Eerste date tips? Vooraf, tijdens en na de date uitgelegd

Michael Schouten
Door Michael Schouten
28 minuten leestijd

De eerste date: we kunnen er een boek over schrijven. Maar gelukkig hoef je niet naar Bol.com om een gebruiksaanwijzing voor de eerste date te bemachtigen. We vertellen je in deze uitgebreide gids alles wat je moet weten: van de locaties die geschikt zijn tot de gespreksonderwerpen en etiquette.

Eerste dates zijn… moeilijk

Iedereen weet dat een eerste date veel meer is dan een simpele face-to-face ontmoeting tussen twee mensen. Het gaat zelfs nog verder dan een sollicitatiegesprek, want je probeert niet alleen een goede eerste indruk te maken, maar ook probeer je de lichaamstaal van de ander te ontcijferen. En dankzij het First Dates-programma weten we allemaal hoe awkward dat kan zijn.

De dingen waaraan je moet denken zijn bijna eindeloos, waardoor alleen het idee van een eerste date al angstaanjagend kan zijn. Je moet letten op wat je wel en juist niet zegt, maar ook of je de ander leuk vindt en andersom. We weten allemaal dat het zenuwslopend kan zijn. Ondanks het feit dat je er zin in hebt om de ander eindelijk eens in de ogen te kijken, wordt het een spannend gevecht tegen jezelf.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hét moment

Of je de persoon nu al wat langer kent of nog maar kent via een datingapp; de eerste date is dé mogelijkheid om te laten zien wie jij bent. Hét moment waarop je moet stralen. De druk die daarbij komt kijken kan overweldigend zijn.

Voordat je spontaan en onvoorbereid naar de eerste date gaat, is het handig dat jij je eerst verdiept in wat er allemaal bij komt kijken. Wat zijn de do’s en dont’s? Wat kan wel en wat niet? We vertellen je er alles over.

In deze datinggids lees je alles wat je moet weten; van het verzinnen van een date-idee tot hoe je iemand moet vertellen dat het niet gaat werken. Deze gids is verdeeld in drie onderdelen: voor, tijdens en na de eerste date. Navigeer direct naar de fase waarin jij je bevindt voor de tips, regels en adviezen.

Voorafgaand aan de eerste date

Is de gedachte aan een eerste date al genoeg om je hartslag te verhogen? Of doet je herinnering aan de laatste poging je ineenkrimpen van schaamte? Als dat zo is, wees gerust: je bent niet de enige. Weinig mensen vinden daten simpel en duidelijk – voor de meeste mensen is het een mijnenveld, zelfs in het tijdperk van Tinder en andere apps.

Het goede nieuws is dat je met de juiste aanpak de meest voorkomende valkuilen en angsten kunt vermijden. Dat begint al helemaal bij het begin, door niet meer druk op jezelf te leggen dan nodig is. Dit zijn de tips die vóór een eerste date van pas kunnen komen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Regel de eerste date

Laten we eerst teruggaan naar het begin. Wil je wel een date, maar heb je niemand om mee te daten? Om een eerste date kunnen hebben, is er natuurlijk wel iemand nodig die deze ervaring met je wil delen. Nu kun je zomaar iemand op straat aanspreken, maar durf jij dat wel aan? Als je zoals de meeste mensen bent, dan probeer je het liever met een datingapp. Dit zijn de drie beste datingapps van dit moment voor het regelen van die eerste date.

Maak je niet onnodig druk

Een beetje stress is natuurlijk voorafgaand aan een eerste date – in feite is dat juist wat het zo spannend maakt. Sommigen zien het zelfs als de helft van de lol, omdat het aardig onvoorspelbaar is. Wat je echter niet wilt is dat je vooraf gaat nadenken over alle mogelijke scenario’s. Dit is het soort stress dat je voorafgaand aan een date wilt elimineren. Het is ook de stress die een date ongemakkelijk maakt. Onthoud ook dat hoe meer ontspannen jij je voelt, hoe comfortabeler je date zal zijn.

 • Neem ruim de tijd om je voor te bereiden
 • Zorg ervoor dat je niet hoeft haasten
 • Doe iets rustgevends
 • Luister naar je favoriete playlist
 • Heb geen hoge verwachtingen
 • Ga er met een open mind in

Doe onderzoek naar de persoon

Je denkt na over hoe de eerste date zal verlopen en droomt wellicht al over een potentiële toekomst samen? Het is logisch dat je opgewonden bent om je match voor het eerst te ontmoeten. Wat je echter niet moet vergeten is dat je de persoon helemaal niet kent. Je kent het profiel, de foto’s en de typkunsten. Maar meer dan een digitale eerste indruk is het niet. Wie weet is de persoon in het echt wel heel anders of heb je te maken met een catfish. Kortom, voorkom dat je slachtoffer wordt van een van de vele oplichtingstechnieken.

Kies een leuk date-idee

Naar de bios als eerste date? Een slecht idee. De beste date-ideeën geven je de mogelijkheid om elkaar te ontdekken, zonder de afleiding van een spannende film en mensen die vragen of je alsjeblieft eens stil wil zijn. Wat je dan wel moet doen tijdens de eerste kennismaking? Iets luchtigs, casual en het liefst iets wat jullie beiden erg graag doen. Je maakt indruk wanneer je iets voorstelt dat bij de ander past. Heb je iets opgepikt tijdens het chatgesprek? Laat het de inspiratie zijn om een eerste date te verzinnen.

Maak het niet te ingewikkeld

Een eerste date met iemand waar je weinig of niets van weet, zit vol onzekerheid. Maak het niet ingewikkelder dan het al is door te proberen het perfecte romantische diner te regelen of een hele dag uit te plannen met verschillende activiteiten. Houd het in plaats daarvan kort en simpel.

Een kopje koffie maakt bijvoorbeeld snel duidelijk of je date iemand is met wie je meer tijd zou willen doorbrengen. En als de date goed gaat, kan de koffie veranderen in een lunch of diner, wat ook nog eens wat spontaniteit aan de mix toevoegt. In deze artikelen vind je inspiratie voor leuke date-ideeën:

Reserveer voldoende tijd

Iedereen die ervaring heeft met eerste dates kan erover meepraten; soms duurt het langer dan je van tevoren dacht. Reserveer bijvoorbeeld de hele avond als je afspreekt om ergens een hapje te gaan eten. Mocht de eerste ontmoeting leuker zijn dan je ooit had kunnen dromen, dan hoef je niet vroegtijdig het toneel te verlaten. De beste eerste dates worden niet tussendoor ingepland, maar op een dag en tijdstip waarop er niet gehaast hoeft te worden.

Time flies when you’re having fun

Kleed je om indruk te maken

Als je de beste versie van jezelf wilt zijn, dan vereist dit de nodige voorbereiding. Je gaat toch ook niet zonder te douchen, met je haren door de war en de kleding van gisteren aan naar een sollicitatiegesprek? Doe dat dan ook niet op een eerste date. Dress to impress. Bedenk ruim op tijd welke outfit je gaat dragen, maar ook dat deze kleding daadwerkelijk beschikbaar is – en niet ongestreken in de wasmand ligt.

Lekker ruiken en een verzorgd uiterlijk gaan ook hand in hand met de schone kleding die je draagt tijdens de eerste date. Hoe je eruit ziet bepaalt voor een groot deel de eerste indruk – en die kun je maar één keer maken.

De basis voorbereiding
 • Neem een douche
 • Poets je tanden
 • Doe je haar
 • Kies een luchtje
 • Poets je handen
 • Trim je neus- en oorhaar (mannen)
 • Trim je nagels
 • Poets je schoenen
 • Was je kleding enkele dagen van tevoren
 • Strijk je kleding
 • Draag schoon ondergoed
 • Koop nieuwe kleren als je niets leuks hebt liggen
Draag iets waar jij je goed in voelt

Een manier om je zelfverzekerd te voelen is door iets te dragen waarin je je comfortabel voelt. De eerste date is geen moment om te gaan experimenteren met je look. Als je een outfit draagt waarvan jij weet dat jij je er aantrekkelijk door voelt, dan straal je precies de juiste vibe en zelfvertrouwen uit. Het maakt het niet of het nu je favoriete jurk, schoenen, broek of boxershort is. Als het je een goed gevoel over jezelf geeft, zorg er dan voor dat je dit draagt op de date.

 1. Het moet passen bij jezelf
 2. Het moet passen bij wat je gaat doen
 3. Het moet comfortabel zitten

Arriveer op tijd

Door op tijd te komen laat je zien dat je de date en degene met wie je afspreekt belangrijk vindt. Niemand houdt ervan om te wachten voor het restaurant of café in de hoop dat je komt. Zorg ervoor dat je dit niemand aandoet door ruim op tijd te arriveren. Wees niet degene die tien minuten te laat komt, want je staat dan al meteen 1-0 achter.

Probeer tien minuten eerder op de afgesproken locatie te zijn zodat je date niet op je hoeft te wachten. Heb je om 20.00 uur afgesproken en is het 20 minuten rijden? Zorg er dan voor dat je om 19.20 uur vertrekt – houd wat extra speling voor parkeren. Wees verstandig en controleer van tevoren of er een file of wegafsluiting is.

onderzoek brein

Tijdens de eerste date

Met de voorbereiding achter de rug is hét moment gekomen om elkaar voor het eerste in de ogen aan te kijken. Denk na over wat je precies wilt weten van de ander en wat je echt belangrijk vindt aan een potentiële partner. Behandel de eerste date echter niet als een interview, want anders gaan de alarmbellen rinkelen bij de ander. Dit zijn de tips die je tijdens een eerste date kunnen helpen.

Zet je telefoon op stil

De eerste date is niet het moment om gestoord te worden door de luide ringtone van je smartphone. Er rust een taboe op het checken van je telefoon tijdens het eerste samenzijn; het is onbeleefd en een van de grootste afknappers onder singles. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat het gebruik van de smartphone een negatief effect heeft op face-to-face gesprekken.

Daten is misschien geen exacte wetenschap, maar dat betekent niet dat je geen wetenschap kunt gebruiken om van de eerste date een succes te maken. Wees verstandig, stop je telefoon in de broekzak of tas en laat het daar totdat je weer alleen bent.

Blijf dicht bij jezelf

Het is cliché om te zeggen dat je jezelf moet zijn, maar het is nog altijd dé manier om succes te hebben. Je wilt indruk maken op je date, maar jezelf beter of interessanter voordoen dan je in werkelijkheid bent is niet de manier waarop je dit doet. Het gaat erom dat je date jou leuk vindt om wie je echt bent. Uiteindelijk komt de waarheid over hoe je écht bent altijd naar boven.

Maak bijvoorbeeld geen ingestudeerde grappen als je geen aangeboren talent voor humor hebt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat grappen helemaal niet goed werken tijdens een eerste ontmoeting. Dat geldt overigens ook voor goedkope openingszinnen. Het onderzoek toont ook aan dat als je op date gaat, in het bijzonder met een vrouw, het beter is om deze los te laten. Concentreer je in plaats daarvan op een boeiende gesprek waaruit blijkt dat je nieuwsgierig, intelligent en beschaafd bent.

 • Praat niet non-stop over je ex
 • Val anderen niet lastig
 • Ga niet pochen over wie je kent of wat je hebt
 • Deel geen aanstootgevende grappen
 • Praat niet slecht over andere mensen

Houd het gesprek interessant

Een trefzekere manier om geen tweede date te scoren is door een saaie gesprekspartner te zijn, want het gesprek is het belangrijkste onderdeel van de date. Het gaat om de juiste balans tussen indruk maken en de ander leren kennen. Denk erover na wat je kunt doen om het gesprek niet saai, maar interessant te maken.

Een interessante en consistente suggestie die in onderzoek naar gesprekken naar voren komt is iemand om advies vragen. Het is een geweldige manier om iemand aan het praten te krijgen. En als ze hun mening of advies over iets geven, hebben ze het gevoel dat ze behulpzaam zijn. Het geeft de ander ook een ego-boost, een fijn gevoel dat jij de ander geeft door om advies te vragen.

We praten allemaal graag over onszelf. Maar ga er niet vanuit dat je datepartner jou net zo interessant vindt als jijzelf. Als je het gesprek alleen maar over jou laat gaan, dan verstuur je de verkeerde signalen. Tegelijkertijd kun je het gesprek niet alleen aan je date overlaten – dat is ook een recept voor mislukking. De truc is om intelligent te luisteren en gepast te reageren op wat de ander zegt. Bijvoorbeeld door in te haken op een stuk van de zin:

“Wow, dus je bent ook al in Dubai geweest. Is dat werkelijk een paradijs voor de superrijken?”

Stel de juiste vragen

De eerste ontmoeting is geen sollicitatiegesprek waarbij je een lijst met vragen afwerkt. Op welke basisschool iemand heeft gezeten of wat de favoriete kleur is? Het heeft geen toegevoegde waarde tijdens een eerste date. Stel alleen vragen die je écht iets vertellen over de persoonlijkheid en identiteit van de persoon voor je.

Iedereen praat graag over zichzelf. Door je date vragen te stellen, laat je zien dat je in de ander geïnteresseerd bent. En als je geïnteresseerd bent in de ander, dan ben jij interessanter. Nieuwsgierigheid is spannend – het toont dat je een interne dialoog voert wanneer de ander aan het woord is.

Let op de lichaamstaal

Dat lichaamstaal een aanzienlijke impact op face-to-face gesprekken heeft, weet iedereen. Wat niet iedereen weet, is dat een gezichtsuitdrukking meer vertelt dan wat je werkelijk zegt. Onbewust letten we veel op de lichaamstaal van een gesprekspartner. Van de manier waarop je op de stoel zit tot de gebaren met je handen; alles nemen we op om een beeld van je te vormen. Let daarom op je eigen lichaamstaal zodat je de juiste signalen verstuurt.

Let op kopieergedrag

Misschien dat je het wel eens aan jezelf gemerkt hebt, maar als je iemand leuk vindt dan kopieer je onbewust de bewegingen, houding en gebaren van die persoon. Dit kopieergedrag wordt ook wel ‘spiegelen‘ genoemd en is een teken van affectie. Aan de ene kant kan dit inzicht geven of de ander jou leuk vindt, maar dit kun je ook zelf tot je voordeel gebruiken. Onderzoek suggereert namelijk dat we ons aangetrokken voelen tot dit kopieergedrag. Zonder dat je het doorhebt, vind je de ander leuker als deze persoon jou manieren, gedrag en bewegingen nabootst.

Gebruik oogcontact in je voordeel

Er wordt vaak gezegd dat de ogen de spiegels van onze ziel zijn en dat is waarom het zo belangrijk is om oogcontact te hebben tijdens een gesprek. Het is intiem en maakt een non-verbale statement. Iets langer oogcontact dan wat je normaal doet is genoeg om te zetten: “Ik vind je leuk.” Wat je echter niet moet doen is staren of het oogcontact te ver doorvoeren dat het niet meer prettig voelt voor de ander. Kijk iemand te doordringend in de ogen en het wordt al snel gezien als dominantie; zo wil je je date niet confronteren. Onderzoek toont zelfs aan dat te lang oogcontact in je nadeel kan werken.

Wees niet bang om te flirten

Voel je de vibe? Wees dan niet te terughoudend met flirten. Het is compleet normaal om een beetje te plagen en teasen wanneer je de ander leuk vindt – nogmaals, heel normaal. Aarzel dus niet om te laten merken dat jij je date wel ziet zitten. De kans is groot dat het gewaardeerd wordt als het duidelijk is dat er werkelijk een real-life match is. Bovendien laat het ze denken dat je zelfverzekerd en grappig bent. Gevatte humor met een knipoog en slimme opmerkingen vormen de essentie van flirten. Het is de manier om contact te maken en iemand te laten weten dat je geïnteresseerd bent – zonder het hardop te zeggen.

 • Overdrijf niet met aanrakingen (tot een minimum)
 • Probeer niet de grens te zoeken

De rekening betalen

Enkele jaren geleden hebben we onze bezoekers gevraagd wie er moet betalen voor de eerste date. Het resultaat? Nederlandse singles delen graag de rekening van het eerste uitje. In de praktijk is het dus mogelijk dat de man verwacht dat de vrouw haar eigen deel betaalt. Als man kun je je onderscheiden door de vrouw juist niet te laten betalen; het wordt (bijna) altijd gewaardeerd. Als vrouw kun je er echter niet op vertrouwen dat iedere man de rekening alleen wil betalen.

Wat je niet moet doen

Alle tips die je vertellen wat je wel moet doen, kunnen je niet helpen als je tegelijkertijd alles doet wat je juist niet moet doen. We vertellen je over de fouten die anderen maken en wat je beter niet kunt doen tijdens de eerste face-to-face ontmoeting.

kussen man vrouw

Na de eerste date

Dus je voelde een connectie, het gesprek had een fijne flow en je had veel dingen gemeen. Geweldig. Of je had juist geen klik, wilde zo snel mogelijk weg en voelde je teleurgesteld. Wat nu?

Kussen of niet?

De eerste date is (bijna) voorbij, het verliep leuker dan verwacht en nu ben je op het punt beland om een keuze te maken. To kiss or not to kiss? Dat is de afweging die je moet maken op basis van de hints die je hebt gekregen. Heb je het gevoel dat de ander jou leuk vindt en bereid is om te zoenen? Dan is er niemand die je tegenhoudt of vertelt dat het niet mag.

Seks na de eerste date

Volgens kenners is seks op de eerste date uit den boze als je een relatie wilt. Het verlaagt de kans van slagen enorm, zo blijkt uit onderzoek. Maar wat als je het nu echt wil? Dan is er niemand die je tegenhoudt. De regel dat een vrouw minimaal enkele dates moet wachten als het om relatiemateriaal gaat is populair. Maar het is niet ‘fout’ als jij je er niet aan houdt.

Als een man na seks op de eerste date geen interesse meer in je heeft, dan was het hoogstwaarschijnlijk ook geen relatiemateriaal. Immers, als de man écht interesse in je heeft, dan maakt het niet uit of je seks na de eerste date hebt of pas na de vijfde. Dat gezegd hebbende, volgens onderzoek is het beter voor de relatie als je wacht met seksueel contact.

Een onderzoek uit 2012 van de Cornell University wijst uit dat mensen gelukkiger zijn in hun relaties als ze minstens zes maanden moet wachten met seks. Maar laten we eerlijk zijn: zes maanden?! In een ander grootschalig onderzoek waar 10.932 mensen aan meewerkten, wordt ook duidelijk dat de timing van seks invloed heeft op het succes van de relatie. Wachten met seks bleek een positieve invloed te hebben op het latere verloop van de relatie.

Het slechte nieuws brengen

Hoewel veel relaties het gevolg zijn van een succesvol eerste afspraakje, zijn er nog meer dates op niets uitlopen. Cupido schiet niet altijd raak. Zo kan het voorkomen dat jij niets in de ander ziet, maar de ander wel in jou. Hoe vertel je dat? We vertellen je er meer over.

Hoe verder?

De eerste date zit erop; of je gaat beiden alleen verder met je leven of er is interesse om elkaar beter te leren kennen. Met het eerste treffen achter de rug is de grootste spanning weg en weet je eindelijk met wie je te maken hebt.

Wat je veel leest over het contact na de date, is dat je niet meteen een bericht moet versturen. Volgens velen mag de follow-up na de eerste date niet te snel plaatsvinden en moet je drie tot vijf dagen wachten voor je contact opneemt. Really? In werkelijkheid is wachten nergens voor nodig. Neem contact op met je date wanneer jij dat wil.

Je hoeft niet dagenlang te wachten om een appje te versturen dat je het leuk hebt gehad; doe dit zelfs al binnen enkele uren na je date om de ander niet langer dan nodig in spanning te houden. We vertellen je meer over wat je wel en niet moet doen na de eerste date:

Het is belangrijk dat je beseft dat deze eerste date gids alleen maar behulpzaam is als er sprake is van een klik. Zonder deze broodnodige klik is geen enkele gids nodig. Als deze klik er wel is en je voelt de eerste kriebels in je buik, dan kan deze gids je helpen om de beste start ooit te maken. Dat is waarom we deze handleiding voor de eerste date opgesteld hebben; om je te helpen voor als het goed voelt.

We kunnen je niet helpen om te zorgen dat er voldoende chemie is tussen jou en je date. Waar we je wel bij kunnen helpen is het voorbereiden voor de eerste afspraak, welke vragen je wel en niet kunt stellen, maar ook hoe je de beste versie van jezelf laat zien. Als er dan wel sprake is van de befaamde klik, kan deze gids je helpen een succes te maken van de eerste rendez-vous met wat mogelijk je toekomstige partner is.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie