Home Relatie 6 signalen dat je relatie voorbij is (terwijl je daar zelf over twijfelt)

6 signalen dat je relatie voorbij is (terwijl je daar zelf over twijfelt)

4 minuten leestijd
0
relatie loslaten

Als mensen veranderen we continu. Vergelijk jezelf met tien jaar geleden en je weet hoeveel je als mens bent gegroeid. Wat je tien jaar geleden moeilijk leek heb je nu volledig onder controle. Je leert van je eerdere ervaringen waardoor je continu blijft groeien. Dit geldt niet alleen voor jezelf maar ook voor je relatie. Het probleem is vaak dat twee mensen niet in dezelfde richting groeien. Wanneer dit gebeurt dan groei je uit elkaar en wordt het tijd om afscheid te nemen van je partner. Dat dit niet zo makkelijk is weet iedereen die het heeft meegemaakt. Een lange relatie betekent dat je vertrouwd met elkaar bent waardoor loslaten steeds moeilijker wordt.

Bovendien is het niet makkelijk om in te zien dat je relatie voorbij is of dat het nog waard is om voor te strijden. Zelfs de koppels die van buitenaf een perfecte relatie lijken te hebben lopen tegen de typische problemen aan. De weg naar een gezonde relatie is geplaveid met weerstand, moeilijke situaties en meningsverschillen. Dit maakt het moeilijk om in te schatten of de relatie het nog waard is om voor te werken of dat het tijd is om het uit te maken.

Soms ligt het antwoord recht voor je neus terwijl je het steeds over het hoofd ziet. Je hoeft het alleen maar op te merken door de tekenen in te zien. Je hebt zelf al door dat je relatie niet meer op rolletjes loopt, maar wat nu de signalen zijn dat je relatie voorbij is? Dit zijn de tekenen dat je relatie voorbij is terwijl je zelf nog twijfels hebt.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

1. Je irriteert je altijd aan je partner.

In het begin van een relatie neemt de verliefdheid het over met alle kenmerken en symptomen. Je vindt alles leuk en kunt je niet voorstellen dat je je partner ooit irritant gaat vinden. Zodra deze magische betovering uitwerkt zie je opeens de wat minder leuke eigenschappen van je partner. Je irriteert je aan hoe de wc-bril achtergelaten wordt, de schoenen onder de tafel of de manier waarop je partner communiceert.

Wanneer iemand de hele tijd bij je in de buurt is dan kun je uiteindelijk je frustraties naar hen richten, terwijl het eigenlijk aan jezelf ligt. Het negatieve overheerst en het lijkt erop dat het steeds erger wordt. Als je merkt dat je bijna dagelijks boos op je partner bent dan is de kans groot dat je relatie al voorbij is.

2. Meningsverschillen lopen uit de hand

In elke relatie komen meningsverschillen voor. Twee mensen, twee meningen, één relatie; het is niet te voorkomen dat er een verschil van mening is. Dit kan zelfs de relatie goed doen omdat een meningsverschil een probleem kan oplossen. Tenminste, als je het op de goede manier doet. Een argument dat een keer uit de hand loopt is geen teken dat de relatie voorbij is.

Kleine meningsverschillen die keer op keer uitlopen op een schreeuwpartij zijn niet gezond. Het uitlokken van een meningsverschil is zelfs een manier om een relatiebreuk in te leiden. Als je dit vaak meemaakt dan mag je je afvragen wat de toekomst van de relatie is, als deze er al is.

3. Je fantaseert veel over anderen

Wie zich langere tijd verbonden heeft aan één persoon vraagt zich op een gegeven moment af hoe het leven met iemand anders zou zijn. Het is vrijwel onmogelijk om deze gedachten tegen te houden. Het zit in de aard van de mens om in “wat als” scenario’s te denken. Het wordt een probleem als je dit geregeld doet. Vooral als dit de gedachten aan je partner naar de achtergrond drukt is dit een slecht teken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

Als je bijvoorbeeld een account bij Tinder hebt aangemaakt om te kijken welke singles er in je omgeving “beschikbaar” zijn, dan zegt dit veel over je relatie. Dan hebben we het nog niet eens over vreemdgaan datingsites zoals SecondLove. Dagdromen over een nieuwe relatie zegt veel over je huidige relatie. Wie meer aan anderen denkt dan aan de partner heeft misschien niet door dat de relatie al voorbij is.

4. De relatie zit op een dood spoor

Niemand wil een doodlopende relatie die nergens heen lijkt te gaan. Terwijl iedereen om je heen trouwt en kinderen krijgt zit je zelf vast in hetzelfde dagelijkse patroon. Dit merk je vaak vanzelf als je meer in de relatie wilt dan je partner. Je bent dan de enige in de relatie die het naar een hoger niveau wil tillen. Als je het gevoel hebt dat je relatie zich op een dood spoor bevindt dan is het tijd om na te denken over je relatiestatus. Voor je het weet zit je vast in een relatie die nooit aan je verwachtingen en wensen zal voldoen.

5. Je wil geen seks meer met je partner

Zodra de hormonen in je lichaam na een hevige verliefdheid weer terugkeren naar het normale niveau maakt de passie plaats voor een intieme vriendschap en een diepe band. De wittebroodsweken zijn nu eenmaal niet voor eeuwig. Seks heeft niet meer hoogste prioriteit van de dag en je krijgt zelfs te maken met seksuele ups en downs. De ene week heb je helemaal geen seks en de week erop drie keer; dit is compleet normaal in een relatie.

Het wordt een probleem als je helemaal geen seks meer wil met je partner. Als je het gevoel van seksueel verlangen niet meer voor je partner voelt dan is er iets mis.

6. Je maakt geen plannen voor de toekomst

Draait je maag al om als je nadenkt over een vakantie van twee weken? Dan weet je van binnen eigenlijk al dat de relatie gedoemd is te mislukken. Als je met iemand een relatie hebt hoort het geen inspanning te vergen om je samen te vermaken. In een gezonde en gelukkige relatie tel je de dagen tot de vakantie af zodat je eindelijk weer quality-time voor elkaar hebt. Als je merkt dat je steeds meer moeite hebt om plannen voor de toekomst te maken dan betekent dit vaak maar één ding; je bent klaar met de relatie.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Dit type relatie is langdurig stressvol, volgens onderzoek

Van regelmatig een date-night tot de tijd nemen om inhoudelijke gesprekken te voeren, er z…