Wanneer die veelbelovende match het woord ‘taksi’ typt in plaats van ‘taxi’, weet je het zeker: “Dit gaat hem niet worden.” Wéér een match die op het eerste gezicht relatiemateriaal zou kunnen zijn, zij het niet dat je al snel tot de ontdekking komt dat het nooit zou kunnen werken. Want je hoeft geen taalpurist te zijn om je te ergeren aan overduidelijke spel- en taalfouten.

Verschillen in intelligentie, opleiding, baan of ambitie hoeven geen probleem te vormen bij de zoektocht naar een partner. Maar dat is het vaak wel als de verschillen te groot zijn. Een gebrek aan gesprekstof, onbegrip voor de doelen, irritaties over arbeidsethos en slechte communicatie zijn slechts enkele voorbeelden van de mogelijke gevolgen. Wie ervaring heeft met een fors contrast in een relatie kan erover meepraten: het is storend en problematisch.

Als hoogopgeleide single heb je een unieke wens om iemand te vinden die aansluit bij je levensstijl, opvattingen en niveau. Iemand van hetzelfde kaliber – of in ieder geval iemand die op dezelfde golflengte zit. Iemand met wie je kan levellen. En hoewel het een unieke wens is, ben je niet de enige die op zoek is naar iemand van hetzelfde niveau.

Het is de reden waarom een aantal datingapps en websites zich hebben afgesplitst van de algemene doelgroep. De beste datingsites en apps voor hoger opgeleiden maken het gemakkelijker om andere HBO en WO-singles te ontmoeten. Wij vertellen je welke apps dit zijn, gerangschikt van de beste tot de slechtste apps om de zoektocht te beginnen.

8 datingapps en websites voor hoger opgeleiden

Je bent ambitieus, slim en hoogopgeleid. Maar toch ben je single. Dat je steeds drukker bent, mede dankzij je gekozen carrière, helpt je niet. Sterker nog, je merkt dat je minder de tijd hebt om te socializen. Want naast je werk heb je nog genoeg andere verplichtingen en misschien doe je ook nog aan een sport. Het klinkt als een vrij normale besteding van je tijd als je een relatie hebt, maar voor singles is het een echt probleem.

Terwijl je niets liever wilt dan een partner vinden, zit je leven in de weg. De tijd ontbreekt, uitgaan doe je wellicht niet meer of veel minder en je vriendenkring begint langzaam te krimpen. Natuurlijk wil je liever iemand tegen het lijf lopen, maar laten we eerlijk zijn: wie staat daar nog echt voor open?

Datingsites zagen vlak na de eeuwwisseling al dat hoger opgeleiden een sterke wens hebben om een gelijkwaardige partner te vinden. En met die gedachte in het achterhoofd hebben veel van deze datingsites een platform ontwikkeld voor deze doelgroep: hoger opgeleiden die andere hoger opgeleiden willen ontmoeten. Ongeacht je beroep, leeftijd of inkomen: dit zijn acht datingsites en apps die gemaakt zijn om aan je behoeften te voldoen.

ematching

1. e-Matching

Een mannelijke stem die ‘dating voor hoger opgeleiden’ zegt in de microfoon. We herkennen de stem allemaal uit de commercial waarin e-Matching zichzelf adverteert als het platform voor hoogopgeleide singles. Terwijl de moderne apps zich vooral door mond-op-mond reclame verspreiden, is e-Matching wat meer van de oude stempel. Het is dan ook een traditioneel datingplatform waar singles niet kunnen swipen, maar wel liefde kunnen vinden.

Dating voor hoger opgeleiden.

Sinds de lancering rond de eeuwwisseling, dus meer dan twintig jaar geleden, is e-Matching snel uitgegroeid tot de beste en meest uitgebreide datingapp voor hoogopgeleiden in Nederland. Met duizenden nieuwe gebruikers per maand, die verspreid door het land en in elke uithoek wonen, brengt e-Matching je in contact met hoger opgeleiden bij je in de buurt. Meld je aan via de website of via de app: e-Matching is op al je apparaten te gebruiken.

App StoreGoogle Play

Elitedating

2. Elitedating

Waar ben jij naar op zoek? Is het casual daten of een friends with benefits relatie? Of ga je voor een duurzame, vaste relatie? Wat Elitedating typeert is dat het alleen toegankelijk is voor serieuze, zelfbewuste singles die op zoek zijn naar een gelijkgestemde partner. Het doel? Een gelukkige en stabiele relatie. Singles die daar niet naar op zoek zijn, zijn niet welkom op de datingapp. Volgens Elitedating is 70% van de leden hoogopgeleid met minimaal een bachelorsdiploma. Daarnaast is meer dan 90% van de leden ouder dan 30 jaar.

Dating voor singles met niveau.

Bij Elitedating draait het niet om vluchtige beoordelingen en oppervlakkige gesprekken. Althans, het systeem laat dat niet toe. In plaats van eindeloos swipen stelt Elitedating dagelijks een aantal singles voor. Zoeken tussen profielen en swipen is niet mogelijk. Je hoeft je alleen maar te focussen op de matches die het systeem voor je kiest.

EliteDating’s matchmaking is gebaseerd op het ‘Big Five model’, een van de belangrijkste en bekendste concepten binnen de moderne persoonlijkheidspsychologie. Met behulp van een uitgebreide vragenlijst analyseren zij de vijf facetten van je persoonlijkheid en creëren zo je persoonlijkheidsprofiel. Op basis van de resultaten word je gekoppeld en voorgesteld aan de andere leden die de vragenlijst ook hebben ingevuld.

App StoreGoogle Play

Parship

3. Parship

Het is niet alleen Elitedating dat het idee van matchen op basis van persoonlijkheid hanteert. Parship zet een vergelijkbaar matchingsprincipe in om singles aan je voor te stellen. Met een veelzijdige persoonlijkheidstest maakt Parship een rapport van je persoonlijkheid waarin vooral de aandacht ligt op de kenmerken die ertoe doen in een relatie. Parship gelooft dat deze werkwijze de sleutel is tot een stabiele relatie.

De nr. 1 in serieuze relaties.

Parship is met haar oprichting in 2003 de oudste Nederlandse datingsite voor hoger opgeleiden. Waar het in eerste instantie alleen beschikbaar was als datingsite, is het nu ook te gebruiken als datingapp. Wel zo handig, als je altijd op de hoogte wilt blijven van je berichten en partnervoorstellen. En naast chatten en berichten uitwisselen is het nu ook mogelijk om te videodaten met je matches.

App StoreGoogle Play

Match4Me

4. Match4Me

Alleen voor HBO en WO: Match4me maakt duidelijk onderscheid tussen de leden die zich willen aanmelden. Het is ontwikkeld als platform om doelgericht daten mogelijk te maken voor hoogopgeleide singles. Want volgens Match4me blijkt de duidelijk omlijnde doelgroep keer op keer een groot voordeel te bieden. Dat is het ruime aanbod van kandidaten die direct al een van de belangrijkste criteria voldoen: dat van een gelijkwaardig opleidingsniveau.

Dating voor hoger opgeleiden.

Match4me is een datingsite voor de singles die willen connecten met mensen die op dezelfde golflengte zitten. Het levert meer en interessantere gespreksstof op en als alles volgens plan verloopt, dan is de kans op intelligente kinderen ook groter. Het lidmaatschap op Match4me gratis met beperkingen. Stuur persoonlijke berichten, chat met de online leden of speel de quiz: het is allemaal mogelijk op Match4me.

App StoreGoogle Play

inner circle

5. Inner Circle

De advertenties voor Inner Circle zien er soms uit als een promotie van een nieuwe Bond-film, met mannen in zwarte pakken met stropdas en cocktailjurken voor de dames. Maar hoewel de datingsite oorspronkelijk vrij selectief was, geldt dat nu niet meer. “Het is niet alleen voor de Elite”, zeggen de makers nu. Inner Circle is van Nederlandse bodem een opkomende datingapp die wereldwijd indruk maakt met de gelikte app en kwalitatieve singles.

Singles samenbrengen in het echte leven, zodat de vonken kunnen overslaan.

Volgens Inner Circle, dat op maat gemaakt is voor ambitieuze, carrièrebewuste jonge professionals, is het tijd om te stoppen met swipen en te beginnen met daten. Met wereldwijd al meer dan 3,5 miljoen geregistreerde leden is Inner Circle om app voor hogeropgeleiden om niet te negeren. De app is gratis te downloaden, maar je kunt upgraden naar een premium lidmaatschap.

App StoreGoogle Play

raya

6. Raya

Het is de meest exclusieve datingapp ter wereld: Raya, de app voor de rich and famous. Bekend geworden door de date-activiteiten van acteurs als Ben Affleck en influencer Monica Geuze, is Raya een veelbesproken platform voor de elite. Voor de beste singles die er zijn – interessant, levendig en invloedrijk. Hoewel niet alleen hoogopgeleiden automatisch worden toegelaten tot het platform, heb je als hogeropgeleide wel een grotere kans om het einde van de wachtlijst te bereiken.

De werkwijze van Raya is nog niet eens zo bijzonder. Het is een app waarop je profielen kunt keuren. Maar wat het zo uniek maakt, is het ledenbestand. Met alleen maar gerenommeerde experts, bekende artiesten en influencers met veel volgers is Raya een plek waar je gelijkgestemden kunt vinden. Maar alleen als je zelf ook onder die doelgroep valt. Ben je een succesvolle ondernemer? Een jonge CEO? Het zou zomaar kunnen dat je toegelaten wordt tot het platform voor celebs.

App Store

smartsingles

7. Smartsingles

De Smartsingles datingsite is een eenvoudige manier om gelijkgestemde singles te ontmoeten. Het is wat dat betreft rechttoe rechtaan: een datingsite met profielen. Alle singles op de datingsite kiezen voor de datingsite omdat er hoogopgeleide mensen lid zijn. Terwijl je je profiel gratis instelt, beschrijf je eenvoudig het type persoon naar wie je zoekt, wie je bent en tot slot mag je foto’s van jezelf toevoegen. Blader door de datingsite en bekijk de profielen van anderen; veel simpeler kan het niet.

Daten op niveau.

Als gratis lid van Smartsingles kun je gratis een profiel aanmaken, profielen bekijken (inclusief hoofdfoto’s), de FotoZapper gebruiken, knipogen versturen en foto’s plaatsen. Wil je meer mogelijkheden? Dan is het mogelijk om VIP-toegang te nemen in ruil voor een vast gedrag per maand. Smartsingles is alleen beschikbaar als datingsite, niet als app.

App StoreGoogle Play

lexa

8. Lexa

Als je nergens anders slaagt, dan is Lexa altijd een reële optie om te overwegen. Het is de nummer 1 in dating als we het hebben over serieus daten. Met de toepasselijke ‘Start something real’-slogan laat Lexa zien waar het voor staat: échte connecties met échte singles. De profielen geven ruimte voor creativiteit: toon jezelf op de manier zoals jij dat wilt. Met de zoekcriteria zie je de singles die je wilt zien. Dus als je alleen wilt matchen met hoger opgeleiden, dan kan dat ook.

Begin iets echts.

Al sinds jaar en dag is Lexa een bekende naam in de Nederlandse datingwereld – eerst alleen als datingsite, nu ook als app. Stuur berichten naar de singles die je aandacht trekken, bekijk profielen, gebruik de messenger en praat met elkaar via video. Omdat Lexa met de tijd meegaat, is het nu namelijk ook mogelijk om te videobellen.

App StoreGoogle Play

Waarom dating voor hoger opgeleiden?

Meer dan ooit groeien we op met de verwachting dat we een bepaald niveau gaan bereiken. Van de nieuwe generaties wordt zelfs verwacht dat ze steeds hoger zijn opgeleid dan de oudere generaties – een trend die niet alleen in Nederland zichtbaar is. Minimaal een diploma hoger secundair onderwijs is de norm geworden.

Het aandeel hogeropgeleiden steeg in afgelopen 10 jaar met een vijfde, zo zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau. In het laatste decennium is het aandeel met een hoger opleidingsniveau toegenomen van 32% in 2010 tot meer dan 40% in 2019. En onder jongvolwassenen is dit percentage nog hoger: bijna de helft heeft een diploma in het hoger onderwijs behaald.

Partner van gelijk niveau

De hogeropgeleiden die vrijgezel zijn, kiezen steeds vaker voor een partner met een vergelijkbaar opleidingsniveau. Uit recent onderzoek van het CBS komt naar voren dat het opleidingsniveau van twee partners vaak minder dan één niveau verschilt. Dit is bijvoorbeeld een stel met één partner met afgeronde wo-master en de ander met een afgeronde hbo-bachelor.

Waarom de meeste mensen kiezen voor een partner van een vergelijkbaar niveau? Omdat een duurzame relatie moeilijk te onderhouden is met iemand die zich niet op hetzelfde niveau begeeft. Het verschil in intelligentie kan leiden tot irritaties en het kan de man-vrouwrollen in de relatie verpesten, vooral als de vrouw degene is die het hoogst is opgeleid en de kostwinner van het koppel is.

Het is niet onmogelijk om een relatie te laten slagen met iemand die veel lager is opgeleid, maar het is zeker niet makkelijker. Als je dan toch op zoek gaat naar een nieuwe partner, waarom dan niet meteen goed aanpakken? Door te kiezen voor iemand van je eigen denk- en werkniveau voorkom je mogelijk problemen die zich later in de relatie kunnen uiten.

Vooral op het gebied van ambitie en doelen kan er een verschil zijn in de verwachtingen van de relatie. Onderwijs en studies bepalen immers niet alleen welke baankansen je hebt, maar ook helpt het bij de sociaal-emotionele ontwikkeling en de groei van kennis en vaardigheden.

Wat zeggen de onderzoeken?

Onderzoek van het CBS toont aan dat relaties stabieler zijn als beide partners hoogopgeleid zijn. Vanzelfsprekend helpt het de stabiliteit van de relatie als één van de partners een hoge opleiding heeft afgerond, maar de combinatie van twee hoogopgeleide partners voegt nog wat extra stabiliteit toe aan relaties – bovenop dat van het hoge onderwijsniveau van ieder individueel. En als we het dan toch over de stabiliteit hebben: een hoog onderwijsniveau van de man, maar ook een hoog onderwijsniveau van de vrouw, verlaagt de kans op een scheiding.

intelligent slim man

Hoogopgeleide mannen zijn in trek?

De nieuwe aanwas aan de universiteiten en hogescholen van Nederland bevestigt het beeld dat de media schetst: het zijn steeds meer vrouwen die zich aanmelden, mannen raken in de minderheid. Het is een trend die volgens het CBS klopt, want er komen meer hoogopgeleide vrouwen bij dan mannen. Deze verschuiving heeft grote gevolgen voor het vinden van een partner. Niet alleen Nederland is deze verschuiving te zien, ook in andere landen zoals de Verenigde Staten.

Waar de dokter vroeger met de verpleegster trouwde, is het nu steeds vaker de vrouw die het hoogst is opgeleid. Traditioneel kozen vrouwen een man die hoger opgeleid was, wat door de verschuiving in het geding komt. Er komt een vrouwenoverschot onder hoogopgeleiden. En als al die vrouwen een man willen van een gelijk niveau, ontstaat het probleem. Die zijn er niet, of in ieder geval niet genoeg.

Het heeft ertoe geleid dat de media spreekt over downdaten: vrouwen die uit noodzaak settelen met een man die lager is opgeleid dan henzelf, terwijl ze dat wellicht niet zouden willen als ze de keuze hadden. In China hebben ze een naam voor deze hoogopgeleide, ongetrouwde vrouwen tussen de 25 en 30: sheng nu, wat zich laat vertalen naar ‘leftover women’.

Onderzoeker Brecht Neyt van de Ghent University ging undercover op Tinder om te onderzoeken of hoogopgeleide mannen daadwerkelijk populairder zijn. Hij maakte een aantal identieke profielen aan op de datingapp met dezelfde foto en beschrijving voor het fictieve personage. Het enige verschil was het opleidingsniveau: het ene profiel was van een bachelor, de ander van een master. In totaal kregen 3.600 heteroseksuele Tinder-gebruikers in Gent, Leuven en Brugge de profielen te zien.

Het onderzoek liet zien dat vrouwen vaker kozen voor de hoger opgeleide man – degene met de master. Volgens de bevindingen was het bovendien geen klein verschil: 90 procent van de vrouwen was meer geneigd om naar rechts te vegen bij het master-profiel in vergelijking met het bachelor-profiel. Andersom speelde het opleidingsniveau bij de keuze van mannen een veel kleinere rol. Slechts 8 procent van de mannen koos vaker voor de vrouw met een masterdiploma.

open app

Een serieuze groep singles

Het succes van datingapps zoals Elitedating en e-Matching komt niet uit de lucht vallen. Waar vraag is, volgt het aanbod. Dat is terug te zien in het aantal apps en websites die zich richten op de doelgroep met een hoog opleidingsniveau. Maar het opleidingsniveau is niet het enige kenmerk waarmee de apps voor hoger opgeleiden zich onderscheiden. Ze beschikken ook allemaal over een eigen filosofie dat gericht is op serieuze contacten, liefdevolle verbindingen en duurzame relaties.

Voor elke groep singles is Tinder wellicht de eerste keuze, maar is deze app wel zo geschikt voor een hbo’er of wo’er met een afgeronde studie en florissante carrière? Die vraag mag je zelf beantwoorden. Gezien de algemene doelgroep is Tinder een plek waar het om de kwantiteit gaat, niet om de kwaliteit. De kans dat je matcht met iemand die niet op hetzelfde niveau zit, niet bij je past of überhaupt niet op zoek is naar een relatie is groter dan op elk ander platform.

De oppervlakkigheid van het keuren van foto’s in plaats van de eigenschappen waar het echt om draait, drijft hoogopgeleide singles naar gespecialiseerde datingapps en websites. En het gebrek aan diepgang die de swipe-apps kenmerkt helpt daaraan mee. Over het algemeen geldt dat de leden op deze datingsites serieuzer zijn en vaker echt op zoek zijn naar een vaste relatie in plaats van een losse flirt of entertainment.

Gratis dating om te proberen

Terwijl je zou denken dat iemand met een hoog opleidingsniveau of een professional een datingsite makkelijk kan betalen, is daten zonder kosten voor iedereen interessant – ook voor de elite singles onder ons. Waarom zou je immers betalen als het niet hoeft? Bovendien is het aanmaken van een account op ieder platform mogelijk zonder kosten te maken. Het gaat er vaak om wat je kunt doen met je gratis lidmaatschap. Bij de ene dating website kun je de foto’s niet zien en geen berichten versturen, terwijl je dit bij andere apps wel mogelijk is.

Als je onbekend bent met de werkwijze van de apps en website en wilt weten of er wel voldoende singles zijn, dan wil je natuurlijk eerst even kijken voor je betaalt. Wanneer je een datingapp wilt testen is e-Matching een goede keuze. Je kunt op dit platform zonder kosten gebruikmaken van veel functies. Als je een bericht ontvangt, dan kun je deze gewoon beantwoorden – zij het tot een bepaalde limiet. Mocht het platform bevallen, dan kun je altijd nog een betaald lidmaatschap kiezen.

ematching
App StoreGoogle Play

Veiligheid en privacy

Online daten is veilig als je het goed aanpakt. Als hoger opgeleide single weet je waarschijnlijk beter waar je op moet letten, maar toch is het verstandig om aan de veiligheid te denken. Dit begint bij de keuze voor een betrouwbaar platform die beveiliging en veiligheid hoog in het vaandel heeft staan.

Het eerste waar je op kunt letten is de aanmelding en lidmaatschappen bij keurmerken en waarborgen. Zo zijn er datingsites die aangemeld zijn aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en het Thuiswinkel waarborg hebben. Met deze certificaties mag je ervan uitgaan dat de partijen er alles aan doen om je gegevens veilig op te slaan.

De vermeldingen op deze pagina met apps en websites voor hoger opgeleiden zijn door ons gekeurd op verschillende punten. We hebben gekeken naar de privacy-instellingen, algemene voorwaarden, klantenservice, werkwijze en mogelijkheden om misbruik of ongewenst gedrag te melden.

Beoordeel Hoger opgeleiden dating

Alle beoordelingen van Hoger opgeleiden dating

3,2
Rated 3,2 out of 5
3,2 van 5 sterren (op basis van 5 reviews)
Uitstekend0%
Heel goed40%
Gemiddeld40%
Slecht20%
Verschrikkelijk0%

Serieuze gebruikers

Rated 4,0 out of 5
20 juni 2024

Ik vind het fijn dat de gebruikers hier over het algemeen serieus zijn en op zoek zijn naar een langdurige relatie. Het is een verademing om met gelijkgestemde mensen te praten. Niet alleen dat oppervlakkige gedoe en dat is heel fijn

Daan
Gecontroleerd

Beperkt in keuze

Rated 3,0 out of 5
12 juni 2024

Hoewel de gebruikers serieus zijn, vind ik dat er beperkt is in keuze op hoger opgeleiden dating. Het zou leuk zijn als er meer diversiteit was in leeftijd, achtergronden en interesses

LvdB88
Gecontroleerd

Altijd betalen

Rated 2,0 out of 5
5 mei 2024

Waarom moet je ook overal voor betalen? De apps en sites voor hoger opgeleiden vragen allemaal om een betaling voor je iets kunt doen

RodeBos
Gecontroleerd

Duur abonnement

Rated 3,0 out of 5
17 april 2024

Het enige nadeel is dat het abonnement vrij duur is in vergelijking met andere apps. Ik wou dat er meer betaalbare opties waren voor mensen die niet zoveel willen uitgeven

Ruben
Gecontroleerd

Aangenaam verrast

Rated 4,0 out of 5
2 januari 2024

Veel vriendelijke mensen. Voor mij, zit er al een tijdje op, valt het niet tegen

Tim
Gecontroleerd