Friends with benefits (FWB): wat het is, kenmerken en regels

Michael Schouten
Door Michael Schouten
28 minuten leestijd

Als Jamie de taak krijgt om iemand te rekruteren voor een baan bij het tijdschrift GQ, raakt ze in gesprek met Dylan, een art director voor een klein internetbedrijf. Hij heeft interesse. In ruil voor een gratis ‘vakantie’ vliegt hij naar haar toe om te solliciteren voor de baan. En wanneer het gesprek succesvol verloopt, krijgt hij van Jamie te horen dat hij voor GQ mag komen werken. Maar Dylan aarzelt. Hij zal moeten verhuizen naar een stad waar hij niemand kent.

In een poging haar commissie op te strijken, probeert Jamie de stad aan Dylan te verkopen. Het werkt. Hij stemt ermee in om de baan aan te nemen. Omdat hij niemand anders in de stad kent, ontwikkelen hij en Jamie al snel een vriendschap. Op een avond, terwijl ze rondhangen in Jamie’s appartement en samen een romantische komedie kijken, komen ze op het intrigerende onderwerp van seks en relaties.

Zouden seks en het emotionele aspect niet beter gescheiden kunnen blijven? Dylan en Jamie komen tot de conclusie dat seks los zou moeten staan van de verplichtingen. Omdat ze beiden behoefte hebben aan een fysieke connectie stemmen ze ermee in om vrienden te blijven en seks met elkaar te hebben, zonder de emoties en betrokkenheid die gepaard gaan met een ‘normale’ relatie. Ze worden friends with benefits.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

“No relationships. No emotions. Just sex.” – Jamie

Het is dit verhaal wat de term ‘friends with benefits’ zo groot heeft gemaakt, want het is de storyline van de gelijknamige film Friends With Benefits uit 2011 met Justin Timberlake (Dylan) en Mila Kunis (Jamie) in de hoofdrollen. Maar hoewel het idee van Dylan en Jamie op papier een gunstige optie lijkt voor beide partijen, toont het plot van de film aan dat vriendschap plus seks niet zo simpel is.

Een vriendschap met bepaalde voordelen is tricky. Zoals de film laat zien, kent het de nodige gevaren voor de vriendschap en staan de gevoelens van de betrokkenen op het spel. We vertellen je meer over friends with benefits, wat het precies is, de kenmerken en welke uitdagingen het kent.

Wat is friends with benefits?

Friends with benefits is een relatievorm dat tussen daten en vriendschap in ligt. Omdat het eigenlijk meer is dan een vriendschap en minder dan een liefdesrelatie is het moeilijk te definiëren. Tegenwoordig betekent friends with benefits (ook bekend als FWB) dat mensen die elkaar kennen herhaaldelijk seks hebben, zonder echt met elkaar te daten. Het is een soort van vriendschap met als extra dat beiden elkaar voor de seks gebruiken, zonder de verplichtingen en intenties om een romantische relatie te beginnen.

FWB is de afkorting voor friends with benefits

Naarmate het gebruik van de FWB-term steeds populairder werd, wordt het vandaag de dag steeds vaker gebruikt als een overkoepelend begrip voor verschillende vormen van seksafspraken. Zo wordt friends with benefits nu ook wel gezien als een synoniem voor seksdaten zonder vriendschap, exen die nog seks met elkaar hebben en beginnende liefdesrelaties. Dat de term voor al deze situaties wordt gebruikt is niet zo vreemd, omdat de grens tussen het ene en het andere vaag is, maar meestal is het een verkeerde benaming.

Het verschil met een standaard liefdesrelatie

Als je met iemand aan het daten bent, ben je over het algemeen gevoelens voor iemand aan het ontwikkelen. Je ontdekt wie de ander is, leert elkaar beter kennen en gaat ervan uit dat het tot een liefdesrelatie leidt. Bij een FWB-relatie is dat anders. Daarom wordt FWB ook wel vriendschap plus genoemd, omdat het meer een vriendschap is dan een liefdesrelatie.

“Hij is niet mijn vriendje. Hij is gewoon een friend with benefits.”

In scenario’s met friends with benefits zijn jullie gewoon vrienden of kennissen van elkaar – niets meer, niets minder. Jullie zijn vrienden die rondhangen en soms seks hebben. Er is geen sprake van monogamie, tenzij het nadrukkelijk wordt afgesproken. En in de regel is alles wat er gebeurt vrijblijvend, omdat je niet toegewijd aan elkaar bent. In tegenstelling tot een normale relatie of datesituatie is er dus geen sprake van liefde of exclusiviteit.

novamora
Casual chat tip: Novamora
 • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
 • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Waar komt de term vandaan?

Hoewel de term ‘friends with benefits’ in de huidige samenleving regelmatig wordt gebruikt, weet niemand echt zeker waar de term vandaan komt. Mensen hebben FWB al sinds het begin der tijden geprobeerd, maar ergens in de vorige eeuw heeft het pas deze naam gekregen. Desondanks wordt de eer voor de term ‘friends with benefits’ toegeschreven aan Alanis Morissette, omdat het gebruik van de term voor het eerst is gedocumenteerd in een muzieknummer van de zangeres.

In haar bekroonde -track “Head Over Feet” uit 1995 zingt Morissette: “You’re my best friend. Best friend with benefits.” In het nummer heeft Morissette het – in tegenstelling tot de huidige definitie – echter niet over een vriend met wie ze seks heeft. Ze heeft het over een minnaar met wie ze een relatie heeft én die een goede vriend voor haar is. Is het niet ironisch?

De term ‘friends with benefits’ werd pas echt gangbaar na de film met de gelijknamige titel. In de film Friends With Benefits werd voor velen pas echt duidelijk hoe zo’n relatie werkt – en wat de hindernissen zijn om het te laten slagen. De aandacht gaat dan vooral uit naar deze scène waarin Jamie en Dylan de afspraak bevestigen:

6 mogelijke betekenissen van FWB

Wanneer je er stellig van overtuigd bent dat je geen liefdesrelatie wilt beginnen, dan is friends with benefits een aantrekkelijk alternatief. Je hebt iemand die je niet je partner noemt, maar waarmee je wel seks hebt. Misschien doe je dingen samen, misschien ook niet. Hoewel dit voor sommigen de ultieme relatievorm lijkt, is elke FWB-relatie anders en krijgt het daardoor een andere betekenis. In de meeste gevallen komt een FWB-situatie op een van de volgende dingen neer:

1. FWB is een fase

Voor sommigen is friends with benefits een fase in de transitie van vrienden zijn tot een romantische relatie. Soms weet je nu eenmaal niet hoe het leven loopt en je gevoelens kunnen wat anders zeggen dan wat je rationeel denkt. In dit geval kies je er niet voor om friends with benefits te worden, maar is het een logische stap om van vrienden naar een liefdevolle relatie te gaan. Oftewel, wanneer een platonische liefde met seks geleidelijk verandert in een romantische liefde.

2. Eén van de twee wil meer

Soms zijn we van mening dat iets beter dan niets is. Een friend with benefits is bijvoorbeeld beter dan alleen een friend, dus zonder de benefits, als je verliefd op de ander bent. En dan kun je in een FWB-situatie belanden waarin je wenst dat het meer dan dat was. Terwijl de ander het prima vindt om het bij een FWB te houden.

3. Het is precies wat beiden willen

Omdat we allemaal de behoefte hebben om seks te hebben, kan een FWB de oplossing zijn voor twee personen tegelijk. Als jullie beiden geen relatie hebben, is seks met iemand die je vertrouwt waarschijnlijk beter dan een one-night stand (ONS) met iemand die je niet kent. In deze situatie biedt de FWB voordelen voor beiden omdat ze exact hetzelfde doel hebben.

4. FWB werkt totdat er iets beters komt

Omdat een FWB geen officiële relatie is blijven sommigen gebruik maken van de voordelen totdat er iets beters voorbij komt. In deze situatie is de FWB een tijdelijke oplossing, totdat één van de twee of jullie allebei in een relatie terechtkomen.

5. Het is het enige dat haalbaar is

Jij bent druk met je studie. De ander begint net aan een carrière. Sommige mensen hebben niet de tijd om zich volledig aan een relatie toe te wijden. Een FWB is voor deze mensen een reddingsboei om nog iets van een relatie te hebben, zonder echt een relatie te hebben.

6. Het is een drank-dingetje

De laatste FWB is de incidentele hook-up met iemand waarmee je vaker afspreekt voor seks. Maar het is dan wel iemand die jij alleen benadert wanneer je een drankje te veel op hebt. Misschien is het niet eens iemand met wie je buiten de seks om spreekt. Laten we het een terugkerende bootycall noemen, want dat is deze FWB eigenlijk meer.

novamora

Populair voor FWB: Novamora

Heb je gemerkt dat een friend with benefits nog niet zo makkelijk te vinden is? En word je alleen gematcht met singles die een liefdesrelatie zoeken? Dan is de kans groot dat je op de verkeerde app naar een FWB zoekt. Er zijn datingapps waar de intentie om een FWB te beginnen wat ‘normaler’ is, waarbij we Novamora als voorbeeld nemen. Datingsites als Novamora zijn met name populair onder mensen die een FWB zoeken. Vind jij er ook een friend with benefits?

App StoreGoogle Play

Waarom dit type relatie?

Een van de vele voordelen van friends with benefits is dat je de vrijheid hebt om te experimenteren. Als je gewend bent aan serieuze, vaste relaties en dingen je niet mocht of juist moest doen, dan kan het bevrijdend zijn om eens wat anders te proberen. Maar dat is niet de enige reden om een FWB te overwegen. Er zijn verschillende redenen waarom FWB voor sommige mensen kan werken, zoals deze:

 1. Je kunt op een veilige manier je seksualiteit verkennen met iemand die je vertrouwt.
 2. Het is een alternatief voor mensen die geen vaste liefdesrelatie willen.
 3. Je hebt een vaste persoon met wie je seks hebt én die je ook graag mag.
 4. Het geeft wel de lusten, maar niet de lasten van een relatie.
 5. Je kunt – met al je gebreken – volledig jezelf zijn bij je friend with benefits.
 6. Je mag de gevreesde, ongemakkelijke eerste date overslaan.
 7. Het vraagt om een relatief kleine emotionele investering.
 8. Je krijgt een betrouwbaar seksleven zonder de emotionele bagage van een relatie.
 9. Je hebt al de bevestiging dat je FWB een fatsoenlijk mens is.
 10. Het is een situatie zonder druk om te gaan samenwonen, trouwen en kinderen te krijgen.
 11. Je behoudt je me-time.
 12. Het is makkelijker om afstand te doen van de relatie.

5 belangrijke redenen

Onderzoek van de Arizona State University (VS) toont aan dat de mensen die een ‘friends with benefits’-relatie beginnen daar vaak maar één reden voor hebben. Maar deze reden is per persoon verschillend. Er zijn vijf redenen die genoemd worden als de belangrijkste redenen waarom mensen een FWB-relatie starten.

 1. Alleen seks (seksuele motivatie)
 2. Emotionele connectie (verlangen naar meer binding en/of intimiteit)
 3. Eenvoud van relatie (gemakkelijke, natuurlijke en stressvrije relatie)
 4. Relatievermijding (doelbewust vermijden van exclusieve en romantische aspecten van relatie)
 5. Gelegenheid (omdat het kan, van de gelegenheid gebruik maken)

fail liefde

Regels

Voor de meeste mensen blijft de FWB een utopie. Dit type relatie kan namelijk niet overleven zonder strikte regels waar beiden zich aan moeten houden. Gebeurt dit niet, dan kan de relatie snel voorbij zijn. Met deze regels voorkom je dat je nieuwe FWB-relatie snel ten einde loopt.

1. Wees eerlijk

De basis van een FWB-relatie is dat beiden open en eerlijk naar elkaar moeten zijn. Dat is de belangrijkste regel van de relatie. Het werkt niet als de een dingen verborgen houdt voor de ander. Bespreek eerlijk wat je voor elkaar voelt en wat de verwachtingen zijn van de relatie. Beiden moeten tevreden zijn met de FWB-relatie en uitspreken dat het niet voor altijd bedoeld is. Want een friend with benefits heb je nooit voor altijd, wel voor even.

2. Houd rekening met het einde

Het lijkt er misschien op dat de FWB-relatie alles is wat je wilt, maar voor je het weet is het voorbij. Bijvoorbeeld doordat je sekspartner verliefd wordt op iemand anders. Dit mag, je hebt immers geen echte relatie. De ander gaat ook niet vreemd. Houd er daarom altijd rekening mee dat het zonder vroegtijdige kennisgeving afgelopen kan zijn.

3. Laat weten wat je wil

Een friends with benefits-relatie werkt het beste als de seks geweldig is. Het is geen relatie met iemand waar je de rest van je leven aan gebonden blijft. Dit geeft je de mogelijkheid om echt te vertellen wat je wel en niet lekker vindt, ook de dingen die je niet tegen een romantische partner zou vertellen. De FWB geeft je de ruimte om te experimenteren: maak er dan ook gebruik van.

4. Heb veilige seks

Oftewel: gebruik een condoom. Met dit type relatie is dit nog belangrijker dan bij een ‘normale’ relatie. Het is geen langetermijnrelatie en monogamie is niet vanzelfsprekend. Mocht de vrouwelijke partij zwanger worden, dan kan dit bovendien een groot probleem vormen. En dan hebben we het nog niet eens over talrijke soa’s die je kunt oplopen. Toch seks zonder condoom? Neem het zekere voor het onzekere en laat jullie beiden testen op een soa voordat er sprake is van seks

5. Zorg dat je er klaar voor bent

Waar casual seks zonder gevoelens voor de een makkelijk te verdragen is, kan een ander het er emotioneel moeilijk mee krijgen. Seks gaat voor veel mensen gepaard met gevoelens, daar kun je niets aan doen. Als jij ook direct een connectie met iemand voelt als je eenmaal seks hebt gehad, dan is het moeilijk om een FWB te hebben. De regel is dan ook: houd je gevoelens onder controle.

6. Verwacht niet teveel

Een relatie waarbij het vooral om de seks draait heeft niet de diepte van een romantische relatie. Het zijn korte afspraken waarbij de fysieke intimiteit op één staat. Een leuk gesprek en gezelschap komt pas daarna. Het is in feite niets anders dan een seksrelatie, maar dan met steeds dezelfde partner. Verwacht niet dat je cadeautjes krijgt, dat de ander met je mee naar verjaardagen gaat of met je uit eten wil.

7. Blijf niet slapen

Wanneer je de nacht doorbrengt in het bed met de ander en samen wakker wordt, dan lijkt het al veel op een ‘echte’ relatie. De ervaring om met iemand wakker te worden is erg intiem en kan bepaalde gevoelens opwekken. Door te blijven overnachten maak je het moeilijker en verwarrend voor beiden.

8. Niet knuffelen

Knuffelen is niet verstandig als je geen gevoelens wilt krijgen voor je sekspartner. De warmte van de aanraking, het geluid van het ademen en het oppikken van de lichaamsgeur; het draagt allemaal bij aan het gevoel dat je voor iemand creëert. Aanraking laat bovendien verschillende hormonen vrij in je lichaam wat het alleen maar gecompliceerder maakt.

9. Laat niets achter

Je boxershort, horloge of welk voorwerp dan ook achterlaten is niet aan te raden. Het zorgt ervoor dat de ander aan je denkt als hij of zij het voorwerp ziet liggen, wat alleen maar nadelig is. Je wil namelijk niet dat de persoon iedere dag aan je denkt. Het moet daarnaast mogelijk zijn om op ieder moment afscheid te nemen.

Obstakels en uitdagingen

Zoals je misschien al vermoedt, kun je van een FWB niet verwachten dat het een eenvoudige relatievorm is. Het lijkt misschien ongecompliceerd, maar in werkelijkheid is een ‘friends with benefits’-relatie moeilijker dan het lijkt. Dat is ook wat onderzoekers van de University of Calgary ontdekten toen ze 281 Canadese studenten vragen stelden over hun ervaringen met ‘friends with benefits’-relaties.

De meeste deelnemers waren positief (38%) of neutraal (37%) gestemd over hun ervaring met FWB, maar 40% gaf wel aan niet opnieuw een FWB te beginnen. Het grootste probleem waar de deelnemers tegenaan liepen was het ontwikkelen van emotionele complicaties gedurende de relatie. Dit kwam voor bij 22% van de deelnemers, zowel bij mannen als bij vrouwen en in gelijke mate. Degenen die dit hadden meegemaakt hadden daarna meer kans om geen FWB meer te willen.

De resultaten gaven aan dat een FWB vaak goed bevalt, maar dat niet iedereen er geschikt voor is. Als je erover nadenkt om een FWB relatie te beginnen, dan is het goed om te weten dat het niet alleen voordelen kent – het gaat ook samen met uitdagingen en obstakels.

1. Het is geen opstapje naar meer

Om te kunnen genieten van een friends with benefits relatie is een bepaald verwachtingspatroon nodig. Of beter gezegd: geen verwachtingen. Een FWB is gedoemd te mislukken als je stiekem een relatie met de ander wilt. Heb je de hoop dat het ooit meer wordt dan een FWB? Of dat de ander verliefd op je wordt? Dan ben je niet klaar voor dit type relatie.

Natuurlijk is het mogelijk dat er op een gegeven moment gevoelens in spel komen. En ja, het kan gebeuren dat het een ‘happily ever after’-verhaal wordt. Maar vaker wel dan niet zijn de gevoelens eenzijdig. Als je er van tevoren al van uitgaat dat het een relatie kan worden, dan stel je jezelf te kwetsbaar op – met alle gevolgen van dien. In de regel mondt een FWB-relatie niet uit in een romantische relatie.

2. Het is niet vergelijkbaar met een echte relatie

Is seks voor jou niet los te koppelen van de emotionele connectie? Besef je dan goed dat de emotionele steun niet aanwezig zal zijn in de mate van een ‘echte’ relatie. Je hebt geen vaste schouder om op te huilen als je verdrietig bent. Je moet nog steeds alleen naar de verjaardag van je broer of zus. En als je auto stukgaat, dan kun je er niet blindelings op vertrouwen dat de ander je komt helpen. Met FWB ben je nog steeds op jezelf aangewezen, ook al heb je een vorm van een relatie.

Wel de lusten, niet de lasten

3. Monogamie is geen vaste regel

Ondanks dat je een seksrelatie met iemand aangaat is monogamie niet een standaard ingrediënt in de FWB-relatie. Er is geen ongeschreven regel om monogaam te blijven. Dat is het alleen wanneer het duidelijk en ondubbelzinnig is afgesproken. Tenzij deze afspraak er is, mogen beiden met anderen afspreken, als ze dat willen. Gezien het risico op soa’s kun je afspreken om exclusief sekscontact met elkaar te hebben, maar dit is geen regel.

4. Twee mensen, twee wensen

Wat jij van de relatie verwacht kan anders zijn dan wat de ander verwacht. Wat jouw behoeften zijn, kunnen niet de behoeften zijn van de ander. FWB werkt alleen als jullie beiden op dezelfde golflengte zitten en compleet content zijn met de afspraak. It takes two to tango en dat geldt ook voor friends with benefits.

Als één van beiden meer of iets anders wil dan de ander, dan komen we uit bij het typische probleem van friends with benefits. Het is de reden waarom de meeste FWB-relaties uiteindelijk stranden: één van de twee wil iets anders dan de ander.

Wat zeggen de onderzoeken?

Omdat de vriendschappelijke seksrelatie al bestond voordat er een pakkende term voor werd verzonnen, heeft ook het onderzoek naar friends with benefits niet stilgestaan. Integendeel zelfs: het is waarschijnlijk nog nooit zoveel onderzocht als in het laatste decennium. En deze onderzoeken hebben ons meer informatie gegeven over de redenen waarom mensen FWB’s hebben, wat ze ervan verwachten en hoe het afloopt.

Vrouwen en mannen hopen op iets anders

In een onderzoek uit 2011 werden 411 heteroseksuele volwassenen (18 t/m 65 jaar) ondervraagd die allemaal zeiden dat ze op dat moment minstens één FWB hadden. Hen werd gevraagd naar wat ze hoopten voor hun FWB-relatie. Zouden ze voor de lange termijn FWB willen blijven? Wilden ze uiteindelijk liefdespartners worden? Alleen vrienden? Of er geen enkele relatie aan overhouden? Uit de resultaten bleek dat mannen en vrouwen heel anders denken over de FWB’s die ze hebben.

Terwijl meer dan twee derde van de vrouwen (69%) wilde dat hun relatie op de een of andere manier zou veranderen, wilde de meerderheid van de mannen (60%) dat hun FWB hetzelfde bleef. Met andere woorden: vrouwen zagen hun FWB’s eerder als een tijdelijke situatie, terwijl mannen hun FWB’s niet als een situatie zagen, maar eerder als een einddoel.

Vrouwen, meer dan mannen, hoopten dat ze romantisch koppel zouden worden (43% vs 24%). En vrouwen hadden ook meer kans dan mannen om te hopen dat ze uiteindelijk gewoon vrienden (zonder seks) zouden worden (20% vs 10%).

FWB’s zijn vaak van korte duur

In een van de meest recente onderzoeken naar FWB’s werd gekeken naar de uitkomsten van dergelijke relaties. Sekswetenschappers deden onderzoek onder 192 mensen die aangaven een FWB te hebben en lieten ze op twee verschillende tijdstippen een enquête invullen, met een tussenruimte van ongeveer een jaar.

In de eerste vragenlijst werd de deelnemers gevraagd naar de toekomstperspectieven van de FWB. Wat hoopten ze dat er in de toekomst met hun FWB zou gebeuren? Ze werden ook ondervraagd over de tevredenheid met de FWB en hoeveel ze communiceerden over regels en grenzen van de FWB. Na een jaar mochten ze een andere vragenlijst beantwoorden waarin de onderzoekers wilden weten of de aard van hun relatie hetzelfde was of dat deze was veranderd. En zo ja, waarom.

De onderzoekers ontdekten dat de uitkomst van de FWB nogal uiteen loopt. Het grootste deel van de deelnemers (31%) gaf aan dat ze geen enkele relatie meer hadden met hun voormalige FWB. Iets meer dan een kwart (26%) was nog steeds verwikkeld in hun FWB, 15% was een romantische partner geworden en 28% was weer gewoon vrienden. Kortom, de meeste FBW’s zijn niet alleen tijdelijk: ze verdwijnen vaak al binnen een jaar. Daarentegen hadden de meeste deelnemers nog wel contact met hun voormalige FWB.

FWB is een positieve ervaring

Hoe mensen hun FWB’s ervaren is ook het onderwerp van onderzoek geweest. In een studie uit 2014 van de Spaanse University of Almeria onder 119 volwassenen werd onderzocht hoe mensen zich voelen in FWB-relaties. Ze mochten aangeven hoe ze zich voelden op basis van tien categorieën: vijf positief (blij, gewenst, tevreden, avonturier, opgewonden) en vijf negatief (leeg, verward, gebruikt, onhandig, bedrogen).

De onderzoekers kwamen na een analyse van de resultaten tot de conclusie dat een ‘friend with benefits’-relatie over het algemeen een positieve ervaring is – vooral voor vrouwen. De positieve emoties werden significant meer geselecteerd dan de negatieve, en vrouwen vormden de meerderheid van de positieve reacties.

Voor sommige mensen kan een friend with benefits een voordeel zijn. Het kan ervoor zorgen dat je je verbonden voelt met iemand anders, zonder met iemand te hoeven daten. En dan zijn er natuurlijk ook nog alle voordelen die de seks met zich meebrengt, zonder de verplichtingen van een relatie. Ondanks al deze pluspunten kent de relatie ook een aantal gevaren en obstakels die een vriendschap kunnen verpesten.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie