Het vinden van je soulmate is van onschatbare waarde. Je zou het zelfs onbetaalbaar kunnen noemen, als het een van je grootste doelen in het leven is. Maar ondanks dat je soulmate vinden zo waardevol is dat je het niet eens in geld kunt uitdrukken, willen de meeste singles er niet de portemonnee voor trekken. Want de zoektocht naar die date, partner en relatie kan aardig kostbaar zijn. En als het gratis kan, waarom zou je er dan voor betalen?

Betalen of niet?

Voor elke datingapp die bijna 39,95 euro per maand in rekening brengt, zoals Parship, zijn er tal van andere apps die tot op een zekere hoogte gratis zijn, zoals Tinder. Als het je doel is om een date of liefde te vinden, ben je dan beter af met een gratis of betaalde variant? Het antwoord hangt af van wat je ervan verwacht.

You get what you pay for.

Wat wil jij bereiken? De consensus is dat betaalde apps serieuzere gebruikers aantrekken, terwijl het op de gratis apps allemaal wat meer vrijblijvend is. Volgens onderzoek wordt Tinder bijvoorbeeld meer gebruikt voor entertainment en amusement dan voor liefde en relaties. Experts en ervaringsdeskundigen zijn het erover eens dat betaalde datingapps een betere kwaliteit singles hebben. In feite komt het er vaak op neer dat je krijgt waar je voor betaalt. En als je niets betaalt, dan krijg je… juist, niets.

Nu is dit misschien wat overdreven, want het is absoluut mogelijk om je ideale match te ontmoeten met de gratis apps. Als je echter serieus bent over dit substantiële deel van het leven, dan is geld betalen voor een datingapp een daad van toewijding. Zie het als een investering in je liefdesleven. Het is wat dat betreft heel simpel: als mensen ergens in investeren, dan doen ze meer hun best omdat ze rendement willen – en dat krijgen ze sneller, makkelijker en met minder moeite.

Neem bijvoorbeeld datingapp Lexa, die alle singles achter een betaalmuur plaatst. Hoewel je de singles en profielen zonder kosten kunt bekijken, zijn ze pas te benaderen na betaling van een kleine vergoeding. Deze simpele methode voorkomt dat er niet-serieuze singles, trollen en vreemdgangers te vinden zijn. Eigenlijk betaal je dus niet alleen voor de functies van de datingapp, maar ook voor gemoedsrust, gemak en kwaliteitsmatches.

lexa

Wat onze statistieken zeggen

Afgelopen jaar hebben we verschillende experimenten uitgevoerd op verschillende apps als Tinder en Lexa. Ondanks dat deze experimenten vooral te maken hadden met openingszinnen en gesprekstechnieken, hebben we toen wel duidelijk de verschillen gezien tussen de resultaten op gratis (Tinder) en betaalde apps (Lexa). Onze bevindingen onderstrepen de waarde van betaalde apps en toonden dit aan:

  • Het eerste bericht op een betaalde app had 42,3% meer kans op een reactie dan op een gratis app.
  • De ander startte op een betaalde app 33,9% vaker het gesprek dan op een gratis app.

Volgens onze cijfers krijg je dus niet alleen meer reacties op betaalde apps, ook beginnen anderen vaker het gesprek. Goed om te weten als je er nooit in slaagt om een fascinerende openingszin te verzinnen. Kortom, deze gegevens laten zien dat de gebruikers van betaalde apps – zoals die van Lexa – actiever en proactiever te werk gaan.

Bekijk de singles van Lexa

Wat is een gratis datingapp?

Een gratis datingapp is een app die jou als gebruiker niet laat betalen voor de basisfuncties. Dan hebben we het met name over een profiel creëren, profielen van anderen bekijken en berichten uitwisselen. Bij deze apps hoef je als gebruiker geen abonnement af te sluiten of een eenmalige betaling te doen om daadwerkelijk te kunnen daten. Heen en weer berichten versturen is daarbij de belangrijkste voorwaarde, omdat deze functie essentieel is om contactgegevens te kunnen delen zodat je kunt afspreken – mocht je dat willen.

De meeste gratis apps hanteren een zogenoemd ‘freemium‘-model. Dat wil zeggen dat een app de basisfuncties gratis en beperkt aanbiedt en vervolgens een toeslag in rekening brengt voor aanvullende of geavanceerde functies.

Als we Tinder als voorbeeld nemen, zijn de basisfuncties zoals swipen, matches en chatten volledig gratis. Er is echter wel een beperking van het aantal swipes per dag. En ook kun je niet van alle functies gebruikmaken – daar is een premium abonnement voor nodig. Apps als Tinder zijn dus gratis… maar ook weer niet helemaal.

11 beste gratis dating apps

Singles willen het liefst niets betalen. Als het gratis kan, zeggen ze geen ‘nee’. Dat is ook de grootste reden waarom gratis apps het populairst zijn. Ondanks dat deze daardoor ook nadelen hebben, is het gebrek aan kosten voor veel singles doorslaggevend. Als je op een budget leeft of uit principe nergens voor wilt betalen, zijn er gelukkig nog voldoende datingapps om te overwegen.

Onze teamleden hebben elk van deze apps uitgeprobeerd, getest en doorgelicht. Dit zijn de beste gratis datingapps met de hoogste beoordelingen, de beste gebruiksvriendelijkheid en de meeste features.

tinder

1. Tinder

Tinder is in tien jaar tijd uitgegroeid tot de meest trendy datingapp ter wereld. Niet zo gek ook, want Tinder is de app die het swipen op een smartphone populair heeft gemaakt. Met Tinder kun je eenvoudig door profielen vegen – zij het met weinig informatie over elke potentiële match. Terwijl je naar de foto’s kijkt, kunt je naar rechts vegen als je een profiel leuk vindt of naar links als je diegene niet leuk vindt. Als jij en de ander beiden naar rechts vegen, is het een match. Vanaf dat moment kun je berichten met elkaar uitwisselen. Heel simpel, maar dit is wel wat Tinder de marktleider onder de datingapps heeft gemaakt.

Of je nu op zoek bent naar een hook-up, date of relatie of meer op zoek bent naar iets voor ontspanning, tijdverdrijf en afleiding: Tinder is werkelijk van alle markten thuis. Tinder is ideaal voor degenen die voor het eerst de datingwereld betreden, hoewel we er bij moeten vermelden dat het allemaal niet te serieus is op deze app. Sommigen klagen over verder over nepprofielen, anderen over ongewenst datinggedrag, terwijl anderen het als hun favoriete datingapp beschouwen. De meningen over Tinder zijn verdeeld. Het is echter wel de pionier op het gebied van datingapps en heeft eigenhandig het online datingspel veranderd.

App StoreGoogle Play

facebook dating

2. Facebook Dating

Nadat het grootste sociale netwerk ter wereld in de beginfase al eens had geëxperimenteerd met een datingfunctie, duurde het nog tot 2021 voordat Facebook officieel hun datingdienst in Nederland introduceerde. Het heet Facebook Dating en is onderdeel van de normale Facebook-app. Maar ondanks dat het op een vergelijkbare manier te vinden is als MarketPlace en Watch, maak je bij Dating een nieuw profiel aan dat compleet gescheiden is van je normale Facebook-profiel.

Het datingprofiel dat je maakt wordt met niemand buiten Dating gedeeld. Met andere woorden, je vrienden en familie op Facebook kunnen niet zien dat je actief bent op in het datinggedeelte. Als extra bonus kun je je Facebook-profiel gebruiken om je profiel automatisch in te vullen. En als de extra extra bonus: het is helemaal gratis. Dating is alleen beschikbaar in de Facebook-app en niet op de Facebook-website.

App StoreGoogle Play

secretflirt

3. Secretflirt

Zijn de populaire apps net iets te netjes voor jou? Of ben je meer op zoek naar een friend with benefits? Secretflirt is de app waar je je dan sneller op je plek voelt. Het is een app waar singles bijeenkomen die iets anders willen dan saaie gesprekken. Secretflirt is met name bedoeld voor singles en niet-singles die een inspirerend contact willen. Of dat nu voor vriendschap plus, dinnerdate of een liefdesconnectie is: dat is aan jou.

Nu moeten we er wel bij zeggen dat Secretflirt niet voor iedereen helemaal gratis is. Bij deze app wordt er namelijk onderscheid gemaakt tussen gebruikers die mannen zoeken en gebruikers die vrouwen zoeken. Omdat Secretflirt een gezonde verhouding tussen mannen en vrouwen wil aantrekken, krijgen degenen die op zoek zijn naar een man automatisch een gratis upgrade naar TopMember. Daarmee worden alle denkbare functies ontgrendeld. In de praktijk komt het erop neer dat Secretflirt volledig gratis is voor vrouwen, maar slechts gedeeltelijk voor mannen.

Omdat Secretflirt toch wel iets van een seksueel tintje heeft, is er echter geen officiële app te downloaden in de appstore. Apps zoals deze worden niet toegelaten tot de appstore of lopen regelmatig tegen problemen aan. Daarentegen is er wel een speciale webapp die geschikt is voor smartphones en tablets, zowel voor iOS- als Android-toestellen.

App StoreGoogle Play

ematching

4. e-Matching

Hoewel de volledige app van e-Matching niet gratis is, hoort het thuis in deze lijst omdat het een bekende datingapp voor hoger opgeleiden is met een gratis proefperiode van zeven dagen. Je kunt gratis een profiel aanmaken, foto’s uploaden en profielen doorzoeken. Maar als je zelf initiatief wilt nemen tot een contact, moet je voor de app betalen –  tenzij je nog in de gratis proefperiode van zeven dagen zit. Mocht je een app voor hoger opgeleiden willen proberen, dan is e-Matching’s proefperiode de perfecte kans om dat zonder kosten te doen.

In Nederland heeft e-Matching een betrouwbare en herkenbare naam opgebouwd. Iedereen die de ‘Dating voor hoger opgeleiden’-uitspraak wel eens heeft gehoord, kent de reclames van e-Matching. In vergelijking met de populairste apps die gratis zijn heeft e-Matching wel wat minder leden. Maar de leden die er actief zijn, staan wel vaker open voor vaste relaties en liefdesconnecties.

App StoreGoogle Play

bumble

5. Bumble

Voor Bumble is alles begonnen met een idee dat vrouwen meer ‘kracht’ zouden moeten krijgen in het dateproces. Volgens Bumble was het hard nodig om de verouderde datingregels te veranderen en daarom besloot de app het anders te doen dan alle andere apps. Het geeft vrouwen de kracht van de eerste move zodat de traditionele gendernormen – zoals dat de man altijd de eerste stap zet – worden opgeschud.

Bumble stelt je net als Tinder in staat een match te vinden door naar rechts te vegen als je de persoon leuk vindt of naar links als je dat niet doet. Maar de onderscheidende factor is dat de vrouw het eerste bericht moet versturen. Mannen kunnen niets anders dan afwachten tot de vrouw het gesprek opent. Met deze methode maakt Bumble het niet alleen noodzakelijk, maar ook acceptabel voor vrouwen om de eerste stap te zetten. Althans, dat is het idee erachter.

Als vrouwen niet binnen 24 uur een bericht versturen, verbreekt de app automatisch de match. Matches zijn dus tijdsgevoelig. Als je geen First Move-rechten heeft, zo noemt Bumble dat, moet je dus wachten tot de andere gebruiker het eerste bericht verzendt. Wanneer ze dat niet doen, verloopt de match. Mannen kunnen de Daily Extend-functie gebruiken (1 gratis per dag) om de vrouw wat meer tijd te geven om het ijs te breken. Bumble is een van de beste gratis datingapps voor zelfverzekerde vrouwen die zelf graag het voortouw nemen.

App StoreGoogle Play

happn

6. happn

Heb je wel eens iemand gezien waarvan je achteraf spijt had dat je diegene niet hebt aangesproken? Omdat dit een universele ervaring is, besloten de makers van happn daar een app voor te maken. Met happn krijg je een tweede kans om diegene terug te vinden. Dat doet de app door je locatie gedurende de dag bij te houden. Alle singles die happn gebruiken én bij jou in de buurt zijn geweest, worden getoond op je tijdlijn. Wanneer jij en de ander aangeven dat jullie elkaar leuk vinden, ontstaat er een Crush: het uitwisselen van berichten kan beginnen.

De basisversie van happn is gratis, zodat je zonder kosten door profielen kunt bladeren en contact kunt opnemen met je Crushes. Als je niet wilt betalen, dan hoeft het dus niet. Er zijn wel een aantal beperkingen met een gratis lidmaatschap. Met de gratis versie weet je bijvoorbeeld niet wie jouw geliket hebben, tenzij jij ze ook ‘leuk’ vindt.

App StoreGoogle Play

hinge

7. Hinge

Met gevatte slagzinnen als ‘Ga op je laatste eerste date’ en ‘Ontwikkeld om te worden verwijderd’ wil Hinge laten weten dat het gericht is op relaties. Ooit noemde Hinge zichzelf dan ook ‘De Relatie App’. Hinge werd voor het eerst in 2012 opgericht voor mensen die een relatie zochten. In die tijd was het alleen mogelijk om in te loggen met je Facebook-account, maar nu heb je meer inlogmogelijkheid. De werkwijze is inmiddels ook wat veranderd. Nu is het een app die afstand neemt van het spelletjesmechanisme die we veelvuldig zien in andere datingapps.

Anders dan de meeste apps vraagt Hinge je om een uitgebreid profiel in te vullen met foto’s, omschrijving, prompts, spraaknotities en zelfs video’s. Wat je daarvan daadwerkelijk plaatst is aan jou – niet alles is vereist. Qua interface is Hinge een gebruiksvriendelijke app zonder swipen en wat meer gericht op diepgang. Aan de hand van een zelfontwikkeld algoritme stelt Hinge potentiële partners voor die bij jou zouden kunnen passen.

App StoreGoogle Play

ashley madison

8. Ashley Madison

Laten we eerlijk zijn: niet alle gebruikers van datingapps zijn single. Dat is iets waar iedereen achter komt bij het gebruik van datingapps – vooral de gratis varianten. Sommige gebruikers van datingapps hebben al een relatie en zijn niet meteen op zoek naar een nieuwe partner. Als dit jouw huidige situatie omschrijft en je bent een vrouw, dan is het goed om te weten dat er apps zijn voor het faciliteren van affaires. Of je nu alleen wilt chatten met anderen of daadwerkelijk wilt afspreken: apps als Ashley Madison brengen je in contact met gelijkgestemden.

Als ’s werelds grootste datingapp voor vreemdgaan is Ashley Madison een populair platform geworden onder vrouwen. De reden? Het is voor vrouwen volledig gratis, niet voor mannen. Terwijl mannen moeten betalen voor een lidmaatschap is alles voor vrouwen gratis, wat volgens onderzoek tot een betere man-vrouwverdeling leidt. Ashley Madison is voor gebonden mensen en voor alleenstaanden.

App StoreGoogle Play

inner circle

9. Inner Circle

Heb je genoeg van eindeloos swipen en conversaties die nergens toe leiden? Het gevoel dat er iets moet veranderen? Volgens Inner Circle hebben zij de beste app ontwikkeld die dat voor elkaar moet krijgen. Inner Circle is een ‘elite’ datingapp met een screeningsproces dat net iets verder gaat dan wat gebruikelijk is. Aanmelden is mogelijk met Facebook en LinkedIn, terwijl medewerkers van de app deze profielen controleren of je wel voldoet aan de eisen die gesteld worden.

Als je hoge normen hebt en denkt dat opleiding, werk en sociale status een dealbreaker voor je kunnen zijn, is Inner Circle het overwegen waard. Over het algemeen biedt deze app een aanzienlijke verandering van het tempo ten opzichte van de swipe datingapps. Constant blijven chatten en niet afspreken, lege profielen en oppervlakkige gesprekken: dat is precies waar Inner Circle niet voor staat, zo zeggen ze zelf. De basisversie van de Inner Circle-app is gratis met extra functies die tegen betaling beschikbaar zijn.

App StoreGoogle Play

fruitz

10. Fruitz

Als mensen het over een datingapp met fruit hebben, dan hebben ze het over Fruitz. Het is een speelse en eigenzinnige datingapp die profielen indeelt op basis van de intenties, die weergegeven worden als een vrucht. Wat je komt doen op Fruitz is leidend voor hoe je de app gebruikt, want degenen die van dezelfde vrucht willen proeven, worden aan elkaar gekoppeld. Of je nu je wederhelft wilt vinden, een fruit with benefits, iemand om vanavond mee tussen de lakens te belanden of wilt ontdekken waar het schip strandt: met een vrucht geef je aan wat jij wilt op Fruitz.

Met deze kenmerkende aanpak is Fruitz een app waarmee je snel en duidelijk kunt uitdrukken wat je intenties zijn. Het doel hiervan is dat je niet langer tijd verspild aan matches die niet overeenkomen met je wensen en doelen. Wat betreft de werkwijze is het een vertrouwd concept van swipen, matchen en chatten.

App StoreGoogle Play

badoo

11. Badoo

Voor de meeste millennials in Nederland is Badoo geen onbekende naam. Het is de app die er vooral in het begin een twijfelachtige reputatie op nahield, omdat het gebruikmaakte van controversiële marketingtechnieken. Ondanks dat de reputatie van Badoo zelf is verbeterd, heeft de app nog steeds een naam van een hookup app. Zelf zegt Badoo dat het een sociaal ontdekkingsplatform is, maar de mensen die het gebruiken doen dat meer voor daten.

Badoo staat in deze lijst omdat het nog altijd een bekende naam is onder de gratis datingapps. Het is daarentegen geen app die wij aanraden, wegens de slechte naam die het heeft gekregen. Het is gratis te gebruiken met meer mogelijkheden tot je beschikking als je de premiumfuncties koopt. Let er wel op dat Badoo geen goede naam heeft wat betreft de betaalmethodes en verplichtingen.

Beoordeel Gratis dating apps

Alle beoordelingen van Gratis dating apps

4,1
Rated 4,1 out of 5
4,1 van 5 sterren (op basis van 7 reviews)
Uitstekend43%
Heel goed29%
Gemiddeld28%
Slecht0%
Verschrikkelijk0%

Veel keuze

Rated 4,0 out of 5
11 juni 2024

Wat ik leuk vind aan gratis dating apps is dat er veel keuze is. Je kunt verschillende apps uitproberen en degene kiezen die het beste bij je past. Het is een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten

Runner
Gecontroleerd

Veel reclame

Rated 3,0 out of 5
10 april 2024

Het enige nadeel van de gratis dating apps is dat er veel reclame is. Het kan soms vervelend zijn om constant advertenties te zien terwijl je aan het swipen bent. Maar ja, het is gratis, dus je moet ergens je geld verdienen

Timo88
Gecontroleerd

Weinig functies

Rated 4,0 out of 5
4 april 2024

De gratis dating apps hebben niet zoveel functies als de betaalde apps. Hierdoor voelt de ervaring soms wat beperkt aan. Maar als je gewoon op zoek bent naar een simpele manier om mensen te ontmoeten, werken ze wel

Erva
Gecontroleerd

Ik weet nog niet

Rated 3,0 out of 5
26 maart 2024

Ik weet niet wat ik ervan moet denken. Ik heb het nog maar een dag

Peter
Gecontroleerd

Top

Rated 5,0 out of 5
9 december 2023

Diversiteit in gebruikers is top

Gelders
Gecontroleerd

Boven verwachting

Rated 5,0 out of 5
18 november 2023

Beter dan verwacht, veel actieve gebruikers. Weinig hier uit de buurt, dat wel

Dennis
Gecontroleerd

Sam

Rated 5,0 out of 5
27 oktober 2023

Mooi

Sam
Gecontroleerd