Ontdekken of iemand vrijgezel is: 8 stappen om het te achterhalen

Michael Slender
Door Michael Slender
7 minuten leestijd

Zou het niet geweldig zijn als iedereen een speldje met ‘Single’ of ‘Bezet’ zou dragen? Het zou meteen duidelijkheid scheppen. Of het nu om de Starbucks-barista gaat die je elke ochtend van de nodige cafeïne voorziet of de flirtende collega van een andere afdeling: het is moeilijk om interesse te tonen als je niet zeker weet of de ander single is.

Nu zou je kunnen denken dat het zo simpel is als het stellen van één vraag: “Ben je vrijgezel?” Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is best moeilijk om een ​​wildvreemde te vragen of deze vrijgezel is. Ondanks dat je er veel tijd en energie mee zou besparen, breng je jezelf daarmee in een kwetsbare positie. En als er iets is wat mensen willen voorkomen, dan is het dat wel.

8 stappen om te ontdekken of iemand vrijgezel is

Hoewel we niet de tijd hebben om iedereen in Nederland van zo’n speldje te voorzien, kunnen we je wel helpen om erachter te komen of iemand vrijgezel is. We hebben acht manieren voor je verzameld waarmee je – direct en indirect – kunt achterhalen of iemand single is.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Zoek het online op

Google is nog niet zo ver om het antwoord te geven op je vraag of iemand single is, maar met een zoektocht op de naam kom je al een heel eind. Waar je dan vooral naar moet zoeken zijn de sociale mediaprofielen. Sociale media controleren is een onschuldige en gemakkelijke manier om erachter te komen of iemand een relatie heeft of niet. Het is waarschijnlijk ook een stap die je zelf al hebt gezet. Waarop je moet letten:

  • Bekijk of diegene veelvuldig met één persoon op de foto staat.
  • Lees de bijschriften.
  • Bekijk wie er getagd worden in posts.
  • Controleer wie er reageert op de posts.
  • Check de relatiestatus op Facebook onder ‘Info’.
  • Controleer de levensgebeurtenissen op Facebook.

2. Let op de details

Als mensen een relatie hebben, dan zie je dat aan de kleine dingen. Komt een man soms met een kleine boodschappenauto en andere keren met een stoere mannenbak? Dan zou dat kunnen zeggen dat hij soms de auto van z’n vriendin leent, bijvoorbeeld wanneer die van hem bij de garage staat. Of als je een vrouw boodschappen ziet doen, kijk dan wat ze haar mandje legt om te zien wat ze koopt. Als het alleen maar eenpersoonsmaaltijden zijn, dan is de kans groot dat ze alleen woont en dus waarschijnlijk single is. En natuurlijk: check ook of de ander een trouwring draagt.

3. Vraag rond

Wil je niet direct vragen of iemand vrijgezel is? Vraag het dan nonchalant en tussen de regels door aan iemand die hij of zij kent. Misschien heb je gemeenschappelijke vrienden, ken je een collega of iemand anders die je van meer informatie kan voorzien. Dit geeft je meteen de mogelijkheid om te ontdekken of degene op wie je een oogje hebt bij je zou kunnen passen.

“Is hij vrijgezel? Ik zag hem met die vrouw en wist niet zeker…”

4. Let op de persoonlijke ruimte

Degenen die al een relatie hebben, hebben de neiging om afstand te nemen van het andere geslacht. Ze zorgen ervoor dat andere mannen en vrouwen niet in hun persoonlijke ruimte komen. Soms willen ze voorkomen dat ze versierd worden terwijl ze bezet zijn, soms is het om hun partner niet jaloers te maken. Als je merkt dat iemand – in tegenstelling tot de rest van de groep – afstand neemt van het leden van het andere geslacht, dan zou dit kunnen betekenen dat diegene niet vrijgezel is.

5. Wacht erop

Mensen in een relatie verwijzen doorgaans naar hun partner in de gesprekken die ze hebben. “Oh wat gaaf, die heeft mijn vriendin ook!” Waarom ze dat doen? Mannen en vrouwen verwijzen naar hun vriend(in) om anderen duidelijk te maken dat ze niet beschikbaar zijn. En daarmee willen ze voorkomen dat jij een blauwtje loopt. Dus als je niet zeker weet of iemand vrijgezel is, kun je waarschijnlijk gewoon het beste wachten tot diegene iets over de relatiestatus zegt. Door vaker met iemand te praten komt de aap vanzelf uit de mouw.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Er is geen vast moment waarop ze hun liefje ter sprake brengen, maar meestal gebeurt dit wel binnen de eerste vijf gesprekken die je hebt. Stel de juiste vragen, zoals met wie ze op vakantie zijn geweest, om sneller antwoord te krijgen op je vraag.

6. Begin over daten

Het noemen van het onderwerp ‘daten’ hoeft niet ongemakkelijk te zijn. Deel iets over je eigen ervaringen om de ander uit te nodigen hetzelfde te doen. Dat kan een bizarre date-ervaring zijn of een klacht over de huidige datingscene: doe net of je nieuwsgierig bent naar de ervaringen van de ander, terwijl je ondertussen antwoord krijgt op de vraag of diegene single is.

“Heb jij weleens zo’n date meegemaakt?”

7. Vraag naar de partner

In plaats van vragen of iemand single is, kun je het ook omdraaien: vragen naar de partner. Want als er geen partner is, dan heb je het antwoord ook. Je zou in de dingen die je zegt kunnen verwijzen naar een hypothetische partner om te kijken hoe de ander erop reageert. Het is een indirecte manier om erachter te komen of de ander single is.

“Ik denk niet dat je vriend(in) dat leuk gaat vinden!”

8. Vraag het

De vraag direct stellen is de gemakkelijkste manier om erachter te komen of iemand vrijgezel is. Waarom zou je het jezelf niet makkelijk maken en het antwoord op de brandende vraag uit de eerste hand krijgen? Het maakt je misschien wat kwetsbaar, omdat je indirect aangeeft dat je mogelijk interesse hebt, maar het bespaart je veel tijd. En niet onbelangrijk: het voorkomt ook dat je na veel uitzoekwerk tot de verkeerde conclusie komt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie