8 tekenen dat het einde van de relatie in zicht is

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Wanneer je een liefdesrelatie hebt, ervaar je altijd leuke en minder leuke momenten met elkaar. Dat is heel normaal, want het kan niet altijd rozengeur en maneschijn zijn. Zolang je bereid blijft om je leven met de ander te delen en samen te werken aan een mooie toekomst, weet je dat je overal wel uit kunt komen samen.

Maar er kan een moment komen waarop je aandacht en liefde voor de ander verzwakken en waarop je je afvraagt of je nog wel door moet gaan met deze relatie. Wanneer is het einde van de relatie in zicht en wanneer gaat het alleen om een dipje?

Het is bijna onvermijdelijk

Jaarlijks kiezen helaas ontzettend veel koppels ervoor om hun huwelijk te beëindigen en een scheiding aan te vragen. In 2018 gebeurde dit in Nederland bij maar liefst 30.729 getrouwde stellen.1

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Een scheiding is een heel ingrijpend proces en levert vaak voor beide partijen (en ook voor kinderen) veel verdriet op. Maar wanneer je relatie echt niet meer te redden valt, en je zeker weet dat je zónder elkaar gelukkiger kunt zijn dan mét elkaar, wordt het toch echt tijd om de knoop door te hakken.

Het is dan haast onvermijdelijk en wil je er alleen nog voor zorgen dat de scheiding zo soepel mogelijk zal verlopen. Maar voordat het zover is, wil je natuurlijk weten of je de handdoek in de ring moet gooien of dat je het erger maakt dan het is.

Vraag je je af of het einde van jouw relatie in zicht is? Er zijn 8 tekenen die daarop kunnen duiden:

1. Je vertrouwt elkaar niet meer

Wanneer je merkt dat het vertrouwen in elkaar verzwakt, is dat een serieus signaal. Want waarom heb je nu minder vertrouwen in je partner? Zijn er dingen gebeurd die daarvoor gezorgd hebben? En hebben jullie die dingen wel goed genoeg besproken? Is het mogelijk om elkaar te vergeven en opnieuw vertrouwen op te bouwen of lijkt het erop dat dit een hopeloze zaak is geworden? En vertrouw je jezelf nog wel in deze relatie? Ook dat is gebaseerd op je gevoelens voor de ander.

2. Jullie normen en waarden zijn te verschillend geworden

Als je een lange tijd bij elkaar bent, is het niet gek dat jullie allebei veranderen in de loop der jaren. Je blijft nooit altijd dezelfde persoon, dus je normen en waarden kunnen ook veranderen. Het kan gebeuren dat jouw normen en waarden te erg gaan verschillen van die van je partner. Daardoor kunnen veel botsingen ontstaan en zelfs het gezamenlijke toekomstbeeld kan hierdoor compleet veranderen. Zit je niet meer op één lijn met elkaar, dan is het de vraag of jullie nog wel echt bij elkaar passen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Je maakt plannen zonder daarbij rekening te houden met je partner

Waar je voorheen altijd je partner in gedachten hield wanneer je plannen maakte, doe je dat nu een stuk minder en of misschien helemaal niet meer. Herken je jezelf hierin? Dan is het duidelijk dat je gevoelens voor je partner en je verlangen om samen te zijn afnemen. En dat kan erop wijzen dat de relatie eigenlijk al over is. Vraag jezelf eens af in hoeverre je nog bereid bent om rekening te houden met de ander.

breuk

4. Jullie hebben het niet meer zo leuk samen

Natuurlijk heeft iedere relatie ups and downs. Het is dan ook logisch dat je niet altijd gezellig tegen elkaar kunt doen. Maar op de lange termijn moeten de voordelen natuurlijk wel blijven opwegen tegen de nadelen. Hebben jullie het nog regelmatig leuk samen of kunnen jullie eigenlijk voornamelijk nog discussiëren en ruzie maken? Wanneer je de relatie aan het ontgroeien bent, merk je dat je lang niet meer zo van elkaars aanwezigheid kunt genieten als voorheen.

5. Je fantaseert over hoe het met een ander zou zijn

Ben je echt gek op iemand en wil je de rest van je leven met diegene samenblijven? Dan komt het haast niet voor dat je fantaseert over hoe het leven met een ander zou zijn. Natuurlijk denk je er weleens aan wanneer je een verhaal hoort of een aantrekkelijk persoon ontmoet. Maar die gedachte zal ook net zo snel weer uit je hoofd verdwijnen.

Wanneer je wel continu denkt aan hoe het met anderen zou zijn of juist met een specifiek iemand, is dat helaas geen goed teken. En dat is uiteraard helemaal het geval als je spanning zoekt op een website als Secretflirt of SecondLove.

loslaten

6. Je ziet geen toekomst meer samen met je partner

Is er nog bereidheid tussen je partner en jou om samen aan de toekomst te werken? Als de liefde verdwenen is, kun je deze soms nog terughalen. Maar is dat ook iets wat jullie allebei willen en waar jullie bereid zijn om aan te werken?

Misschien kunnen jullie samen in relatietherapie gaan om te ontdekken hoe jullie weer naar elkaar toe kunnen groeien. Wanneer je daar allemaal geen zin in hebt, dan is het wel duidelijk dat jij je toekomst voortaan anders wilt invullen.

7. Je wordt niet meer enthousiast als je eraan denkt om met elkaar te trouwen

Deze is wel duidelijk. Hadden jullie trouwplannen, maar word je er nu niet meer enthousiast van als je daaraan denkt? Krijg je geen kriebels of gelukkige gevoelens meer in je buik als je eraan denkt om samen voor het altaar te staan en elkaar jullie eeuwige trouw te beloven? Je kunt in zo’n geval beter voorkomen dan genezen.

Een verloving afbreken is minder pijnlijk dan als pasgetrouwd stel te moeten scheiden. En het bespaart jullie naast veel verdriet ook een hoop geld. Wat dat betreft is het net als een pleister: hoe sneller je de pleister eraf trekt, hoe minder pijn je jezelf doet.

8. Je partner lijkt een vreemde te zijn geworden

In een relatie is het belangrijk dat je je aangetrokken voelt tot elkaar en elkaar door en door kent. Dat schept vertrouwen, een gevoel van veiligheid en vooral geluk. Soms groeien partners zo erg uit elkaar, dat het lijkt alsof zij de ander niet eens meer kennen.

Nog erger dan het broer/zus gevoel waar je mensen weleens over hoort spreken, is het gevoel dat de ander een complete vreemde is geworden. In een relatie zijn met iemand die als een vreemde aanvoelt, is vele malen erger dan geen relatie hebben. Dan kun je tenminste wel gelukkig zijn.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie