Hoe tongzoenen? 12 tips om je tongzoen te verbeteren

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
13 minuten leestijd

De tongzoen; het is de kus waar het allemaal om draait. Als je het nog nooit gedaan hebt, dan wil je weten hoe het is. Als je het al kunt, dan wil je het nóg beter kunnen. En dat is niet zo vreemd. Het ritueel waarbij je de tong van de ander raakt, het orgaan met een miljoen ultragevoelige zenuwuiteinden, is de kers op de taart als je gevoelens hebt voor elkaar.

Voor singles is de ‘French Kiss’ het eerste doel, als mijlpaal en bevestiging dat je iemand gescoord hebt, voor stellen is de tongzoen het meest intieme deel van de kusroutine. En als je het goed doet, dan maak je de opwindende en intense romantische ervaring die je met iemand deelt net een tikkeltje beter.

Als je het niet goed doet, dan zou het zomaar het einde van je relatie kunnen betekenen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 59% van de mannen en 66% van de vrouwen een relatie heeft beëindigd omdat de partner niet goed kon kussen.1

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hoe beter tongzoenen?

Er is dus alles aan gelegen om de kunst van de tongzoen te perfectioneren, zodat je de rest van je leven nog meer kunt genieten. Hoe je dat doet? Dit zijn 12 tips om je tongzoen per direct te verbeteren.

1. Creëer het perfecte moment

De beste tijd voor een eerste kus is wanneer je alleen bent, er een pauze in het gesprek is en je in elkaars ogen kijkt. Je kunt pas echt genieten van een tongzoen als je je op je gemak voelt, en de ander natuurlijk ook. Dus als je het effect van de tongzoen wilt verbeteren, dan helpt het om de perfecte situatie te creëren. En dat heb je zelf in de hand. Hoe je dat doet?

Loop bijvoorbeeld weg van de menigte, naar een plek waar je niet gestoord wordt. Ga dicht bij de ander staan, maak iets te lang oogcontact en laat een natuurlijke stilte vallen; dit is het moment om toe te slaan.

2. Let op je adem

Beter leren tongzoenen heeft niet alleen te maken met de vloeiende bewegingen van je tong. Er zijn veel meer factoren waar je rekening mee dient te houden, waaronder je adem. Het is een afknapper als je met iemand zoent die niet zo fris uit de mond ruikt. Voor sommigen kan een slechte adem zelfs een geldige reden zijn om het daten te staken, uit angst om dit altijd te moeten doorstaan tijdens een kus.

Hoe zou jij het vinden als je wilt zoenen en geconfronteerd wordt met een ondraaglijke stank? Daarom is het verstandig om altijd kauwgom bij je te hebben als je verwacht te gaan zoenen. Vergeet ook niet om vooraf je tanden te poetsen en spoel eventueel met wat mondwater voor je uit huis vertrekt.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Pro tip: kusbare lippen

Voordat je ook maar denkt om te gaan kussen, moet je ervoor zorgen dat je verleidelijke en kusbare lippen hebt. Het is misschien niet de geheime tip waar je op zit te wachten, maar wel een van de belangrijkste. Als je droge lippen hebt met kloofjes, zorg er dan voor dat je ze regelmatig bevochtigt om ze zacht en kusbaar te houden.

4. Begin met de lippen

Bij een tongzoen denk je waarschijnlijk meteen aan je tong. Alleen is het niet verstandig om een tongzoen direct met de tong te beginnen: hoe tegenstrijdig dit misschien ook klinkt. Wacht nog even met het toevoegen van een vleugje tong; bewaar het beste voor het laatst.

Begin elke tongzoen met een zachte en gepassioneerde kus op de lippen. Het maakt verder niet uit of dit nu de bovenlip is, de onderlip of beide. Het bereidt jezelf en de ander voor op wat komen gaat, terwijl je ondertussen signalen en aanwijzingen van je kuspartner krijgt hoe verder te gaan.

Bron: GIPHY

5. Speel met de eerste aanraking

Als je er klaar voor bent om het kussen naar een hoger niveau te tillen, en je kuspartner ook, dan open je je mond iets verder en beweeg je je tong zachtjes tegen die van de ander aan. Steek je tong niet in het geheel naar binnen, maar laat alleen de uiteinden van de tongen met elkaar “spelen”. Dit is meer dan genoeg als je met tongzoenen begint.

Het is een veel voorkomende fout van beginners: direct je hele tong in iemands mond duwen. Op z’n minst leidt het tot een ongemakkelijk moment, in het slechtste geval krijg je nooit een nieuwe kans om met deze persoon te kussen. Of, als je pech hebt, dan wordt het gênante verhaal van de ‘tongduwer’ nog jarenlang verteld.

6. Mix het met de nodige afwisseling

Zoals gezegd, bij tongzoenen draait het niet alleen om het gebruik van de tong. En dus hoef je van je tong niet de ster van de show te maken. De eerste opwinding als je met tongzoenen begint, kan snel afdwalen naar een slaapverwekkende handeling. Kussen zonder tong kan net zo intens zijn en alleen de tong gebruiken is bovendien saai en verre van interessant. Vraag jezelf dus af: “Hoe houd ik het spannend?” Dat kun je op verschillende manieren doen.

 • Wissel periodes met veel tong af met momenten waarop je alleen de lippen gebruikt.
 • Laat je lippen niet langer dan een paar seconden op dezelfde plek.
 • Verken met tong alle plekken in de mond van de ander.
 • Varieer met de opening van je mond.
 • Pas het tempo aan gedurende het zoenen.
 • Maak een langzame, cirkelende beweging met je tong om die van de ander.
 • Gebruik zachtjes je tong om de lippen te likken.
 • Tease je kuspartner door terug te trekken.

7. Gebruik je handen verstandig

Tongzoenen is meer dan een simpele aanraking van de tongen. Met allerlei technieken kun je de kus met de tongen uitbreiden tot een sensuele ervaring. Zo kun je je handen gebruiken om het extra-romantisch te maken. Bijvoorbeeld, wat vind je romantischer? Tongzoenen zonder handen of een tongzoen waarbij je je handen om het gezicht van je kuspartner legt, alsof je een bal in je handen hebt?

Als je je handen gebruikt terwijl je zoent, wordt het allemaal veel romantischer; met meer gevoel en misschien zelfs wat poëtisch. Daarom worden in Hollywood-films de handen ook bijna nooit achterwege gelaten; het ziet er nu eenmaal zo sprookjesachtig uit als je je handen gebruikt.

Leg je handen langs de kaak of taille van je partner, of op de achterkant van het hoofd.  Of veeg met je duim over de wang tijdens het kussen, terwijl je je hand langs de nek laat rusten.

Bron: GIPHY

8. Tease en plaag

Tongzoenen is onderdeel van het verleiden en eigenlijk niets anders dan voorspel. Je probeert de ander voor je te winnen; niet alleen met je tong, maar met alles wat je op dat moment doet. De manier waarop je je lichaam beweegt, hoe je kijkt en hoeveel kracht je geeft; het is allemaal onderdeel van het spel van verleiding, net als teasen en plagen.

Teasen en plagen in het extra element dat je tongzoen nog verder verbetert. Het brengt een hoop plezier naar de tongzoen, omdat teasen de kracht heeft om de ander enorm naar je te laten verlangen. Het is opwindend, uitdagend en allesbehalve saai. Dit zijn een paar technieken die je kunt proberen:

 • Trek je gezicht terug en kijk je partner in de ogen met een glimlach.
 • Laat de ander happen naar een kus, door steeds iets terug te trekken.
 • Houd je mond open en adem samen in en uit in elkaars mond.
 • Trek je lippen iets terug en streel met je duim over de onderlip van je partner.
 • Lik snel en zachtjes over de lip van de ander.

Bron: GIPHY

9. Houd je speeksel en ogen onder controle

Weet je wat vreemd is tijdens een tongzoen? Als je elkaar op hetzelfde moment recht in de ogen aankijkt, alsof je elkaar betrapt op kijken. Daarom sluiten de meeste mensen hun ogen tijdens het kussen, zodat ze niet in de ogen van hun partner kijken. Een korte blik tijdens de kus is geen probleem, maar naar elkaar staren tijdens de tongzoen verpest de romantische sfeer.

Waar je nog meer op moet letten is de hoeveelheid speeksel die je aanmaakt, vooral als je tongzoent in een horizontale positie. Er is niets erger dan tongzoenen terwijl een liter speeksel in je mond stroomt. En dat kan wel gebeuren als je onderop ligt. Let er dus op hoeveel speeksel je aanmaakt en slik het op tijd door, voor je de ander onderkwijlt.

10. Laat je leiden

Een tongzoen met iemand je nog niet goed kent is als het verkennen van onbekend terrein. En dan kan het niet anders dat je onderweg te maken krijgt met obstakels; momenten waarop je even niet meer weet wat te doen. Als je in deze situatie komt, maak het jezelf dan niet moeilijker dan het is: laat je leiden.

Op een natuurlijke manier zoenen met de tong betekent dat beiden de leiding mogen nemen. Go with the flow; laat de ander het tempo bepalen en de richting. Als je het dus niet meer weet, volg dan de aanwijzingen van je kuspartner.

11. Vergeet niet te ademen

Het klinkt logisch, maar hoe kun je genieten van een tongzoen als je bang bent buiten adem te raken? Niet. Neem daarom regelmatig afstand door te stoppen met tongzoenen. Beter worden in tongzoenen betekent dus ook op tijd stoppen met tongzoenen, voordat je naar adem begint te happen.

Door je neus leren ademen tijdens het tongzoenen is alleen mogelijk door ervaring. Maar zelfs dan kan de meest gevorderde tongzoener kan wel eens in ademnood raken; door de passie of vurige beleving. Hoewel het dan pas écht een adembenemende kus is, is het beter dat je het voorkomt. De oplossing voor dit probleem is simpel; trek iets terug, kijk in de ogen van je partner, deel een glimlach en geniet van het moment.

Bron: GIPHY

12. Stop in slow-motion

Als de tijd is gekomen om de tongzoen te stoppen, dan is terugtrekken de makkelijkste optie, maar dat is wel wat te abrupt. Daarom stoppen de beste kussers niet per direct; ze bouwen het af. In de praktijk komt dit erop neer dat je eerst wat minder tong gebruikt, zodat je alleen nog maar met de lippen kust. En dat doe je in slow-motion: langzaam en met gevoel.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie