Wat is een buitenechtelijke relatie? Hoe ze ontstaan en gevolgen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
10 minuten leestijd

Stel je voor dat je al jarenlang gelukkig getrouwd bent met de liefde van je leven. Je deelt samen alles, van lachbuien tot tranen, en hebt de meest intieme momenten met elkaar beleefd. Maar op een dag, zonder dat je het verwacht, gebeurt er iets wat je hele wereld op zijn kop zet: je ontmoet iemand anders, iemand die je doet voelen alsof je weer voor het eerst verliefd bent geworden.

Jullie beginnen te praten en te lachen en voor je het weet, ontstaat er een connectie die je niet had verwacht. Je voelt je aangetrokken tot deze persoon op een manier die je niet kunt negeren. De intense aantrekkingskracht leidt tot een eerste kus en jullie zien elkaar steeds vaker. Maar er is één probleem: deze persoon is niet jouw partner. Heb je nu werkelijk een buitenechtelijke relatie?

Wat is een buitenechtelijke relatie?

In een buitenechtelijke relatie ben je betrokken bij iemand anders dan je partner. Je voelt je aangetrokken tot deze persoon en begint tijd met deze persoon door te brengen zonder dat je partner hiervan op de hoogte is. Het kan zijn dat je gevoelens voor deze persoon sterker worden en dat je zelfs verliefd op de ander wordt. Dit is wat we een buitenechtelijke relatie noemen.

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Of er nu wel of niet sprake is van seks: een verborgen relatie met iemand dan je partner wordt een buitenechtelijke relatie genoemd. Hoewel met een buitenechtelijke relatie oorspronkelijk alleen relaties buiten de ‘echt’ werden bedoeld, dus wanneer je getrouwd was en een extra relatie had, geldt de uitdrukking nu ook voor situaties waarin je huidige relatie niet wettelijk is vastgelegd.

Vaak ontstaat een buitenechtelijke relatie doordat je niet helemaal tevreden bent met je huidige relatie. Misschien ben je niet gelukkig in je huidige relatie en voel je je niet begrepen door je partner. Of misschien voel je je aangetrokken tot iemand die compleet anders is – zowel in uiterlijk als in persoonlijkheid – dan je partner, iemand die je op een andere manier aanvult.

Het kan ook zijn dat je gewoon niet trouw bent aan je partner. Misschien ben je op zoek naar opwinding of avontuur en denk je dat een buitenechtelijke relatie de oplossing is voor je geheime verlangens. Omdat een buitenechtelijke relatie niet eerlijk is tegenover je partner, kan het schadelijk zijn voor je relatie en misschien zelfs leiden tot een breuk.

Waarom is een buitenechtelijke relatie verkeerd?

Een buitenechtelijke relatie is in strijd met de vertrouwensband die jij en je partner delen. Wanneer je een relatie aangaat met je partner, beloof je trouw te zijn en alleen romantisch en seksueel betrokken te zijn bij elkaar. Als je een buitenechtelijke relatie begint, breek je die belofte en schaad je het vertrouwen van je partner.

Over het algemeen kunnen we wel stellen dat buitenechtelijke relaties sociaal gezien niet geaccepteerd worden. Ze zijn in strijd met de fundamentele waarden van eerlijkheid, vertrouwen en respect die in elke gezonde relatie aanwezig zouden moeten zijn. Het kan dan ook schadelijk zijn voor alle betrokkenen en leiden tot pijnlijke gevolgen op zowel de korte als lange termijn.

Emotionele en praktische gevolgen

Als jij degene bent die vreemdgaat, dan kan dit leiden tot gevoelens van schuld, schaamte en angst. Je zult je waarschijnlijk schuldig voelen over het bedriegen van je partner en de leugens die je hebt verteld om je affaire verborgen te houden. Het kan een emotionele tol eisen en stress veroorzaken, omdat je jezelf in een positie hebt gebracht waarin je moeilijke keuzes moet maken.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Als je partner erachter komt, kan dit leiden tot ernstig verdriet, verlies van vertrouwen en mogelijk zelfs het einde van de relatie. Vaak voelt de partner zich verraden en gekwetst wanneer ze ontdekken dat hun partner een buitenechtelijke relatie had. Van woede tot onzekerheid en twijfel: het heeft een grote impact op je partner. Deze kan zich afvragen waarom je het hebt gedaan en of ze niet goed genoeg waren voor jou.

In sommige gevallen kan een buitenechtelijke relatie leiden tot diepe emotionele littekens. Littekens die lang kunnen aanhouden, zelfs nadat de affaire is beëindigd. Slachtoffers die bedrogen zijn kunnen last krijgen van depressies en vertrouwensproblemen, waardoor het moeilijk kan zijn om in de toekomst opnieuw een relatie op te bouwen.

Je partner en jij zijn bovendien niet de enige slachtoffers. De persoon met wie je de affaire hebt – de minnaar of minnares – kan ook het slachtoffer zijn, omdat je deze verleidt om iets te doen wat zijzelf als immoreel of verkeerd beschouwen. De geheime relatie kan hen ook in een moeilijke positie brengen als ze ontdekken dat je een partner hebt.

Naast de emotionele gevolgen kan een buitenechtelijke relatie ook praktische gevolgen hebben voor iedereen die erbij betrokken is. Als er kinderen in het spel zijn, kan het de gezinsdynamiek veranderen en daardoor worden ook de kinderen slachtoffer van de situatie. Het kan ook financiële gevolgen hebben, zoals het verlies van inkomen en slaapplek als de partner besluit de relatie te beëindigen. En dan komt er vaak ook nog alimentatie bij kijken.

Kortom, een buitenechtelijke relatie kan verwoestend zijn voor degene die bedrogen wordt. Maar ook degenen die de buitenechtelijke relatie hebben, komen er niet makkelijk vanaf. Het kan grote relatieproblemen veroorzaken, het vertrouwen beschadigen en de relatie in gevaar brengen.

6 oorzaken van buitenechtelijke relaties

Eerder gaven we al een aantal redenen waarom mensen een buitenechtelijke relatie beginnen, maar er zijn nog meer redenen en oorzaken. Deze oorzaken zijn over het algemeen verantwoordelijk voor een groot deel van de buitenechtelijke affaires.

1. Gebrek aan aandacht en affectie

Als je partner niet genoeg tijd en aandacht aan je besteedt en je het gevoel hebt dat je niet geliefd bent, kun je kwetsbaarder zijn om dit een buitenechtelijke relatie te beginnen. Je zoekt dan aandacht en bevestiging bij iemand anders.

2. Seksuele ontevredenheid

Als je partner niet in staat is om je seksuele behoeften te vervullen, kan dit leiden tot ontevredenheid over je seksleven. De ontevredenheid kan ervoor zorgen dat je op zoek gaat naar seksuele bevrediging buiten je huwelijk of relatie.

3. Emotionele ontevredenheid

Als je partner niet in staat is om aan je emotionele behoeften te voldoen, dus niet seksueel, kan dit ook leiden tot ontevredenheid. Je zoekt dan niet naar seksuele bevrediging buiten je relatie, maar naar emotionele bevrediging. In dit geval spreken we ook wel over een emotionele affaire.

4. Gebrek aan communicatie

Als jij en je partner niet effectief communiceren, of helemaal niet, dan kunnen er misverstanden en conflicten ontstaan. Door het gebrek aan communicatie iemand anders zoeken om mee te praten en te delen.

5. Verlangen naar avontuur en opwinding

Sommige mensen gaan ze op een gegeven moment vervelen in hun relatie. Ze zijn dan op zoek naar opwinding en avontuur, wat uiteindelijk kan leiden tot een buitenechtelijke relatie. Ze willen iets nieuws en spannends beleven, iets dat ze niet in hun relatie kunnen vinden.

6. Gebrek aan toewijding en commitment

Een buitenechtelijke relatie kan ook ontstaan als je partner niet toegewijd is aan de relatie. Dit komt ook wel voor als de een er veel doet en laat, terwijl de ander niet bereid is om te werken aan de relatie. Als je je alleen voelt in je relatie, kun je een relatie met iemand anders gaan zoeken.

Buitenechtelijke relaties kunnen om verschillende redenen ontstaan en hebben vaak ingrijpende gevolgen voor iedereen die ermee te maken krijgt. Het is verstandig om te communiceren met je partner zodat je kunt voorkomen dat deze situaties ontstaan. Want uiteindelijk heeft niemand er baat bij dat mensen worden gekwetst.

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Deel dit artikel
Geef je reactie