Home Seks Friends with benefits (FWB): wat betekent het echt?

Friends with benefits (FWB): wat betekent het echt?

4 minuten leestijd
0
friends with benefits

De term “friends with benefits” is vaak het onderwerp van gesprek; op het internet, op de datingsites maar ook op televisie. Wat ermee bedoeld wordt is echter niet bij iedereen duidelijk en geregeld wordt de definitie ervan verkeerd uitgelegd. Naarmate het gebruik ervan steeds populairder werd wordt het vandaag de dag steeds vaker gebruikt als overkoepelend begrip voor diverse vormen van seksuele afspraken. Zo wordt friends with benefits meer dan eens gezien als synoniem voor seksdaten zonder vriendschap, exen die nog seks met elkaar hebben en beginnende maar liefdevolle relaties. Soms is dat niet zo vreemd, omdat de grens tussen het ene en het andere vaag is, maar vaker is het gewoon een verkeerde benaming. Friends with benefits staat gelijk aan een vriendschap met als extra dat beiden elkaar voor seks gebruiken, zonder de verplichtingen en geen intentie voor een romantische relatie.

FWB is de afkorting voor friends with benefits

Friends with benefits

De term Friends with Benefits is pas echt bekend geworden door de gelijknamige film met Justin Timberlake en Mila Kunis1. De film draait om een jonge man en vrouw die bevriend met elkaar raken en de relatie naar het volgende niveau willen brengen met de toevoeging van seks. Dit leidt tot de benodigde complicaties terwijl beiden elkaar beloven te stoppen als één van de twee emotioneel betrokken raakt. Leuk gedacht, maar in de praktijk werkt het anders , zoals de film laat zien, als beiden verliefd op elkaar worden.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Bekijk hoe het werkt

De regels

In de basis van een friends with benefits relatie staat dat er geen sprake is van een romantische relatie maar wel van vriendschap. Het is een relatie waarin twee personen vrienden met elkaar zijn en seks met elkaar hebben. In tegenstelling tot een “normale” relatie is er geen sprake van liefde en ook niet van monogamie. Met behulp van een aantal regels waar beiden zich aan moeten houden is het een relatie die volkomen geaccepteerd is. Uit een oud onderzoek uit 2000 komt naar voren dat ongeveer de helft van de studenten een relatie in de vorm van friends with benefits heeft gehad2. Waarschijnlijk dat dit percentage door de opkomst van de dating apps inmiddels veel hoger is geworden. Wat de reden ook is om je in te lezen over hoe een vriendschap met voordelen eruit ziet en wat het betekent, dit is wat friends with benefits echt betekent.

Is het wat voor jou?

Zoals je misschien al verwacht is dit geen eenvoudige relatie. Het lijkt misschien eenvoudig maar in werkelijkheid is een friends with benefits relatie niet lang vol te houden. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn die je later in dit artikel leest. Niet iedereen is er geschikt voor. Als je erover nadenkt om een FWB relatie te beginnen dan kunnen deze punten je helpen om te bepalen of het mogelijk is.

Je wil geen vaste relatie met de persoon

vrouw boekEén van de belangrijke aspecten om te kunnen genieten van een friends with benefits relatie is door er niets van te verwachten. Dit kan alleen als je niet stiekem een relatie met hem of haar wilt. Als je hoopt dat het ooit meer wordt dan ben je niet klaar voor dit type relatie met de persoon. Natuurlijk is het mogelijk dat er op een gegeven moment sprake is van gevoelens voor elkaar is. Als je hier echter van tevoren al vanuit gaat dan stel je jezelf kwetsbaar op met alle gevolgen van dien. In de regel mondt een FWB relatie niet uit tot een romantische relatie.

Het is geen echte relatie

Besef dat de emotionele steun die gepaard gaat met een echte relatie niet aanwezig zal zijn. Je hebt geen schouder om op te huilen als je verdrietig bent. Je moet nog steeds alleen naar de verjaardag van je moeder en als je auto stukgaat dan kun je er niet blindeloos vanuit gaan dat de persoon je komt helpen. Je bent nog steeds op jezelf aangewezen, ook al heb je een vorm van een relatie.

“Wel de lusten, niet de lasten”

Beiden denken er hetzelfde over

Een FWB relatie is alleen mogelijk als beiden er hetzelfde over denken. Anders dan bij een normale relatie dien je te bespreken of er sprake is van exclusiviteit en wat de verwachtingen van elkaar zijn. Als je dit niet doet dan is het goed mogelijk dat één van de twee met gekrenkte gevoelens en misschien zelfs een gebroken hart achterblijft.

Monogamie is niet de regel

Als je van plan bent om een friends with benefits relatie aan te gaan dan is het belangrijk om eraan te denken dat er geen regel is om monogaam te blijven. Bij friend with benefits mogen beiden met anderen afspreken, als ze dat willen. Natuurlijk kun je afspreken om exclusief sekscontact met elkaar te hebben en elkaar in te lichten als dit verandert maar dit is niet de standaard.

Het gaat om beiden

It takes two to tango en dat geldt ook voor friends with benefits; beiden moeten er klaar voor zijn waarbij ook de behoeften van beiden vervuld worden. Het werkt alleen als jullie beiden op dezelfde golflengte zitten en compleet content zijn met de afspraak. Als één van beiden meer wil dan de ander dan kunnen de eerste problemen zich al snel voordoen met het uiteindelijke gevolg dat iemand teleurgesteld wordt. Bedenk je vooraf goed of je het aankunt, of je het echt wil en het in je voordeel werkt.

Waarom dit type relatie?

seksdateEén van de vele voordelen van de FWB relatie is dat je de vrijheid hebt om te experimenteren. Als je gewend bent aan serieuze relaties boordevol regels en dingen je niet mag of juist moet doen dan kan het bevrijdend zijn om eens wat anders te proberen. Er is meer vrijheid om al je fantasieën te bespreken, ook de dingen die je niet zou bespreken met een potentiële levenspartner.

Aan de andere kant is het mogelijk dat friends with benefits een fase is in de transitie van vrienden zijn tot een romantische relatie. Soms weet je nu eenmaal niet hoe het leven loopt en je gevoelens kunnen wat anders zeggen dan wat je rationeel denkt. In dit geval kies je er niet voor om friends with benefits te worden maar is het een logische stap om van vrienden naar een liefdevolle relatie te gaan.

Het ligt voor de hand maar er zijn veel mannen, en ook vrouwen, die wel fysiek contacten met iemand willen hebben zonder de verwachtingen en vereisten. Singles die zich nog niet aan iemand willen binden maar wel plezier willen hebben terwijl de vrijheid bewaard wordt kiezen daarom voor dit type relatie. Er zijn zelfs datingsites die zich specifiek richten op singles die dit soort relaties zoeken. Dat zijn deze datingsites:

Deze seksdating websites geven aan geen fictieve profielen te gebruiken.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Bekijk hoe het werkt
Laad meer artikelen
Laad meer in Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Wat is saaie seks? Dit is wat onderzoek zegt over ‘seksuele verveling’

Er zijn weinig activiteiten die zo opwindend zijn als seks. Dat is ook de reden waarom we …