7 tekenen dat je ‘vriend’ geen echte vriend is

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

“Hebben jouw ouders je een nieuwe auto gegeven? Wat geweldig!”, zegt ze. “Trouwens, we moeten echt weer eens afspreken.” Of een andere vriend die zegt: “Ik wist niet dat jij een zwembad hebt in de tuin. Wanneer geef je een poolparty? Ik wil wel helpen met het organiseren!” Het zijn opmerkingen die je misschien herkenbaar in de oren klinken, omdat je ze wel eens hebt gehoord van vrienden.

Het is natuurlijk leuk wanneer iemand interesse toont en met je wil afspreken, maar in sommige gevallen zijn deze vrienden niet helemaal eerlijk over hun intenties. Deze vrienden willen namelijk niet zozeer met jou afspreken en vinden jou wellicht niet eens zo leuk, die auto en dat zwembad vinden ze veel leuker.

7 tekenen dat je ‘vriend’ geen echte vriend is

Helaas overkomt het iedereen: mensen waarvan je dacht dat ze vrienden waren, blijken dat niet te zijn. Om zulke neppe vrienden sneller te zien voor wie ze werkelijk zijn, vertellen we je over een aantal tekenen dat je ‘vriend’ geen echte vriend is en wat ze zoal doen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

1. Wanneer anderen erbij zijn, maken ze je belachelijk

Dit is één van de meest duidelijke tekenen dat iemand geen echte vriend is. Vrienden maken elkaar namelijk niet belachelijk. Je hoort respect voor elkaar te hebben en juist voor elkaar op te komen. Als het tegengestelde waar is en je ‘vriend’ jou kleineert en uitlacht, dan verdien je beter.

Vaak doen zulke mensen dit omdat ze onzeker zijn. Door een ander naar beneden te halen lijken ze zelf beter. Zo’n persoon bedoelt het niet goed of grappig. Het kan pijnlijk zijn om er tegenin te gaan en diegene te verliezen. Maar onthoud dat jullie nooit echt vrienden waren. Althans, niet voor deze persoon.

2. Ze zijn jaloers

Je krijgt een negen voor een moeilijk vak, een promotie op je werk of je crush vraagt jou eindelijk op date. Je vrienden horen een gat in de lucht te springen, zo blij zijn ze voor je. Alleen die ene vriend reageert altijd chagrijnig of jaloers. Deze vriend viert je successen niet, maar haalt de glans er vanaf.

Je vriend had een acht, maar verdiende echt een hoger cijfer dan jij. Of wanneer je vraagt waarom ze niet reageren op je vele blije berichtjes over je date, zeggen ze het ’te druk’ te hebben gehad – om tussen neus en lippen door te zeggen dat ze het niet geloven dat zo iemand met jou op date zou willen.

Echte vrienden zouden zoiets nooit doen of denken, laat staan tegen je zeggen. Die staan klaar om met je mee te feesten op deze momenten in het leven die gevierd mogen worden. Doet jouw vriend dat niet? Dan is dat een teken dat het geen echte vriend is.

3. Ze zeggen keer na keer afspraken af

Filmavondjes, picknicks, winkelen of voetballen in het park. Het maakt niet uit wat jullie hadden afgesproken om te doen: je vriend zegt het altijd af. Natuurlijk kan het eens gebeuren dat iemand een andere afspraak was vergeten of op het laatste moment opeens heftige last van hoofdpijn krijgt. Een keer is jammer, maar het betekent niet gelijk dat iemand een slechte vriend is. Wanneer dit telkens gebeurt, is het een ander verhaal.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Spreek je vriend erop aan en stel misschien de vraag of degene nog wel wil afspreken. Echte vrienden maken namelijk tijd voor elkaar vrij, hoe moeilijk het ook is. Als ze dat niet voor jou overhebben, zijn het geen echte vrienden.

4. Ze gebruiken je geheimen tegen je

Je vertelde tegen je vriend over de gevoelens die jij voor iemand hebt. De volgende dag wist de hele school het. Ja, die ‘vriend’ is blijkbaar erg slecht in het bewaren van een geheim, want het is nu geen geheim meer – met alle gevolgen van dien. Het is vervelend om erachter te komen dat een vriend niet te vertrouwen is, juist omdat dit de personen zijn waarmee je vrijuit wil kunnen praten.

Als je merkt dat een vriend je geheimen doorvertelt of zelfs tegen je gebruikt, is dit een duidelijk signaal dat jullie geen echte vrienden zijn. Echte vrienden zouden dit nooit doen. Ga met je vriend in gesprek of laat diegene gelijk los, want in een vriendschap hoor je elkaar te kunnen vertrouwen met geheimen.

5. Ze sluiten je buiten

“Ik ga lekker vroeg naar bed vanavond,” zei je vriend toen je vroeg om te gaan stappen. Dat kan natuurlijk, want je hoeft niet elke avond vrij te houden voor elkaar. Alleen verandert de situatie wanneer je een paar uur later een Instagram-post van diezelfde vriend ziet waaruit blijkt dat je ‘vriend’ toch is uitgegaan. En dat niet alleen: het zijn ook nog jouw andere vrienden?

Als je vrienden jou meerdere malen niet uitnodigen voor groepsactiviteiten, is het verstandig om het eerst met ze te bespreken. Zoals altijd hoor je erover te kunnen praten met je vrienden. Op het moment dat dit niet helpt, is het slim om afstand van ze te nemen.

6. Wanneer je ze nodig hebt, laten ze je vallen

Hoe langer je elkaar kent, hoe meer momenten er zijn waarin je de ander nodig hebt. Misschien gaat het slecht met een familielid, zit je in een slechte fase en heb je het mentaal zwaar. Zo zijn er heel veel momenten in je leven waarop je moet kunnen rekenen op je vrienden. Als jouw vrienden er altijd zijn op de blije momenten, maar afwezig zijn tijdens de minder fijne momenten, dan wordt het wellicht tijd om jezelf af te vragen of je deze vriendschap wilt behouden.

Kun je niet op ze bouwen, slepen ze je niet door de moeilijke tijden, dan is het antwoord op die vraag zeer waarschijnlijk ‘nee’. Het mooie aan vriendschappen is dat je er voor elkaar bent. Zo niet, dan zijn het eigenlijk geen vriendschappen.

7. Ze praten alleen over zichzelf

Jullie kunnen voor uren achter elkaar praten, maar waar gaan al die diepgaande gesprekken over? Jullie praten over de nieuwe auto van je vriend, de strandvakantie waar de ander in de zomer heengaat, een spannende serie waaraan ze zijn begonnen. Al die onderwerpen hebben één ding gemeen: alles gaat over de leefwereld van je vriend, niet om die van jou.

Zelden kom jij aan het woord of wordt er aan je gevraagd wat jouw zomerplannen zijn. Vrienden zijn geïnteresseerd in elkaar en gebruiken de ander niet enkel als praatpaal. Probeer de laatste keer te herinneren dat diegene iets over jou wilde weten. Wanneer was dat? Lukt het je niet om het moment naar boven te halen? Dan is dat een teken dat je ‘vriend’ geen echte vriend is. En dit type vriendschap is niet goed voor je.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie