Wat is een buitenechtelijke relatie?

Michael Slender
Door Michael Slender
5 minuten leestijd

Een buitenechtelijke relatie; als je ermee te maken krijgt dan kan het één van de moeilijkste periodes uit je leven zijn. In de volksmond wordt het ook wel een affaire of verhouding genoemd. Een buitenechtelijke relatie gaat verder dan vreemdgaan. Kussen met iemand anders in een dronken bui of chatten op Victoria Milan vallen niet onder de noemer van een buitenechtelijke affaire. In vergelijking met een buitenechtelijke relatie is het voor veel mensen redelijk “onschuldig”, hoewel ook dat pijn kan doen bij de bedrogen partner. Als er sprake is van een buitenechtelijke relatie dan gaat het om een liefdes- en seksuele verhouding met iemand anders dan de getrouwde partner. In de praktijk gaat het vaak niet alleen om de seks maar ook om liefde.

De afspraken

Het huwelijk is een manier om wederzijde trouw aan elkaar vast te leggen. De loyaliteit aan elkaar is een verbintenis waarbij verwacht wordt dat je op seksueel gebied trouw blijft aan de partner. Het is een ongeschreven regel dat iemand na het trouwen, maar ook ervoor al, geen seksuele of emotionele relaties met andere personen aangaat. Als je je hier niet aan houdt dan wordt er gesproken over echtbreuk of overspel. Dit is echter alleen het geval als er geen goedkeuring is van de partner.

Goedkeuring of niet?

In sommige landen is het niet vreemd dat een man met meerdere vrouwen een relatie heeft terwijl hij getrouwd is met slechts één van deze vrouwen. Een monogame relatie is in veel landen niet de standaard zoals we dat in Nederland kennen. In andere landen is overspel weer strafbaar waardoor het per werelddeel, cultuur en land verschilt hoe er tegen een buitenechtelijke relatie aangekeken wordt. Een buitenechtelijke relatie kan niet altijd gezien worden als vreemdgaan als er geen sprake is van een monogame relatie. Goedkeuring speelt een belangrijke rol; als de partner het goedkeurt dan is er geen sprake van bedrog.

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Gevolgen van een buitenechtelijke relatie

In eerste instantie krijgt de partner die de buitenechtelijke relatie onderhoudt in de meeste gevallen last van schuldgevoelens. Cadeautjes kopen voor de partner om dit gevoel af te kopen werkt vaak niet; het schuldgevoel blijft. Als je in staat bent om de buitenechtelijke affaire op tijd te stoppen dan is het mogelijk dat dit schuldgevoel op den duur verdwijnt, hoewel de herinneringen aan dit gevoel er waarschijnlijk altijd zullen zijn. Als je partner erachter komt dat je al maanden een relatie hebt dan is het een moeilijke situatie. Het leidt in veel gevallen tot een relatiebreuk. Er zijn maar weinig relaties die overleven als de waarheid eenmaal boven tafel is gekomen. Het vertrouwen is geschaad, mogelijk voorgoed.

Gevolgen voor de ander

Wat je vaak ziet is dat niet alleen de partner die bedrogen wordt maar ook de ander. In veel gevallen wordt het huwelijk met de ander verzwegen waardoor degene met wie de affaire aangegaan wordt in het ongewisse gelaten wordt. Zonder dat deze het weet is het mogelijk dat er nooit een toekomst in de relatie zit. Terwijl deze persoon een leuke toekomst samen in gedachten heeft weet deze niet dat dit er nooit in zit. Het nadeel van een buitenechtelijke relatie is dat je de persoon nooit voor je alleen hebt. Als je de persoon bent met wie de ander een buitenechtelijke relatie heeft dan kan het spannend zijn; alles moet stiekem en niemand mag het weten. Wat een nog groter nadeel is dat de persoon niet veel tijd voor je heeft, veel minder dan in een normale relatie. Als kers op de taart kom je nooit op de eerste plaats.

Buitenechtelijke relaties komen geregeld voor. Het aantal scheidingen stijgt nog steeds1 en datingsites voor affaires zoals Second Love en Victoria Milan vieren hoogtij. Niet zonder reden doen deze datingsites voor buitenechtelijke relaties het erg goed de laatste jaren. Dat dit uiteindelijk kan leiden tot echtbreuk word je vaak niet verteld. Nu je weet dat een buitenechtelijke relatie niet gewenst is en tegen de “regels” is, is het aan jou om te bepalen of het wat voor jou is of niet.

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Deel dit artikel
Geef je reactie