Loyaliteit in een relatie: 4 tekenen die laten zien dat je loyaal bent

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

In een relatie is loyaliteit een van de belangrijkste elementen. Dit betekent niet alleen dat je trouw bent aan je partner, maar ook dat je je aan de afspraken binnen de relatie houdt. Een van de belangrijkste dingen als het gaat om loyaliteit is dat je de behoeftes van je partner als prioriteit ziet.

Maar wat is loyaliteit precies? Ben je loyaal als je je verbonden voelt met je partner, maar toch de belangen van de ander uit het oog verliest? En wat zijn kenmerken van loyaliteit? We vertellen je er meer over.

Wat houdt loyaliteit binnen een relatie in?

In een gezonde relatie doe je er alles aan om je partner gelukkig te maken en geef je veel om het welzijn van je partner. Het gaat niet alleen om fysieke intimiteit, maar ook zeker over de emotionele connectie met je partner. Onderdeel daarvan is loyaliteit, dat samen met eerlijkheid en vertrouwen een essentieel element in een relatie is. Maar wat houdt die loyaliteit nu precies in?

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Loyaliteit binnen een relatie kan het beste omschreven worden als een combinatie van toewijding, geduld, trouw en het verlangen om de relatie te laten slagen. Het houdt in dat je trouw bent aan jezelf en aan je partner. Loyaal zijn betekent ook dat je emotioneel trouw bent aan je partner en ook geen diepe emotionele connectie opbouwt met iemand anders.

Je houdt geen dingen geheim voor je partner, communiceert op een eerlijke manier en bent er voor je partner in voor- en tegenspoed. In goede tijden lach je met elkaar, in zware tijden sta je voor je partner klaar.

Wanneer wordt de verbintenis geschonden?

Er zijn verschillende situaties die kunnen worden gezien als ontrouw, waarbij de loyaliteit naar je partner toe wordt geschonden. Een van de manieren waar mensen het eerst aan denken bij ontrouw, is wanneer de verbintenis op een seksuele manier wordt geschonden. We hebben het over vreemdgaan: een van de twee verraad de ander door een geheime affaire te hebben.

Een gezonde relatie is echter veel meer dan alleen de fysieke intimiteit en is ook zeker een emotionele connectie die je met iemand hebt. Als je naast je partner dus nog een sterke emotionele band met iemand anders opbouwt, dan ben je niet loyaal aan je partner. Daarom noemen ze het ook wel een emotionele affaire.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet hecht mag zijn met beste vrienden. Maar het betekent wel dat je ook ontrouw kan zijn door de emotionele intimiteit te schenden en niet alleen door de seksuele intimiteit.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

relationshipgoals

4 tekenen van loyaal zijn aan je partner

Als je loyaal bent aan je partner, dan zijn er verschillende factoren die meespelen. Zo dien je eerlijk te zijn, klaar te staan voor je partner en elkaar te steunen. Dit zijn een aantal tekenen van loyaliteit.

1. Je bent eerlijk en oprecht

Een van de belangrijkste kenmerken van loyaliteit is eerlijkheid. Eerlijkheid gaat namelijk gepaard met loyaliteit. Het staat voor een open manier van communiceren met elkaar, niet liegen en geen dingen voor de ander achterhouden. Ook al kan het moeilijk zijn om bepaalde dingen te bespreken of kan het kwetsend zijn voor je partner, het is alsnog belangrijk om het met elkaar te delen.

2. Je bent er voor je partner

In een gezonde relatie sta je altijd voor elkaar klaar. Je moet samen tijd doorbrengen en met elkaar de leuke, maar ook de minder leuke momenten delen. Een relatie gaat niet altijd over rozen, maar er zullen ook zeker tegenslagen komen die overwonnen moeten worden. Zelfs in deze zwaardere tijden is het dus van belang dat je er bent voor je partner. Dat je toewijding aan de ander laat zien. Of dat nu is door te praten, te luisteren of je partner op een andere manier te steunen. Klaarstaan voor elkaar is loyaal zijn aan elkaar.

3. Je komt op voor je partner

Niet alleen sta je klaar voor je partner, maar soms is het ook belangrijk om het op te nemen voor je partner. Er zullen misschien momenten komen dat je je partner moet verdedigen. Er zijn verschillende situaties waarin je zult moeten opkomen voor je partner en dit is dan ook een belangrijk onderdeel van loyaliteit. In welke situatie jullie je ook bevinden, je bent er voor je partner en je steunt hem of haar door dik en dun. En daarbij stel je je partner dus niet snel in een kwaad daglicht.

4. Respectvol, betrouwbaar en integer zijn

Loyaliteit houdt ook in dat je je partner respecteert. Je roddelt niet over je partner, maar behandelt hem of haar op een respectvolle manier. Ook ben je integer en rechtvaardig en geef je niet zomaar toe aan verleidingen die misschien op je pad komen. Je doet bewust geen dingen waarvan je weet dat ze je partner kunnen kwetsen. Je bent betrouwbaar en je partner kan op je vertrouwen.

puzzel

5 kenmerken van loyaliteit

Bovenstaande tekenen zijn een aantal belangrijke onderdelen van loyaliteit. Als je een goede, gezonde relatie hebt, dan zul je waarschijnlijk wel merken dat je partner loyaal aan je is. Want dat is hoe het hoort te zijn Maar heb je misschien nog een prille relatie, of weet je niet zeker of je partner wel echt loyaal is, dan wil je er natuurlijk wel achter komen.

Daarom hebben we hieronder een aantal kenmerken op een rijtje gezet waaraan je kunt afleiden of je partner net zo trouw is aan jou als jij aan hem of haar.

1. Emotionele intimiteit is de prioriteit

Als je partner de moeite doet om emotioneel intiem met je te zijn, dan is dit een belangrijk signaal dat hij of zij loyaal aan je is. Een emotionele connectie is namelijk van groot belang in een relatie. Praten jullie over gevoelens, behoeftes en andere diepgaande onderwerpen, dan is dit een goed teken.

2. Interesse en naar elkaar luisteren

Om een diepe emotionele connectie met iemand te onderhouden, is het goed om interesse in elkaar te tonen en naar elkaar te luisteren. Praat over je gevoelens en luister naar wat je partner vertelt. Als jullie elkaar willen steunen en moeite doen om elkaars situatie en gevoelens te begrijpen, dan is dit een belangrijk teken van loyaliteit.

3. Je partner is eerlijk

Zoals hierboven al is genoemd, is eerlijkheid een groot onderdeel van loyaliteit. Als je partner eerlijk tegen je is en niks voor je te verbergen heeft, is dit een signaal van loyaliteit. Je partner laat weten wat er in zijn of haar leven gebeurt, houdt je op de hoogte en is open tegen je over de dagelijkse bezigheden. Er is geen reden om elkaar niet te vertrouwen en er is een open communicatie.

4. Tijd voor elkaar maken

Als jullie loyaal naar elkaar zijn, dan is het vanzelfsprekend om elkaar als prioriteit te zien. Natuurlijk hoef je niet elk vrij moment aan je partner te besteden, maar als jij je partner nodig hebt, dan is deze er wel voor je. Jullie maken tijd voor elkaar om af te spreken voor wat quality time of doen juist niets om belangrijke gesprekken te voeren.

5. Geen beloftes breken

Als je loyaal bent aan je partner, dan hou je je aan de afspraken die jullie hebben gemaakt. Dit kan om grote dingen gaan zoals vreemdgaan, gebruik van drugs of alcohol, maar het niet breken van beloftes gaat ook over de kleinere dingen in een relatie. Als jullie hebben afgesproken om op een bepaalde tijd thuis te zijn, iets te gaan doen of hoe de taken in het huishouden zijn verdeeld, dan is het belangrijk je eraan te houden. Jullie blijven niet alleen trouw aan elkaar, maar ook aan de beloftes die zijn gedaan.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie