BFF of bro: de voor- en nadelen van een beste vriend

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
8 minuten leestijd

Een beste vriend of BFF hebben is voor veel mensen vanzelfsprekend. Al van kleins af aan zijn ze opgegroeid met een buurtvriend die later de rol van een beste vriend ging vervullen. Maar het hebben van zo’n vriend is niet voor iedereen zo standaard. Jeugdvrienden verliezen elkaar uit het oog en op latere leeftijd blijven de vriendschappen oppervlakkig: gezellig en leuk, maar op een ander niveau.

Als je jezelf tot de tweede groep schaart die door het leven gaat zonder een beste vriend, dan vraag je je af hoe het zou zijn. Wat typeert een beste vriend(in)? Waar zijn ze beter in dan “normale” vrienden?

En als je een beste vriend hebt, maar wilt weten wat de voor- en nadelen zijn, dan kun je je dat ook afvragen. Is het hebben of behouden van een beste vriend iets om na te streven?

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Het heeft voor- en nadelen

Zoals geldt voor bijna alles in het leven, heeft het hebben van een beste vriend voordelen en nadelen. Het is een vriend die je leven net wat leuker maakt en het beste in je naar boven haalt, maar ook kan het iemand zijn die je beperkt of wil veranderen naar iemand die je niet bent.

Hoewel het hebben van een beste vriend, of een vriend die je vaker ziet dan je andere vrienden, een geweldige manier kan zijn om de grenzen van vriendschap te verkennen, kunnen er dus ook een aantal minpunten zijn. Maar laten we eerst beginnen met de voordelen.

Voordeel: het biedt veiligheid

Een beste vriend is er voor je in goede tijden, maar ook in slechte tijden. Het is de persoon die je humor snapt, je begrijpt en ondanks al je slechte grappen bij je wil zijn. Dat deze persoon er voor je is wanneer het nodig is, biedt een veilig gevoel. Wat dat betreft is het net als een huwelijk, alleen dan zonder de verliefdheid en seks. Je kunt gewoonweg jezelf zijn, omdat je beste vriend je accepteert zoals je bent.

Voordeel: bescherming tegen gevolgen negatieve ervaringen

Gestrest? Ga rondhangen met je bestie. Een klein onderzoek uit 2012 toont aan dat een beste vriend aan je zijde helpt in het bestrijden van stress. In stressvolle tijden kan je beste vriend het niveau van het stresshormoon cortisol verlagen. Anders geformuleerd: een beste vriend maakt je wat meer stressbestendig. Bovendien komt in het onderzoek naar voren dat een beste vriend bescherming biedt tegen de effecten van negatieve ervaringen.1

vriendin bff

Voordeel: makkelijk gezelschap

Met een beste vriend tot je beschikking heb je altijd iemand die met je wil afspreken. Je hoeft je niet af te vragen wie met je mee wil, omdat je weet wie er met je mee wil: je beste vrienden. Natuurlijk, een beste vriend gaat niet altijd mee, maar in de regel wel het snelst van alle soorten vrienden. Het is bovendien niet eens nodig om de deur uit te gaan: rondhangen in je joggingbroek kan ook gewoon bij je vriend op de bank.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Voordeel: uitdagingen zijn minder ontmoedigend

Sta je voor een moeilijke uitdaging? Een beste vriend kan je helpen, alleen al door er voor je te zijn. Met een beste vriend worden uitdagingen makkelijker. Zo blijkt uit een onderzoek uit 2008 dat het hebben van een vriend aan je zijde ervoor kan zorgen dat een heuvel minder steil lijkt. Met andere woorden: de uitdaging is minder een uitdaging, als je beste vriend erbij is.2

Voordeel: goed voor je mentale en fysieke gesteldheid

Het hebben van een beste vriend is goed voor je lichaam en geest: de wetenschap bevestigt het. Goede vrienden die de titel ‘beste vriend’ mogen dragen maken ons gelukkig, waardoor de oxytocinespiegel stijgt en allerlei hormonen samenwerken voor een positieve uitkomst. In het algemeen word je er fysiek en mentaal sterker door en verbeter je welzijn.

Voordeel: meningsverschillen worden opgelost

Net als in een huwelijk is een meningsverschil met een beste vriend sneller opgelost dan met een willekeurige vriend. Beste vrienden zetten zich in om het op de lange termijn te laten werken. Hoewel beste vrienden over het algemeen minder ruzies hebben, is er weinig voor nodig om het bij te leggen als er toch eens een keer een conflict is. Geen van beide probeert te ‘winnen’, maar wel de kant van de ander begrijpen.

oude vrienden

Nadeel: de sleur kan zich voordoen

Eerder kwam het al naar voren: twee beste vrienden die al lang samen zijn, zijn soms net als een echtpaar. En net zoals bij een stel dat al vele jaren bij elkaar is, kan de relatie op een gegeven moment in een sleur zitten. Steeds maar weer dezelfde activiteiten met je beste vriend doen gaat vervelen. Je stopt met leuke dingen doen en eindigt iedere keer op de bank bij een van beiden: verveling alom.

Nadeel: het kan andere vriendschappen beperken

Het is onmogelijk om al je tijd in één vriendschap te investeren en tegelijkertijd nieuwe vriendschappen te beginnen. Als je zo close bent met je beste vriend, dan houdt het je dus tegen om nieuwe vrienden te maken. Enerzijds is dat misschien helemaal oké, omdat je niet meer vrienden nodig hebt. Anderzijds laat je potentie liggen om te groeien, omdat nieuwe mensen je meer kunnen leren.

Nadeel: het is té veilig

Een beste vriend biedt veiligheid, maar dat kan ook averechts werken. Want als je je niet openstelt voor anderen, dan kan het moeilijker zijn om gesprekken te starten met onbekenden. Zo stop je misschien met small talk als je vreemden ontmoet en praat je niet meer over de koetjes en kalfjes met mensen die je niet kent. Het gevolg? Gesprekken met anderen dan je beste vriend worden ongemakkelijk, omdat je je niet meer beschikbaar stelt voor anderen.

Het is prima om te ontspannen met je vriend, maar zorg ervoor dat je blijft genieten van alles wat het leven te bieden heeft. Anders kan ook een beste vriend de felbegeerde ‘beste vriend’-titel vaarwel zeggen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie