Als je gay of bi bent, single en ready to mingle, dan gaat er een wereld voor je open. Technologie brengt de wereld dichterbij en met een tik op het scherm ben je verbonden met een wereldwijd netwerk van mannen. Zowel op smartphones als op tablets worden de appstores overspoeld met geavanceerde gay dating apps.

De beste gay apps maken het gemakkelijker om andere LGBTQ+-singles te ontmoeten in de hoop op een serieuze relatie of een casual date. Toch gaan veel dating apps voor mannen voornamelijk om drie dingen: seks, seks en nog meer seks.

Het kan dus moeilijk zijn om een app te vinden die meer aan je persoonlijke voorkeur voldoet, want misschien ben je wel op zoek naar een langdurige relatie of iets met meer inhoud. Wij vertellen je welke apps bij je zouden kunnen passen… en welke niet.

15 gaydatingapps voor homo en bi-mannen

Deze lijst met dating apps voor gay en bi-mannen is gerangschikt op basis van de ervaringen van gebruikers en algemene gegevens over de dating apps. Daarbij is gekeken naar het aantal downloads, gebruikersaantallen, mogelijkheden en features, kosten en de gebruiksvriendelijkheid. En niet onbelangrijk: de veiligheid. Afhankelijk van waar je naar op zoek bent, of dat nu lust of liefde is: er is altijd een app die bij je past.

Al deze apps zijn persoonlijk door ons getest als onderdeel van de reviews die we hebben gemaakt om een compleet beeld te geven van de mogelijkheden. Aangezien tijden veranderen en apps geüpdatet worden, wordt deze pagina continu bijgewerkt met de laatste up-to-date informatie. Dit zijn de beste gaydating apps; van top to bottom:

Op zoek naar sekscontacten? Kies dan voor Gaybuddy; gegarandeerd gay-contact.
Bekijken op Gaybuddy

grindr

1. Grindr

Sinds de lancering in 2009 is Grindr snel uitgegroeid tot ’s werelds beste en meest innovatieve dating app voor voor homo-, bi- en transseksuelen. Met miljoenen dagelijkse gebruikers verspreid over bijna ieder land in elke uithoek van de wereld, brengt Grindr je in contact met mensen bij je in de buurt. De Tinder voor de gaycommunity heeft een lange weg afgelegd, maar nog steeds is het de dominante nummer één gay dating app ter wereld en ook in Nederland.

Grindr is een typische dating app waarbij je een grid te zien krijgt met foto’s van mensen uit je omgeving. Met behulp van filters kun je tijdens je zoektocht filters op uiteenlopende kenmerken. Je kunt deelnemen aan een “tribe”, een groep gelijkgestemde mensen en natuurlijk kun je ook een eigen profiel aanmaken met privé en publieke foto’s inclusief een korte beschrijving van jezelf.

App StoreGoogle Play

GayParship

2. gayParship

Wat zoek jij? Is het een afspraak zonder verplichtingen of een duurzame relatie met een nette man? Als je voorkeur uitgaat naar een vaste relatie, dan stopt de zoektocht naar een gaydatingapp al snel bij gayParship. Omdat de hetero-versie van Parship te maken kreeg met een grote vraag naar een variant voor de lgbt-gemeenschap, besloot het platform voor ‘serieuze singles’ om ook voor hen een platform te ontwikkelen. Dat werd gayParship, waarschijnlijk de beste plek om te vertoeven als je niets liever wil dan een serieuze man om een toekomst mee op te bouwen.

App StoreGoogle Play

lexa

3. Lexa Gay

Het was niet alleen Parship dat ontdekte dat homomannen ook graag wilden daten op de datingsite. Datingsite Lexa kwam daar ook al snel achter met als resultaat dat ook zij de deuren openden voor homo en bi singles. Met succes, want nog steeds komen er elke maand duizenden nieuwe leden bij.

Met de ‘Start Something Real’-slogan maakt Lexa Gay duidelijk waar het om gaat: het vinden van ware liefde. Hoewel de datingsite ooit alleen beschikbaar was via de browser, heeft Lexa Gay nu ook een handige app. Met de geverifieerde profielen, zoekopdrachten met filters en events bij je in de buurt kom je niets te kort bij Lexa Gay.

App StoreGoogle Play

romeo

4. Romeo

Planet Romeo, ook wel bekend als GayRomeo, is de gay chat en dating app om je sociale netwerk uit te breiden. Het is een sociaal netwerk met de kenmerkende functies van sociale media, maar toch ook wat meer een dating app. Dat komt doordat het veel als hook-up app gebruikt wordt onder mannen die willen afspreken. Planet Romeo is er voor de cruisers, maar ook is het een leuke manier om nieuwe vrienden te maken of een spannende date te scoren.

Planet Romeo heeft wat meer mogelijkheden dan de typische dating apps. Het sociale netwerk karakter komt terug in de features zodat je niet alleen bij je in de buurt kunt zoeken maar wereldwijd. Verstuur foto’s in berichten of plaats ze op je profiel en met zogenoemde “footprints” kun je laten merken dat je interesse hebt.

App StoreGoogle Play

taimi

5. Taimi

Taimi is de ‘new kid on the block’. Maar wel eentje om rekening mee te houden. In 2021 bereikte Taimi de felbegeerde mijlpaal van 10 miljoen gebruikers. En daar stopt het niet. Sinds de oprichting in 2018 groeit het ledenbestand van Taimi als kool en om mee te groeien met het forse aantal leden investeert de app veel tijd en geld in het verbeteren en uitbreiden van de features.

Om aan te geven dat Taimi niet alleen een datingapp is, noemt het zichzelf een LGBTQ+ platform voor dating, chatten en sociaal netwerken. Met een prachtige user interface weet Taimi steeds meer gebruikers te trekken. Of je nu op zoek bent naar nieuwe vrienden, snelle dates of de liefde van je leven – bij Taimi is het mogelijk.

App StoreGoogle Play

scruff

6. Scruff

Scruff is een internationale dating app voor homo- en biseksuele mannen die draait op iOS, Android en Apple Watch. Het is een uiterst populaire dating app met wereldwijd meer dan 12 miljoen leden en 60 miljoen uitgewisselde berichten per week. De klassieke grid met profielen is ook bij Scruff aanwezig, maar je kunt ook swipen door de profielen. Bij het swipen leert de app wat je voorkeuren zijn om vervolgens nog betere voorstellen te doen. De standaardfuncties zijn ook aanwezig zoals het creëren van je eigen profiel en andere profielen die je kunt benaderen met een bericht.

App StoreGoogle Play

jackd

7. Jack’d

Jack’d is een vrij jonge dating app voor gay en bi mannen. Het is er voor je als je simpelweg een leuk chatgesprek wilt, een snelle seksdate of diepgaande vriendschap. Met je eigen profiel, matchmogelijkheden, verborgen en publieke foto’s maar ook genoeg ruimte om je voorkeur kenbaar te maken wil Jack’d de wereld veroveren als de nummer één gay dating app. Waar Jack’d trots op is? Dat het al meer dan 5 miljoen leden wereldwijd heeft. Dit lijkt behoorlijk veel, maar in Nederland blijft het ledenaantal achter op de andere gaydatingsites en apps.

App StoreGoogle Play

tinder

8. Tinder

De allergrootste en bekendste datingapp ter wereld staat vooral bekend als een ontmoetingsplaats voor hetero’s. We hebben het over Tinder, de app die het meest is gedownload. Hoewel Tinder in de beginjaren alleen voor matches tussen hetero’s bedoeld was, is het nu een plek waar iedereen een match kan vinden – ongeacht je geslacht of seksuele oriëntatie. Hetero’s en niet-hetero’s gebruiken exact dezelfde app. Maar als je de instellingen goed hebt ingevoerd, dan kom je geen mensen tegen die je niet wilt tegenkomen.

App StoreGoogle Play

hornet

9. Hornet

Hornet is de dating app voor gay, bi en nieuwsgierige jongens om met andere mannen in contact te komen. Dit is wel degelijk een dating app en de gebruikers zijn in de meeste gevallen op zoek naar seks. Zoek tussen de leden bij je in de buurt of verder bij je vandaan. Het voordeel van Hornet is dat het ook beschikbaar is via de website en niet alleen via de app.

Met meer dan 25 miljoen leden wereldwijd is Hornet een dating app in opkomst. Enkele handige features die je bij Hornet hebt? Dat zijn de notities die je per persoon kunt bijhouden, maar als je voor cupido wilt spelen dan kan dit ook. Je kunt profielen van leuke mannen delen met een vriend als je denkt dat het wat voor hem is.

App StoreGoogle Play

blued

10. Blued

Blued is een omvangrijke sociale gay-app met meer dan 27 miljoen gebruikers. Met de oprichting in China heeft deze gay app het leven van vele Aziatische mannen veranderd. Nu het ook de pijlen op het westen heeft gezet, neemt ook in de rest van de wereld het gebruik toe. Gay app Blued geeft je de mogelijkheid om een eigen (sociaal) profiel aan te maken dat je kunt gebruiken als je visitekaartje om met anderen in contact te komen.

Houd je eigen profiel up-to-date, volg anderen en leg contact met wie je maar wil. In de persoonlijke gesprekken kun je foto’s delen, maar ook livebeelden uitwisselen met je gesprekspartner.

App StoreGoogle Play

gaydar

11. Gaydar

Een andere gay dating app waar je waarschijnlijk wel eens van gehoord hebt is Gaydar. Met deze term wordt aangegeven dat je intuïtie zegt dat iemand gay is, maar het is ook de naam van deze gelijknamige gay app. Met behulp van een radar kun je andere mannen ontmoeten die dicht bij je in de buurt zijn. Maak je eigen profiel aan en benader wie je wilt. Gaydar is een drukbezochte gay dating app in meerdere landen, maar in Nederland blijft het gebruik jammer genoeg achter.

App StoreGoogle Play

boyahoy

12. BoyAhoy

BoyAhoy is een wereldwijd netwerk voor ontmoetingen met homoseksuele mannen. Ontmoet gelijkgestemde mannen bij je in de buurt of over de hele wereld. Duizenden mannen verbinden en ontmoeten elkaar iedere dag via BoyAhoy. Bij BoyAhoy kun je mannen ontmoeten die bij jou in de buurt zijn. In dit opzicht is dit een dating app met alle functies die je mag verwachten. Je kunt profielen van andere mannen bekijken, zoeken met filters en chatten met wie je wilt. Als extra functies kun je in-app cadeaus ontvangen en versturen.

App StoreGoogle Play

surge

13. Surge

In tegenstelling tot de meeste gay datingapps die werken met een grid of raster van profielen, werkt Surge meer op een manier zoals Tinder dat doet. Profielen van andere mannen en jongens worden aan je voorgesteld waarna je naar links en rechts kunt swipen om hen te beoordelen. Een swipe naar rechts betekent dat je gematcht wilt worden, met een swipe naar links ga je door naar het volgende profiel. Dus als je wat anders dan Tinder wilt proberen, een app dat wel net zo makkelijk is, dan is Surge een alternatief om te proberen.

App StoreGoogle Play

adam4adam

14. Adam4Adam

Geen Eva voor deze Adam, maar een Adam. Bij Adam4Adam vinden mannen elkaar op een platform dat voorheen alleen beschikbaar was als een klassieke datingsite. In deze vorm was Adam4Adam lange tijd een vertrouwde plek voor voornamelijk Amerikaanse gay en bi-mannen. Maar tijden veranderen, en mannen willen elkaar nu liever ontmoeten via een app. Daarom heeft Adam4Adam nu ook een app beschikbaar gesteld voor de leden, die vrijwel dezelfde gebruikerservaring biedt als Grindr en anderen.

App StoreGoogle Play

growlr

15. GROWLr

Ben je into beren? Kun je geen genoeg krijgen van een echte en behaarde man? Dan is het goed om te weten dat GROWLr zichzelf de enige app noemt voor gay beren en berenjagers. Sommige zijn harig, sommige zijn gespierd en sommige zijn zwaargebouwd. Maar sommigen vallen daar niet onder, maar zijn toch zichzelf als een beer. GROWLr is de app om te downloaden als je jezelf identificeert met deze tribe.

App StoreGoogle Play

Waarom een gaydatingapp?

We leven in Nederland; het land dat al tijden voorop loopt als het aankomt op gay dating en acceptatie van de lhbtq-gemeenschap. Het is in de moderne wereld niet meer nodig om naar homobars te gaan om andere mannen te leren kennen. Het gebeurt online, meer dan ooit. De gaydatingapps zijn bijna een plaag, zoveel zijn er tegenwoordig. Maar ze zijn ook allemaal noodzakelijk.

Een vluchtige blik naar een andere man op een parkeerplaats kent z’n charme. Met een enkele blik in elkaars ogen maakte je elkaar duidelijk wat je er kwam doen en of er een wederzijdse interesse was. De tijd van cruisen gaat voor veel mannen de geschiedenisboeken in als een roerige periode vol met geladenheid, opwinding en een zekere vorm van onzekerheid. Hoewel cruisen in het openbaar nog niet voor iedereen voorbij is, heeft het bij de meeste mannen plaatsgemaakt voor online dating – in het bijzonder de gay apps.

Waarom de gay apps zo populair zijn geworden? Omdat de gaydar soms niet helemaal juist is afgesteld. Terwijl je ‘voelt’ dat die leuke jongen ook homo of bi is, kom je bedrogen uit als je een poging doet om hem te benaderen. In de praktijk is het vaak alleen maar teleurstellend met allerlei lastige situaties waarin je jezelf moet inhouden. Alleen het feit dat je jezelf open en bloot (letterlijk) kunt vertonen op een gay dating app, verkleint het risico op een blauwtje lopen al drastisch.

Er zijn geen twijfels over de geaardheid van anderen, want iedereen heeft er een seksuele oriëntatie die overeenkomt of matcht met die van jou. Waar je je kansen in het echte leven moet afwegen, geven de dating apps je de zekerheid die je nodig hebt om iemand zonder problemen te benaderen.

De wereld ontdekken

Een trend onder de gay dating apps is de introductie van allerlei functies waarmee je in het buitenland contacten kunt leggen, al voor je er ooit voet aan land hebt gezet. Grindr noemt dit bijvoorbeeld de Explore-functie, bij Romeo heet dit Travel, bij Tinder Paspoort en ook bij Hornet is er een vergelijkbare functie. Het doel van deze features? De wereld groter voor je te maken of als ondersteuning tijdens vakanties en reizen. Mocht je een vakantie gepland hebben, dan kunnen deze Explore-features je helpen om vooraf een metgezel te vinden of een lokaal contact.

Liefde en meer

Het zijn niet enkel de swipe-apps die je kunt benutten om contacten te leggen. Als je meer dan seks wilt en geen oppervlakkige gesprekken, dan is het goede nieuws dat je ook bij de traditionele gay datingsites terecht kunt. De klassieke datingsites van jaren geleden zijn met de tijd meegegaan en hebben inmiddels ook een volledig functionerende dating app.

Leden bij deze gayapps zijn vaker op zoek naar een vaste liefdesrelatie. Dit kom je in de praktijk jammer genoeg maar weinig tegen op de bekendste gay dating apps. Mocht je meer diepgang willen in de gesprekken die je hebt, dan zijn LexaGay en gayParship twee uitstekende keuzes.

Veilig blijven

De meeste singles hebben wel één of meerdere horrorverhalen over een date die in de soep liep. Van de welbekende catfish die niet kwam opdagen tot de twintiger die eruit ziet als veertig. Het hoort bij daten, zoals Tom bij Jerry hoort. Terwijl hetero’s er vaak om kunnen lachen tijdens een gezellig gesprek met hun vriendengroep, zien de horrorverhalen er een beetje anders uit voor leden de LGBTQ-gemeenschap.

Als je een datingapp probeert als onderdeel van een minderheidsgroep, dan krijg je er jammer genoeg mee te maken – hoeveel werk de apps ook verzetten om het gedrag te bestrijden. Want naast de absurde bio’s van onwetende gebruikers en anekdotes over vreselijk saaie gesprekken, kun je te maken krijgen met interacties die je het liefst zo snel mogelijk wilt vergeten. Van seksueel racisme en intimidate tot rassendiscriminatie en fetisjering: als gay of bi man op een datingapp kan het een afgrijselijke ervaring zijn.

Toch zijn datingapps voor gay mannen een noodzakelijk kwaad, omdat de alternatieven nog slechter zijn. En voor de homo’s en bi’s die zich willen settelen zijn de apps een cruciaal introductiemiddel geworden. Volgens een onderzoek van Pew Research uit 2020 is online dating voor homoseksuele stellen de populairste manier geworden om elkaar te leren kennen, waarbij 28% van de homostellen hun huidige partner online had ontmoet tegenover 11% van de heterokoppels.

Hetzelfde onderzoek meldt dat de LGB’ers die online daten over het algemeen zeggen dat hun ervaringen met online dating positief zijn – zelfs meer dan de hetero’s. Maar tegelijkertijd hebben ze meer kans dan hun heteroseksuele tegenhangers om te maken te krijgen met negatief gedrag op datingplatforms, van scheldwoorden tot fysieke bedreigingen. En ondanks dat zegt nog steeds 78% dat ze datingapps een veilige manier vinden om mensen te ontmoeten.

gaybuddy mannen

Prioriteit nummer één

Het maakt niet uit op welke gay dating app je actief bent; je veiligheid is prioriteit nummer één. Hoe vertrouwd iemand ook op je overkomt, je weet nooit met wie je te maken hebt. Voor je het weet kom je in een gevaarlijke situatie terecht. Het is daarom belangrijk dat je op de gay datingapps je identiteit zoveel mogelijk verborgen houdt.

Gebruik bijvoorbeeld niet je echte naam, maar een alias. En ook niet je echte woonplaats, maar een plaats in de buurt. Op deze manier kan niemand je profiel traceren naar je echte locatie. Pas na enkele gesprekken en wanneer je iemand voldoende vertrouwt, kun je je echte locatie delen – alleen wanneer jij dat wilt.

Woon je op een plek waar weinig homoseksuelen wonen? Dan is het wellicht verstandig om de GPS-instellingen van de app te wijzigen. Als iemand kwaad in de zin heeft, dan kan je locatie achterhaald worden. Je ziet dan niet welke mannen bij je in de buurt zijn, maar als je wel de woonplaats invult, dan zie je alsnog de profielen van mannen die dichtbij zijn.

Let hiernaast op welke veiligheidsmaatregelen de dating app zelf treft om nepprofielen te weren. In het voorbeeld van Blued weet je bijvoorbeeld dat je met een echt iemand te maken hebt dankzij de Verified Profiles. Deze profielen zijn gekeurd door middel van een korte video. Tinder heeft een vergelijkbare profielverificatie net als de verificatie van Hornet.

Andere datingapps, zoals Grindr, gebruiken verschillende methodes om ongewenst gedrag te herkennen. Zo combineert Grindr complexe software met meer dan 100 mensen in het klantenondersteunings- en moderatieteam om gerapporteerde gebruikers van de app te controleren. Dit soort controles zijn nodig om te garanderen dat je met echte mensen te maken hebt en niet met één of andere catfish die je aan het lijntje houdt – of erger, je het slachtoffer maakt van misbruik. Zoals vrij recente media-aandacht laat zien, is de strijd tegen ongewenst gedrag nog lang niet gewonnen door de gaydatingapps. Hoe goed ze hun best ook doen.

Meer gaydating

Geen zin om een app te downloaden? Of wil je alleen daten via je laptop of desktop computer? Geen probleem. Gaydating bestaat in meer vormen dan alleen de apps. Er zijn natuurlijk ook de klassieke datingsites en chatboxen die voorzien in de nodige behoeften. Sterker nog: het zijn de plekken waar homo en bi mannen elkaar al jaren ontmoeten, lang voordat de eerste datingapps ten tonele verschenen. Van deze dating- en contactsites hebben we zowel korte als uitgebreide recensies geschreven om je een indruk te geven van wat je er kan verwachten:

Beoordeel Gay dating apps

Alle beoordelingen van Gay dating apps

2,7
Rated 2,7 out of 5
2,7 van 5 sterren (op basis van 6 reviews)
Uitstekend0%
Heel goed17%
Gemiddeld33%
Slecht50%
Verschrikkelijk0%

veel opties

Rated 2,0 out of 5
11 juni 2024

Er zijn veel gay dating apps beschikbaar en het kan overweldigend zijn om te kiezen. Ik heb een paar van hen geprobeerd en heb gemerkt dat elk zijn eigen sterke en zwakke punten heeft. Sommige apps hebben een grotere gebruikersdatabase, terwijl andere betere functies bieden. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur

Brammetje
Gecontroleerd

Geweldig voor gay community, maar soms traag

Rated 4,0 out of 5
11 mei 2024

Geweldig, maar de app kan soms traag zijn. Als je een beetje geduld hebt, vind je hier wel leuke contacten. Houdt er wel rekening mee dat er niet veel NL zijn

BB
Gecontroleerd

nuttig maar beperkt

Rated 2,0 out of 5
24 april 2024

Hoewel dating apps nuttig kunnen zijn om nieuwe mensen te ontmoeten voel ik me soms beperkt door het gebrek aan diversiteit. Het lijkt alsof dezelfde mensen op elke app verschijnen en het kan moeilijk zijn om echt interessante matches te vinden. Ik hoop dat er meer opties zullen zijn in de toekomst

MvdV86
Gecontroleerd

handig

Rated 3,0 out of 5
9 april 2024

Handig voor mensen die onderweg zijn en snel willen kunnen communiceren. Overal en altijd nieuwe mensen te ontmoeten, wie houd daar niet van? Maar soms voelt het alsof de gesprekken oppervlakkig blijven en ik heb nog niet de diepgaande connecties gevonden waar ik naar op zoek ben

Berkay
Gecontroleerd

Mwah

Rated 3,0 out of 5
8 maart 2024

Aan de ene kant kun je niet zonder ze. Aan de andere kant wil je ze het liefst ook nooit meer bezoeken. Haat / Liefde.

Tom
Gecontroleerd

Langzaam, werkt niet goed

Rated 2,0 out of 5
29 januari 2024

App laadt langzaam en loopt soms vast

Markuh
Gecontroleerd