Wat zijn kenmerken van een echte vriendschap? Dit zijn er 13

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Van veel relaties weten we dat het geen echte vriendschap is. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een stapmaatje met wie je het lokale nachtleven onveilig maakt. Of een oppervlakkige relatie met iemand waarmee je drie keer per week sport en soms iets leuks doet. Hoewel het vormen van vriendschap zijn, worden deze vaak gekenmerkt door een gebrek aan blindelings vertrouwen, wederzijdse steun en oprechte interesse in elkaar.

Sommige ‘vriendschappen’ zijn vooral gebaseerd op gedeelde belangen, interesses of omstandigheden, zoals collega’s die enkel met elkaar omgaan op het werk of mensen die elkaar enkel zien tijdens het uitoefenen van een gezamenlijke hobby. Ze zijn misschien wat oppervlakkiger van aard dan een echte vriendschap, maar ze kunnen nog steeds veel voor je betekenen. Echte vriendschap daarentegen gaat veel dieper.

Wat is een echte vriendschap?

Een echte vriendschap draait om een wederzijds gevoel van vertrouwen. Je hebt respect voor elkaar, toont empathie en steun elkaar. Echte vrienden zijn er in goede en slechte tijden, ze luisteren naar je zonder oordeel, bieden ondersteuning en zijn oprecht geïnteresseerd in je leven en geluk. Zo’n vriendschap is gebaseerd op een sterke emotionele band en kan jarenlang standhouden, zelfs als alles om jullie heen verandert.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Een echte vriendschap kun je zien als een sterke, robuuste eikenboom die diepgeworteld is in vruchtbare grond. De takken reiken hoog in de lucht en bieden schaduw en beschutting als het nodig is. De boom groeit langzaam maar gestaag, met elk jaar nieuwe ringen van vertrouwen, begrip en liefde. Het is een krachtige boom waar je op kunt vertrouwen, zelfs tijdens stormachtige periodes.

In tegenstelling tot de eikenboom zijn er ook tere bloemen die groeien in een ondiepe potgrond. Dat zijn de oppervlakkige vriendschappen. De bloem kan er misschien mooi uitzien, maar de wortels zijn zwak en gaan niet verder de grond in. Met de kleinste windvlaag kan de bloem verloren gaan en daardoor heeft een oppervlakkige vriendschap weinig veerkracht om uitdagingen te doorstaan.

Het verschil tussen beiden is het fundament. De eikenboom heeft een solide fundament, terwijl de tere bloem gemakkelijk verwelkt bij de eerste moeilijkheden. De eikenboom gaat lang mee, van de tere bloem is dat nog niet zo zeker. Er zijn dus duidelijk verschillen tussen oppervlakkige en echte vriendschappen.

13 kenmerken van een echte vriendschap

Het kan soms moeilijk zijn om een echte vriendschap te herkennen en onderscheid te maken tussen alle oppervlakkige relaties en sociale verbanden. Maar er zijn altijd tekenen die erop wijzen dat een vriendschap echt is.

1. Vertrouwen en betrouwbaarheid

Vertrouwen en betrouwbaarheid zijn twee essentiële kenmerken van een echte vriendschap. Dit wil zeggen dat je op je vriend(in) kunt rekenen, wetende dat ze je geheimen veilig bewaren en hun beloften nakomen. Net zoals de solide eikenboom stevig en betrouwbaar is, is je vriend(in) een steunpilaar in je leven.

2. Oprechte interesse en luisteren

Een echte vriend toont oprechte interesse in wat in je omgaat. Er wordt actief geluisterd naar wat je te zeggen hebt. Heb je problemen met je partner die emotioneel afstandelijk doet? Je vriend(in) neemt de tijd om je te begrijpen en geeft je de ruimte om je gedachten en gevoelens te uiten.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

3. Empathie en ondersteuning

Empathie en ondersteuning zijn kenmerkend voor een echte vriendschap. Gezakt voor je examen? Je vriend(in) probeert zich in jouw schoenen te verplaatsen en begrijpt je teleurstelling en emoties. Echte vrienden bieden troost, advies en praktische hulp wanneer je het nodig hebt. Net zoals een zachte deken die je warm houdt op een koude dag, kan empathische vriend je troost en steun geven tijdens moeilijke momenten.

4. Gedeelde vreugde en verdriet

Een echte vriend viert jouw successen en is er voor je tijdens de verdrietige momenten. Ze delen in je vreugde als die sportieve auto eindelijk op je oprit staat en bieden troost wanneer je rouwt om het overlijden van een naaste.

5. Eerlijkheid en open communicatie

Een belangrijk kenmerk van een echte vriendschap is eerlijkheid en open communicatie. Je vriend(in) is oprecht en recht door zee, zelfs als je de waarheid niet wilt weten. Ze moedigen je aan om jezelf te zijn, de beste versie van jezelf, en staan open voor eerlijke gesprekken.

6. Vergeving en acceptatie

In een echte vriendschap is er ruimte voor vergeving en acceptatie. Je vriend(in) is bereid om fouten te vergeven, want je wordt geaccepteerd zoals je bent, inclusief al je tekortkomingen.

7. Eerlijke feedback en groei

Een echte vriend durft eerlijke feedback te geven, wat anderen misschien niet durven. Het is ook de enige persoon die dat bij jou kan doen. Je vriend(in) wijst je op je sterke punten en moedigen je aan om ook naar je zwakke punten te kijken.

8. Gelijkwaardigheid en respect

In een echte vriendschap is er sprake van gelijkwaardigheid en wederzijds respect. Je vriend ziet jou als een gelijke en waardeert jouw mening en perspectief. Je mening telt bij deze vriend(in).

9. Gezamenlijke interesses en avonturen

Echte vrienden hebben gezamenlijke interesses en genieten samen van leuke dingen. Je deelt bijvoorbeeld een passie, hobby en maakt samen nieuwe herinneringen. Jullie ontdekken nieuwe plekken, van een weekendje weg tot een grote internationale trip. OF werken aan gezamenlijke creatieve projecten, zoals schilderen, knutselen of schrijven.

10. Flexibiliteit

In een echte vriendschap is er flexibiliteit. Je vriend(in) begrijpt dat het leven verandert en dat jullie allebei groeien. In praktijk komt dit erop neer dat je vriend(in) zich aanpast aan nieuwe omstandigheden zodat de band toch behouden wordt. Vergelijk dat met een eikenboom die meebuigt met de wind, maar toch zijn kernsterkte behoudt.

11. Lachen en plezier

Echte vrienden brengen plezier en humor in elkaars leven. Het is niet alleen serieus. Jullie kunnen samen lachen, grappen maken en plezier hebben. Jullie sturen grappige memes, video’s of grappen naar elkaar en lachen non-stop om de absurde humor die jullie delen.

12. Langdurige connectie

Een echte vriendschappen ontstaan niet elke dag. Ze kosten tijd om op te bouwen en zijn dan ook vaak langdurig van aard. Ze gaan verder dan casual ontmoetingen met kennissen. Het is een connectie die de tand des tijds doorstaat en standhoudt, zelfs als jullie elkaar minder vaak zien.

13. Verbindende herinneringen

Echte vrienden hebben herinneringen die ze koesteren. Ze hebben speciale momenten gedeeld dat zal ze altijd aan elkaar herinneren. Van de uitspattingen op een vakantie in Loret de Mar tot de gênante versierpogingen in het café: vrienden delen unieke herinneringen met elkaar.

Een echte vriendschap omvat al deze kenmerken en meer. Het is een herinnering dat je niet alleen bent in deze wereld, maar dat je een vriend(in) hebt die je begrijpt en van je houdt zoals je bent. Een echte vriend geeft betekenis aan je leven.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie