen kunnen intens overkomen op anderen. Dat komt omdat ze direct en openhartig zijn. Het hart ligt op hun tong, om het zo maar te zeggen. Hierdoor kunnen ze in bepaalde situaties anders handelen dan andere vrouwen. Het resultaat? Dat ze sneller verkeerd begrepen worden.

3. Je bent aanhoudend

De alfavrouw is niet zomaar uit het veld geslagen. ‘Nee’ betekent voor jou niet altijd ‘nee’. Wanneer anderen mensen opgeven, gaat de alfavrouw volhardend door. Ze zet van tevoren doelen voor zichzelf en ze zal ervoor zorgen dat deze bereikt worden – opgeven is er bijna nooit bij.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. Je weet wat je wil

Weinig mensen weten zowel wat ze willen als de weg die ze moeten nemen om daar te komen. Een alfavrouw weet dat wel. Ze heeft een plan en is klaar om het uit te voeren. Het fijne hieraan is dat je als alfavrouw vaak je zin krijgt. En gebeurt dit een keer niet, dan is dit ook geen probleem, want dat kun je aan.

5. Niets houdt je tegen

Alfavrouwen blijven werken aan hun goals, het is niet gemakkelijk om hen in bedwang te houden. Zo gemotiveerd en gedreven, slagen is dan ook de enige optie. Omdat ze precies weet ze wil is het makkelijker om ergens naartoe te werken. Ook al zit iets tegen, de alfavrouw zal het juist als een challenge zien. Alfa’s werken hard en verwachten ook – doordat ze zo hard gaan – dat ze af en toe een hindernis tegenkomen.

6. Je bent loyaal

Een alfavrouw staat klaar voor de mensen om haar heen – ze is een waardevolle ondersteuning. Geliefden zijn erg belangrijk voor haar. En omdat ze niet afhankelijk is van anderen mensen voor haar levensonderhoud of geluk, zal ze eerder mensen steunen dan steun ontvangen. Ze behandelt anderen met respect en koestert ze, zonder dat ze daar iets voor terug verwacht.

7. Mensen hebben snel een mening over jou

Aangezien de alfavrouw nogal aanwezig kan zijn, word je ook constant door anderen opgemerkt. Daardoor zullen zij sneller een mening hebben over de alfavrouw. Ze zijn het niet gewend dat een vrouw zo mondig en dominant is. Want niet iedereen is zo direct en dat kan mensen beangstigen. De meningen van anderen – zowel mannen als vrouwen – zijn bovendien sterker dan in het algemeen.

8. Je bent gericht op succes

Iets wat niet te missen is voor een alfavrouw: een carrière die als een trein loopt. Ook al wordt er op veel plekken nog een mannelijke leider verwacht, een alfavrouw laat zich daar zeker niet door tegenhouden. Als het moet zal zij de eerste vrouwelijke leider zijn. Je bent namelijk de enige persoon die het leven kan maken zoals jij dat wil. Je wacht niet tot iemand jou iets aanbiedt, je hebt zelf de kracht om naar het doel toe te werken.

9. Je bent een uniek persoon

Een alfavrouw vergelijkt zich met niemand anders, een ruwe diamant. Doordat je zoveel zelfvertrouwen hebt vind je het niet erg om op te vallen. Sterker nog, waarschijnlijk is dat zelfs onderdeel van je drive. De term ‘alfavrouw’ heeft echter niets te maken met arrogantie of egocentrisme. Ze kan bijvoorbeeld accepteren dat ze niet altijd alles weet. Er is zoveel kennis en wijsheid in de wereld, hoe zou dat ook ooit kunnen. Het zorgt ervoor dat ze met beide benen op de grond staat en haar ego niet de pan uitstijgt.

10. Je bent een krachtig persoon

Als je het aan anderen vraagt, dan vinden ze jou enorm sterk – zowel fysiek als mentaal. Elke dag een work-out om je doel te behalen? Het zal de alfavrouw niet afschrikken, omdat ze weet dat er offers gemaakt moeten worden om een doel te bereiken. En omdat ze dat weet, zal ze niet snel zeuren en klagen. In plaats daarvan gebruikt ze deze negatieve energie juist om de situatie te verbeteren.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie