Als die perfecte match ineens zegt dat ‘alle gelovigen dom zijn’ weet je het zeker: “Deze match is verre van perfect.” Eén kleine opmerking kan het verschil maken als je daardoor beseft dat het nooit zou kunnen werken. Want ook al vinkt deze match alle hokjes af: iemand die zo over gelovigen praat zou nooit je partner kunnen zijn.

Nu is dit scenario misschien niet exact hoe je het ervaart op een gemiddelde datingapp, maar het feit blijft dat in God geloven zowel een dealbreaker als een dealmaker kan zijn. En als je niet specifiek hebt gezocht naar dating voor christelijke singles kun je in aanraking komen met niet-gelovige singles die heel anders over religie denken dan jij.

Verschillen in godsdienst, religieuze opvattingen en wereldbeeld hoeven geen probleem te zijn bij het vinden van een partner. Maar het is wel een probleem als deze verschillen te groot zijn. Onbegrip voor elkaars normen en waarden, tegenstrijdige doelen en irritaties over uiteenlopende denkwijzen zijn slechts enkele voorbeelden van de mogelijke gevolgen. Wie ervaring heeft met verdeeldheid in een relatie kan erover meepraten: het is onaangenaam en problematisch. Om dergelijke strubbelingen te voorkomen scheelt het al veel als je niet zou matchen met niet-gelovigen. Maar hoe?

Omdat duidelijk is dat christelijke singles waarde hechten aan een gelijkwaardige partner, hebben verschillende datingapps en sites zich afgesplitst van de algemene doelgroep. Deze datingsites en apps hebben zich exclusief toegewijd aan het matchen van christelijke singles. Wij vertellen je welke apps dit zijn, gerangschikt van de beste tot de slechtste apps.

12 christelijke datingapps en websites

Je bent intelligent, ambitieus en christen. Maar toch ben je single. Hoewel je kunt wachten tot je per toeval iemand tegen het lijf loopt, kun je ook geloven in de kracht van datingapps. Deze christelijke websites en apps geven je de mogelijkheid om snel in contact te komen met andere christenen.

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe vriend om het geloof mee te delen, een langdurige relatie of een goed gesprek over het geloof; het kan allemaal – op jouw tempo en op jouw voorwaarden. Ongeacht je kerkelijke achtergrond en de tijd die je doorbrengt in de kerk: dit zijn 12 datingsites en apps die zijn gemaakt om aan je behoeften te voldoen.

opzoeknaarjou

1. Opzoeknaarjou

Een datingsite met de naam Opzoeknaarjou is al sinds 2004 een van de bekendste datingsites voor christenen in Nederland. Inmiddels is deze datingsite – bijna twintig jaar later – nog steeds een van de leukste datingsites van Nederland waar honderden vriendschappen en relaties zijn ontstaan. Terwijl de moderne apps zich vooral via mond-op-mond reclame verspreiden, is Opzoeknaarjou wat meer van de oude stempel. Het is dan ook een traditioneel datingplatform waar gelovige singles niet kunnen swipen, maar wel liefde kunnen vinden.

De leukste christelijke datingsite van Nederland.

Hecht je waarde aan een partner die het christendom als religie heeft? Bij Opzoeknaarjou staan de Bijbelse normen en waarden centraal. Deze vormen het uitgangspunt van alle contacten die je legt op de datingsite. Inclusief een gratis proefabonnement als je nu lid wordt. Meld je aan via de website: Opzoeknaarjou is op al je mobiele apparaten te gebruiken.

App StoreGoogle Play

funkyfish

2. Funky Fish

Ben je christen en op zoek naar een relatie? Dan kun je op Funky Fish contact maken met tienduizenden andere christelijke singles. Dat kan al vanaf 2002, toen de datingsite werd opgericht. Volgens de makers van Funky Fish is het een ‘christelijke datingsite en singlescommunity’ met meer dan 35.000 protestante en katholieke singles. Daarmee is het naar eigen zeggen de populairste christelijke datinggemeenschap van Nederland en België. FF, wat de afkorting is van Funky Fish, heeft een oecumenische basis en brengt evangelische christenen, protestanten en katholieken van allerlei denominaties via het platform bij elkaar.

FF is een christelijke datingsite en community.

Zoek je een interessante, gelovige, christelijke vrouw of man om een relatie mee aan te gaan? Maak gratis een datingprofiel aan en leg contact met andere single christenen. Gereformeerd, katholiek of evangelisch: alle kerkstromingen zijn vertegenwoordigd op deze datingsite. Profielen kijken, chatten, mailen, bloggen, groepen maken en evenementen organiseren; het kan allemaal op Funky Fish.

App StoreGoogle Play

lexa

3. Lexa

Als je niet kunt slagen op de datingapps die alleen toegankelijk zijn voor christenen, dan is Lexa een app om te overwegen. Als de grootste datingapp van Nederland voor serieuze relaties is het een plek waar je mensen uit verschillende lagen van de bevolking kunt vinden. En ondanks dat niet iedereen in God gelooft, zijn er wel veel christenen die zich er hebben ingeschreven om liefde te vinden.

Serious Dating, Crazy Love.

Omdat Lexa onderdeel is van het grootste datingbedrijf ter wereld, worden de datingsite en app continu aangevuld met nieuwe functies. Of het nu een virtuele datingcoach is die je bijstaat in de zoektocht naar een levenspartner of videobellen met je matches: alle moderne technieken zijn onderdeel van Lexa. Meld je gratis aan om het platform te testen.

App StoreGoogle Play

roots

4. ROOTS dating

Wat begon als een spontaan idee is een datingsite met de naam ROOTS dating geworden. Deze datingsite is er sinds 2018 voor christelijke singles van alle leeftijden die op zoek zijn naar een oprechte christelijke partner. Bij ROOTS kun je op zoek naar matches. Vind je een match leuk? Laat dit dan weten door middel van een duimpje, een reactie op een foto of een persoonlijk bericht. ROOTS zegt dat het een website is waar je andere christelijke singles ontmoet, maar niet in een kerkelijk hokje wordt gestopt.

Dé christelijke datingsite.

In tegenstelling tot de meeste datingapps heeft ROOTS een wat andere aanpak, omdat het gebaseerd is op collages. Ze geloven namelijk dat een foto meer zegt dan 1.000 woorden en dat een collage van je interesses meer zegt dan een uitgebreide vragenlijst. Daarom gebruikt ROOTS een frisse werkwijze waarin foto’s en video’s laten zien wie je bent en waar je enthousiast van wordt. En natuurlijk krijg jij zo ook een realistisch beeld van de andere christelijke singles.

App StoreGoogle Play

christian cupid

5. Christian Cupid

Zoek je niet specifiek in Nederland naar een christelijke match? En ben je bereid om verder te kijken dan onze landsgrenzen? Dan is Christian Cupid een van de datingapps die daarbij kan helpen. Als onderdeel van het grote Cupid Media-netwerk heeft Christian Cupid een app en datingplatform met ingebouwde vertaling, waardoor het makkelijker is om te communiceren met singles die andere talen spreken. Bovendien is Christian Cupid niet alleen voor het vinden van liefde: het evengoed een platform voor platonische contacten en penvrienden.

Vind je christelijke levenspartner.

Christian Cupid is geschikt voor alle leeftijdsgroepen, maar de meeste leden zijn van middelbare leeftijd, variërend vanaf een jaar of 25 tot begin 50. Of je nu lokaal een christelijke match zoekt of internationaal: het kan allebei op Christian Cupid.

App StoreGoogle Play

samen christen

6. Samen Christen

Al sinds 2001 brengt SamenChristen vanuit een Bijbelse visie christelijke singles bij elkaar. Daarmee is het een van de oudste datingsites voor christenen in Nederland en heeft het een langere historie dan een app als Tinder. Bij SamenChristen geloven ze in betekenisvolle relaties en vertrouwen ze erop dat God jouw contacten op SamenChristen zegent. Wie je ook bent, wat je verhaal ook is, als je single en christen bent, ben je bij Samen Christen welkom.

Ontdek de nummer 1 christelijke datingsite

Ben je op zoek naar een relatie, nieuwe vriend, bijbelstudiepartner of gewoon een goed gesprek? Dan kun je op SamenChristen gratis een profiel aanmaken, waarin je iets meer over jezelf vertelt door middel van foto’s, essays, en meerkeuzevragen. Iedereen die lid wordt van de datingapp kan SamenChristen helemaal gratis en zonder enige verplichting twee weken uitproberen. Zie je potentie en wil je lid blijven? Dan kun je je lidmaatschap tegen betaling verlengen.

App StoreGoogle Play

christian mingle

7. Christian Mingle

Christian Mingle heeft een van de hoogste percentages christelijke singles als naar de apps kijken die wereldwijd actief zijn. Daarom is het tegenwoordig een van de beste datingapps voor christenen in landen als de Verenigde Staten. De meeste profielen zijn goed gedetailleerd en niet onbelangrijk: het is ook gratis, dus je hoeft je geen zorgen te maken over onverwachte registratiekosten. Met meer dan 15 miljoen leden is Christian Mingle de grootste datingapp voor christenen.

Christian Mingle is anders dan alle andere op geloof gebaseerde datingsites.

Blader door profielen van lokale christelijke singles in de app om je datingleven een vliegende start te geven. In de app kun je filteren op interesses, door online gebruikers bladeren en verstuur berichten naar andere singles.

App StoreGoogle Play

ohallo

8. Ohallo

Terwijl de meeste datingsites voor christenen al vele jaren bestaan, is Ohallo een relatief nieuwe datingapp. Opgericht in 2017 als een datingapp voor christelijke singles wil Ohallo een app zijn waarmee je kunt daten wanneer het jou uitkomt. Een Ohallo-profiel bestaat onder meer uit informatie over de afstand ten opzichte van je eigen locatie, kerkstroming, leeftijd, foto’s en meer. In de app geef je aan in wie je interesse hebt. Als diegene ook interesse heeft om jou beter te leren kennen, ontstaat er een match. Vanaf dat moment kun je berichten uitwisselen.

Dé dating app voor christelijke singles.

De app van Ohallo is als een van de weinige christelijke datingplatforms in Nederland verkrijgbaar in de appstores van Apple en Google. Aanmelden is makkelijk en gratis, terwijl je met Ohallo Plus kunt profiteren van voordelen op het gebied van matchen, berichten sturen en advertenties.

App StoreGoogle Play

christian match

9. ChristianMatch

ChristianMatch was ooit een de grootste christelijke datingsites in Nederland, maar die tijd is voorbij. Ondanks dat er nog steeds profielen te vinden zijn van andere evangelische en reformatorische singles, kan de website de huidige technologie niet bijbenen. Zo is de datingsite nauwelijks te gebruiken op een mobiele telefoon of laptop en zijn alle profielen ook in te zien voor niet-leden. Vooral dat laatste is niet meer van deze tijd, omdat mensen steeds meer waarde hechten aan privacy tijdens het daten.

Waar singles gratis christen zijn.

Alle singles die lid worden van ChristianMatch krijgen automatisch twee weken gratis en vrijblijvend een proefabonnement. Daarmee kun je zien welke andere leden er online zijn, een bericht sturen via het interne mailsysteem, profielen bekijken en een privé-chat beginnen.

App StoreGoogle Play

crosspoint

10. Crosspoint

Crosspoint ziet zichzelf als een laagdrempelige springplank voor contacten met gelijkgezinde christelijke singles. Bij deze datingsite zijn alle kerkelijke achtergronden welkom; of je nu evangelisch of reformatorisch bent, je bent welkom. In de profielen zie je wat het geloof voor anderen betekent en waarin ze geloven.

Dé plek om vrienden te maken en te daten.

Hoewel Crosspoint ooit een populaire datingsite voor christelijke singles was, kunnen we nu wel stellen dat het een verouderde website is. Gezien de techniek en de snelheid van de datingsite, inclusief het feit dat de website niet mobielvriendelijk is, wordt het niet aanbevolen om lid te worden van deze datingsite.

App StoreGoogle Play

christelijk daten

11. Christelijk daten

Op zoek naar iemand met dezelfde normen en waarden? Dan is ChristelijkDaten een datingsite om te overwegen, een klassiek datingplatform met profielen van christelijke singles. De datingsite adverteert dat het 100% gratis is waardoor het niet nodig is om je portemonnee te trekken als je wilt matchen met andere leden.

Dating voor christenen.

Ben jij al langere tijd op zoek naar ware liefde of iemand om je geloof mee te delen? Aanmelden duurt slechts twee minuten en voor je het weet ben je verbonden met een netwerk waarin je kunt matchen met de juiste mensen. Het matching-algoritme van de datingsite helpt je om deze mensen te vinden. En als je deze hebt gevonden, kun je foto’s bekijken, chatten en kennismaken.

App StoreGoogle Play

upward

12. Upward

Upward is een nieuwe, gratis app gericht op het creëren van een gemeenschap voor christelijke mannen en vrouwen. Met deze datingapp willen de makers dat deze singles met elkaar in contact komen op basis van soortgelijke voorkeuren en interesses. Upward is nu de nummer één gedownloade christelijke datingapp in de Verenigde Staten. Sinds maart 2020 is Upward een gemeenschap voor christelijke gelovigen die een relatie willen vinden waarin het geloof aan de basis staat.

Gemaakt voor christelijke singles op zoek naar betekenisvolle relaties.

Wat vooral interessant is aan deze app? Het heeft dezelfde eigenaar als Tinder. Met Upward willen zij de vooral jonge christelijke singles een plek geven waar ze kunnen matchen, op een manier die bij hun past. Upward is op dit moment helaas nog niet beschikbaar in Nederland.

App StoreGoogle Play

Waarom christelijk daten?

Het vinden van een partner om de rest van je leven mee te delen kan moeilijk zijn. Zelfs onder de beste omstandigheden is het geen makkelijke taak, omdat de partnerkeuze een van de belangrijkste keuzes in je leven is. En nu is het misschien nog wel moeilijker dan ooit tevoren. Want meer keuze geeft je het idee van vrijheid, terwijl het maken van een keuze juist lastiger is.

Vroeger ontmoetten christenen elkaar voornamelijk tijdens de kerkdiensten of door familie- en vriendenintroducties. Ze hadden niet de mogelijkheid om heel Nederland af te zoeken naar hun perfecte match op een datingapp. Wat dat betreft zijn de mogelijkheden om een partner te vinden groter geworden, maar dat heeft de zoektocht moeilijker gemaakt.

“Alles wat je doet, moet je met liefde doen.” – 1 Korintiërs 16:14

Als je op zoek bent naar een langdurige relatie met iemand die hetzelfde geloofsovertuiging heeft als jij, dan vind je dit niet snel op een willekeurige datingapp. In feite komt het erop neer dat je geluk moet hebben om iemand tegen te komen die hetzelfde geloof heeft. De kans is echter groter dat je veegt langs profielen van niet-gelovigen. En als je wel iemand vindt die dezelfde kerkelijke achtergrond heeft, dan moet het ook nog een match zijn. In andere woorden: de kans is niet bijzonder groot om op deze manier liefde te vinden.

Om te voorkomen dat je jezelf in een moeilijke situatie brengt waarin je harde keuzes moet maken tussen liefde en geloof, zijn er datingsites en apps ontwikkeld die het makkelijker maken. Deze datingplatforms zijn gemaakt voor christenen, zodat je in ieder geval niet gematcht wordt aan singles die niet geloven.

Dating exclusief voor christenen

Als je toch op zoek gaat naar een partner die bij je past, waarom dan niet meteen goed aanpakken? De kans dat je iemand tegenkomt waarmee je één kunt worden, spiritueel, fysiek en emotioneel, is veel groter op een datingsite die alleen maar christenen toelaat.

Veel christenen zijn daarnaast vastbesloten rein te blijven voor het huwelijk. Dat is vanzelfsprekend makkelijker wanneer een potentiële partner begrijpt waarom je dat wilt en wat je motieven zijn. Christelijk daten kan je daarmee helpen omdat het tussen twee mensen is die dezelfde waarden delen. Het stelt je in staat elkaar te leren kennen op andere belangrijke gebieden van de relatie zonder de druk van seks voor het huwelijk.

Voor wie is het?

Zoals je misschien al verwacht, zijn deze apps en websites alleen bedoeld voor christenen. Daten met iemand die hetzelfde geloof deelt is voor veel christenen van levensbelang. Het idee is dat het leven niet met ongelovigen gedeeld mag worden en daarom laten de christelijke datingapps en sites geen ongelovigen toe. De Bijbel vertelt in 2 Korintiërs 6:14 daarover:

“Loop niet in een en hetzelfde span met ongelovigen. Want wat is de verwantschap tussen gerechtigheid en wetteloosheid? Wat heeft licht met duisternis te maken?”

Hoewel dit niet meteen gericht is op het huwelijk, vertelt dit wel dat een relatie met een ongelovige het moeilijk maakt om niet in de verleiding te vallen. Als de ene partner in God gelooft en de andere niet, kan dat bovendien een enorme druk op de relatie leggen. Het geloof is de basis van een christelijke relatie, dus het is logisch om twee christenen samen te brengen.

Alle datingsites en apps gaan ervan uit dat je er bewust voor kiest op zoek te gaan naar een partner die christelijk is. Soms is het mogelijk om te selecteren op kerkelijke achtergrond, soms is dat niet mogelijk – omdat men geen christelijke hokjes wil creëren. Als het niet mogelijk is om te zoeken op kerkgenootschap, zijn er wel andere manieren waarop je kunt zien wat het christelijk geloof voor iemand betekent.

In het algemeen draait het echt om de relaties tussen mensen met een religie op deze datingplatforms. De datingsites doen er alles aan om ervoor te zorgen dat een hoog christelijke niveau gewaarborgd wordt, ondanks dat er niet wordt gekeken hoe vaak iemand naar de kerk gaat. Als je een kerkelijke achtergrond hebt en je bent vrijgezel, dan ben je welkom op elk van deze datingsites. De enige voorwaarde is dat je een christelijke geloofsovertuiging hebt.