Daten kan ontmoedigend zijn in elke fase van het leven. Maar daten als vijftigplusser is in geen geval gemakkelijker – vooral niet als je decennia niet hebt deelgenomen aan het liefdesspel. Combineer dat met het feit dat je de nodige bagage hebt en het wordt alleen maar lastiger. Althans, zo lijkt het. De waarheid is dat er dat er geen betere leeftijd is om liefde te vinden dan in je vijftiger jaren en later. Waarom? Dat heeft te maken met de ‘gelukscurve’.

De gelukscurve

Waarom was het zo moeilijk om gelukkig te zijn in je veertiger jaren? Had je last van een midlifecrisis? En waar kwam deze algehele malaise vandaan? Op basis van baanbrekend onderzoek is duidelijk geworden dat geluk vanaf onze twintiger jaren tot diep in de veertig een U-vormig traject volgt, zogenaamd de ‘gelukscurve’.

Het optimisme dat je kent in je jeugd neemt af in de jaren erna, wat bij veel mensen leidt tot een achteruitgang op middelbare leeftijd, voordat het in de vijftiger jaren weer begint te stijgen. Met andere woorden: de tevredenheid met het leven kent een hoogtepunt wanneer je een puber bent en begint daarna sterk te dalen. Totdat, je raadt het al, de vijftigjarige leeftijd wordt bereikt. Onderzoek toont aan dat mensen het gelukkigst zijn vanaf hun 50ste, wat daten op vijftigjarige leeftijd en ouder de perfecte timing geeft.

Carla, 54, zit in de lift – het stijgende deel van de curve. Ze zegt dat ze meer van haar vriendschappen geniet, zich meer georganiseerd en efficiënter voelt en meer vrijwilligerswerk doet. “Nu ben ik dankbaar voor het nu”, zegt ze. “Dagelijks doe ik waarschijnlijk dezelfde dingen, maar ik voel me anders.”

Actieve, gelukkige 50-plussers hebben de tijd van hun leven. Maar als ze deze tijd niet met iemand delen, kunnen ze alsnog niet optimaal gelukkig zijn. Voor deze groep alleenstaanden bestaat 50 plus dating: een selecte groep datingsites en apps die zich enkel en alleen op de 50-plusser richten.

gelukscurve

Dating apps voor 50-plussers

Met minimaal 50 jaren achter de rug ken je de klappen van de zweep. Verbroken relaties, scheidingen en het verlies van dierbaren kunnen ervoor zorgen dat je je onzeker voelt over hoe je nu verder moet gaan met leven. Je kunt je afvragen of je dat wel zou moeten doen. Maar als we de voor- en nadelen naast elkaar leggen, dan is het antwoord duidelijk: het is nooit te laat om liefde, gezelschap en geluk te vinden – ongeacht je leeftijd. Leeftijd is immers slechts een getal, niet?

Als het gaat om het ontmoeten van andere vijftigplussers, zijn er apps en datingsites die om precies die reden zijn opgericht. Deze 50 plus datingsites en apps zijn er voor alle vijftigplussers en nog belangrijker, niet voor singles die jonger zijn. Ze voorkomen dat je pagina naar pagina moet doorzoeken om leeftijdsgenoten te vinden.

Wil je iemand leren kennen die net als jij een vijftigplusser is? Zoek je iemand die een toevoeging aan je leven kan zijn? En ben je van mening dat het leven pas na je 50ste begint? Dan zou je kunnen overwegen om bij een van deze apps lid te worden. Dit zijn de 5 beste dating apps en websites voor 50 plus dating.

50plusmatch

1. 50plusmatch

Dating voor actieve 50-plussers.” Met deze slogan is 50plusmatch vele jaren actief in de wereld van de single vijftigplusser. Naar eigen zeggen is het zelfs de oudste en grootste 50+ datingsite van Nederland. En dat wil toch echt wel wat zeggen aangezien 96% van de gebruikers van datingsite het ook nog eens aanbeveelt aan anderen. Met een gigantisch aantal berichten dat elk jaar wordt verstuurd, meer dan 9 miljoen in het afgelopen jaar, is duidelijk dat de 50-plussers op deze app behoorlijk actief zijn.

Aanmelden bij 50plusmatch is snel, gratis en discreet. 50plusmatch is bovendien beschikbaar als iOS- en Android-app, maar inloggen kan ook op de website.

Bekijken op 50plusmatch

Wat 50plusmatch vooral aantrekkelijk maakt is de betrouwbaarheid. Aangezien er horrorverhalen genoeg zijn waarin 50-plussers verliefd worden op oplichters, is het goed om te weten dat 50plusmatch alle profielen handmatig controleert. Daarnaast maakt 50plusmatch duidelijk dat de veiligheid en anonimiteit voorop staat: ze zijn lid van de thuiswinkel-organisatie, beveiligen alle verzonden gegevens met een SSL-encryptie en zijn ook nog eens lid van het Keurmerk Veilig Daten. Als je het ons vraagt, dan kan het niet beter.

In aanvulling op alle bovenstaande pluspunten is 50plusmatch ook als beste getest door Vara’s Kassa, is het de winnaar geweest van de Thuiswinkel Awards in de categorie datingsite en staan ze altijd klaar om te helpen met snelle antwoorden op grote en kleine vragen. Al sinds 2006 werkt 50plusmatch aan een rijke historie waar de honderden positieve succesverhalen het ultieme voorbeeld van zijn.

ourtime

2. Ourtime

Samen van het leven genieten.” In één zin maakt Ourtime duidelijk waar het echt om gaat: genieten. Ourtime is een datingsite voor singles boven de 50 die dezelfde interesses delen. Want volgens de datingsite stopt je liefdesleven niet bij 50-plus. Sterker nog, het beste moet nog komen. Ourtime is een relatief nieuwe datingsite dat in feite een afsplitsing is van Lexa, de gerenommeerde en bekroonde Nederlandse datingsite. Alle vijftigplussers van Lexa zijn nu actief op Ourtime.

Aanmelden bij Ourtime is zo geregeld met slechts de basisinformatie die je kunt invullen. Ourtime beschikbaar als iOS- en Android-app, maar inloggen kan ook op de website.

Bekijken op Ourtime

Als je via televisie of radio weleens gehoord hebt van Lexa, dan ken je Ourtime ook. Hoewel de naam misschien niet zo bekend is als die van Lexa, is Ourtime onderdeel van deze bekende datingsite. Het is de 50-plus versie van Lexa, wat eigenlijk al genoeg zegt over de betrouwbaarheid van de dating app. Dankzij de opgedane ervaring met Lexa, en de know-how van de partij erachter, mag je ervan uit gaan dat het met de veiligheid wel goed zit bij Ourtime.

Als onderdeel van het platform beschikt Ourtime over een aantal interessante features die de complete ervaring verrijken. Ze laten je bijvoorbeeld speciaal geselecteerde profielen zien: de “keuze van de dag”, mensen die aangegeven hebben dat ze je profiel leuk vinden, mensen die voldoen aan je criteria en nog veel meer.

Het is bovendien niet alleen het datingplatform dat helpt bij het vinden van singles die dezelfde interesses hebben. Ourtime biedt leden ook de mogelijkheid om andere leden te ontmoeten tijdens de georganiseerde activiteiten: single-events voor vijftigplussers. Daarnaast heb je zelf de controle over je inbox: je bepaalt zelf met wie je contact wilt en wie niet. Klikt het chatgesprek? Dan kun je zelfs een videogesprek voeren. Spannend en onwennig misschien, maar een hele leuke manier om op afstand kennis te maken.

seniorengeluk

3. SeniorenGeluk

Dating voor 50-plussers.” Hoewel lang niet alle vijftigplussers zichzelf zouden omschrijven als een senior, brengt SeniorenGeluk een platform met zich mee dat zich exclusief richt op de 50-plusser. Of eigenlijk: de 45-plusser, want iedereen vanaf 45 jaar kan zich aanmelden op de datingsite. Als onderdeel van het Safe Dating Networks-systeem is deze datingsite meer dan één datingsite, want alle 45-plussers op het netwerk van verschillende partnersites worden getoond op SeniorenGeluk. Kortom, dat betekent meer potentiële kandidaten, meer kansen op een match en zoals SeniorenGeluk het zelf zegt: ‘In no-time je droomdate!’

Het registratieproces van SeniorenGeluk is enorm simpel: de vragen worden na elkaar gesteld op een logische en duidelijk volgorde. Het neemt slecht een minuut van je tijd in beslag en daarna ben je klaar om te beginnen. SeniorenGeluk is niet beschikbaar als app voor smartphone en tablet, maar de datingsite is wel op deze apparaten te gebruiken via de browser.

Bekijken op SeniorenGeluk

In tegenstelling tot een aantal beruchte datingsites is SeniorenGeluk een tegenstander van nepprofielen. Er zijn geen chatmedewerkers die je aan het lijntje houden. Sterker nog, het bedrijf achter SeniorenGeluk heeft de doelstelling om dating juist zo veilig en betrouwbaar mogelijk te maken. Dat wil zeggen: alle profielen worden handmatig gecontroleerd, net als de foto’s die de leden uploaden.

50liefde

4. 50liefde

De datingsite voor 50 plussers.” Dat is hoe 50liefde zichzelf omschrijft. In ons overzicht met 50 plus datingsites komt 50liefde op de derde plek. Maar met meer dan 1 miljoen verstuurde berichten per jaar, een uniek matchingsprincipe en een gezonde man/vrouw verhouding zou 50liefde op elke positie kunnen staan. Naar eigen zeggen vindt maar liefst 1 op de 3 een liefde op de datingsite die het resultaat zijn van de partnervoorstellen die je ontvangt.

Aanmelden bij 50liefde is een fluitje van een cent: vul je gegevens in, deel je voorkeuren en wensen en je bent klaar om te starten. 50liefde is niet beschikbaar als iOS- en Android app, maar inloggen kan wel op de website.

Bekijken op 50liefde

Met meer dan een miljoen verstuurde berichten per jaar is het niet verrassend dat deze datingsite bestaat uit een actieve groep vijftigplussers. In vergelijking met de andere 50 plus datingsites is de werkwijze niet veel anders. De basis bestaat uit je profiel die anderen kunnen bekijken, beoordelen en als ze het bevalt, kunnen ze je een bericht versturen (of smile). Als extra functie biedt 50liefde partnervoorstellen aan: singles waarvan zij denken dat jullie goed bij elkaar zouden passen.

Parship

5. Parship

De nr. 1 in serieuze relaties.” Dat is de duidelijke boodschap die Parship heeft voor singles die op zoek zijn naar liefde. Hoewel Parship zich – net als e-Matching – niet exclusief richt op de vijftigplusser, kan deze datingsite niet ontbreken in dit superieure rijtje met favorieten. Als datingsite voor hoger opgeleiden is Parship de plek voor succesvolle en hoogopgeleide 50-plussers. Al sinds de lancering van Parship in 2003 zetten ze hun unieke matchingsprincipe in om leden aan elkaar voor te stellen – inclusief persoonlijkheidstest en gepersonaliseerd rapport.

Aanmelden bij Parship kan eenvoudig via de website. Het inschrijven kost weliswaar wat tijd, maar dan ben wel verzekerd van een uniek en persoonlijk profiel van je eigen wensen en relatiekenmerken. Daarnaast is Parship ook beschikbaar als iOS- of Android app en niet alleen als datingsite.

Bekijken op Parship

Bij Parship draait het volledig om kwaliteit boven kwantiteit. Volgens Parship gaat het niet zozeer om de hoeveelheid leden in de database of het aantal bezoekers op de website. Het gaat ze om de kwaliteit van de voorstellen op de site. Bij Parship komt je in contact met gelijkgestemde hoogopgeleide singles die op zoek zijn naar een partner die bij hen past. Het overgrote deel van de ingeschreven leden heeft een opleiding op academisch of HBO-niveau. Daarnaast zijn de leden in leeftijd geschikt voor vijftigplussers: 88% is 30 jaar of ouder, waarbij het merendeel richting de 50 jaar oud gaat.

ematching

6. e-Matching

Dating voor hoger opgeleiden.” E-Matching heeft het door: in een snel en gehaast leven verliest liefde de aandacht. Het antwoord van de datingsite is een serieuze aanpak, aandacht en tijd voor elkaar. Als we het over een populaire datingsite hebben, dan is e-Matching het onderwerp van gesprek. Deze datingsite is voor de vijftigplusser met een hoge functie en bijbehorend denkniveau een goede keuze. Dat niet alleen: het is ook een van de eerste datingsites die Nederland kende. Hoewel e-Matching voor alle leeftijden vanaf 18+ is, zijn de meeste leden tussen de 35 en 65 jaar oud.

Aanmelden bij e-Matching is snel geregeld. Dit is zowel mogelijk via de iOS- of Android app, maar ook via de website.

Bekijken op e-Matching

Het e-Matching-platform wil de ontmoetingsplaats zijn voor mensen die op zoek zijn naar een duurzame, serieuze relatie. Ze nodigen de leden uit om eerlijk en oprecht tegen elkaar te zijn en tijd voor elkaar te nemen, oftewel het slow dating-principe. Het datingplatform biedt de mogelijkheid om op leeftijd te zoeken en selecteren; dit maakt 50 plus daten mogelijk op e-Matching.

Als de oudste en veelvoudig prijswinnende dating app heeft e-Matching een geschiedenis waar anderen jaloers op kunnen zijn. Duizenden hbo’ers en academici hebben zich al ingeschreven op e-Matching met duizenden matches als resultaat. Daarnaast is de datingsite aangemeld bij het Thuiswinkel waarborg en is het lid van het Keurmerk Veilig Daten.

50-plussers daten… veel

De levensverwachting van mensen over de hele wereld stijgt voortdurend. Volgens de laatste statistieken leven mensen die in 2019 zijn geboren maar liefst ruim 8 jaar langer dan mensen die 50 jaar geleden zijn geboren – met een levensverwachting van 73,4 en 82 jaar. Met een groeiende groep Nederlanders die langer gezond blijven, volgt ook de actie om later in het gezond en gelukkig te blijven. Een manier waarop veel mensen het beste uit hun beste jaren halen, is door nieuwe contacten te smeden als ze vijftig, zestig en ouder zijn.

Zelfs als het nieuwe daten relatief onbekend en nieuw voor je is, hoef je je niet geïntimideerd te voelen. Dating voor 50-plussers kan net zo lonend, spannend en opwindend zijn als voor twintigers – alleen dan zonder de drama waarmee het in die leeftijdscategorie vaak gepaard gaat. Je bent overigens niet alleen in je poging om (opnieuw) liefde te vinden.

Alleenstaande 50-plussers geven de (hernieuwde) kans op liefde nog niet op. Uit onderzoek blijkt dat 39 procent zegt open te staan voor een nieuwe partner. De groep alleenstaanden die op zoek is naar een nieuwe relatie is voor het merendeel actief op datingsites en apps. Vooral de hoogopgeleide en ‘jongere’ 50-plussers (leeftijdscategorie 50-59) doen het meest aan online dating. Van alle ouderen die datingsites en apps hebben gebruikt, heeft 57 procent er wel eens een partner mee gevonden.

50 plus dating

Beoordeel 50 plus dating

Alle beoordelingen van 50 plus dating

3,5
Rated 3,5 out of 5
3,5 van 5 sterren (op basis van 4 reviews)
Uitstekend25%
Heel goed25%
Gemiddeld25%
Slecht25%
Verschrikkelijk0%

Langzame klantenservice

Rated 2,0 out of 5
21 juni 2024

Ik had een probleem met mijn account en het duurde erg lang voordat de klantenservice reageerde. Dat was frustrerend

QuantumS
Gecontroleerd

Te veel advertenties

Rated 3,0 out of 5
23 mei 2024

Ik vind het jammer dat er zoveel advertenties zijn op deze apps. Het maakt de ervaring een beetje vervelend. Of je moet betalen of je hebt last van adverterenties de hele tijd

Martijn
Gecontroleerd

Eenvoudig en effectief

Rated 4,0 out of 5
5 mei 2024

Deze apps zijn eenvoudig te gebruiken en heeft me geholpen om snel in contact te komen met andere singles van mijn leeftijd

Anneke
Gecontroleerd

Ik heb er ervaring mee

Rated 5,0 out of 5
20 april 2024

Geweldig voor mensen van alle maten en leeftijden. Sinds ik weduwnaar ben is dit voor mij een uitlaatklep geweest om toch in contact te blijven met andere mensen. Hoewel veel mensen er nog wat taboe-achtig naar kijken, naar online daten, moet ik zeggen dat het mij veel gezelligheid brengt. Soms is het al genoeg om gewoon even met iemand te kletsen, een beetje sjansen, om je goede gevoel terug te krijgen

Rik
Gecontroleerd