Relatie gaat te snel? 5 tekenen om de rem erop te zetten

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
12 minuten leestijd

Iedere relatie gaat op zijn eigen tempo. Sommige mensen hebben binnen enkele weken een serieuze relatie, terwijl dat voor anderen een stuk langer duurt. We hebben het dan over vele maanden of zelfs jaren. Een gezonde relatie moet op de ‘juiste snelheid’ gaan.

Dit is natuurlijk persoonlijk en er zijn geen regels voor hoe snel je bepaalde stappen in je relatie moet nemen. Het belangrijkste is dat jullie je allebei comfortabel voelen met hoe de relatie zich ontwikkelt. Soms kan het verstandig zijn om het rustig aan te doen, afhankelijk van het soort persoon die je bent. Maar soms kan snel ook, als je er beiden klaar voor bent.

Er zijn verschillende factoren die de progressie van een relatie bepalen. Jullie willen iets opbouwen dat goed voelt en ook voor de lange termijn blijft werken. Maar als je te snel gaat, dan zou je het zomaar kunnen verpesten voor de lange termijn.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

5 signalen om op te letten

Er zijn een aantal signalen waaraan je kan merken dat je te snel gaat in je relatie. Mocht dit het geval zijn, dan geven we ook een aantal tips om de rem erop te zetten. Benieuwd geworden? Lees dan vooral verder.

1. Je hebt niet genoeg persoonlijke ruimte

Een van de eerste manieren waaraan je kunt merken dat je relatie te snel gaat, is als je niet meer genoeg tijd voor jezelf hebt. Het is belangrijk om elkaar de ruimte te geven in een relatie. Gebeurt dat niet? Dan is het een slecht voorteken.

Zeker in een nieuwe relatie is het van groot belang dat jullie niet altijd bij elkaar zijn en elkaar de ruimte geven om je eigen ding te doen. Als je partner je de hele tijd vraagt waar je bent, wat je doet of je het gevoel hebt dat diegene je belemmert, dan is dit een belangrijk signaal dat de relatie te snel gaat.

2. Je partner vraagt je altijd om mee te gaan

Een volgende manier waaraan je kunt merken dat je relatie misschien te grote stappen maakt, is als je partner je vraagt om altijd overal mee naar toe te gaan. Dit hangt een beetje samen met het eerste punt, aangezien je hierdoor niet genoeg tijd voor jezelf kan hebben.

Als het een beetje benauwend begint te voelen, dan is het belangrijk om het er met je partner over te hebben. Het is namelijk ook erg belangrijk om tijd voor jezelf te hebben en je eigen hobby’s en activiteiten te blijven doen, onafhankelijk van elkaar.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Te vroeg elkaars familie ontmoeten

Het derde signaal waaraan je kunt merken dat je relatie te snel gaat, is als je de familie van elkaar gaat ontmoeten voordat je hier echt klaar voor bent. Het is logisch dat het ontmoeten van iemands ouders en familie spannend is, maar als je er nog niet klaar voor bent is het belangrijk om dit aan te geven en dit uit te stellen voor in de toekomst.

4. Grote plannen voor de toekomst maken

Samen een toekomst plannen is niet per se een slecht ding. Het kan belangrijk zijn om achter elkaars dromen en doelen te komen. Toch is het belangrijk om bij je zelf na te gaan of je het nog comfortabel vindt om zoveel toekomstplannen al te gaan maken. Als je net bent begonnen met daten en er wordt al besproken waar en wanneer jullie gaan samenwonen en hoeveel kinderen jullie willen hebben, dan is het misschien een idee om de relatie iets af te remmen.

5. Je voelt je niet comfortabel met de situatie

Een van de belangrijkste signalen waaraan je kunt merken dat je relatie misschien te snel gaat, is als je je niet comfortabel meer voelt met hoe alles loopt. In een gezonde relatie is het van belang dat het niet benauwend voelt, dat je genoeg ruimte krijgt en elkaar vertrouwt.

Als je op dit moment voelt dat het voor jou te snel gaat en je je niet meer comfortabel voelt met hoe alles verloopt, dan is het belangrijk om dit aan te geven. Vertrouw altijd op je onderbuikgevoel en geef het aan bij je partner dat je de relatie iets wilt afremmen.

rustig aan

Waarom het verstandig is het rustig aan te doen

Er zijn dus een groot aantal signalen waaraan je kunt merken dat je relatie te snel gaat. Ook al ben je nog zo verliefd en wil je elk moment van de dag met elkaar doorbrengen, toch kan het verstandig zijn om het iets rustiger aan te doen. Er zijn namelijk een aantal redenen om niet te hard van stapel te lopen, die we hieronder bespreken.

1. Je kent elkaar nog niet goed genoeg

Als je net bent begonnen met daten, dan zul je waarschijnlijk je roze bril nog op hebben. Je ziet alleen de positieve eigenschappen van je nieuwe vlam. Je partner is lief, zorgzaam, knap en jullie kunnen geweldig met elkaar praten. Dit is natuurlijk heerlijk, maar toch is het verstandig om in je achterhoofd te houden dat er ook zaken zullen zijn waar jullie misschien niet helemaal het met elkaar eens zijn. Voordat je je hele leven omgooit en alles met deze persoon gaat doen, is het handig om iets meer over elkaar te weten te komen.

2. Minder kans om teleurgesteld te worden

Je hoort soms van die unieke verhalen waarop mensen binnen een paar dagen verloofd waren. Ze wísten dat die persoon de ware was en wilden hun leven met elkaar delen. Dit kan natuurlijk gebeurd zijn, maar dat hoeft helaas niet per se voor jou en je nieuwe liefde te gelden. Soms kun je er namelijk op den duur ook achter komen dat iemand toch niet zo goed bij je past.

Als jullie rustig aan het daten zijn, dan kan het heel makkelijk zijn om nog te stoppen met de prille relatie. Als jullie heel snel zijn gegaan, al zowat samenwonen en elkaars familie goed kennen, dan is het vaak al een stuk moeilijker om uit elkaar te gaan. En dit eindigt dan vaak weer in een knipperlichtrelatie.

3. Je moet jezelf blijven

Een belangrijke tip is dat je niet je hele leven dient om te gooien voor iemand anders. Dit geldt vooral voor een prille relatie. Jullie kennen elkaar net, dus je hoeft niet gelijk te stoppen met je hobby’s om al je tijd in deze nieuwe relatie te stoppen. Het is ook belangrijk om bijvoorbeeld je vrienden te blijven zien en door te gaan met je dagelijkse bezigheden.

Als je opeens alleen nog maar oog hebt voor je nieuwe liefde, dan kun je misschien een hoop dingen missen die jou jou maken. Hierdoor kun je jezelf verliezen, wat je relatie ook niet ten goede gaat komen op de lange termijn.

obstakels weg

3 tips om het rustig aan te doen

Bovenstaande redenen zijn dus een aantal van de redenen waardoor het belangrijk kan zijn om je relatie rustig aan te doen. Maar als je verliefd bent, kan het best moeilijk zijn om ook tijd voor jezelf te nemen. Hieronder geven we een 3 tips om je relatie te remmen.

1. Geef elkaar genoeg ruimte

Als je een relatie rustig wilt opbouwen, is het belangrijk om elkaar genoeg ruimte te geven. Hoe verliefd je ook bent, zorg ervoor dat jullie ook je eigen dingen blijven doen. Als je bijvoorbeeld elke woensdag gaat sporten en op zaterdag met je vrienden afspreekt, is het goed om dit ook gewoon te blijven doen. Ook al blijft je nieuwe vlam contact zoeken, soms is het goed om dit even te negeren en later weer bij te kletsen.

2. Bespreek het met elkaar

Communicatie is een van de belangrijkste zaken in een relatie. Dit geldt natuurlijk in een langdurige relatie, maar ook zeker in een prille relatie. Als jij het gevoel hebt dat het te snel gaat, dan is het verstandig om dit ook uit te spreken. Hierdoor weet je nieuwe partner ook waar hij of zij aan toe is en kunnen jullie er rekening mee houden. Jullie kunnen dan bijvoorbeeld afspraken maken over jullie grenzen, en wanneer jullie bepaalde stappen willen zetten in je relatie.

3. Leer elkaar echt goed kennen

Het belangrijkste doel van een prille relatie is niet om met elkaar te gaan trouwen en kinderen te krijgen, maar om elkaar echt te leren kennen. Op deze manier kom je er achter of je inderdaad met elkaar verder wilt gaan, of dat het toch niet helemaal goed bij elkaar past.

Als je namelijk alleen focust op het verkrijgen van een lange relatie, dan is de kans aanwezig dat je compromissen gaat sluiten op overtuigingen of doelen, alleen omdat je een serieuze relatie voor ogen hebt. Door rustig aan te beginnen, ontspannen dates te hebben en over laagdrempelige onderwerpen te praten, kun je langzaam elkaar leren kennen.

Is het eenmaal serieuzer aan het worden, dan kun je beginnen met de gesprekken over ‘later’. Bespreek dan wat jullie van de relatie verwachten, wat jullie voor dromen en doelen hebben en hoe jullie dit samen willen gaan aanpakken.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie