12 veelvoorkomende redenen om te gaan scheiden, volgens onderzoek

Peter van Ommen
Door Peter van Ommen
15 minuten leestijd

Het huwelijk is eigenlijk ‘tot de dood jullie scheidt’, maar jammer genoeg eindigen lang niet alle huwelijken in een ‘ze leefden nog lang en gelukkig’-verhaal. Uit de laatste statistieken blijkt dat bijna 40 procent van de huwelijken in Nederland strandt in een echtscheiding. Maar dat word je niet verteld als je voor het altaar staat, klaar om de huwelijksgeloften uit te spreken.

Nog geen 18 procent van de huwelijken kan een zilveren bruiloft vieren, omdat ze 25 jaar getrouwd zijn. Voor iemand die wil gaan trouwen, of al getrouwd is, zijn dit geen cijfers die je vertrouwen geven voor de toekomst. Want als anderen keer op keer falen, waarom zou het jou dan wel lukken?

Met deze denkwijze geef je jezelf een vrijbrief om het huwelijk te ontsnappen, omdat het geen schande meer is als het niet lukt. Maar wat je dan vergeet is dat geen enkel huwelijk hetzelfde is en mensen gaan scheiden om uiteenlopende redenen. Niemand is hetzelfde, geen enkele relatie is gelijk en dat anderen het niet redden, betekent niet dat het jou ook niet lukt.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Hoe “normaal” zijn scheidingen in Nederland?

Echtscheidingen zijn de laatste eeuw een veel voorkomend verschijnsel geworden, vooral onder de jongere generaties. In Nederland ligt het aantal momenteel op bijna 31 duizend scheidingen per jaar, zo blijkt uit de laatst bekende cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).1

In vergelijking met tien en twintig jaar geleden is er weinig veranderd. Maar in totaal zijn het heel wat meer scheidingen dan “vroeger”. In de jaren 70 lag het aantal echtscheidingen nog op zo’n 15 procent. Dat percentage is nu dus opgelopen tot bijna 40 procent. Het aantal lijkt vandaag de dag stabiel te blijven rond de 30 tot 35 duizend scheidingen per jaar.2

De dagen dat stellen bij elkaar bleven tot de dood hen scheidde zijn voorbij. Ondanks de problemen kregen oudere generaties het voor elkaar om voor altijd bij elkaar te blijven. De jongere generaties denken er heel anders over en gooien veel sneller de handdoek in de ring.

Waarom nog langer ongelukkig zijn? “Het leven is te kort om iets anders dan gelukkig te zijn,” aldus de bekende spreuk van het tegeltje. Als een stel tegenwoordig geconfronteerd wordt met relatieproblemen, nemen ze liever afscheid van elkaar dan door te gaan met hun ongelukkige leven. Dat doen ze om verschillende redenen.3

12 meest voorkomende redenen om te scheiden

Als je je afvraagt waarom jaarlijks vele duizenden echtparen scheiden en wat deze mensen ertoe brengt om hun huwelijk te beëindigen, dan zijn dit de oorzaken die het meest genoemd worden als reden om te scheiden.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

1. Op elkaar uitgekeken

Stel je voor: je bent al vanaf je 15e met iemand samen en terwijl jij nu op 25-jarige leeftijd je Hbo-opleiding hebt afgerond, werkt je geliefde na tien jaar nog steeds achter de kassa van de lokale supermarkt. Dankzij je opleiding, de ervaring die je hebt opgedaan en je persoonlijke groei ben je anders dan tien jaar geleden. En dit verschil merk je in allerlei opzichten. De gesprekken gaan moeizaam, alles is een routine geworden en de sleur zit erin: je bent na vele jaren op elkaar uitgekeken.

De laatste cijfers van het CBS geven aan dat dit de belangrijkste reden voor een scheiding is. Maar liefst 29,3 procent van de mannen en 15,2 procent van de vrouwen noemt dit als reden voor de echtscheiding.

2. Geen vertrouwen meer

Veel stellen verliezen op den duur het vertrouwen in de relatie. Dagelijkse ruzies en terugkerende meningsverschillen: ze zorgen ervoor dat je niet meer in staat bent om een gelukkig leven te leiden. Het constant gekibbel over onnozele onderwerpen zorgen ervoor dat je het vertrouwen in de relatie verliest.

Bovendien is een gebrek aan vertrouwen in de partner een van de veelgenoemde redenen voor een scheiding. Beetje bij beetje wordt de relatie opgegeten door het groene monster van jaloezie, omdat een van de partners de ander niet vertrouwt. Of de een heeft zo vaak gelogen, dat de ander niets meer gelooft.

stop hart

3. Karakters botsen

Een belangrijke reden waarom mensen scheiden is dat hun karakters botsen. En dat heeft deels te maken met het bekende ‘liefde maakt blind’-gezegde. De meeste relaties beginnen namelijk met een onstuimige verliefdheid waarbij je voor een bepaalde periode de roze bril op hebt. Na verloop van tijd neemt de verliefdheid af en neemt de liefde het over.

Opeens zie je steeds meer de gebreken van de ander en kom je erachter dat de karakters botsen. Er is een mismatch op persoonlijk vlak dat onheil spelt over de relatie: het botst te veel en te vaak. Bovendien ben je gaan beseffen dat je een andere liefdestaal spreekt: je hebt niet meer genoeg gemeen om bij elkaar te blijven.

4. Communicatieproblemen

Om een sterk en gezond fundament op te bouwen, is het essentieel dat je voldoende en goed met elkaar communiceert. En dat is meer dan gewoon een beetje praten. Hoe lossen jullie samen problemen op? Wat doe je om je partner meer te begrijpen? Het zijn de vragen die ertoe doen als je beter wilt leren communiceren binnen je relatie.

Als geen van beiden er moeite voor doet en niet luistert naar de ander, dan hebben ze het gevoel niet gehoord of gerespecteerd te worden. Het leidt tot ruzies en conflicten die uitmonden tot relatieproblemen, omdat je in de vicieuze cirkel belandt, zonder een oplossing om eruit te komen.

Hoewel communicatieproblemen niet apart wordt vermeld in het laatste grote onderzoek naar de redenen bij een echtscheiding, is het de nummer één reden in het voorgaande onderzoek uit 1998. Toen gaf 59 procent van de mannen en 64 procent van de vrouwen aan dat ‘moeizaam met elkaar praten’ reden voor de scheiding was.4

5. Iemand anders in het spel

Een van de bekendste oorzaken van de scheidingsaanvraag is overspel: de ene partner heeft stiekem een buitenechtelijke relatie. Als je getrouwd bent, verstrikt raakt in een buitenechtelijke relatie en betrapt wordt, dan ligt het voor de hand dat je huwelijk in een echtscheiding eindigt. Ontrouw betekent een breuk in het vertrouwen; een breuk die niet of nauwelijks te lijmen valt.

6. Uiteenlopende toekomstplannen

Jij zet alles op alles voor je carrière, je partner wil niets liever dan ‘uitkering trekken’, omdat werken zoveel moeite kost. Het is een extreem voorbeeld van een van de redenen waarom mensen gaan scheiden: onverenigbare toekomstplannen.

Wanneer twee mensen trouwen, wordt van hen verwacht dat ze een gedeelde visie op hun toekomst, dromen en interesses hebben. Dit is echter niet het geval voor alle stellen die trouwen. Sommige stellen trouwen met onrealistische verwachtingen en voelen zich achteraf teleurgesteld of bedrogen.

In de meeste gevallen gaat het om de kinderwens, waarbij een van beiden kinderen wil en de ander niet. En als een van beiden geen water bij de wijn doet dan kan dit leiden tot een scheiding. Volgens de laatste cijfers van het CBS noemt 5,5 procent van de mannen en 1,7 procent van de vrouwen ‘onenigheid over het krijgen van kinderen’ als reden voor de scheiding.

7. Sociale en culturele verschillen

In Nederland leven niet alleen Nederlanders en zelfs onder de Nederlanders zijn er veel verschillen. Deze verschillen tussen mensen kunnen reden zijn om te stoppen met het huwelijk, en dan hebben we het vooral over de sociale en culturele verschillen. Het gaat niet alleen om de buitenlander die met een Nederland trouwt, maar ook over de verschillende normen en waarden, rituelen, opvattingen en overtuigingen.

Bijvoorbeeld, je kunt als vrouw hoog op de maatschappelijke ladder staan, aanzien hebben en een behoorlijk salaris. De mannelijke partner is echter een “anonieme” bouwvakker en verdient overduidelijk minder. Hoewel liefde veel kan overwinnen, kan deze ongebruikelijke verhouding problemen opleveren in de relatie, die uiteindelijk kunnen leiden tot een scheiding.

hartslag

8. Gezondheidsproblemen

Hoewel je er misschien niet aan denkt als je jong bent, kunnen gezondheidsproblemen voor relatieproblemen zorgen. En zoals bekend, is de kans op gezondheidsklachten groter naarmate je ouder wordt. Psychische stoornissen, lichamelijke beperkingen; niemand hoopt ermee te maken te krijgen, maar bijna niemand ontkomt eraan.

Zo kan je partner ernstig ziek worden, wat niet alleen het huwelijk verandert, maar je gehele leven. Misschien neem je zelfs de zorgtaken op je en word je mantelzorger. Daar had je niet op gerekend toen je ging trouwen. En hoewel je het uit liefde voor elkaar doet, trekt het een zware wissel op de relatie. Jammer genoeg is niet elk huwelijk tegen dergelijke gezondheidsproblemen bestand.5

9. Financiën en geldproblemen

Of het nu gaat om financiële doelen, een spreekwoordelijke gat in de hand of geheimhouding van bepaalde uitgaven: ruzies en conflicten om geld komen in veel relaties voor. En omdat geld meer dan ooit belangrijk is om te kunnen leven zoals je wil, kunnen gesprekken over financiën aardig uit de hand lopen. Het kan zelfs zo ver gaan dat een echtpaar niet meer in staat is om een compromis te sluiten.

Ze raken gestrest door de betalingsproblemen en raken verbitterd naar elkaar toe. Uiteindelijk kunnen de meningsverschillen over de uitgaven en bestedingen leiden tot een scheiding, omdat het huwelijk bezwijkt onder de druk van de financiën.

10. Geen of slecht seksleven

In vrijwel iedere relatie speelt seksuele intimiteit een cruciale rol. Je zou bijna zeggen dat als het in de slaapkamer bevredigend is, het daarbuiten ook wel goed komt. Maar als het seksleven niet bevredigend is, dan ontstaan de problemen. Geen seksleven of een seksloze relatie zijn een belangrijke reden voor ontevredenheid binnen de relatie.

Je mist de genegenheid, je voelt je onbemind en misschien zelfs niet gewaardeerd: seksuele problemen zijn soms de oorzaak van een scheiding, met vaker wel dan niet een achterliggende reden. Want als je bijvoorbeeld op elkaar bent uitgekeken, dan heeft dit ook effect op je behoefte aan seks.

11. Fysiek of emotioneel misbruik

Hoewel het huwelijk geassocieerd wordt met liefde, loyaliteit en eerlijkheid, is het niet voor iedereen een gelukkige periode. Voor een deel van hen verandert het huwelijk in een ongezonde situatie vol met beledigingen en misbruik. Fysiek en emotioneel misbruik van welke aard dan ook kunnen het huwelijk ondraaglijk maken. En zoals je begrijpt mag niemand dit tolereren, zelfs niet van een partner die zegt “van je te houden”. Het is dan ook een veel voorkomende oorzaak van een scheiding.

12. Verslavingsproblemen

Een klein deel van de huwelijken strandt als gevolg van verslavingsproblemen. Slechts 1,1 procent van de mannen noemt dit als reden voor een scheiding, tegenover 7,0 procent van de vrouwen. Als een van de partners verslaafd is, bijvoorbeeld aan drugs of alcohol, dan geeft dit aanleiding tot andere problemen, zoals psychische problemen, verhitte ruzies en financiële problemen. Uiteindelijk eist het genot van de ene partner zijn tol, omdat het de relatie van binnenuit kapot maakt.

Samenvatting: recente lijst met redenen

De laatst bekende cijfers over scheidingsredenen in Nederland zijn gebaseerd op het Onderzoek Gezinsvorming (OG) uit 2013. Daarin werd een groep Nederlanders ondervraagd die in 2013 18 tot 79 jaar oud waren en tussen 2008 en 2013 zijn gescheiden. Zij konden meerdere redenen opgeven waardoor de som van de percentages meer dan honderd procent kan zijn.

MannenVrouwen
Op elkaar uitgekeken29,3%15,2%
Geen vertrouwen meer24,3%19,3%
Karakters botsen19,3%13,2%
Iemand anders in het spel13,8%18,1%
Toekomstplannen onverenigbaar8,3%10,3%
Sociale / culturele verschillen6,1%7,8%
Gezondheidsproblemen6,0%6,2%
Onenigheid over het krijgen van kinderen5,5%1,7%
Financiële problemen4,4%6,2%
Seksuele problemen4,4%2,5%
Lichamelijk geweld2,2%4,5%
Verslavingsproblemen1,1%7,0%
Andere reden18,2%11,2%

Bron: CBS

Deze lijst met redenen waarom mensen scheiden bevat de belangrijkste oorzaken van echtscheiding, die genoemd worden in het laatste echtscheidingsonderzoek van het CBS. Het is echter geen opsomming van álle redenen die leiden tot een scheiding. Want echtscheidingen zijn complex, persoonlijk en in veel gevallen is het een samenloop van omstandigheden. Daarom zijn er meer redenen waarom mensen uit het huwelijksbootje stappen, die soms nooit in een lijstje zoals bovenstaand naar voren komen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
4 reacties