Indruk maken op eerste date? 7 tips voor de beste eerste impressie

Jay
Door Jay
14 minuten leestijd

De eerste indruk is van doorslaggevend belang en dat is vooral het geval bij een eerste date. Het zorgt er meteen voor dat je nader tot elkaar komt of dat je uit elkaar groeit. De eerste indruk die je maakt ligt uiteraard voor een deel aan je persoonlijkheid en deels aan de voorkeuren van een ander. Toch kun je er met een degelijke voorbereiding voor zorgen dat je een uitmuntende eerste impressie achterlaat.

Omdat we je daar uiteraard bij willen helpen hebben we een aantal tips voor je zodat je een ijzersterke eerste indruk maakt. Het voordeel van deze tips is dat ze makkelijk zijn op te volgen. En gezamenlijk maken ze toch een wezenlijk verschil tijdens je eerste date. We vertellen je meer over het maken van een goede eerste indruk.

Waarom de eerste indruk telt

Mensen hebben het vermogen om andere mensen vrij nauwkeurig te beoordelen op basis van korte eerste indrukken. Gedragswetenschappers stellen zelfs dat iedereen de eerste indruk serieus moet nemen, omdat we veel kunnen afleiden van het eerste stukje informatie dat we over een ander ontvangen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De reden waarom de eerste indruk zo belangrijk is? Dat is omdat je nooit echt de kans zult krijgen om een negatieve eerste indruk recht te zetten. Als iemand een bepaald beeld van je heeft gevormd, dan is het bijna onmogelijk om dat beeld te veranderen. Volgens onderzoek wordt latere informatie die in strijd is met de eerste indruk zelfs afgewezen, waardoor de eerste indruk blijft bestaan – ook al is deze gebaseerd op een verkeerd oordeel.

Het is ook nauwkeurig

Of je het nu wel of niet eens bent met de kracht van de eerste indruk, het is nu eenmaal de manier waarop onze hersenen snel informatie verwerken. De hersenen zijn daar bovendien heel goed in geworden, omdat we het elke dag doen – bewust en onbewust. Het resultaat is dat eerste indrukken over het algemeen redelijk nauwkeurig zijn.

In een van de onderzoeken naar eerste indrukken keken deelnemers naar videoclips van politieke kandidaten die streden om verkozen te worden. Alleen op basis van de eerste indrukken konden de deelnemers met 70% nauwkeurigheid voorspellen wie de verkiezingen zou winnen. Dit zegt niet alleen dat we snelle beoordelingen kunnen maken van mensen die we niet kennen, maar ook dat we er verdomd goed in zijn.

Eerste indrukken worden gevormd binnen enkele seconden. Er zijn onderzoeken die bevestigen dat we dit ongelooflijk snel doen, in zo’n 100 milliseconden, terwijl andere onderzoeken het bij 2 tot 30 seconden houden. Het aantal seconden maakt eigenlijk niet eens uit, want je hebt er in elk geval niet veel tijd voor nodig. In andere woorden: de eerste indruk is snel, redelijk nauwkeurig en blijft lang plakken. Genoeg reden om ervoor te zorgen dat die eerste seconden tellen op een date.

Hoe maak je een goede eerste indruk?

Een goede eerste indruk is cruciaal voor het verdere verloop van de date. Het bepaalt hoe je wordt gezien en hoe er op je wordt gereageerd. De eerste indruk kun je maar één keer maken en dat doe je door een combinatie van een goed voorkomen, hygiëne, fatsoensnormen en etiquette. Hoewel je geen controle hebt over het oordeel van andere mensen, heb je wel controle over hoe je op hen overkomt. En dat is iets waaraan je kunt werken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Omdat eerste indrukken zo belangrijk zijn, is er veel onderzoek gedaan naar de signalen die nodig zijn om een goede eerste indruk te maken. Hoewel er bepaalde elementen zijn waar je geen controle over hebt – zoals de vorm van het gezicht waarmee je bent geboren – zijn er andere dingen die je wel zelf in de hand hebt. Van je gezichtsuitdrukkingen en en stemhoogte tot de manier waarop je je lichaam beweegt, het is allemaal onderdeel van de eerste indruk die je achterlaat.

7 tips voor de beste eerste impressie

Het creëren van een positieve en blijvende eerste indruk is een onmisbaar onderdeel van een eerste date. Jezelf op een natuurlijke, maar toch zelfverzekerde manier in een goed daglicht stellen: dat is het doel. Er zijn daarbij een paar eenvoudige stappen die je kunt nemen om het maximale uit de eerste ontmoeting te halen. We hebben er zeven voor je opgesomd:

1. Kom op tijd

Niemand doet het met opzet, maar te laat komen op een eerste date is niet bepaald de manier om een goede eerste indruk te maken. Ook al zullen de meeste mensen beleefd zijn en er geen punt van maken, punctualiteit laat wel zien dat je om de persoon geeft en de ander serieus neemt.

Het helpt daarbij om 10 tot 15 minuten aan marge te hebben om onvoorziene omstandigheden zoals het verkeer of parkeren te voorkomen. En als je te laat aankomt, doe dan niet alsof het niet uitmaakt. Stuur een appje dat je iets later komt en bied je excuses aan.

2. Kleed je op je best, maar let op wat gepast is

Hoewel het uiterlijk niet alles is, geeft het je wel een voorsprong als je je op je best kleedt voor je eerste date. Voor mannen doen een goede jas of blazer en overhemd het altijd goed. Je baard laten trimmen is ook een goed idee – als je een baard hebt, zorg dan dat die er verzorgd uit ziet. Hetzelfde geldt uiteraard voor een snor.

Voor vrouwen zijn een vrouwelijke jurk, lange oorbellen en open haar nooit uit de mode. Je wilt als vrouw zijnde echter niet te sexy of onthullend overkomen, dus maak de kleding niet te kort. Zowel mannen als vrouwen moeten zich aanpassen qua kleding aan gelegenheid. Kom niet in slippers aan in een luxe restaurant een loop niet in een jurk en hoge hakken een koffiebar binnen. Om aan te geven hoe belangrijk je kleding is, een voorbeeld uit een onderzoek.

In een van de studies naar eerste indrukken werd de link gelegd met kleding. Meer dan 300 deelnemers keken slechts drie seconden naar beelden van een man voordat ze een oordeel mochten vellen. Op sommige foto’s droeg de man een maatpak, op andere foto’s een normaal pak die redelijk vergelijkbaar was. De verschillen in de pakken waren erg klein, maar de deelnemers beoordeelden de man in het op maat gemaakte pak veel gunstiger.

De positieve beoordeling ging bovendien niet alleen over hoe goed hij gekleed was. Ze beoordeelden de man in het maatpak ook als zelfverzekerder, succesvoller, flexibeler en als iemand die meer verdient. Aangezien het gezicht van het model niet op de foto’s zichtbaar was, moeten deze indrukken alleen zijn gevormd op basis van wat de man droeg.

3. Let op je parfum

Goed ruiken is belangrijk voor zowel mannen als vrouwen. Het zijn niet alleen de ogen die een rol spelen bij de eerste indruk, het reukvermogen heeft er ook invloed op. Onderzoek uit Italië zegt namelijk dat we kunnen ruiken of iemand een vriend of vijand is. Volgens het onderzoek bepalen mensen op basis van geur of iemand bij hen kan passen. En die geur kunnen ze al meteen oppikken bij de eerste ontmoeting, nog vóórdat je ook maar één woord hebt gezegd.

Als je twee minuten de tijd neemt om je favoriete parfum op te doen, dan maakt dat al een verschil. En als je niet van de geurtjes bent dan helpt een aftershave voor de mannen net zoals douchegel voor beide geslachten ervoor zorgt dat je fris ruikt. En over deo hoeven we niet te beginnen. Mocht je een geurtje op doen, houd het dan prettig. Als je over de top is, kan die intense geur ook averechts werken.

4. Houd geen interview

“Wat doe je voor de kost? Wat zijn je hobby’s? Waar woon je? Wat heb je gestudeerd?” Hoewel het normaal is om iets van de ander te willen weten, moet het geen vragenuurtje worden. We raden aan om de vragen in interviewstijl achterwege te laten en in plaats daarvan diepere, tot nadenken stemmende vragen te stellen, die uitnodigen tot een dieper gesprek:

  • “Wat maakt je aan het huilen in films?”
  • “Wanneer heb je voor het laatst zo hard gelachen dat je niet meer kon stoppen?”
  • “Wat gaf je afgelopen week het beste gevoel?”

Ons punt is in elk geval dat je de standaard date-vragen moet vermijden. Je mag ze wel stellen uiteraard, maar doe dat subtiel, tussendoor en niet meteen na elkaar.

5. Luister aandachtig

Zowel mannen als vrouwen willen de beste indruk van zichzelf geven, maar de meesten van ons doen dit op de verkeerde manier. Te veel praten over jezelf, zoals het hebben over bijzondere prestaties tot reizen: doe het niet te veel. Je date zal zich buitengesloten voelen als je alleen maar over jezelf praat en geen interesse in de ander toont. Het is daarom zaak om ook goed te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Als je alleen over jezelf praat en geen interesse toont in wat je date te zeggen heeft, dan verlies je al je aantrekkelijkheid. Zorg ervoor dat je nieuwsgierig blijft en goed luistert naar wat je date te zeggen heeft. Echt geïnteresseerd zijn in een andere persoon is een aantrekkelijke eigenschap die op iedereen een goede indruk zal maken.

6. Ga niet verder dan twee drankjes

We willen niet je vader of moeder spelen, maar deze tip verdient toch wel een plaats op onze lijst. Ga niet verder dan de grens van twee drankjes op een eerste date, ongeacht hoeveel plezier je hebt. We kunnen allemaal gevoelig zijn voor hoeveel een date drinkt.

Als je je te veel laat gaan, dan zet je de ander aan het denken en misschien wel op een negatieve manier. Bovendien kun je de goede indruk die je hebt gemaakt, helemaal wegvagen door knullig gedrag met een paar drankjes op. Als de ander er te veel drank bij betrekt, dan zegt dat overigens ook veel over je date, dus laat je niet te veel verleiden.

7. Ga mee met de flow

Houd een open geest en sta jezelf toe om op een natuurlijke manier mee te gaan met de flow van een date. Als je date vraagt om een wandeling te maken, doe dat. Als je date liever naar een ijssalon gaat dan naar je favoriete wijncafé, stel je dan flexibel op. Het maakt je aardiger en vriendelijker, twee eigenschappen die je graag in de eerste indruk wilt stoppen.

Te vaak hebben we strenge verwachtingen over hoe een perfecte date eruit moet zien. Het vermogen om flexibel te zijn en met de flow mee te gaan stelt je in staat om alles los te laten en meer plezier te hebben. Het loont als je niet te veel met vooropgezette ideeën komt over hoe het eerste afspraakje er precies uit zou moeten zien. Voel de flow aan en als deze goed is, sta dan open voor spontane ideeën.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie