Eerste date kus: op de mond, wang, met tong of toch handen schudden?

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
8 minuten leestijd

De eerste date loopt ten einde. En zoals je weet is dit hét moment om toe te slaan. Om niet teleurgesteld te raken ging je voorafgaand aan de date uit van een catfish, maar al tijdens de eerste ontmoeting slaat je hart over van enthousiasme. Het idee om meer tijd met deze persoon door te brengen geef je dat warme gevoel vanbinnen.

Tijdens de date ben je continu gefocust op de lippen en in gedachten heb je deze al tientallen keren gekust. Om dit visioen werkelijkheid te laten worden, zit er niets anders op dan een kans te wagen. Met het einde van de date in zicht is er niets dat je in de weg staat om het te proberen. Spring je in het diepe en ga je voor een passievolle kus? Of speel je op veilig?

Terwijl je de verschillende scenario’s in gedachten afspeelt, vraag je je af hoe je moet kussen op de eerste date. Is het een kus op de wang, een gepassioneerde kus op de mond, mag de tong ook gebruikt worden? Of blijft het bij handen schudden?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Kussen met toestemming

Of je kus beantwoord wordt is nooit met zekerheid te zeggen. Als je het vaak genoeg probeert, dan kom je ongetwijfeld een keer in een scène uit de Matrix terecht, waarbij de ander er alles aan doet om je kuspoging te ontwijken. Dat is niet verkeerd; wie niet waagt, wie niet wint. Maar je kunt ook gewoon letten op de hints en signalen die vertellen of je ’toestemming’ krijgt om te kussen… of juist niet.

De typische eerste date kus

De klassieke kus op een eerste date is een logische opeenvolging van verschillende handeling. Je kunt gaat dichterbij zitten, raakt elkaar een keer aan en misschien doe je zelfs al een tweede date voorstel. Als de ander dit gedrag kopieert of in ieder geval met de flow meegaat, dan is de kans groot dat er gekust kan worden. De vraag is alleen hoe?

De voorbeeldsituatie hierboven is een klassiek voorbeeld van hoe het meestal gaat. Je hebt zelfvertrouwen in je gevoelens en de ander denkt er volgens jou hetzelfde over. Het is niet de vraag of er gekust gaat worden, maar wanneer. De eerste kus is onvermijdelijk. In andere gevallen is het niet zo duidelijk en kun je gaan twijfelen of en hoe je een kus moet geven.

Hoe kussen op eerste date

Of je date er klaar voor is? Dat merk je soms pas als het moment is aangebroken. Als ze willen kussen, dan gebeurt het. Als ze aarzelen of het hoofd wegdraaien niet. Mocht het niet gewenst zijn, forceer het dan niet; trek je terug en beoordeel of je het later nog eens kunt proberen. Mochten de signalen juist zijn, dan heb je de keuze uit meerdere opties.

Kus op de mond

Als er wordt gekust tijdens een eerste date, dan gaat het bijna altijd om een kus op de mond of op de wang. De kus op de mond kan als je vrij zeker van bent dat het wordt beantwoord. De kus op de wang voor als je niet zeker van je zaak bent.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Voor een eerste kus is het aan te raden om het kort te houden, maar ook niet te kort. Een zachte kus op de mond van ongeveer drie seconden is perfect. Als je te lang zoent, dan wordt het misschien wat ongemakkelijk, terwijl te kort zoenen te onpersoonlijk.

 • Voor als je vrij zeker bent
 • Drie seconden
 • Zacht en liefdevol

Kus met tong

In de meeste gevallen wordt er geen tongzoen verwacht als eerste kus. Het kan misschien wel op dezelfde avond, maar niet als de allereerste kus. Als je het doet, kun je verwachten dat de ander niet meedoet en jou op een normale manier probeert te kussen. Voor de meeste singles is kussen met de tong wat te veel van het goede op de eerste date.

 • Niet aan te raden
 • Vaak onverwacht

Kus op de wang

Een kus op de wang is het redmiddel voor als je wel intiemer wilt worden, maar geen blauwtje wilt lopen. De kus op de wang is de veilige optie om te laten merken dat je fysiek contact niet schuwt, terwijl je aangeeft dat je interesse hebt. Afhankelijk van hoe je het doet, kan het een flirterige kus zijn die alsnog uitloopt op een echte kus.

Een kus op de wang is beter dan handen schudden, wat een ander alternatief is. Het houdt de opties open en biedt je zelfs de mogelijkheid om op een veilige manier over te gaan naar een kus op de mond. Als het gezicht wordt weggedraaid, dan is een echte kus niet welkom. Als het gezicht richting die van jou wordt gedraaid, dan is een kus wel gewenst.

 • Voor als je het niet zeker weet
 • Het is veilig
 • Kans op een echte kus

Vraag om toestemming

Het is niet waar je standaard aan denkt als het kusmoment is aangebroken, maar als je twijfelt kun je om toestemming vragen. Dit verschaft direct de duidelijkheid die je wilt; kussen mag wel of het mag niet. Er is niets mis met vragen of je intiem mag worden. Sommigen vinden het misschien een wat vreemde vraag, maar je voorkomt er wel mee dat je iemand probeert te kussen die dat niet wil.

Vragen om toestemming is een galante manier om te laten merken dat je wil kussen, maar niets wilt overhaasten. Het zegt ook dat je nadenkt over de gevolgen van een kuspoging. Het toont bovendien aan dat je respect voor de ander hebt. Toestemming vragen is niet de standaard, maar in sommige situaties komt het goed van pas, bijvoorbeeld als je het even niet meer weet.

 • Voor als je het niet zeker weet
 • Verschaft direct duidelijkheid
 • Reacties op de vraag zijn wisselend

Handen schudden

Handen schudden aan het einde van de date? Het is een manier om initiatief te nemen zodat je niet geconfronteerd wordt met een onverwachte kus. Als je niet gekust wil worden, dan steek je snel de hand uit om duidelijk te maken dat er niet gekust gaat worden.

Handen schudden na een leuke eerste date betekent weinig goeds voor het vervolg. Reken er niet om dat je nog kunt kussen nadat de handen zijn geschut.

 • Wordt gedaan bij gebrek aan interesse
 • Kussen is niet meer mogelijk

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie