Wel of niet gaan samenwonen? 7 signalen dat je er klaar voor bent

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Het is spannend maar ook intimiderend; de stap om te gaan samenwonen. Aan de ene kant is er het opwindende vooruitzicht om elke dag samen wakker te worden, aan de andere kant maakt dit je bang. Kun je er wel tegen om dag én nacht bij elkaar op de lip te zitten?

Je geniet ervan om zoveel mogelijk tijd met elkaar door te brengen, maar is samenwonen misschien nog net iets teveel? Soms is samenwonen een natuurlijke en logische stap waar beiden om staan te springen, maar vaker wel dan niet is het een situatie vol twijfels. En meestal is er een van de twee die het dolgraag wil terwijl het bij de ander begint te kriebelen als erover gesproken wordt.

Samenwonen heeft namelijk voordelen, nadelen maar ook zijn er onbekende situaties en talrijke uitdagingen; ben je daar klaar voor? Als je jezelf herkent in deze 7 signalen dan hoef je in ieder geval niet te twijfelen. Dit zijn de tekenen dat je er klaar voor bent om te gaan samenwonen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

1. Je hebt de financiën besproken

Of je een huis wilt huren of kopen, samenwonen betekent dat er iedere maand geld betaald moet worden. Kun je dit als stel wel betalen, wie betaalt wat en blijft er nog wel genoeg geld over om leuke dingen te doen?

Als jij en je partner gaan samenwonen dan moet je op een volwassen manier over geld kunnen praten, ook over de lastige en persoonlijke onderwerpen. Deel je de huur, wordt de hypotheek op twee namen afgesloten en wie betaalt de boodschappen? En wat als de relatie ten einde loopt? Wat gebeurt er dan?

Als je wilt samenwonen dan zijn dit slechts een aantal financiële onderwerpen die je vooraf met elkaar moet bespreken.

  • Wie betaalt de huur of worden de kosten gedeeld?
  • Kunnen jullie samen de lasten dragen?
  • Zijn de ongemakkelijke gesprekken over salaris en leningen gevoerd?
  • Wat gebeurt er bij werkloosheid en hoe ga je daar mee om?

ruzie conflict

2. Je weet hoe je conflicten moet oplossen

Samenwonen maakt een relatie intenser. Je hebt niet meer elke week een klein meningsverschil, maar elke dag. Je hebt minder vrijheid en ontdekt nieuwe dingen van elkaar die je nog niet wist, ook de negatieve dingen. Je raakt je sneller geïrriteerd en zo word je continu geconfronteerd met nieuwe obstakels.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Als je nog niet eens samenwoont en dan al geen conflicten kunt oplossen dan betekent dit niet veel goeds voor het samenwonen. Kleine conflicten transformeren in grote ruzies en voor je het weet is je gezamenlijke woning een hel op aarde. Daarom is het belangrijk dat je met elkaar leert praten en problemen op te lossen, nog voor je onder één dak gaat leven.

  • Hoe los je meningsverschillen op?
  • Weet je hoe je met elkaar omgaat als een van beiden boos is?
  • Hoe voorkom je ruzies?
  • Wie blijft er wonen als het niet goed gaat?

3. Je doet het om de juiste redenen

Je partner wordt als gevolg van een huurschuld uit huis gezet door de deurwaarder, of je verliest je baan waardoor samenwonen opeens financieel aantrekkelijk is. Er zijn diverse redenen te noemen waarom je zou willen samenwonen, maar voor de meeste geldt dat het geen goede redenen zijn, zoals de twee voorbeelden hierboven.

Bij een partner intrekken is een belangrijke relatiestap en het moet een beslissing zijn op basis van je gevoel. Je moet willen samenwonen omdat je bij deze persoon wilt zijn, het liefst zoveel mogelijk en omdat je dit echt wilt. Niet omdat het goed uitkomt of makkelijk is.

  • Waarom wil je graag samenwonen?
  • Ben je nu al dag en nacht samen?
  • Is deze persoon voor nu of voor de lange termijn?

glazen bol toekomst

4. Jullie denken hetzelfde over de toekomst

Het klassieke liefdesscenario verloopt volgens een aantal logische stappen; ontmoeten, daten, relatie, samenwonen, trouwen, kinderen. De eerste drie stappen heb je al achter de rug, alleen de laatste drie nog. Maar wat als een van beiden geen kinderen wil? Of niet wil trouwen?

Als je met je lief wilt samenwonen dan zijn dit de dingen die je met elkaar besproken moet hebben. Lopen de verwachtingen van de relatie volledig uit elkaar? Dan is een samenlevingsramp niet te voorkomen. Verwacht ook niet dat iemand opeens gaat veranderen door het samenwonen.

  • Hoe zien jij en je partner de toekomst voor zich?
  • Willen jullie beiden kinderen?
  • Hoe denken jullie over trouwen

5. Je voelt je op je gemak bij elkaar

Als je je afvraagt ​​of je klaar bent om met je partner te gaan samenwonen, vraag jezelf dan af hoe comfortabel je bij je partner bent en andersom. Voel je je op je gemak als je compleet naakt voor elkaar staat? Of als je zweterig van de sportschool terugkomt? En kun je poepen/plassen in elkaars aanwezigheid?

Als je jezelf alleen nog maar hebt getoond in je beste outfit en uitgaans-ready dan ben je er nog niet klaar voor. Of wees voorbereid om verrast te worden.

  • Durf je jezelf te zijn bij elkaar?
  • Schaam je je zonder make-up?
  • Voel je je comfortabel bij je partner op je slechtste momenten?

wow vrouw

6. Je bent volledig open naar elkaar geweest

Heb je nog geheimen die je moet onthullen of verberg je iets dat je maar niet durft te vertellen? Dan ben je er nog niet klaar voor om samen te wonen. Het delen van hetzelfde woonadres doe je niet zomaar. Dat doe je alleen als je iemand vertrouwt en je eerlijk en open naar elkaar bent.

Met een gezamenlijk huis ga je een gezamenlijke verplichting aan, dat wil je niet doen als je nog niet compleet open naar elkaar toe bent geweest.

  • Heb je geheimen voor elkaar?
  • Weet je partner alles wat hij of zij moet weten?
  • Weet jij alles van je partner van je moet weten?

7. Je bent al dag en nacht samen geweest

Het is moeilijk om in te schatten hoe het samenwonen je gaat bevallen. Vooral als je elkaar normaal gesproken twee keer per week ziet en opeens overgaat naar iedere dag, het is niet te vergelijken. Als je wilt weten of samenwonen gaat werken dan kun je dit vooraf al testen.

Een tweeweekse vakantie is een voorbeeld waarbij je elke dag en op elk moment van de dag in elkaars aanwezigheid bent. Hoe verloopt dat? Als je al vaker voor een langere tijd samen onder één dak hebt geleefd dan is dit een teken dat het samenwonen best wel eens zou kunnen werken.

  • Hoe verlopen de vakanties waarbij je elkaar iedere dag ziet?
  • Kun je elkaar de ruimte geven terwijl je samen leeft?
  • Hoeveel waarde hecht je aan “me-time”?

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie