Home Dating Eerste date kus: op de mond, wang, met tong of toch handen schudden?

Eerste date kus: op de mond, wang, met tong of toch handen schudden?

4 minuten leestijd
0
eerste kus

De eerste date loopt ten einde en zoals je weet is dit het moment om toe te slaan. Om niet teleurgesteld te raken ging je uit van een catfish, maar al tijdens de eerste ontmoeting slaat je hart over van enthousiasme. Het idee om meer tijd met deze persoon door te brengen geef je dat warme gevoel van binnen.

Tijdens de date ben je continu gefocust op de lippen en in gedachten heb je deze al tientallen keren gekust. Om het werkelijkheid te laten worden zit er niets anders op dan de kans te wagen. Met het einde van de date in zicht is er niets dat je nog in de weg staat om het te proberen. Spring je in het diepe of speel je op veilig?

Terwijl je de verschillende scenario’s in gedachten afspeelt vraag je je af hoe je moet kussen op de eerste date. Is het een kus op de wang, een gepassioneerde kus op de mond, mag de tong ook gebruikt worden of blijf het bij handen schudden?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Er is nooit een voorspelbaar antwoord

Of je kus beantwoord wordt is nooit met zekerheid te zeggen. Als je het vaak genoeg probeert dan kom je ongetwijfeld een keer in een scene uit de Matrix terecht. Dat is niet verkeerd; wie niet waagt, wie niet wint. Gelukkig kun je aan een aantal hints en signalen wel de “toestemming” krijgen om te kussen.

Je kunt dichterbij gaan zitten, aanraken en misschien zelfs al een tweede date voorstellen. Als ze dit gedrag kopiëren of met de flow meegaan dan is de kans groot dat er gekust wordt. De vraag is alleen hoe?

De typische eerste date kus

De voorbeeldsituatie hierboven is een klassiek voorbeeld van het goede gevoel dat recht geeft op een kus. Je hebt zelfvertrouwen in je gevoelens en de ander denkt er volgens jou hetzelfde over; de eerste kus is onvermijdelijk. Als beiden de date buitengewoon leuk vonden dan is het geoorloofd om aan het einde van de date een kus te geven. In veel situaties wordt het zelfs van je verwacht. Als je de signalen goed leest dan wordt blijft de kus bijna nooit onbeantwoord. Het is redelijk normaal om te kussen na een eerste date.

Of je date er klaar voor is merk je pas als het moment aangebroken is. Als ze willen kussen dan gebeurt het, als ze aarzelen of het hoofd wegdraaien niet. Als ze aarzelen, forceer het dan niet; trek je terug en beoordeel of je het later nog eens kunt proberen. Mochten de signalen juist zijn dan heb je de keuze uit meerdere opties.

Kus op de mond

Als er gekust wordt tijdens een eerste date dan gaat het bijna altijd om een kus op de mond of op de wang. De kus op de mond is er voor als je vrij zeker bent dat het beantwoord wordt, de kus op de wang voor als je niet zeker van je zaak bent. Voor een eerste kus is het aan te raden om het kort te houden maar ook niet te kort. Een zachte kus op de mond van ongeveer drie seconden is perfect. Als je te lang zoent doet dan wordt het misschien wat ongemakkelijk, te kort zoenen is te onpersoonlijk.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

 • Voor als je vrij zeker bent
 • Drie seconden
 • Zacht en liefdevol

Kus met tong

In de meeste gevallen wordt er geen tongzoen verwacht als eerste kus. Het kan misschien wel op dezelfde avond maar niet als de allereerste kus. Als je het doet dan kun je verwachten dat de ander niet meteen meedoet, maar je op een normale manier probeert te kussen. Kussen met de tong is voor de meeste singles wat teveel van het goede op de eerste date.

 • Niet aan te raden
 • Vaak onverwacht

Kus op de wang

Een kus op de wang is het redmiddel voor als je wel intiemer wilt worden, door de ander aan te raken, maar geen blauwtje wilt lopen. De kus op de wang is de veilige optie om te laten merken dat je fysiek contact niet schuwt maar ook dat je interesse hebt. Afhankelijk van hoe je het doet kan het een flirterige kus zijn die alsnog uitloopt op een echte kus.

Een kus op de wang is beter dan handen schudden, wat een ander alternatief is. Het houdt de opties open en biedt je zelfs de mogelijkheid om op een veilige manier over te gaan naar een kus op de mond. Je kunt je date bijvoorbeeld zachtjes een kus op de wang geven waarna je je gezicht wat langer dan normaal in de buurt houdt. De tactiek geeft je de informatie die je nodig hebt om echt te kussen. Als het gezicht weggedraaid wordt dan is een kus niet welkom, als het gezicht richting die van jou gedraaid wordt dan is een kus gewenst.

 • Voor als je het niet zeker weet
 • Het is veilig
 • Kans op een echte kus

Vraag om toestemming

Het is niet waar je standaard aan denkt als het kusmoment is aangebroken maar als je twijfelt kun je om toestemming vragen. Dit verschaft direct de duidelijkheid die je wilt; kussen mag wel of het mag niet. Er is niets mis met het vragen of je intiem mag worden. Sommigen vinden het misschien een wat vreemde vraag maar je voorkomt er wel mee dat je iemand probeert te kussen die dat niet wil.

Vragen om toestemming is een galante manier om te laten merken dat je wil kussen maar niets wilt overhaasten en dat je nadenkt over de gevolgen van een kuspoging. Het toont bovendien aan dat je respect voor de ander hebt. Toestemming vragen is niet de standaard maar in sommige situaties komt het goed van pas, vooral als je het even niet meer weet.

 • Voor als je het niet zeker weet
 • Verschaft direct duidelijkheid
 • Reacties op de vraag zijn wisselend

Handen schudden

Handen schudden aan het einde van de date? Het is een manier om initiatief te nemen zodat je niet geconfronteerd wordt met een onverwachte kus. Als een vrouw niet gekust wil worden dan steekt ze al snel de hand uit, om je duidelijk te maken dat er niet gekust gaat worden.

De kans is zelfs groot dat ze geen interesse in een tweede date heeft. Handen schudden na een leuke eerste date betekent weinig goeds. Reken er niet om dat je nog kunt kussen na het schudden van de handen.

 • Wordt gedaan bij gebrek aan interesse
 • Kussen is niet meer mogelijk

Wil je meer weten over kussen op de eerste date? Bekijk dan deze kustips voor de eerste kus of wanneer je kunt kussen op de eerste date of op de tweede date.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Bijna helft van Nederlandse singles valt als een blok voor iemands stem

Zou jij op iemand verliefd kunnen worden als je alleen diens stem hoort? Als je onlangs he…