Home Dating Eerste date? De ultieme gids met tips en adviezen voor de eerste afspraak

Eerste date? De ultieme gids met tips en adviezen voor de eerste afspraak

10 minuten leestijd
0
eerste date

De eerste date; er kan een boek over geschreven worden. Gelukkig hoef je niet naar Bol.com om het fictieve handboek voor de eerste date te bemachtigen maar lees je in deze uitgebreide gids alles wat je moet weten. Iedereen weet dat een eerste date meer is dan een simpele face-to-face ontmoeting tussen twee personen. Het gaat zelfs nog verder dan een sollicitatiegesprek. Je probeert een goede eerste indruk achter te laten, maar ook probeer je de lichaamstaal van de ander te ontcijferen. De dingen waaraan je “moet” denken zijn bijna eindeloos. Je moet letten op wat je wel en juist niet zegt, maar ook of je de ander leuk vindt en andersom.

Of je de persoon al langer kent of nog maar net ontmoet hebt op één van de datingsites; de eerste date is dé mogelijkheid om te laten wie jij bent. Voordat je spontaan en onvoorbereid naar de eerste date gaat, is het handig dat je je eerst verdiept in wat er allemaal bij komt kijken. In deze datinggids voor de eerste date lees je alles wat je moet weten; van het verzinnen van een date idee tot hoe je je date moet vertellen dat het niets gaat worden. Deze gids is verdeeld in drie fases; voor, tijdens en na de eerste date. Ga direct naar de fase waarin je je bevindt om de tips, regels en artikelen te lezen.

Voor de eerste date

Regel de eerste date

Om een eerste date in te plannen is er natuurlijk nodig om iemand te vinden die deze ervaring met je wil delen. Traditioneel daten waarbij je door een kennis gekoppeld wordt voor een blind date is niet meer van deze tijd. Datingsites en app zijn de norm; er zit niets anders op dan met de stroming mee te zwemmen. Iemand vinden voor een eerste date? Dit zijn de top drie datingsites van dit moment.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Doe onderzoek naar de persoon

Je denkt na over hoe de eerste date zal verlopen en droomt over een toekomst samen. Het is logisch dat je opgewonden bent om de persoon voor het eerst te ontmoeten. Wat je echter niet moet vergeten is dat je persoon niet helemaal niet kent. Wie weet is de persoon in het echt wel heel anders of heb je te maken met een catfish. Voorkom dat je slachtoffer wordt van één van de vele oplichtingstechnieken en doe vooraf onderzoek naar de persoon.

Ga voor een leuk date idee

Naar de bios op de eerste date? Een slecht idee. De beste date ideeën geven je de mogelijkheid om elkaar te ontdekken zonder de afleiding van een spannende film. Wat je dan wel moet doen tijdens de eerste kennismaking? Iets anders dan wat de rest van de singles doen. Je maakt indruk als je iets kiest dat voorbereiding vereist en geïnspireerd is op wat je opgepikt hebt in de gesprekken die je hebt gehad. Vind een manier om de date speciaal en ongebruikelijk te maken zodat je een onvergetelijke ervaring creëert.

Dress to impress

Als je de beste versie van jezelf wilt laten zien dan vereist dit enige vorm van voorbereiding. Je gaat niet zonder te douchen, met je haren door de war en de kleding van gisteren naar een sollicitatiegesprek en dat is ook niet hoe je naar een eerste date gaat. Zorg ervoor dat je uitgedacht hebt welke outfit je gaat dragen maar ook dat deze kleding daadwerkelijk beschikbaar is en niet ongestreken in de wasmand ligt. Lekker ruiken en een verzorgd uiterlijk gaan hand in hand met de schone kleding die je draagt tijdens de eerste date. Hoe je eruit ziet bepaalt voor een groot deel de eerste indruk en die kun je maar een keer maken1.

Op tijd komen

afspraakDoor op tijd te komen laat je zien dat je de date belangrijk vindt. Niemand houdt er van om te wachten voor het restaurant of café in de hoop dat je komt. Zorg ervoor dat je dit je date niet aandoet door op ruim tijd te komen. Je laat ermee zien dat je de date belangrijk vindt. Probeer tien minuten eerder op de afgesproken locatie te zijn zodat je date niet op je hoeft te wachten. Heb je om 20.00 uur afgesproken en is het 20 minuten rijden? Zorg er dan voor dat je om 19.20 uur vertrekt. Wees verstandig en controleer van tevoren of er sprake is van een file of wegopbreking.

Tijdens de eerste date

Reserveer voldoende tijd

Iedereen die ervaring heeft met eerste dates kan erover meepraten; soms duurt het langer dan je van tevoren gepland had. Reserveer bijvoorbeeld de gehele avond als je afspreekt om ergens een hapje te gaan eten. Mocht de eerste ontmoeting leuker zijn dan je ooit had kunnen dromen dan hoef je niet vroegtijdig het toneel te verlaten. De beste eerste dates worden niet tussendoor ingepland maar op een dag en tijdstip wanneer er niet gehaast hoeft te worden.

Time flies when you’re having fun

Zet je telefoon op stil

De eerste date is niet het moment om gestoord te worden door de felle ringtone van je smartphone. Er rust een taboe op het checken van je telefoon tijdens het eerste samenzijn; het is onbeleefd en één van de grootste afknappers onder singles. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat het gebruik van de smartphone een negatief effect heeft op face-to-face gesprekken2. Daten is geen exacte wetenschap maar dat betekent niet dat je geen wetenschap kunt gebruiken om van de eerste date een succes te maken. Wees verstandig, stop je telefoon in de broekzak of tas en laat het daar tot je weer alleen bent.

Blijf dicht bij jezelf

Het is cliché om te zeggen dat je jezelf moet zijn maar het is nog altijd dé manier om succes te hebben. Je wil indruk maken op je date maar jezelf beter of interessanter voordoen dan je in werkelijkheid bent is niet de manier waarop je dit doet. Het gaat erom dat je date jou leuk vindt om wie je echt bent. Uiteindelijk komt de waarheid over hoe je écht bent altijd naar boven.

Houdt het gesprek interessant

vrouw oogcontactHet gesprek is het belangrijkste onderdeel van de allereerste date. Het gaat om de balans tussen indruk maken en de ander leren kennen. Maak geen ingestudeerde grappen als je geen aangeboren talent voor humor hebt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat grappen helemaal niet goed werken tijdens een eerste ontmoeting3. Denk erover na wat je kunt doen om het gesprek niet saai maar interessant te maken. Een succesvol eerste date gesprek komt van twee kanten waarin beiden vragen stellen en de tijd krijgen om wat over zichzelf te vertellen. Niets is meer vervelend dan een date met iemand die alleen over zichzelf praat.

Stel de juiste vragen

De eerste ontmoeting is geen sollicitatiegesprek waarbij je een lijst met vragen afwerkt. Op welke basisschool iemand heeft gezeten of wat de favoriete kleur is heeft geen toegevoegde waarde tijdens de eerste date. Stel vragen die je écht iets vertellen over de persoonlijkheid en identiteit van de persoon voor je.

Let op de lichaamstaal

Dat lichaamstaal een aanzienlijke impact op face-to-face gesprekken heeft weet iedereen. Wat niet iedereen weet is dat de gezichtsuitdrukking meer vertelt dan wat je werkelijk zegt. Onbewust letten we veel op de lichaamstaal van de gesprekspartner. Van de manier waarop je op de stoel zit tot je gebaren met de handen; alles nemen we op om een beeld van je te vormen. Let daarom op je eigen lichaamstaal zodat je de juiste signalen verstuurt.

Wie kopieert wie?

Misschien dat je het wel eens aan jezelf gemerkt hebt maar als je iemand leuk vindt dan kopieer je onbewust bewegingen, houding en gebaren. Dit kopieergedrag dat ook wel spiegelen wordt genoemd is een teken van affectie4. Aan de ene kant kan dit je inzicht geven of de persoon je leuk vindt maar dit kun je ook zelf tot je voordeel gebruiken. Onderzoek suggereert namelijk dat we ons aangetrokken voelen tot dit kopieergedrag5. Zonder dat je het doorhebt vind je de ander leuker als deze je manieren, gedrag en bewegingen nabootst.

Gebruik oogcontact in je voordeel

Er wordt vaak gezegd dat oogcontact de spiegels van onze ziel zijn en dat is waarom het zo belangrijk is om oogcontact te hebben tijdens een gesprek. Wat je echter niet moet doen is staren of het oogcontact te ver doorvoeren dat het niet meer prettig voelt voor de ander. Kijk iemand te lang in de ogen en het wordt al snel gezien als dominantie; zo wil je je date niet confronteren. Onderzoek toont zelfs aan dat te lang oogcontact in je nadeel kan werken6.

Zenuwen, spanning en nerveusheid

De eerste date is het spannende moment waarop je ziet hoe de ander er in het echt uitziet. Reden genoeg om billen samen te knijpen en te hopen op het beste. Waarom sommige singles op tilt slaan en niets meer kunnen zeggen worden anderen juist te loslippig en leggen meteen alles op tafel. Gelukkig zijn er manieren om met de spanning van de eerste afspraak om te gaan.

Wie betaalt?

wie betaaltOnlangs hebben we onze bezoekers gevraagd wie er moet betalen voor de eerste date. Het resultaat? Nederlandse singles delen graag de rekening van het eerste uitje. In de praktijk is het dus mogelijk dat de man verwacht dat de vrouw haar eigen deel betaalt. Als man kun je je onderscheiden door de vrouw juist niet te laten betalen; het wordt (bijna) altijd gewaardeerd. Als vrouw kun je er echter niet op vertrouwen dat iedere man de rekening alleen wil betalen.

Wat je niet moet doen

Alle tips die je vertellen wat je wel moet doen kunnen je niet helpen als je tegelijkertijd alles doet wat je juist niet moet doen. In deze artikelen lees je welke fouten anderen maken en wat je beter niet kunt doen tijdens de eerste face-to-face ontmoeting.

Seks op de eerste date

Volgens kenners is seks op de eerste date uit den boze als je een relatie wilt. Het verlaagt de kans van slagen enorm zo blijkt uit onderzoek. Maar wat als je het nu echt wil? Dan is er niemand die je tegenhoudt.  De regel dat een vrouw minimaal enkele dates moet wachten als het om relatiemateriaal gaat is populair maar het is niet “fout” als je je hier niet aan houdt. Als een man na seks op de eerste date geen interesse meer in je heeft dan was het hoogstwaarschijnlijk ook geen relatiemateriaal. Immers, als de man écht interesse in je heeft dan maakt het niet uit of je seks op de eerste date hebt of pas na vijf dates.

Na de eerste date

Kussen of niet?

eerste kusDe eerste date is (bijna) voorbij, het verliep leuker dan verwacht en nu ben je op het punt beland om een keuze te maken. To kiss or not to kiss? Dat is de afweging die je zelf moet maken, op basis van de hints die je krijgt tijdens de date. Heb je het gevoel dat de ander jou leuk vindt en wil zoenen? Dan is er niemand die je tegenhoudt of vertelt dat het niet mag.

Het slechte nieuws brengen

Hoewel veel relaties het gevolg zijn van een succesvol eerste afspraakje zijn er nog meer dates op niets uitgelopen. Cupido schiet niet altijd raak. Zo kan het voorkomen dat jij niets in de ander ziet maar de ander wel in jou. Hoe vertel je dat? In deze artikelen lees je er meer over.

Hoe verder?

tweededateDe eerste date zit erop; of je gaat beiden alleen verder met je leven of er is interesse om elkaar beter te leren kennen. Met het eerste treffen achter de rug is de grootste spanning weg en weet je eindelijk met wie je echt te maken hebt. Wat je veel leest over het contact na de date is dat je niet meteen een bericht moet versturen. Volgens velen mag de follow-up na de eerste date niet te snel plaatsvinden en moet je drie tot vijf dagen wacht voor je contact opneemt. In werkelijkheid is wachten nergens voor nodig. Neem contact op met je date wanneer jij dat wil. Je hoeft niet dagenlang te wachten om een appje te versturen dat je het leuk hebt gehad; doe dit zelfs al binnen enkele uren na je date om de ander niet langer dan nodig in spanning te houden. Deze artikelen vertellen je meer over wat je wel en niet moet doen na de eerste date:

Het is belangrijk dat je beseft dat deze eerste date gids alleen maar behulpzaam is als er sprake is van een klik. Zonder deze broodnodige klik is geen enkele gids nodig. Als deze klik er wel is en je voelt de eerste kriebels in je buik dan kan deze gids je helpen om de beste start ooit te maken. Dat is waarom we deze ultieme handleiding voor de eerste date opgesteld hebben; om je te helpen als het goed voelt. We kunnen je niet helpen om te zorgen dat er voldoende chemie is tussen jou en je date. Waar we je wel bij kunnen helpen is het voorbereiden voor de eerste afspraak, welke vragen je wel en niet kunt stellen maar ook hoe je de beste versie van jezelf laat zien. Als er dan wel sprake is van de befaamde klik kan deze gids een succes maken van de eerste rendez-vous met toekomstige partner.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Datingfraude: wat het is, signalen, gevolgen en herkennen

Dolgelukkig ben je, want je nieuwe liefde uit het buitenland – die je via internet h…