Home Relatie 81 beste date ideeën: voor de eerste, tweede en zoveelste date

81 beste date ideeën: voor de eerste, tweede en zoveelste date

11 minuten leestijd
1
videodaten

Inspiratie nodig voor een goed date idee? Op een date gaan is spannend maar niet als je vastgeroest zit in het bekende patroon van een diner en de bios. Het is tijd voor een frisse blik op hoe een leuke, originele en romantische date eruit ziet. Of je nu voor de eerste keer met je date afspreekt of je al langer in een relatie begeeft; een leuke date kan de vonk voorgoed doen overslaan of de vlam opnieuw aanwakkeren. Zelfs als je al jaren gebonden bent aan dezelfde partner kan een geplande of impulsieve date de romantiek wederom doen opleven.

In theorie klinkt dit mooi maar nieuwe date ideeën verzinnen is moeilijker dan het lijkt. Deze ultieme lijst met date ideeën is het enige dat je nodig hebt als je weer eens niet weet wat je moet doen op een date. Man of vrouw, wel of geen geld, weer of geen weer; deze lijst met date ideeën toont je alle opties en mogelijkheden.

Eerste date

Voor de eerste date hoef je niet lang na te denken. De beste ideeën voor de eerste date bevatten één belangrijk ingrediënt: de mogelijkheid om een gesprek te voeren. Dit is een absolute voorwaarde voor de eerste date. Praten in een donkere bioscoop terwijl je gessssst wordt door andere kijkers is niet de beste keuze. Hetzelfde geldt voor een drukke bar waar je bijna moet schreeuwen om elkaar te kunnen horen. Als het op de eerste date aankomt dan is simpel vaak beter. Dit zijn de ideeën voor de eerste date:

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Spreek af in een lunchzaak

De gemiddelde lunchzaak is de perfecte plek voor een casual gesprek. Dat is precies wat je wilt als je met iemand afspreekt die je nog niet kent. Het maakt niet uit hoelang je er blijft zitten; een half uur is goed maar je kunt ook vier uur lang blijven praten zonder dat het ongemakkelijk wordt.

Uit eten

Als je het op safe wilt spelen dan is een etentje met je date een makkelijke keuze. Het is waarschijnlijk het meest voorkomende eerste date idee. Niet zonder reden. Je hebt de tijd om rustig met elkaar te praten en niet onbelangrijk; er is continu oogcontact.

Wijnproeven

Als jullie beiden graag een wijntje lusten waarom dan niet samen wijnproeven? Ga naar een wijnproeverij of een wijngaard om samen te genieten van de lekkerste wijnen. Kies wel een sfeervolle locatie en zorg ervoor dat het voor twee personen mogelijk is. Sommige wijnproeverijen bieden alleen mogelijkheden voor groepen.

Ga naar het museum

Bezoek het Paleis het Loo, het Nederlands Openluchtmuseum‎ of bekijk de Mesdag collectie in Den Haag. Wat je interesse ook is, er is bijna altijd een leuk meseum te vinden die hierbij aansluit. Maak er een dagje uit van gecombineerd met een hapje en een drankje.

Bezoek een tentoonstelling

Het lijkt misschien saai voor sommigen maar dat is het niet; als je de juiste tentoonstelling bezoekt. Nu is Real Human Bodies misschien niet de perfecte tentoonstelling voor de eerste date maar je hebt nog veel meer opties.

Meer eerste dates

 • Pak een terrasje voor een drankje of een hapje
 • Ga samen winkelen voor een nieuwe outfit
 • Ga naar een vlooien- of rommelmarkt
 • Bezoek een botanische tuin en maak kennis met de unieke plantencollecties
 • Ga naar een boekenmarkt als jullie beiden wel eens lezen
 • Bekijk een film in de bios
 • Ga mini-golf spelen
 • Ga naar de kermis
 • Bezoek een liefdadigheidsevenement
 • Ga naar een foodtruck festival
 • Ga naar een zondagsontbijt
 • Fiets een rondje om naar de kerstverlichting te bekijken
 • Ga naar een kringloopwinkel
 • Speel een laser game met je date
 • Ga naar een poolcentrum voor een potje pool
 • Ga naar een kunstexpositie
 • Spreek af in een bar voor een drankje

picknick

Tweede date

Als de eerste date met succes afgerond is dan komt er zonder twijfel een tweede date. Tenminste, zo gaat het meestal. Het ijs is gebroken en de tweede date is de spanning heel wat minder. Dit geeft je wat meer mogelijkheden om tot een leuk date idee te komen. De sleutel in het succes op de tweede date ligt er vooral aan wat je geleerd hebt tijdens de eerste date. Als je het goed wilt doen dan verzin je een date die aansluit bij wat je tijdens de eerste date goed opgepikt hebt van de ander. Als je geen idee hebt dan kun je nog altijd terugvallen op deze ideeën:

Ga picknicken

Wie gaat er vandaag de dag nog met een mandje vol met lekker eten en drinken naar het bos? Bijna niemand. Hoewel dit “vroeger” een razend populair dating idee was is het nu een uitzondering waarmee je ongetwijfeld indruk maakt op je date.

Ga naar de dierentuin

Neus aan neus staan met de Reuzenpanda in Ouwehands Dierenpark Rhenen, op avontuur in de overdekte jungle van Burgers Zoo of kennis maken met de gorilla’s van Diergaarde Blijdorp; wie houdt er niet van de dierentuin?

Ga op avontuur in de natuur

Probeer eens wat anders dan wat je normaal doet. Zoek de buitenlucht op en bekijk samen de zonsondergang vanuit de Hoge Veluwe of bezoek één van de vele andere natuurgebieden die Nederland rijk is. Op de website van Natuurmonumenten vind je alle Nederlanders natuurgebieden.

Doe samen een hobby van één van beiden

Als de zenuwen niet meer de overhand hebben en je van elkaars gezelschap wilt genieten dan is het tijd voor een plezierige date. Ga samen één van jullie hobby’s doen om erachter te komen wat de ander er precies zo leuk aan vindt. Na twee dates is het tijd om elkaar beter te leren kennen. Dit doe je door samen leuke dingen te doen. Met alles wat er in je leven gebeurt is het makkelijk om samen in de relaxmodus op de bank te gaan liggen met een Netflix serie erop. Voorkom dat dit al vroeg gebeurt en kies voor een activiteit in het begin om elkaar beter te leren kennen.

Ga pottenbakken

Iedereen die de jaren 90 meegemaakt heeft kent de klassieke scene uit de film Ghost waarin de twee hoofdpersonen gaan pottenbakken. Wie had gedacht dat pottenbakken romantisch zou kunnen zijn? Bekijk de video als je de scene uit de film nog niet kent.

Meer tweede dates

 • Ga zwemmen in een tropisch zwembad
 • Neem de fiets om je eigen stad te bekijken
 • Probeer geocaching en ga op zoek naar verborgen schatten met een GPS-ontvanger
 • Ga samen op zoek naar Pokémon om te vangen
 • Speel een potje monopolie tegen elkaar
 • Huur een hotelkamer en vul de rest zelf in
 • Laat je opsluiten in een escape room
 • Trek samen een dag uit voor vrijwilligerswerk
 • Ga naar de kartbaan en kijk wie de snelste ronde behaalt
 • Ga naar een parcours voor snelle auto’s
 • Ga samen naar het carnaval in een dorp bij je in de buurt
 • Neem deel aan een groepsles schilderen
 • Ga naar een amusementspark of arcadehal

muziek social media

Muzikale date

Muziek raakt ons doordat het pure emotie is. Het heeft invloed op hoe je je voelt, je gedachtes en biedt de mogelijkheid om je gevoelens te uiten. Dit maakt een muzikale date een perfecte manier om snel tot iemand door te dringen en een onvergetelijke indruk achter te laten. Dit zijn de muzikale dates:

Ga karaoke zingen

Iemand die geen toon kan houden is lachwekkend. Karaoke betekent vaak plaatsvervangende schaamte en pijnlijke kaken van het lachen; niet helemaal perfect voor de eerste date maar wel als je plezier met elkaar wilt maken. In bijna elke stad is een karaokebar te vinden om samen met je date een onvergetelijke avond te beleven.

Ga dansen

Tenminste, als je het een beetje kunt. Iemand vragen voor een avondje dansen is geen succes als je zo stijf als een plank bent. De robot is leuk voor een paar seconden maar vult niet de hele avond. Als je geen ervaring hebt in dansen kies dan een dansles om samen te doen.

Bezoek een concert

Of het nu een lokale band is dat voor het eerst een concert geeft of een bekende zangeres; een concert bezoeken vind iedereen leuk. Vooral als je kaartjes weet te bemachtigen van een uitverkocht concert scoor je punten.

Meer muzikale dates:

 • Ga naar een lokaal muziekfestival
 • Ga muzieknummers luisteren in een platenzaak

betalen pinpas

Goedkope date

We kennen het allemaal; je loon is al op terwijl de maand nog niet voorbij is. Geld is niet nodig als je wilt daten; het gaat erom dat je tijd vrijmaakt voor de ander om elkaar te leren kennen. Daten op een budget is mogelijk en dit zijn de date ideeën die daarbij horen.

Koken voor je date

Als je op een budget leeft of je date wilt imponeren met je kookkunsten dan is thuis voor je date koken een prima keuze. Neem alle ingrediënten mee naar je date en laat de ander helpen bij het gerecht of doe het bij je thuis zodat het niet verkeerd kan gaan. Let op; niet alle vrouwen willen direct bij de man thuis komen. Als jullie beiden liever iets buiten de deur doen dan kun je er ook voor kiezen om samen een kookles te volgen. Zo kan een eerste date ook nog eens leerzaam zijn.

Netflix and chill

Niet helemaal de beste optie voor een eerste date maar als je al wat dates verder bent dan is het geen probleem om een avondje Netflix voor te stellen, geen Netflix and chill maar écht Netflix en chillen. Na een aantal actieve dates buiten de deur mag er ook een avondje relaxen tussen zitten. Het voordeel? Naast wat hapjes en wat lekkers te drinken kost het je niets.

Maak een wandeling

Daten hoeft geen geld te kosten. Gebruik de benenwagen en maak samen een wandeling. Dit kan bij jou in de buurt zijn of bij de ander; er is in ieder geval één die wat over de omgeving kan vertellen zodat er altijd een onderwerp is om over te praten.

Ga naar een vijver of rivier

Steentjes scheren over het water, de eendjes voeren met oud brood; wie heeft het niet gedaan in de jongere jaren? Nog  steeds is het rustgevend om naar een vijver of rivier te gaan. Voor een date is het de perfecte locatie om rustig met elkaar te praten.

Ga naar het strand

Als je dicht bij het strand woont dan moet je ook gebruik van maken. Je kunt een wandeling langs de branding maken of door de duinen. Loop romantisch over de boulevard terwijl de zon op de achtergrond ten onder gaat.

Meer goedkope dates

 • Maak iets creatiefs
 • Laat samen de hond uit
 • Loop samen een rondje door een park
 • Ga bessen en fruit plukken in het bos
 • Ga sightseeing in je eigen omgeving

nederland single

Sportieve date

Voor wie niet sport; ga snel door naar het volgende item. Als je graag sport en de ander ook dan is samen sporten een leuke manier om aan iemand gewend te raken. Het is niet erg als je zweet, dat doet iedereen tijdens het sporten. Maak het leuk door een activiteit te kiezen die voor jullie beiden nieuw is, zoals een yoga les, of juist iets waar jullie beiden veel ervaring mee hebben.

Ga een dagje skiën

Het hoeft tegenwoordig niet te sneeuwen om te kunnen skiën. Samen met je date leren snowboarden in een indoor skihal is in de meeste gevallen redelijk in de buurt mogelijk. Neem een arrangement met eten erbij en je zit gebeiteld voor een volledige dag. Een overzicht met de indoor skihallen vind je hier.

Meer sportieve dates:

 • Ga schaatsen op natuurlijk ijs (in de winter)
 • Ga rolschaatsen of skeeleren
 • Bezoek een wedstrijd, of beter: doe zelf mee
 • Volg samen een BodyPump les
 • Ga kanoën in een lokale beek of rivier
 • Beklim een indoor klimwand
 • Neem een duikles of ga snorkelen
 • Doe samen mee aan een mud run, als beiden sportief zijn
 • Laat je agressie gaan en volg samen een boksles

dinnerdate

Dates voor stellen

Het maakt niet uit of je iemand net hebt leren kennen of al jaren kent; een date heeft altijd het doel om twee mensen dichter bij elkaar te brengen. Voor stellen zijn dates belangrijk om de sleur te vermijden en de relatie te verbeteren. Dit kun je als stel doen op een date.

Organiseer een privédiner

Om een privédiner te organiseren zoals je die kent van de films is misschien niet de goedkoopste optie maar wel erg romantisch. Kaarslicht, een kleine intieme tafel, geen afleidingen; de perfecte ingrediënten voor een romantisch etentje.

Ga naar een comedy show

Samen lachen is de snelste weg om dichter bij elkaar te komen. Het opent ook vele gesprekken: “Gaat dat niet te ver?” of “Wat zou jij vertellen als je daar stond?”. Een comedy show is misschien niet voor de eerste date bedoeld maar wel als tweede date en later. Bij Ticketmaster vind je een aantal comedy shows die eraan komen.

Neem een massage voor koppels

Neem je date mee voor een heerlijke massage voor stellen om totaal te ontspannen. Het is waarschijnlijk niet zo geschikt als eerste date maar voor de zoveelste date is het een leuke manier om eens wat anders te doen.

Overnacht een avondje ergens anders

Het hoeft niet veel geld te kosten; kies bijvoorbeeld een bed-and-breakfast in Nederland om een avondje te dagelijkse sleur te ontvluchten. Niet geschikt als eerste date, maar wel als je iets leuks met je partner wil doen.

Verras je date

Onderzoek toont aan dat het gewaardeerd wordt als je je partner verrast. Het maakt niet eens uit wat je precies in gedachten hebt; alleen het gebaar is al voldoende. Verras je partner met tickets van een concert of een simpel etentje thuis met kaarslicht.

Spreek af voor lunch

We hebben het soms zo druk met ons werkleven dat het maar moeilijk is om tijd vrij te maken voor een date. Doe eens wat anders en spreek in het midden van de dag af tijdens de lunch. Leuk voor de verandering,  vooral als je de ander ermee verrast.

Ga samen tuinieren

Leg samen een moestuintje aan in je tuin. Het is niet alleen lekker om vers eten uit je tuin te gebruiken maar het is ook een leuke activiteit waardoor je een band creëert. Het is iets dat groeit, net als jullie relatie.

Ga glamping

Oftewel glamorous camping, ook wel bekend als kamperen in stijl. Het zit tussen de luxe van het hotel en het ruige van wild kamperen in. Als je het eens wat anders wilt doen kies dan voor een dag en nacht in een safaritent of airlodge. Niet de beste keuze voor een eerste date maar spannend als je elkaar al wat langer kent.

Onderneem een road trip

Bij een road trip denk je al snel aan de route 66 in de Verenigde Staten maar het kan ook in Nederland. Door je eigen regio te onderzoeken via een road trip kom je erachter dat er nog veel meer zien valt dan de plekken die je kent. Doe het samen en creëer nieuwe herinneringen.

Bezoek samen je geboorteplaats als je nu ergens anders woont

Laat je partner zien waar je vandaan komt. Leg uit hoe je bent opgegroeid en toon hem of haar in welk huis je geboren bent. Je hoeft niet de diepste geheimen uit je verleden te vertellen maar als je laat merken dat je dit niet aan iedereen laat zien dan scoor je punten.

bucketlist single

Unieke en gewaagde date

Als je van de spanning houdt of je date iets extreem van je verlangt dan zijn er nog een aantal opties die voor de meeste mensen niet geschikt zijn. Dit zijn de unieke en gewaagde date ideeën:

 • Crash een bruiloft, zoals in de film Wedding Crashers
 • Ga bungee jumpen, als je het aandurft
 • Bekijk de wereld vanuit een luchtballon
 • Probeer deltavliegen als je adrenaline nodig hebt om te functioneren
 • Ga skydiven, als je het durft

Dating ideeën voor de eerste date tot leuke uitjes voor als je elkaar al langer kent; alles is voorbij gekomen in de lijst met date ideeën. Terwijl het ene idee misschien wat te actief voor je is en de ander te persoonlijk heb je nu iets om op terug te vallen voor als je het even niet meer weet.

Uiteraard kun je zelf ook iets unieks verzinnen om je date mee versteld te laten staan. De beste ideeën ontstaan niet door er urenlang over na te denken maar vaak out-of-the-blue terwijl je iets anders aan het doen bent1. Daarom wordt ook wel gezegd dat de beste ideeën onder de douche ontstaan.

Heb je een aanvulling of een goed idee dat niet in deze lijst mag ontbreken? Laat het weten in de reacties.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Eén reactie

 1. Djur

  18 juli 2017 at 11:04

  Wat een lange lijst! :O

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Ruzie in relatie bijleggen tips: hoe los je het op met je partner?

Liefde is helaas niet zoals in de sprookjes. Een relatie is complex en beide partijen moet…