Dating regels: de ultieme gids met spelregels en gewoontes

Michael Slender
Door Michael Slender
17 minuten leestijd

Als je in de jaren negentig volwassen werd, kreeg je nauwelijks informatie over daten en relaties. Alles wat je wist was afkomstig uit romantische sitcoms, films en tijdschriften. Misschien kreeg je ook wat handige informatie doorgespeeld van vrienden die het een en ander hadden opgepikt over daten.

De scripts vertelden je over ‘eerste date’-regels en ‘derde date’-regels, waardoor je het idee kreeg dat iedereen zich aan deze datingregels moet houden. Je vrienden vertelden je over wat je wel en niet mocht doen tijdens een date, zodat je het idee kreeg dat er een geschikte tijd was voor elke stap van het datingproces. Van het stellen van bepaalde vragen tot het hebben van seks en het ontmoeten van de familie: de datingregels schreven het allemaal voor. Maar die regels zijn nu veranderd… of niet meer geldig.

Daten is niet meer hetzelfde

Datingapps hebben het spel veranderd en de regels overboord gegooid. Het is niet meer hetzelfde als jaren geleden. Drie dagen wachten met appen na de eerste date, niet kussen tijdens de eerste ontmoeting, de man betaalt de rekening? Voor alle facetten van daten waren er regels waaraan je je moest houden. Terwijl sommige van deze regels nu nog steeds geldig zijn, zijn anderen allang achterhaald.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De regels die nog wel bestaan vertellen je hoe je je moet gedragen op Tinder, wat je wel en niet mag zeggen en hoe je iemand mag afwijzen op een datingapp. Eigenlijk heeft het soms meer weg van schaakspel dan van een ongedwongen ervaring die je plezier hoort te brengen, niet? We vertellen je alles over de achterhaalde en moderne datingregels.

8 achterhaalde datingregels

De realiteit is dat daten volledig is aangepast aan onze huidige leefstijl. De ‘old school’-ideologie over daten is achterhaald, ouderwets en daardoor niet meer van deze tijd. De regels en etiquette die de vorige eeuw als standaard werden gezien, zijn vandaag de dag irrelevant. Dit zijn acht achterhaalde datingregels die steeds minder betekenis hebben.

1. De man zet de eerste stap

Vanuit de oudheid is het de man die jaagt. Niet alleen op wild, maar ook op vrouwen. Het zit in de natuur van de man om de vrouw te veroveren. De regel die hierdoor is ontstaan, is dat de man altijd de eerste stap moet zetten. De vrouw hoeft alleen maar achterover te leunen en wachten tot de man de eerste move maakt. Hoewel de man in veel gevallen nog altijd de persoon is die het eerste bericht verstuurt, is het niet meer van deze tijd dat de vrouw dit niet mag doen. Sterker nog: tegenwoordig houden mannen van assertieve vrouwen die de lead durven te nemen.

2. De man moet betalen

Dat de man voor een date betaalt is afkomstig uit een tijd waarin mannen alleen het geld verdienden en vrouwen geen inkomen hadden. De verwachting dat een man voor alles betaalt kan je vandaag de dag snel in de problemen brengen. Er zijn nog steeds galante mannen die iedere rekening betalen, maar dit zijn er steeds minder. In ons eigen onderzoek kwam naar voren dat singles steeds vaker de rekening delen en dat de man dus minder vaak alleen de rekening betaalt.

3. Geen seks op de eerste date(s)

De regel dat een vrouw moet wachten met seks is diep geworteld in onze datingcultuur. Als het om relatiemateriaal gaat, dan lijkt het bijna ‘fout’ te zijn als je niet wacht. Boek na boek beveelt je aan om minimaal een handvol dates zonder seks door te brengen. Waarom? Omdat onderzoeken aantonen dat seks op de eerste date de kans op een langdurige relatie vermindert. Hoewel het onderzoek bestaat en er iets voor te zeggen valt, is de gedachte dat een vrouw zou moeten wachten verandert.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Het is niet meer van deze tijd om seks op de eerste date uit te sluiten. Het is niet meer een kwestie van datingregels die het verbieden. Het is meer dat iedereen het nu zelf bepaalt – of je nu een man of vrouw bent. En ook maakt het daarbij niet uit of je doel een vaste relatie is. De derde date regel, die zegt dat seks op de derde date mag, is verouderd. Fysieke connecties draaien nu meer om seksuele toestemming, behoeften en comfortniveaus.

4. Hard to get spelen

Niet meteen op berichten reageren, niet altijd beschikbaar zijn: het zijn de regels die gebaseerd zijn op het feit dat je hard to get moet spelen. Hoewel apps als Tinder een spelletje hebben gemaakt van online daten, betekent dat niet dat je een spelletje moet spelen met andere mensen. Datingregels die voorschrijven om hard to get te spelen zijn achterhaald. Wil je snel op een bericht reageren? Doe dat dan. Wil je het liefst iedere dag afspreken? Dan is er niemand die je tegenhoudt.

5. Drie dagen wachten met contact na de date

Het is misschien wel de meest achterhaalde datingregel van dit decennium: drie dagen met contact leggen na een date. Volgens de klassieke volkswijsheid mag de follow-up niet te snel plaatsvinden, maar ook niet te laat; drie tot vijf dagen zou perfect zijn. Deze regel, die nog steeds in tientallen Nederlandse artikelen wordt aanbevolen, is gebaseerd op hoe het in Amerika gaat. In vergelijking met Nederland is dat niet te vergelijken: de regel bestaat hier niet.

Je hoeft niet te wachten met appen na een date. Als je drie dagen wacht na een date, dan is de kans groot dat de ander ervan uitgaat dat je geen interesse hebt. Denk er maar eens over na. Voor de date app je iedere dag met elkaar en opeens is er na de date een paar dagen radiostilte. Dit is helemaal niet nodig als je graag verder wilt met de ander.

6. Nooit kussen eerste date

Online daten heeft de manier waarop we daten helemaal op de schop gegooid. Van hoe we mensen ontmoeten tot wie we selecteren voor een date: de ouderwetse blind dates zijn verleden tijd. Hoewel de datingwereld een metamorfose heeft doorgemaakt, zijn er nog altijd verouderde datingregels waaraan je als moderne single moet voldoen. Eén van deze regels is ‘nooit kussen op de eerste date’. Waarschijnlijk eeuwen geleden verzonnen, is het nu een dateregel die achterloopt op de realiteit. Je mag nu kussen met wie je maar wilt, wanneer je dat wilt, hoe je dat wilt.

7. Dates beginnen aan de voordeur

In het verleden wachtten vrouwen zenuwachtig op de bank, in afwachting tot het geluid van de deurbel. Het was een datingregel die voorschreef dat de man voor hun huis stopte om ze mee uit te nemen voor de date. Dates begonnen altijd aan de voordeur – de eerste echte ontmoeting. Tegenwoordig is deze datingregel passé. Het is nu gebruikelijk om af te spreken op een centrale, openbare locatie zoals een bar of een restaurant. Sterker nog: het is verstandig om helemaal geen adresgegevens te delen vóórdat je iemand in levende lijve hebt ontmoet.

8. Het moet ‘liefde op het eerste gezicht’ zijn

Romantische films hebben ons laten geloven dat liefde op het eerste gezicht dé manier is om een droompartner te ontmoeten. Je loopt onderweg naar je werk tegen iemand aan terwijl je op je telefoon kijkt; “Sorry, ik was…” Op het moment dat je elkaar aankijkt, verdwijnt alles om je heen als sneeuw voor de zon. Dit is liefde op het eerste gezicht. In de werkelijkheid komt dit nog maar zelden voor. Het is niet de norm, het is zeldzaam. We leven in een andere tijd. Liefde op het eerste gezicht heeft plaatsgemaakt voor liefde op de duizendste swipe.

10 moderne datingregels

Ondanks dat er veel datingregels zijn die de tand des tijds niet hebben doorstaan, zijn er wel een aantal ongeschreven datingregels ontstaan. Het zijn de regels en gewoontes die gaandeweg zijn ontwikkeld in de moderne datingcultuur. Dat zijn deze tien datingregels.

1. Geen bericht is geen interesse

Mannen die voor het eerst kennismaken met datingapps worden verrast door het gebrek aan reacties. Ze versturen een bericht en worden genegeerd. Als een groentje in de wereld van datingapps is het een vreemde gewaarwording. Je zou zelfs kunnen denken dat je wereld niet meer begrijpt, omdat iedereen zo onbeleefd is geworden. “Je kunt toch minstens zeggen dat je geen interesse hebt?”, denken ze. In de situatie waarin de datingapps zich nu bevinden is het echter de gewoonte om niet te reageren als je geen interesse hebt. Datingapps hebben het makkelijker gemaakt om anderen af te wijzen. Niet reageren is de standaard geworden als er geen interesse is.

2. Niet ‘volgen’ zonder toestemming

Het is niet netjes om iemands sociale mediaprofiel te volgen omdat je hun profiel voorbij hebt zien komen in een datingapp. Het is tegen de sociaal geaccepteerde regels. Of nog beter: het is creepy gedrag, vooral als het volgen gepaard gaat met een DM. Doe dat dus nooit vóórdat je toestemming krijgt om iemand te volgen en via DM verder te gaan.

3. Onderzoeken mag, stalken niet

Als we het over sociale media hebben, dan zijn we het er allemaal over eens dat ze een verfijnd inzicht geven in wie we voor ons hebben. Foto’s, video’s, verhalen en captions vertellen je hoe iemand is. Het is geoorloofd om te onderzoeken of de match met wie je wilt afspreken geen seriemoordenaar is. Stalken is dat niet. Niets is meer creepy dan een match die elke foto uit 2013 liket en reageert op foto’s uit 2017.

4. Een schriftelijke bevestiging is niet altijd nodig

De meeste gesprekken op datingapps verwateren. Dat is wanneer de berichten verminderen, de intensiteit verlaagt en de reacties uitblijven. En dat is niet erg – deze vorm van ghosting wordt door iedereen geaccepteerd. Zonder uitleg en zonder reden kun je jezelf terugtrekken uit een gesprek, zo is de regel. Wanneer je echter wel met elkaar hebt afgesproken, dan is het wel zo netjes om iemand te laten weten dat je niet meer verder wilt.

5. Niet te veel berichten achter elkaar

Het is een ongeschreven regel dat een gesprek van twee kanten moet komen. Er moet een balans zijn in het gesprek. Dus wanneer je acht berichten per keer verstuurt en er één terugkrijgt, is de balans zoek. Er is niets vervelender dan meerdere berichten die op je wachten om te beantwoorden vóórdat je de kans hebt gehad om zelfs maar één te beantwoorden.

6. Geen seksuele berichten

De meeste datingapps hebben de regels en richtlijnen voor seksuele berichten aangescherpt om ongewenst gedrag te voorkomen. In de regel is het niet toegestaan om een gesprek te beginnen met een seksuele grappen, toespelingen, verzoeken en opmerkingen. Wanneer je deze dingen zegt zonder je match te kennen, kan het beledigend overkomen of de ander ongemakkelijk kan maken. Tenzij erom gevraagd wordt of het gesprek in die richting is gegaan, is een seksueel getinte opmerking of foto dus ongewenst.

7. Geen telefoons tijdens de eerste date

Het is een van de meest vervelende ervaringen van singles: een date hebben met iemand die continu de telefoon erbij pakt. Of je nu even snel wilt reageren in een groepsapp of wilt zien waar die notificatie voor was: doe het niet, want het wordt niet gewaardeerd. Nu is er helemaal niets mis mee om bereikbaar te zijn tijdens een noodgeval. Maar verder is het een ongeschreven regel dat je de telefoons uit het zicht houdt tijdens een date. Het wordt momenteel beschouwd als de grootste ergernis van singles die aan het daten zijn.

8. Niet met meerdere mensen tegelijk afspreken

Als je je laat leiden door Amerikaanse experts, dan zullen ze je aanraden om met meerdere mensen tegelijk te daten. Is dat slim? Het antwoord is ‘nee’. In een wereldstad als New York is dat misschien gebruikelijk, maar het geldt niet voor de gemiddelde vrijgezel in Nederland. Hier is het gebruikelijk om ervan uit te gaan dat je exclusief met elkaar aan het daten bent, tenzij je nadrukkelijk overeenkomt dat het niet exclusief is.

9. Niet officieel maken zonder overleg

Daten is daten, totdat beiden het erover eens zijn dat het meer is dan daten. Het is een ongeschreven regel dat je eerst ‘het gesprek’ moet hebben gehad om de relatie officieel te kunnen maken. Een relatie officieel maken, in hoeverre dat ook gewenst is, draait om toestemming. Als je dat niet hebt, kan een relatie niet officieel zijn.

10. De 30-dagen-regel

Wie een relatie met een ex wil herstellen komt op een gegeven moment de 30-dagen-regel tegen. Het is geen echte regel, maar meer een advies van ervaringsdeskundigen. Zij stellen dat voor 30 dagen het contact met een ex vermijden nodig is om het hart van je ex terug te winnen.

De belangrijkste datingregel is eigenlijk dat je geen dating spelregels moet volgen. Tenminste, als je van jezelf weet dat je gedraagt volgens de algemeen geaccepteerde normen en waarden.

  • Bepaal zelf wat je het beste is voor jou persoonlijk.
  • Houd je niet in omdat een ‘regel’ dit niet toelaat.
  • Doe wat goed voelt.
  • Houd rekening met de grenzen van de ander.

Zodra je de regels achter je laat en niet meer uitgaat van wat ‘regels’ je voorschrijven, kun je vrij en zonder twijfels jezelf zijn. Het is niet nodig om alle regels voor daten te volgen; het maakt het juist leuk om tegen de regels in te gaan. Alleen door de regels los te laten kun je helemaal jezelf zijn en dat is precies wat er van je verlangd wordt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie