Home Hoger opgeleiden

Hoger opgeleiden

Als hoogopgeleide single wil je iemand die bij je past. Het is cliché om te zeggen dat het uiterlijk niet alles is, maar zo is het in de werkelijkheid toch echt. Het gaat erom dat degene bij je past en dat wordt voor een groot gedeelte bepaald door het opleidingsniveau. Met een steeds groter wordend aandeel hoger opgeleide singles is de vraag naar een passende datingsite gestegen. Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere niche datingsites die zich specifiek op hoogopgeleide singles richten.

Als eerste was er e-Matching dat zich al vroeg alleen op deze groep singles richtte, maar niet lang daarna volgden ook andere datingsites zoals Match4me, Parship en Elitedating. Met meer datingsites is er meer keuze, welke moet je nu kiezen?

Datingsites

De datingsites die zich volledig richten op singles met een hoog opleidingsniveau zijn op één hand te tellen. Allen zijn ze geschikt als middel om gelijkgestemden te ontmoeten, maar er zijn wel degelijk verschillen. Dit zijn de drie voornaamste datingsites voor Hbo’ers en academici.

Voor wie is het?

Zoals je misschien al verwacht zijn deze datingsites voor de hoger opgeleide singles die op zoek zijn naar een serieuze en hopelijk langdurige relatie. Er is geen ruimte voor singles die spelletjes spelen of op zoek zijn naar een oppervlakkig contact. Tenminste, dat zijn de doelen van de datingsites. Als je een studie op HBO of WO niveau hebt afgerond en je bent vrijgezel dan ben je welkom op elk van deze datingsites. De enige voorwaarde tijdens het aanmelden is het opleidingsniveau. We hebben het niet getest maar we gaan er vanuit dat de datingsites geen leden toelaten met een lagere scholing.

Waarom hoger opgeleid?

Een duurzame relatie is moeilijk te onderhouden met iemand die zich niet op hetzelfde niveau als jou begeeft. Het verschil in intelligentie kan leiden tot irritaties, dat weet iedereen die er ervaring mee heeft. Het is niet onmogelijk om een relatie te laten slagen met iemand die veel lager opgeleid is, maar het is zeker niet makkelijker. Als je dan toch op zoek gaat naar een nieuwe partner, waarom dan niet meteen goed aanpakken? Door te kiezen voor iemand van je eigen denkniveau voorkom je mogelijk problemen die zich later in de relatie uiten.

Vooral op het gebied van ambitie en doelen kan er een verschil zijn in de verwachtingen van de relatie. Onderwijs en studies bepalen immers niet alleen welke baankansen je hebt, maar ook helpt het bij de sociaal-emotionele ontwikkeling en de groei van kennis en vaardigheden. Uit recent onderzoek van het CBS komt niet voor niets naar voren dat het opleidingsniveau van twee partners vaak minder dan één niveau verschilt. Dit is bijvoorbeeld een stel met één partner met afgeronde wo-master en de ander met een afgeronde hbo-bachelor.

Ouder en serieuzer?

Het succes van datingsites zoals Elitedating en e-Matching komt niet uit de lucht vallen. Waar vraag is volgt het aanbod en dat zie je terug in het aantal relatiesites die zich richten op de doelgroep met een hoge opleiding. Als HBO’er of academici met een afgeronde studie is Tinder waarschijnlijk niet meer precies wat je zoekt. De oppervlakkigheid van het keuren van foto’s in plaats van de eigenschappen waar het echt om draait drijft de groep singles van niveau naar de gespecialiseerde datingsites. Dat ook niet vreemd. Over het algemeen geldt dat de leden op deze datingsites serieuzer zijn en vaker echt op zoek zijn naar een vaste relatie in plaats van een losse flirt.

30 - 35 jarigen

Wat wordt verstaan onder hoogopgeleid?

Op de datingsites wordt met hoogopgeleid een single bedoeld met minimaal een HBO opleiding. Dit is voor de meeste datingsites die zich op deze doelgroep richten het minimum. Bij deze datingsites is een HBO of WO diploma vereist. Terwijl je misschien denkt dat er dan maar een kleine groep singles overblijft is dit niet het geval.

Een groot deel van de Nederlandse bevolking is hoogopgeleid. Zo valt 3 op de 10 Nederlanders tussen 15 en 75 jaar in de categorie hoger opgeleid. De verhouding tussen hoogopgeleid en een lagere opleiding is veel groter als we kijken naar de leeftijdcategorie 30 tot 35 jaar. Al jaren vertegenwoordigt deze leefijdsklasse het grootste aantal singles en in 2016 was bijna 45% van deze groep Nederlanders hoogopgeleid.

Gratis dating voor hoger opgeleiden

Terwijl je zou denken dat iemand met een hoog opleidingsniveau een datingsite makkelijk kan betalen is gratis dating voor iedereen interessant, ook voor de single met een goede baan. Waarom zou je immers betalen als het niet nodig is? Ten eerste is het aanmaken van een account op iedere datingsite zonder kosten. Het gaat er vaak om wat je eenmaal met je gratis account kunt doen. Zo kun je bij de ene dating website geen foto’s zien en geen berichten versturen terwijl je dit bij de andere datingsite wel kunt zonder te betalen.

Als je nog niet weet hoe de datingsite werkt, wat je er allemaal kunt doen en of er wel voldoende singles zijn dan wil je natuurlijk eerst rondkijken voor je betaald. Wat dit betreft is e-Matching een goede keuze. Je kunt op deze datingsite zonder kosten gebruik maken van veel functies. Als je een bericht ontvangt dan kun je deze gewoon beantwoorden, zij het tot een bepaalde limiet. Het is daarna altijd mogelijk om een betaald lidmaatschap af te sluiten.

Veilig en gecontroleerd

Online daten is veilig als je het goed aanpakt. Als hoger opgeleide single weet je waarschijnlijk beter waar je op moet letten maar toch is het verstandig om aan de veiligheid te denken. Dit begint bij de keuze voor een betrouwbare datingsite die beveiliging hoog in het vaandel heeft staan. Zo zijn er datingsites die aangemeld zijn aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en het Thuiswinkel waarborg hebben. Hierdoor weet je dat de datingsite er alles aan doet om je gegevens veilig op te slaan zodat niemand er misbruik van kan maken. De websites voor daten die op Gratisdatingtips.nl vermeld worden voldoen aan de strengste eisen. Een aantal van de datingsites dragen het Keurmerk Veilig daten.