Wat te doen ná de eerste date? 9 ideeën voor een vervolg

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
9 minuten leestijd

Geen enkele date is hetzelfde. Soms is het een levendig en boeiend gesprek, andere keren is het een teleurstellende ervaring. De ene keer lach je onophoudelijk om de grappen van de ander, terwijl je de andere keer liever zou willen huilen. Het is moeilijk om te voorspellen hoe een date zal verlopen.

Wat je wel kunt voorspellen is dat elke date een begin en een einde heeft. Op een gegeven moment komt de rekening op tafel te liggen en daarna lopen jullie naar de uitgang. Als je helemaal geen interesse hebt in een vervolg, dan weet je instinctmatig dat je je uit de voeten moeten maken. Maar als je wél interesse hebt in een vervolg, wat zijn dan je opties? We vertellen je over wat je ná de eerste date kunt doen.

9 ideeën om ná de eerste date te doen

Omdat ‘na de eerste date’ nogal breed is gedefinieerd, hebben we deze uitleg opgedeeld. In het ene deel vertellen we jou wat je direct na de date kunt doen, bijvoorbeeld als de eerste date niet lang genoeg kan duren. In het tweede deel leggen we uit wat je kunt doen als de wegen zijn gescheiden en je weer thuis bent.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Direct na de date

Soms gaat de date zo goed dat je het dag en nacht door wilt laten gaan. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de wijn vloeit en het gesprek boeit. Terwijl je het laatste tafeltje van het restaurant bezet houdt, denk je na over een vervolg. Er is immers geen datingregel die stelt dat het daarbij moet blijven. De vraag is: wat te doen na de date?

Drink je nog een paar drankjes in het restaurant, onder het toeziend oog van het personeel dat graag wil afsluiten? Of ga je iets anders doen? Als je moeite hebt om iets te verzinnen, hebben we deze ideeën voor je om de date gaande te houden.

1. Ga wandelen

Even een frisse neus halen en samen een wandeling maken: dit wordt het meest gekozen door singles die hun date niet willen laten eindigen. Maak een wandeling door de straten of het dichtstbijzijnde park en verplaats het gesprek naar de buitenlucht. Dit is een overigens ook de perfecte manier om een intiemere plek op te zoeken, om te praten en… meer.

2. Bezoek de kroeg

Een natuurlijk vervolg op een etentje is de kroeg. Jullie hebben allebei al een paar drankjes op tijdens de date, dus het kan geen kwaad om er nog een paar te drinken. Zoek een café in de buurt van waar je bent en houd de date gaande. Misschien speelt er ergens een live-band zodat je ook nog je danskunsten kunt tonen.

3. Pool spelen

Een andere activiteit is poolen. Sommige cafés hebben een pooltafel, maar er zijn ook poolcentra te vinden in bijna iedere stad. Het maakt niet uit of je het goed kunt, het gaat erom dat je plezier hebt. Poolen is een rustige activiteit met voldoende mogelijkheden om een gesprek te voeren tijdens het spelen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. Kijk de zonsondergang

Als de date aan het begin van de avond plaatsvond, dan kun je later op de zomerse avond nog samen naar de zonsondergang kijken. Kies een rustig plekje uit, bijvoorbeeld in een park, om naar de zonsondergang te kijken. Als je in de buurt van het strand woont, dan is dit nog beter. Maak voorafgaand een wandeling over het strand en ga zitten in de duinen als de zon langzaam ondergaat.

5. Ga voor koffie

Trakteer je date op een ontnuchterende koffie voordat jullie besluiten om ieder je eigen weg te gaan voor de nacht. Of als je wat moediger bent, vraag de ander om mee te gaan naar jouw huis voor een kop koffie. Je weet maar nooit, de nacht kan veel langer duren dan oorspronkelijk gepland.

Later na de date

De eerste date is achter de rug en je voelt je behoorlijk opgewonden over hoe het ging. Het gesprek en vooral je gesprekspartner gaven je een positief gevoel. Alleen ben je niet helemaal zeker of het wederzijds is. Als je wilt weten wat je dan kunt doen, hebben we deze ideeën voor je.

1. Wacht niet

Volgens films en televisieseries zouden we minimaal een aantal dagen moeten wachten voordat we na een date contact opnemen. Geloof ons, doe dat niet. Het is beter om helemaal niet te wachten als je de ander nog een keer wilt zien. Onderzoek wijst zelfs uit dat als je iemand leuk vindt, je diegene een bericht moet versturen… en dat ook snel moet doen.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd met 390 deelnemers, vond plaats in 2016 en toonde aan dat vrouwen het waarderen als mannen direct na de eerste date contact opnemen. Voor mannen is de snelheid waarmee vrouwen op dit bericht reageren een graadmeter voor hoe geïnteresseerd ze zijn. Heb je dus interesse om iemand beter te leren kennen, maak er dan meteen werk van.

2. Stuur een casual appje

Een snel ‘Dankje!’-bericht kan nooit kwaad na een date. Het is een makkelijke manier om het gesprek te beginnen als je niet zeker weet waar je staat, in de hoop dat de ander iets meer informatie geeft. Laat je date weten dat je een geweldige avond hebt gehad en dat het voor jou is geslaagd. Een aantal voorbeelden om het gesprek per app te hervatten:

  • “Ik vond het heel gezellig! Ben je veilig thuisgekomen?”
  • “Dankje voor vanavond!”
  • “Hey, het was leuk je eindelijk te ontmoeten!”

3. Let niet op ‘regels’

Er zijn geen regels over wie wie het eerst appt. Als je een vrouw bent die van mening is dat de man het eerste bericht moet versturen na een date, houd er dan rekening mee dat de man die mening niet hoeft te delen. Volgens de verouderde datingnormen was het misschien zo dat de man altijd de eerste stap moet zeggen, maar dat is nu niet meer van toepassing. Als je iemand leuk vindt, verspil je tijd dan niet door constant je notificaties te checken – neem zelf contact op als je de ander graag nog een keer wilt zien.

4. Vraag voor de tweede date

Degene die het initiatief nam voor de eerste date, zal in de meeste gevallen ook het initiatief nemen om de tweede date voor te stellen. Maar dat is geen vaste regel. Als je niet bang bent om afgewezen te worden, dan doe je meteen het voorstel in het eerste bericht dat je verstuurt. Bijvoorbeeld op deze manier:

  • “Vanavond was zo leuk. Zullen we een tweede date inplannen?”
  • “Hey, je had het over dat nieuwe Sushi-restaurant. Zullen we die zaterdag samen proberen?”
  • “Al thuis? Je zei dat je niet goed bent in koken, wil je morgen mijn lekkere Indonesische kippensoep proeven?”

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie