Was de date goed of slecht? 13 signalen die wijzen op een geslaagde date

Michael Slender
Door Michael Slender
13 minuten leestijd

Je komt thuis na een date met je crush. Terwijl je alles wat je hebt gezegd nog eens controleert, vraag je je af hoe het is gedaan. Heb je iets verkeerd gezegd? Je schuldig gemaakt aan een overduidelijke afknapper? Of viel dat allemaal wel mee?

Je bent opgewonden bij het vooruitzicht om de ander weer te ontmoeten, maar je bent nog steeds nerveus omdat je niet weet of het gevoel wederzijds is. Hoewel niet tegen je gezegd is dat het bij één date blijft, maak je je toch enigszins wat zorgen. Was het ook een geslaagde date voor de ander? Was de date goed? Of… was het buitengewoon slecht?

Was de date goed of slecht?

Nadat je op een date bent geweest, kun je je gaan afvragen of het goed of slecht was. Soms is het meer dan duidelijk dat het goed zit, maar in andere gevallen kan het een uitdaging zijn om te ontcijferen of de date geslaagd was. Er zijn ook zoveel dingen die meespelen tijdens een eerste date dat het nooit helemaal zeker is waar je staat.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Van de fysieke aantrekkingskracht tot lichaamstaal en de zenuwen die je beeld vertroebelen; het is nooit eenvoudig om een eerste date te beoordelen. Zelfs wanneer het tot een innige kus leidde kan het nog altijd het gevolg zijn geweest van intense lust… niet van liefde. En dat maakt het moeilijk om een eerste date te evalueren.

De belangrijkste indicator

Enkele jaren geleden deed een datingapp onderzoek naar de gesprekken die gevoerd worden op het platform en tijdens de dates die daaruit volgen. Het onderzoek van Plenty of Fish (POF), dat werd uitgevoerd onder 2.000 singles, toonde aan dat een ‘goed gesprek’ voor hen de belangrijkste indicator is van een geslaagde date. Negen op de tien ondervraagden identificeerde het gesprek als de gouden standaard voor een geweldige date.

Een goed gesprek kunnen voeren is zo belangrijk voor daten dat het de kracht heeft om je aantrekkingskracht te vergroten. Uit hetzelfde onderzoek bleek namelijk ook dat 87 procent van de ondervraagden iemand aantrekkelijker vond na een goed gesprek. En helaas is het omgekeerde ook waar: een moeizaam gesprek kan ervoor zorgen dat de aantrekkingskracht afneemt. Want nadat singles realiseren dat ze niets met je gemeen hebben, zegt 61 procent van de singles dat ze zich minder aangetrokken voelen.

13 signalen die wijzen op een geslaagde date

Een goed gesprek is slechts één van vele signalen die kunnen wijzen op een geslaagde date. Hoe je date naar je kijkt, wat je precies bespreekt en hoe comfortabel je bent; het zijn allemaal factoren die invloed hebben op de percepties van een eerste date. Dit zijn 13 signalen die erop wijzen dat het een succesvolle eerste date was.

1. Jij denkt dat het goed ging

Hoe vond jij dat de date ging? Voordat je je probeert in te beelden hoe de ander het heeft ervaren, zegt je eigen gevoel al veel over hoe het ging. Als het voor je gevoel een positieve ervaring was, dan is dat over het algemeen een goed teken. Want het is dan waarschijnlijker dat de ander hetzelfde voelt. Het betekent niet meteen dat jullie je tot elkaar aangetrokken voelen, maar het zegt wel dat jullie van elkaars gezelschap genoten – en dat is al een heel goed begin.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Je voelde een klik

Een klik is niet alles. Maar het kan wel een goede indicator zijn. Lachte de ander om je grappen? Was er meer dan eens een ‘Ik ook!’-momentje? Keek de ander je in de ogen aan wanneer je sprak? Leunde de ander wat naar je toe? Het zijn de typische signalen die zeggen dat er iets van een klik was. Hoewel dat nog niet meteen betekent dat er afspraak gemaakt moet worden met een weddingplanner, zegt het wel iets over de date zelf.

3. Je date wilde het goed doen

Denk eens terug naar de kleine momentjes tijdens de date. Had je het gevoel dat de ander zichzelf op de best mogelijk manier wilde presenteren? Met andere woorden: hoe goed deed je date zijn of haar best? Misschien viel je drinken om en maakte de ander het snel schoon. Zulke kleine tekenen zeggen veel over hoe je date erin stond, want het zijn de tekenen dat de ander een zo goed mogelijke indruk wilde maken. En dat doe je nu eenmaal niet zo duidelijk als je geen interesse hebt in de ander.

4. Je date was een spiegel

Voelde de date vertrouwd en weet je niet waarom? Het zou kunnen dat je date jouw acties en bewegingen spiegelde – of omgekeerd. Uit een bekend onderzoek uit 2008, dat werd gepubliceerd in het vakblad in het Personality and Social Psychology Bulletin, blijkt dat mensen de neiging hebben om de bewegingen en lichaamstaal van hun date na te bootsen als ze zich tot hen aangetrokken voelen. Op dezelfde toonhoogte praten, een gelijke lichaamshouding, even druk met het bewegen van de handen: het zijn signalen dat het wel goed zat tijdens de date.

5. Het duurde langer dan verwacht

Een van de sterkste signalen van een geslaagde date is de wederzijdse keuze om de date te verlengen. Had je afgesproken voor een middagwandeling in de stad en werd het verlengd met een diner? Of ging je uit eten en werd het niet alleen een hoofdgerecht, maar een viergangenmenu met 2 cappuccino’s na het dessert? Wanneer de date langer duurt dan je aanvankelijk had gepland, dan is er weinig om over te peinzen: het was het geslaagd.

6. Jullie lachten om dezelfde dingen

Samen en tegelijk lachen is een van de betere signalen van een connectie. Vooral tijdens een date, zo blijkt uit onderzoek. Een studie gepubliceerd in Evolutionary Psychology ontdekte bijvoorbeeld dat gezamenlijk lachen een teken was van (dating)interesse van beide personen. Met andere woorden: als twee mensen tegelijkertijd lachen tijdens een date, dan is de kans groter dat ze een romantische interesse in elkaar te hebben.

7. Jullie maakten elk oogcontact met elkaar

Er is een verschil tussen zien, kijken en oogcontact maken. Dat laatste is een van de meest subtiele tekenen dat een eerste date goed verloopt. Het is een onmiskenbare vorm van interesse tonen in een ander. In een onderzoek naar aantrekkingskracht, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science, vroegen onderzoekers de deelnemers om naar foto’s van vreemden te kijken. Ze mochten vervolgens aangeven of ze zich op een romantische of seksuele manier aangetrokken voelden tot die persoon. En wat denk je?

Wanneer ze een romantische interesse hadden, werden de ogen naar het gezicht van de persoon gericht om oogcontact te maken. Als het gewoon seksueel was, gingen hun ogen voornamelijk naar het lichaam van de persoon.

8. Er waren aanrakingen

Bleef je date je aanraken tijdens jullie tijd samen? Niet suggestief, maar even een hand op die van jou, je horloge bekijken of tegen je aanleunen? Het is een signaal dat de ander zich tot je aangetrokken voelt. Mensen vinden het moeilijk om hun handen af te houden van de mensen tot wie ze zich aangetrokken voelen. Als je date zich tot jou aangetrokken voelt, dan zal deze elke kans aangrijpen om je aan te raken. Maar, let op: niet iedereen doet dit. Het kán dus een signaal zijn – als het gebeurt.

9. Jullie werden intiem

Voordat je meteen denkt aan een onderonsje tussen de lakens: intiem worden betekent niet meteen dat je seks hebt. Een innige knuffel die een minuut duurt of een zachte kus aan het einde van de date vallen ook onder de noemer ‘intiem worden’. En zelfs als je samen hand-in-hand naar de auto liep is het een intieme ervaring. Dit zijn allemaal geweldige tekenen die erop wijzen dat de date geslaagd is.

10. Je date was betrokken

Een beetje glimlachen en knikken tijdens een gesprek betekent niet zoveel. Dat is een vaardigheid die we allemaal hebben geleerd toen we in de schoolbanken zaten en droomden over plaatsen waar we liever zouden zijn. Knikken en uhuh’s zijn geen goede indicators om te bepalen om iemand betrokken is bij het gesprek. Dat is het wel als je date vragen stelt over dingen die je eerder in het gesprek vertelde. Want dat is het teken dat de ander je niet alleen hoort, maar ook daadwerkelijk naar je luistert.

11. Je hebt dingen gemeen

Sommige mensen zeggen dat ‘tegenpolen elkaar aantrekken’ terwijl anderen van mening zijn dat het ‘soort zoekt soort’ is. Wie moet je geloven? Niemand, want hoewel je niet compleet verschillende levens wilt leiden, wil je ook niet precies hetzelfde zijn. In de realiteit komt het erop neer dat je in ieder geval wat dingen gemeen moet hebben om een relatie te laten slagen.

Sport jij dagelijks, de ander nooit? Eet je gezond, de ander niet? Ben jij actief, ligt de ander liever in bed? Het zijn de voorbeelden die veelzeggend zijn tijdens een date. Ondanks dat je de ander superaantrekkelijk vindt, is een teveel aan deze verschillen desastreus voor een relatie. En de singles die dat beseffen, zullen de date daardoor niet bestempelen als geslaagd… maar eerder als rampzalig.

12. Jullie bespraken de (nabije) toekomst

Nee, we hebben het niet over een glazen bol of het vergaan van de wereld. We hebben het over een potentiële tweede date of toekomstige afspraakjes. Als we positief gezind zijn over een date, dan kunnen we het namelijk niet laten om hints te geven over een volgende date. Betaalt de ander voor de eerste date, omdat een mogelijke tweede date op jouw kosten zal plaatsvinden? Vink deze date maar af als geslaagd, want een beter signaal kun je niet krijgen.

13. Je ontving snel een bericht na een date

Tenzij het een afwijzing was, wijst een bericht erop dat het geslaagd was. Eigenlijk spreekt dit wel voor zichzelf. Maar als je een positief appje ontvangt, nadat je zelf al het gevoel had dat de date geslaagd was, dan is er niets om je zorgen over te maken. Je date wil je duidelijk weer zien. De vraag is alleen: wil jij dat ook?

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie