Koffiedate? 10 voordelen van een ‘bakkie doen’ als date

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Heb je een leuke jongen of dame leren kennen en ben je benieuwd hoe diegene er in het echt uitziet? Dan is een koffiedate de ideale manier om elkaar op een ongedwongen manier te leren kennen. Je wilt in het begin natuurlijk niet te veel geld uitgeven en je wilt eerst weten of jullie ook wel echt bij elkaar passen. Daarnaast zijn er ook heel wat voordelen te benoemen om een lekker bakkie te doen. Waarom een koffiedate zo ideaal is?

Wat is een koffiedate?

Wanneer je met een leuke dame of heer in gesprek bent, wil je elkaar natuurlijk zo snel mogelijk ontmoeten. Een etentje in een restaurant is misschien wat te officieel, een dagje Efteling wat overdreven en een wandeling door het park weer te saai. Het alternatief? Een simpele, laagdrempelige koffiedate.

Het is casual en je hebt de tijd om elkaar te leren kennen. En mocht het toch niet klikken, dan kan je jouw koffie snel opdrinken en ervandoor gaan. Je krijgt snel een indruk van de ander en als er een leuke klik is… kun je de date voortzetten met nóg een kopje koffie.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Is er een klik?

Tijdens een koffiedate kun je het over hele simpele onderwerpen hebben en kijken of er genoeg raakvlakken zijn. Misschien hebben jullie al heel wat besproken via een datingapp, maar dan is het nog steeds leuk om er dieper op in te gaan. Je wilt elkaar natuurlijk in het echt en van top tot teen bekijken. Bij een koffiedate zit je dan wel goed. Wanneer de klik er is, kun je een tweede date afspreken en dan kan dat etentje in het restaurant altijd nog.

10 voordelen van een koffiedate

Een koffiedate is niet alleen erg casual en veilig als het op daten aankomt, er zijn ook nog eens heel wat andere voordelen te benoemen. Daarom lees je hier tien voordelen van een koffiedate. Niet alleen is het door onderzoek bevestigd dat het een ideaal afspraakje is, ook zorgt het nog eens voor genoeg gespreksonderwerpen waardoor je de ander echt leert kennen. Lees nu snel verder en ontdek waarom jij met jouw date op een koffiedate moet gaan. Plezier gegarandeerd.

1. Door onderzoek bevestigd

Twee psychologen van de Amerikaanse universiteit Yale, de heren Williams en Bargh, hebben onderzoek gedaan naar het verband tussen psychologische warmte en fysieke warmte. De proefpersonen moesten warme en koude drankjes vasthouden. Daarna beoordeelden zij of iemand een warm of koud persoon was. De personen die de warme drankjes vasthielden, beoordeelden de ander sneller als zorgzamer, warmer en hartelijker. En laat dat nu net belangrijk zijn tijdens een eerste date.

2. Goed voor je systeem

De meeste mensen denken dat koffie erg ongezond is, maar dit is helemaal niet waar. Het verlaagt het risico op cirrose (gezond leverweefsel wordt vervangen door littekenweefsel). Drink je te veel alcohol, dan kan je deze leverziekte krijgen. Het drinken van een kopje koffie kan dat dus tegenhouden. Daarnaast word je er ook niet moe van, omdat het natuurlijk cafeïne bevat. Het houdt je scherp en je krijgt er lekker veel energie van – en dat is wat je wilt op een koffiedate.

3. De meest betaalbare optie

Mocht je een student zijn, of als je liever niet te veel geld uitgeeft aan een eerste date, dan is de koffiedate een perfecte optie. Als de date erg gezellig wordt kunnen de kopjes koffie natuurlijk flink oplopen, maar over het algemeen is het de beste optie voor een budgetdate. Daarnaast kun je ook nog eens goed met elkaar praten zonder dat er te harde muziek uit de speakers knalt in een pub. Ben je een vrouw, dan kun je ook nog eens het geluk hebben dat de man voor de koffiedate betaalt.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. De beste gespreksmethode

Tijdens de koffiedate kun je eigenlijk niet meer doen dan met elkaar praten. Daarom is het de ideale manier om elkaar te leren kennen. Wanneer je elkaar al gesproken hebt op een datingapp kun je eenvoudig elkaars interesses verder bestuderen tijdens een bakkie. Ook kom je erachter hoe jouw date andere mensen behandelt. Kijk maar eens naar hoe de ander met de barista omgaat en aanspreekt. Zeurt diegene veel of is het een veeleisend type? Je ontdekt het tijdens de koffiedate.

5. Je wordt niet dronken

Hoe gênant is het als je tijdens een afspraakje dronken wordt? Bij een koffiedate hoef je je daar geen zorgen om te maken. Wanneer je op een date gaat waarbij de nodige drankjes vloeien, kun je te maken krijgen met een stukje persoonlijkheid die je liever niet laat zien. Met een simpel bakkie – zonder alcoholisch smaakje – hoef je er niet bang voor te zijn dat je iets geks eruit floept. Al met al: een koffiedate is de perfecte manier om elkaar op een casual manier te leren kennen. En dat terwijl je je geen zorgen hoeft te maken over een dubbele tong.

6. Het duurt nooit lang

Mocht de koffiedate niet lopen zoals je had gehoopt, dan kan je na een bakkie al snel weer de benen nemen. Je zit nergens aan vast en dat is erg prettig. Hoe anders is dat bij een date in een restaurant waarbij je niet zomaar kunt vertrekken. Dat gaat wat lastig bij een driegangenmenu… Ook als je al bij binnenkomst zoiets hebt van ‘dit gaat hem niet worden’, dan kun je een kleine koffie bestellen zodat je niet al te lang de date hoeft uit te zitten.

7. Een koffiedate past prima in jouw agenda

Het is ook tijdbesparend om even snel een koffiedate in te plannen. In de meeste gevallen heb je er wel even tijd voor, want het hoeft niet lang te duren. Het is ideaal om tijdens een kantoorpauze in te plannen of tijdens de lunch. Maar dan moet degene in kwestie wel in de buurt zijn natuurlijk. In het weekend is het ook ideaal, want je zit niet meteen de hele dag aan iemand vast. En mocht de klik er vanaf spetteren, dan kun je natuurlijk altijd nog de rest van de dag samen doorbrengen.

8. Er is altijd wel een gespreksonderwerp

Mocht er onverhoopt een stilte vallen tijdens de koffiedate, dan kun je altijd naar andere mensen kijken en daarover praten. Het is natuurlijk altijd leuk om een beetje mensen te kijken, maar het geeft ook genoeg gespreksonderwerpen. Zeker als het lekker weer is en je buiten op een terras zit. Er is altijd wel iets om over te praten, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. En mochten er echt alleen maar stiltes vallen, houdt dan in je achterhoofd dat je zo weer bent vertrokken.

9. Je hoeft je niet fancy te kleden

Je wilt altijd een goede indruk achterlaten met jouw uiterlijk. Logisch. Maar bij een koffiedate hoef je net iets minder moeite te doen dan wanneer je kiest voor een afspraakje in een restaurant. Een bakkie doen is erg laagdrempelig en daarom kan je prima na je werk een kopje koffie drinken.

Het enige dat je hoeft te doen is een bakkie bestellen, plaatsnemen in een stoel en ontspannen. De rest volgt vanzelf. Mocht je toch moeite willen doen dan kun je nog even snel je haar in model brengen en als vrouw zijnde je make-up bijwerken.

10. Een wandeling na afloop

Mocht je een koffiedate in de avonduren hebben ingepland en het klikt goed tussen jullie, dan is het mogelijk om een avondwandeling te maken. Misschien kun je voor onderweg nog wel een koffie-to-go meenemen voor als je het koud krijgt. Stiekem hoop je natuurlijk dat hij (of zij) een arm om je heenslaat. Zeker als je in een leuk stadje woont, kun je eenvoudig een wandeling maken. Misschien wordt het wel de beste date van je leven… kortom: een koffiedate is perfect voor de eerste keer.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie