Penvrienden zoeken in het buitenland? Dit zijn de apps en websites

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
8 minuten leestijd

Beeld je eens in, je wandelt naar je brievenbus en de spanning stijgt wanneer je hoopt op iets anders dan een stapel rekeningen of reclamefolders. Je hart maakt een klein vreugdesprongetje als je een envelop in handen krijgt die eruitziet alsof-ie de wereld heeft afgereisd. Dit kan zomaar de start zijn van een heuse penvriendschap – het begin van een spannende culturele uitwisseling die jouw horizon verbreedt.

Heb je er ooit bij stilgestaan hoe verrijkend het kan zijn om met iemand uit een ver land je dagelijkse levens te delen via het ouderwetse pen en papier? Met elke pennentrek leer je wellicht een nieuwe taal, ontdek je gebruiken die zo anders zijn dan de jouwe en open je ongemerkt de deuren naar een wereld die je vanuit je luie stoel verkent. Waar een paar velletjes papier en geschreven woorden al niet toe kunnen leiden.

Wat is een penvriend?

Een penvriend is niets anders dan een vriend-in-wording waarmee je via geschreven correspondentie een band opbouwt. In vervlogen tijden zocht je deze penmaatjes via advertenties in kranten of tijdschriften, waarin je een beetje – zoals bij een datingprofiel – een teaser van jezelf gaf. Tegenwoordig kan het online, maar nog steeds met de nostalgische twist.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Een penvriend kun je zien als een slow-motion vriendschap, waar elke brief een nieuwe scène van je leven afspeelt, ver van de instant bevrediging van onze digitale wereld. Maar schrik niet, deze aanpak heeft doorheen de jaren vele vriendschappen opgeleverd. En dit komt vooral door de nieuwsgierige aard van de mensen die in deze bijzondere wereld stappen.

Degene die een penvriend zoekt, heeft een drang naar avontuur, een behoefte om nieuwe mensen te leren kennen. Niet enkel in naam, maar in hun culturen en talen. Deze interesse is wat de hele ervaring zo speciaal maakt. Dus stel je open voor een wereld buiten onze prachtige Nederlandse grenzen, je staat hierin niet alleen. Vele anderen vonden al een penvriend en ontwikkelden een band voor het leven.

Hoe is het nu anders dan vroeger?

Terwijl in de ‘goeie ouwe tijd’ pen en papier de enige manieren waren om te communiceren, heeft de technologie dit concept een facelift gegeven. Alles evolueert immers, en de penvriend-innovatie staat niet stil. De essentie blijft hetzelfde – het uitwisselen van woorden en levensverhalen – maar de middelen veranderen. Tegenwoordig tref je elkaar via social media, chat apps en e-mail. Geen verzendkosten, geen dagenlang wachten. Klein nadeeltje: misschien mis je dat gevoel van verwachting, maar dat maakt het schrijven wel een stuk laagdrempeliger.

En leeftijd, speelt die een rol?

Zit je met het dilemma of je wel in de penvriend-zone past qua leeftijd? Het antwoord is kort en krachtig: nee, je bent niet te oud. Leeftijd is net zo irrelevant als je schoenmaat wanneer het aankomt op het vinden van een penvriend. De prachtige wereld van pen- en e-mailvrienden discrimineert niet.

Of je nu 20 jaar, 35 of 50 bent, of elke andere leeftijd hebt bereikt, penvrienden zijn er voor iedereen. Wat je ook doet in je leven, welke achtergrond je ook hebt, het boeit niet. Het draait om de bereidheid om iemand nieuw te leren kennen, iemand met wie je ervaringen, dromen en verhalen kunt uitwisselen.

Wil je meer weten over een andere cultuur? Benieuwd hoe jouw leeftijdsgenoot een dag doorbrengt aan de andere kant van de wereld? Jouw penvriend heeft de antwoorden, schrijf die brief (of die e-mail) en begin aan het avontuur. En wie weet welk verrassend bericht er binnenkort landt in jouw brievenbus – of inbox?

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

3 soorten penvrienden

In een wereld waarin toetsenborden het overgenomen hebben van pennen, en beeldschermen van papier, zou je bijna vergeten dat er nog steeds mensen zijn die brieven verzenden. Maar de moderne technologie heeft gezorgd voor nieuwe wegen om penvrienden te vinden en het contact levend te houden. Kijkend naar het brede spectrum van digitale communicatie, kunnen we hedendaagse penvrienden in drie categorieën onderbrengen:

Snail Mail

Wie houdt er niet van een beetje nostalgie? Dit is de groep die de kunst van het briefschrijven in ere houdt. Met liefde geschreven brieven, elk woord zorgvuldig gekozen, vinden via een slakkengang – vandaar ‘snail mail‘ – hun weg naar hun bestemming. Een charme die voortkomt uit geduld en toewijding, iets wat de ouderwetse penvriend bijzonder zal waarderen.

E-mail

E-mail, wat zouden we zonder moeten? De brug tussen het traditionele en het razendsnelle hedendaagse. E-mail is het alternatief dat briefpapier en postzegels vervangt door inboxen en bijlagen. Het is sneller, efficiënter en, laten we eerlijk zijn, een stuk minder gedoe. Vooral geliefd bij de millennials, die gemak combineren met een vleugje van de oude penvriend vibe.

Digitaal

En dan hebben we de digital natives, opgegroeid met de smartphone als een natuurlijk verlengstuk van hun handen. Voor hen is het sturen van een appje naar een nieuwe vriend over de grens net zo normaal als ademhalen. WhatsApp, Facebook Messenger of een hippe penvriend-app, het zijn de speeltuinen van Gen Z, waar vriendschappen zonder beperkingen van afstand of tijd worden gevormd.

Een penvriend zoeken

Websites en apps voor het vinden van penvrienden zijn de moderne equivalenten van die goede oude contactadvertenties in kranten. Maar er is één groot verschil: de keuze is niet vergelijkbaar. Je bent nu slechts een paar klikken verwijderd van het verkennen van onbekende culturen met iemand die net zo nieuwsgierig is als jij. Ga op zoek naar een penvriend ver van huis en ervaar hoe grenzeloos vriendschap echt kan zijn.

Penvriend apps

Penvriend websites

Mocht je denken dat het hebben van een penvriend een kwestie is van snelle successen, dan kun je weleens verrast worden. Het kan wat tijd in beslag nemen voordat je die ene speciale correspondentievriend vindt die jouw enthousiasme voor vintage films of je passie voor wereldkeukens deelt. Maar, hier is een gouden tip: heb geduld. Het avontuur van het vinden en hebben van een penvriend verloopt net als theezetten: het kost wat tijd om de lekkerste smaak te ontwikkelen.

Als je de onrust van het wachten voelt elke keer als je naar je lege brievenbus kijkt, of je inbox ververst, onthoud dan dat sommige dingen het wachten waard zijn. En weet ook, dat gevoel van anticipatie juist een van de charmes van penvrienden is. Want wat is een mooiere verrassing dan een vergeten gewaande brief die plotseling tussen de rekeningen en folders op je deurmat ploft? Precies, dat is de magie van een penvriend.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie