Kussen op de eerste date: wanneer en hoe je mag zoenen

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
22 minuten leestijd

De datingregels zijn veranderd. Waar de man ‘vroeger’ nog aan de deur stond met een bos bloemen, mag je nu als vrouw zelf je vervoer regelen. Een romantisch diner met kaarslichtjes gevolgd door een film in de bios? De typische eerste date uit de jaren 80 films is vervangen door een glas wijn bij haar thuis, onder de noemer Netflix and chill. Alles is anders en dat geldt ook voor kussen op de eerste date.

Mag je nu wel of niet kussen op de eerste date? Niemand lijkt het erover eens te zijn. Terwijl dating dankzij de vele datingapps is geëvolueerd, zijn sommige adviezen hetzelfde gebleven – alsof de tijd heeft stilgestaan. Verouderde dating regels die vandaag de dag nog worden verspreid zorgen ervoor dat het verwarring alom is. Mag je nu wel of niet zoenen op de eerste date?

Nooit kussen op de eerste date?

Eén van de regels uit het tijdperk van de zwart-wittelevisie is ‘nooit zoenen op de eerste date’. Ooit was het een regel waar iedereen rekening mee hield. De seksuele revolutie volgde, de emancipatie van de vrouw nam toe en de morele waarden gingen met de tijd mee. Maar dit advies niet. Hoewel sommige mensen nog steeds vastklampen aan deze gedateerde regel, is het tegenwoordig niet meer de standaard. Niet kussen op de eerste date terwijl de vonken ervanaf spatten? Het is nu bijna ondenkbaar.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

To kiss or not to kiss?

Kussen op de eerste date is niet meer de verboden vrucht. Het is de normaalste zaak van de wereld. Waar men vroeger een blind date had met iemand die aanbevolen werd door een familielid, heb je nu al dagenlang gebladerd door de socialemediaprofielen. Je hebt gechat, geappt en waarschijnlijk ook al vele foto’s gedeeld. Oftewel: je kent je date al goed vóórdat je hem of haar voor de eerste keer in de ogen kijkt.

Kussen is dankzij deze nieuwe datingwereld een van de realistische opties als het leuk is en je date je bevalt. Het betekent echter niet dat er altijd en op elke eerste date wordt gekust. Het is een optie, geen verplichting. De vraag is dus niet meer of een kus op de eerste date mag, maar wanneer en hoe?

Wanneer wel kussen?

Tenzij het verkeerd getimed is of de ander het niet wil, is kussen op de eerste date niet slecht of ongepast. Het gaat er vooral om dat er een bepaalde mate van aantrekkingskracht is en zowel jij als de ander er klaar voor zijn. Dit zijn een aantal situaties waarin je wél kunt kussen.

1. Er is aantrekkingskracht van beide kanten

Je kent elkaar al een tijdje en stilletjes vinden jullie elkaar al langere tijd leuk. De eerste date is het onvermijdbare resultaat van een lange periode van naar elkaar verlangen. Na je zolang ingehouden te hebben is het tijd geworden om eindelijk te kussen.

2. Het voelt goed

Soms kun je het niet onder woorden brengen, maar voelt het gewoon goed om je lippen naar die van een ander te bewegen. Je denkt niet na over een afwijzing; het is geen optie. Je weet dat je gaat kussen én dat de ander meedoet.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Het was de perfecte date

De eerste date loopt uit op een lang gesprek die tot diep in de nacht duurt. Je bent van de koetjes en kalfjes overgaan op diepgaande onderwerpen; kussen is de logische stap na jezelf kwetsbaar opgesteld te hebben.

4. De seksuele chemie is intens

Tijdens de date raak je de ander aan en andersom gebeurt dit ook. Je plaagt elkaar en elke keer dat jullie blikken kruizen, spat de seksuele spanning er vanaf. Als een natuurlijk instinct voel je aan dat de kus onvermijdelijk is.

5. Je zou het jezelf nooit vergeven

Je bent op date met een 10/10 die ver boven je normale niveau ligt. Als je een keer kunt zoenen met iemand van deze schoonheid, dan is het deze eerste date. Dit is je moment om voor altijd aan terug te denken. Je gaat ervoor.

Wanneer niet kussen?

Zoenen op de eerste date is geen verplichting. Als je de klik niet voelt of je irriteert je aan de stem, dan is er niemand die je veroordeeld als je niet wilt zoenen. Dit zijn situaties wanneer het acceptabel is om niet te kussen.

1. Je date voelt nog als een vreemde

Het moment van de eerste ontmoeting was nog maar een uur geleden. Je hebt elkaar niet uitvoerig gesproken op de datingapp en maakt nog steeds kennis met elkaar. Als je elkaar nog maar net hebt ontmoet, dan ben je er misschien nog niet comfortabel genoeg voor.

2. Je twijfelt over je interesse

Je weet niet zeker of je deze persoon nog een keer wilt daten. Of de persoon zag er op de foto’s net iets beter uit of je denkt dat je met een player te maken hebt; de twijfels zijn genoeg om het kussen uit te stellen.

3. Je ziet er geen toekomst in

Soms weet je vanaf het moment dat de handen geschud worden al dat het niets gaat worden. Uit beleefdheid blijf je zitten en onderga je de date om niet meteen af te haken. Als je weet dat het geen toekomst heeft, dan is kussen wel het laatste waar je aan denkt.

4. Het goede moment komt niet voorbij

Je spreekt af in een restaurant om wat te eten. Het is een leuke avond dat eigenlijk wel een kus als afsluiting verdient. Bij het verlaten van het restaurant is het een drukte van jewelste. Het afscheid tussen jou en je date vindt plaats tussen tientallen omstanders. Hoe graag je het ook wilt, dit is niet het goede moment om te kunnen genieten van de eerste kus.

5. Je twijfelt of je date het wil

Je date lijkt het leuk te hebben, lacht om je grappen en stelt vragen om je te leren kennen. Toch zijn er geen signalen dat je date je écht leuk vindt. De gemengde signalen doen je twijfelen of de ander straks met de lippen getuit tegenover je staat.

Het moment van de waarheid

Er zijn situaties waarin alles vlekkeloos verloopt en het moment zich natuurlijk voordoet. Dit zijn de situaties die makkelijk te lezen zijn omdat ze meevaren op de golf van opwinding, alsof het voor beiden toevallig het juiste moment is. Maar dit is niet altijd het geval.

In de praktijk is de eerste kus op een date vaak een complexe situatie vol met onzekerheden. Het is de veilige optie om niet te kussen, maar als je niet gokt kun je ook niet winnen. Het spannende moment van het afscheid nemen spookt misschien al vanaf het eerste oogcontact door je hoofd. Hoe plan ik het in? Loop ik met de ander mee? Wanneer kan ik het proberen? Wat als de ander het niet wil?

A kiss that is never tasted, is forever and ever wasted.

Bij mannen en vrouwen dwalen de scenario’s van de eerste kus al vroeg tijdens de date door hun gedachten. De gehele date spookt de eerste kus door je hoofd. Maar als het moment eindelijk is aangebroken, ontbreekt het aan lef en doorzettingsvermogen. De gemengde signalen en twijfelachtige blikken, gecombineerd met je eigen besluiteloosheid en aarzeling, laten je vergeten om van het moment te genieten.

10 signalen dat een man wil kussen

Hoewel je nooit zeker weet of de ander wil kussen, zijn er wel een aantal signalen die het weggeven. Dit zijn bijvoorbeeld signalen dat een man wil kussen:

 1. Hij gaat zo dicht mogelijk bij je zitten.
 2. Hij komt dichterbij je.
 3. Hij raakt je aan bij elke kans aan die hij krijgt.
 4. Hij flirt openlijk met je.
 5. Hij weerspiegelt je bewegingen.
 6. Hij maakt extra lang oogcontact.
 7. Hij doet een arm om je heen.
 8. Hij lijkt nerveus.
 9. Hij schuift niet op als je dichterbij komt
 10. Hij kijkt naar je lippen.

Mannen en vrouwen laten met behulp van lichaamstaal en gedrag zien dat ze het wel of niet willen. Heb je het gevoel dat de ander jou aantrekkelijk vindt? Dan is de kans groot dat een kus wordt beantwoord.

matrix kus

Betekent dit dat je altijd moet kussen? Dat ook weer niet. Als je niet weet of een kus wordt verwacht of beantwoord, kun je altijd tot de tweede date wachten. Het laatste wat je wilt is een afbuiging in Matrix-stijl, omdat je gevoel even mis zat.

Een gemiste kans is beter dan je kansen verspelen. Het kan geen kwaad om je date wat langer te laten verlangen naar die eerste kus; misschien wil deze het dan zelfs nóg meer.

Topmoment: het afscheid

Aan het einde van de date is het tijd om afscheid te nemen. Als je nog niet gekust hebt, dan is dit het moment om het te proberen. Wat je ook doet en met wie je het ook doet, de eerste kus op de eerste date vindt vaak tijdens het afscheid plaats.

De eerste kus gebeurt bijvoorbeeld terwijl je naar de auto loopt, naar de trein of voor de deur staat. Dit is nog altijd het moment waarop de meeste singles elkaar kussen, áls er gekust wordt op de eerste date. Het einde van de date is perfect; je hebt genoeg tijd gehad om aan te voelen hoe de vork in de steel zit.

Je hebt bijvoorbeeld afgesproken om een hapje te eten, betaalt de rekening en brengt je date naar de auto. Bij het afscheid nemen waag je je kans en haalt de buit binnen.

Hoe pak je het aan: mannen

Als man wordt er van je verwacht dat je het initiatief neemt. Het is niet antifeministisch om zo te denken; vrouwen willen dit meestal ook. Het risico op een blauwtje lopen ligt daarom van oudsher bij de man. Maar het is wel een risico die het meer dan waard is.

De riskante momenten voorafgaand aan de eerste kus worden gekenmerkt door de vele kansen op schaamte. Hoe pak je het nu aan om met een minimaal risico die eerste kus te geven?

Tactiek 1

Misschien dat je het door de spanning zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben, maar dat is niet de beste aanpak. Beweeg je naar je date toe om een knuffel te geven en geef een zachte kus op de wang. Als je de kus op de wang geeft, beweeg je langzaam terug om weer afstand te nemen – alsof het in slow-motion gebeurt. Je houdt je gezicht zo lang mogelijk in de buurt van haar lippen, om erachter te komen of de ander wil kussen.

Draait ze haar gezicht naar je toe? Of wordt de afstand juist groter? Als haar gezicht naar je toe draait, dan weet je wat te doen. Als ze hoofd snel wegdraait, dan weet je dat haar lippen onbekend terrein voor je blijven. Deze eenvoudige tactiek kan je helpen om op het allerlaatste moment te ontcijferen of een kus gewenst is.

Tactiek 2

De tweede kustactiek voor de man is simpel. Je leunt met je lichaam iets naar haar toe en afhankelijk van wat ze doet, geef je haar een kus of trek je je terug. Dit is een tactiek die je kunt gebruiken als je met elkaar aan het praten bent, zittend of staand. Wacht op het goede moment, bijvoorbeeld als een verhaal ten einde loopt, en leun dan iets naar haar toe om haar vervolgens aan te kijken. Haar reactie zegt je wat je moet doen:

 • Als ze afstand neemt is ze niet klaar voor een kus. Je loopt geen blauwtje omdat je niet voor de kus ging.
 • Als ze verlegen naar beneden kijkt, maar geen afstand neemt, dan kun je het proberen.
 • Als ze ook naar jou toe leunt, hoef je niet te twijfelen; je mag kussen.

Hoe pak je het aan: vrouwen

Vrouwen kunnen dezelfde tactieken als mannen gebruiken, alleen wordt er vaak vanuit gegaan dat de man de move maakt. Dit is hoe je als vrouw duidelijk kunt maken wat je wilt.

Geen interesse

Ben je niet geïnteresseerd in een kus? Neem dan zelf het initiatief om duidelijk te maken dat het niet gewenst is. Dit voorkomt dat je moet limbodansen, terwijl je misschien helemaal niet zo lenig bent. Houd afstand als de date ten einde loopt en steek je hand uit om je date te bedanken. Dit is het signaal dat duidelijkheid verschaft; er wordt niet gekust vandaag.

Wel interesse

Ben je wel geïnteresseerd in een kus? Zorg er dan voor dat je duidelijk maakt dat je ervoor openstaat. Je hoeft het niet te zeggen, of zelf het risico te nemen; beweeg je dichter naar hem toe en hoop op het beste. In de regel helpt het als je even niets zegt, hem aankijkt en glimlacht. Het moet voor hem duidelijk zijn dat je er voor openstaat.

Wat voor kus te geven

Als laatste het antwoord op de vraag wat voor soort kus je moet geven; een ‘normale’ kus op de mond of een tongzoen? In de meeste gevallen ben je het beste af met een normale kus. Een glibberige tong in je mond gedrukt krijgen, terwijl je een zoetzappige kus verwacht, is niet leuk. Een gepassioneerde French kiss op de eerste date is misschien ook wat te veel van het goede.

Met een zachte kus van ongeveer drie seconden doe je niemand tekort. Als je veel korter kust, dan lijkt het op een vriendschappelijke kus, alsof je je moeder kust. Een te lange kus is ongemakkelijk. Met een romantische kus van enkele seconden zit je precies goed. Het is bovendien slechts de eerste kus, een opstapje naar meer.

6 kustips voor op de eerste date

Verwacht je te gaan kussen op het einde van de date? Dan wil je natuurlijk dat de kus speciaal wordt voor beiden. Hoe doe je dat? Wat is nu de perfecte kus voor de eerste date?

De perfect kus zal een onuitwisbare indruk achterlaten. Weten hoe je moet kussen en hoe je het aanpakt is daarom erg belangrijk. Dit zijn enkele simpele tips die je kunnen helpen om het gedenkwaardig te maken.

1. Ga naar een rustige plek

Als je wilt kussen aan het einde of tijdens de date, dan heb je een goede locatie nodig. Een rustige plek met weinig tot geen toeschouwers werkt het beste. Dit zorgt ervoor dat jullie je beiden op hun je voelen. Je kunt dan ook beter aanvoelen of de ander er klaar voor is. Als je afgesproken hebt in een restaurant, dan kun je bijvoorbeeld vragen om na het eten een korte wandeling te maken. Dit geeft je de mogelijkheid om een geschikte plek uit te zoeken voor de eerste kus.

2. Maak de afstand kleiner

Om een kus te kunnen geven is het nodig om in een positie te komen waarin je de ander recht in het gezicht aankijkt. Dat kan terwijl je stil staat of naast elkaar zit. Maak vervolgens de afstand tussen jou en de ander iets kleiner. Door dichterbij te schuiven of met je hoofd dichterbij te komen, laat je zien dat je interesse hebt in de ander. Het is de klassieke manier om aanstalten te maken om te kussen.

Als de ander meer afstand neemt, dan weet je dat het nog te vroeg is. De interesse om te kussen geldt niet voor de ander of de ander is nog niet klaar voor deze vorm van intimiteit.

3. Lach, zeg niets en zoek oogcontact

Als je eenmaal zonder problemen dichterbij bent gekomen, is het tijd om de stap te zetten: de uitnodiging voor een kus. Een glimlach, de stilte en het oogcontact creëren het perfecte moment voor de eerste kus. Wederom, als de ander afstand neemt tijdens deze stap, dan is hij of zij er nog niet klaar voor.

4. Wees relaxt

Het is normaal om spanning te voelen als je iemand voor de eerste keer kust. Het is toch belangrijk om te relaxen en je te concentreren op de kus. Door je niet van de wijs te laten brengen toon je meer zelfvertrouwen en ben je in volledige controle over wat je doet.

5. Kus langzaam en met passie

Als je voor de eerste keer kust, dan is een langzame kus zonder tong het beste. Je geeft hiermee aan dat je volwassen bent. Een beetje een open mond is normaal. Als je merkt dat de ander openstaat voor een tongzoen, dan kun je het proberen. Doe het niet te snel, maar rustig, zodat je kunt aanvoelen of de ander er klaar voor is.

6. Voel het moment

De eerste kus is spannend en het moment bepalen wanneer je nu moet kussen kan moeilijk zijn. Denk er niet te veel over na, maar laat het ‘onbewust’ plaatsvinden. Als het moment daar is, merk je dat vanzelf. Gebruik je gevoelens om het moment te bepalen. Wat je ook doet, zorg ervoor dat je het niet forceert. Beter geen kus dan een misplaatste kus op een ongepast moment. Mocht het de ene keer niet uitkomen, dan volgt er altijd een tweede kans.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie