Moet ik haar kussen op de tweede date? Waarom het antwoord ‘ja’ is

Michael Schouten
Door Michael Schouten
8 minuten leestijd

Je zit in een sfeervol café en zachte jazzmuziek vult de ruimte. Je hebt net een smakelijk gerechtje met haar gedeeld en je kunt niet ontkennen dat de chemie in de lucht hangt op deze tweede date. Maar terwijl je naar haar lacht en luistert naar haar verhaal over een grappige kantoorblunder, speelt er een gedachte door je hoofd die je maar niet loslaat: ‘Is dit het moment voor die tweede-date-kus?’ Je hebt je altijd al een beetje een kluns gevoeld als het op daten aankomt. Wat als je het verpest en de magie van de avond verbreekt?

De ober komt langs en zet een verrukkelijk dessert op tafel. Het zou het perfecte moment kunnen zijn, toch? Terwijl ze een hap neemt van de chocolademousse en haar ogen sluit van genot, denk je: ‘Dit is het, ik ga ervoor’. Maar dan bevries je. Al die ‘wat als’-scenario’s spoken door je hoofd. Wat als ze terugdeinst? Wat als het te vroeg is? Je realiseert je dat dit misschien je enige kans is om uit de gevreesde friendzone te blijven. Je haalt diep adem terwijl ze je flirterig en recht in de ogen kijkt. Je denkt: ‘Moet ik haar nu kussen… of niet?’

Moet ik haar kussen op de tweede date?

Als we de context van dit verhaal nemen en alle signalen analyseren, zou het antwoord een volmondige ‘ja’ zijn. Het moment voelt goed, de klik is er, en beide zijn geïnteresseerd in een romantische connectie. De spanning die je voelt is waarschijnlijk ook aan haar kant aanwezig en die spanning zoekt een uitlaatklep. Een kus is de beste bevestiging van de connectie die jullie beiden voelen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Als je ooit het ‘nu of nooit’-moment herkent, dan is antwoord waarschijnlijk ‘ja’. Dat jij het voelt als een ‘nu of nooit’-moment heeft namelijk een reden. En het gevoel is niet zomaar een bevlieging: het is je intuïtie die je toefluistert dat het tijd is om een stap te zetten. Dit is het moment waarop je haar kust, zoals het zou moeten.

Op het moment dat jullie lippen elkaar raken, verdwijnen alle twijfels. De wereld om je heen vervaagt en voor dat ene moment is er alleen jij en zij, bevestigd door de simpelste en toch meest betekenisvolle actie. Ja, het antwoord was altijd al ‘ja’, zal ze zeggen. Een kus op de tweede date is niet alleen goed, het is perfect. En als je terugdenkt aan alle zenuwen en ‘wat als’-scenario’s, kun je alleen maar lachen. Soms is het ‘nu of nooit’-moment precies wat je nodig hebt om actie te ondernemen.

Wat als ik haar niet kus op de tweede date?

Als je haar niet kust op de tweede date, loop je het risico dat alles tussen jullie in een grijs gebied blijft hangen. De kans is groot dat zij zich gaat afvragen wat jouw intenties zijn. Ze denkt: vindt hij me wel leuk? Waarom heeft hij me niet gekust? Mist hij het zelfvertrouwen, of is er een andere reden? Deze vragen kunnen in haar hoofd gaan rondspoken, en het kan zelfs zo zijn dat ze begint te twijfelen aan haar eigen aantrekkingskracht richting jou of aan jouw interesse in haar.

Nu is het niet zo dat een niet-gegeven kus altijd tot een mislukking leidt. Sommige mensen hebben meer tijd nodig en dat is oké. Echter, als jullie beiden op zoek zijn naar een relatie, kan een kus als een belangrijke bevestiging dienen. Door niet te kussen, kun je onbewust de boodschap overbrengen dat je misschien niet zo geïnteresseerd bent, of dat je niet bereid bent om het initiatief te nemen. En in het ergste geval? Je zou in de gevreesde ‘friendzone‘ kunnen belanden, waar je gezien wordt als een goede vriend, maar niet als potentieel partner.

Wat als ze niet meedoet?

Stel dat je voor die kus gaat en het loopt niet zoals gepland. Eerst en vooral, raak niet in paniek. We leven in een wereld waarin het voor vrouwen ook prima is om de eerste stap te zetten, maar het wordt vaak nog van jou verwacht. Als ze haar hoofd wegdraait of de kus ontwijkt, betekent dat niet het einde van de wereld of zelfs het einde van de date. Onthoud: ze heeft ja gezegd tegen een tweede date, dus de interesse is er zeker en de fysieke aantrekkingskracht waarschijnlijk ook. Maar het kán gebeuren dat ze niet meedoet.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Een niet-beantwoorde kus kan verschillende dingen betekenen: misschien is ze nog niet klaar, misschien test ze je reactie, of misschien heeft ze gewoon een andere visie op het juiste tempo. Hoe dan ook, je hebt een poging gewaagd en dat is bewonderenswaardig. Je hebt de moed getoond die veel mensen niet hebben. Bovendien krijg je waardevolle feedback over waar je staat in deze ontluikende relatie.

Wat je ook doet: trek het je niet persoonlijk aan. Dit is een moment om je aan te passen, niet om op te geven. Het allerbelangrijkste is om de situatie met een beetje humor en so what te behandelen. Want laten we eerlijk zijn: als je er later op terugkijkt, is de kans groot dat je blij bent dat je de gok hebt gewaagd. Je kunt beter een kans wagen dan een kans missen, toch?

Met ervaring komt wijsheid

Daten is net als elk ander aspect in het leven: je wordt er beter in naarmate je meer ervaring opdoet. Vergelijk het met leren fietsen; in het begin wankel je misschien een beetje, maar na een tijdje rijd je zo weg. Hoe vaker je op date gaat, hoe meer je leert over subtiele signalen, lichaamstaal en het ‘juiste moment’. Ja, er zullen momenten zijn dat je misschien net een beetje te vroeg of te laat bent met die kus. Maar dat is oké. Het is allemaal onderdeel van het leerproces, en elke ‘fout’ is een kans om te leren.

Timing kan de kus maken of breken, maar onthoud dat perfecte timing vaak spontaan gebeurt, en dat je dat niet kunt forceren. De beste manier om je timing te verbeteren? Door in het diepe te springen en te leren zwemmen. Of in dit geval, gewoon die kus te geven.

Je leert zo veel over jezelf, over de ander, en over wat je zoekt in een relatie. Dus in plaats van te piekeren over of je het wel of niet moet doen, zeggen wij: ga er gewoon voor. De ervaring en wijsheid die je hiermee opdoet, zijn op zich al de moeite waard. En wie weet, misschien is die kus wel het begin van iets heel moois.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie