Geen contact regel: je ex binnen 30 dagen terug na relatiebreuk?

Peter van Ommen
Door Peter van Ommen
10 minuten leestijd

Het is nooit leuk om gedumpt te worden, dat begrijp je maar al te goed. De emotionele achtbaan die volgt, kan behoorlijk zwaar zijn. Je hebt immers jarenlang met iemand samengeleefd, door dik en dun, en dan is het ineens voorbij. Maar weet je, er is een beproefde strategie die je kan helpen om deze fase heelhuids door te komen, en dat is de beroemde geen-contact-regel.

Heb je een gebroken hart die je zo snel mogelijk wilt helen? Wil je je ex misschien terug? Of wil je de relatie voorgoed achter je laten, maar weet je niet hoe je de smeekbedes van je ex kunt weerstaan? De geen-contact-regel kan je daarbij helpen.

Wat is de geen-contact-regel?

De geen-contact-regel, ook wel bekend als de no contact rule’, is eigenlijk vrij simpel. Want er is slechts één gouden regel waar je je aan moet houden: geen contact met je ex. Ja, je leest het goed, geen enkele vorm van communicatie of fysiek contact met je voormalige partner. Dus geen appjes, geen bezoekjes, geen e-mails, geen sms’jes, geen telefoontjes, geen berichten op sociale media, en absoluut geen afscheidsseks nadat het uit is gegaan. Zelfs als je ex probeert om contact met je op te nemen, moet je vastberaden blijven en je aan deze ene regel houden, die absoluut contact verbiedt.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Geen contact = geen contact

  • Geen telefoongesprekken
  • Geen fysieke ontmoetingen
  • Niet stiekem langs zijn of haar huis rijden
  • Niet toevallig op dezelfde plaatsen zijn
  • Geen berichten via Facebook, Instagram of Twitter
  • Geen appjes of sms’jes
  • Niet proberen informatie over je ex te verkrijgen via gemeenschappelijke vrienden
  • Geen statusupdates die overduidelijk voor je ex bedoeld zijn
  • Niet stiekem de sociale media profielen van je ex bekijken

Waarom bestaat deze regel?

De geen-contact-regel is in het leven geroepen om een keiharde grens te stellen, zodat je definitief afscheid kunt nemen van je vorige relatie. Hoe langer je namelijk in contact blijft met je ex, hoe moeilijker het wordt om over hem of haar heen te komen. Daarom is de ” geen-contact-regel de beste manier om de broodnodige duidelijkheid te scheppen dat het echt, maar dan ook echt, voorbij is.

De geen-contact-regel wordt ook gebruikt in criminele organisaties, dat leden verbiedt om met de media of politie te praten.

Geen contact is moeilijk

Het is zeker geen makkie, dat zul je ervaren. De schijnbaar simpele regel bestaat niet voor niets, maar het is allesbehalve gemakkelijk om je eraan te houden. Vooral als je vele jaren samen bent geweest, is geen contact hebben plotseling een enorme uitdaging. De wekelijkse Netflix-marathons, familiebezoeken en boodschappen in de lokale supermarkt, alles moet je nu in je eentje doen. Na een relatiebreuk besef je ineens dat je alleen verder moet.

Eenzaamheid en emoties stromen door je lichaam, vermengd met adrenaline, verdriet en hulpeloosheid. Het liefst zou je meteen contact opnemen met je ex om te praten over je gevoelens. Misschien wil je ook bespreken of de breuk echt wel de juiste keuze was, of misschien kun je nog wel vrienden blijven?

Het is helemaal niet vreemd dat je nadenkt over de mogelijkheid om in contact te blijven. Dat is iets wat iedereen doet na een relatiebreuk. Verandering is nu eenmaal moeilijk, en het lijkt misschien minder angstaanjagend als je contact blijft houden. Maar geloof ons, dat is niet de juiste weg. Contact houden met je ex is eerder een stap terug dan vooruit.

Om te voorkomen dat je steeds weer in dezelfde valkuil stapt, teruggaat naar een ongelukkige relatie of een relatie die gedoemd is te mislukken, is er de geen Contact Regel. Deze regel voorkomt dat je aan jezelf gaat twijfelen en dat versnelt het genezingsproces na een breuk.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Hoelang moet je de regel volgen?

Er zijn verschillende meningen over hoelang je je aan deze regel moet houden. Over het algemeen wordt aangeraden om het minstens 30 dagen vol te houden, ook wel bekend als de ‘30 dagen regel’. Na deze maand kun je evalueren hoe je je voelt. Is er nog steeds een goede reden om opnieuw contact op te nemen met je ex, of heb je in die maand al ingezien dat het geen toegevoegde waarde heeft? Als 30 dagen niet genoeg lijken te zijn, wees dan bereid om het te verlengen naar 60 of zelfs 90 dagen.

Een maand kan kort lijken. Maar als je het zelf probeert, voelt het al behoorlijk lang aan, vooral als je ex contact probeert te zoeken en jij niets van je laat horen. Die 30 dagen zijn nodig om je te laten ervaren hoe het is om niet meer samen te zijn met je partner. Het bereidt je voor op de definitieve breuk, waarbij je – als het goed is – geen behoefte meer hebt om je ex te zien of te spreken.

Tijdens deze periode ervaren veel mensen een mix van leegte, verdriet, eenzaamheid en zelfs een vreemde soort rust. Het geeft je de kans om de breuk te verwerken, te rouwen, maar ook om alles op een rijtje te zetten. De emoties blijven bestaan als je contact blijft houden, waardoor je het moeilijker kunt loslaten. Het gezegde ‘uit het oog, uit het hart’ vormt dan ook de basis van de geen-contact-regel.

Voor wie is het?

Laten we eens kijken voor wie deze regel eigenlijk bedoeld is, want het is geen one-size-fits-all oplossing. Of de geen-contact-regel de juiste keuze is voor jou, hangt af van je gevoelens, de situatie, en hoe de relatie tot een einde is gekomen. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk:

  • Jij maakt het uit, je ex wil herenigen
  • Je ex maakt het uit, jij wilt dat eigenlijk niet
  • Jullie maken samen de beslissing

In sommige gevallen is er sprake van een happy end, omdat er van beide kanten geen liefde meer is en alleen vriendschap overblijft. In dit geval is de geen-contact-regel overbodig. Je bent al emotioneel onafhankelijk van je ex. Hetzelfde geldt voor situaties waarin het een happy end voor jou betekent, maar niet voor je ex. Dan heeft het volgen van de regel voor jou geen zin, behalve om je ex geen valse hoop te geven op een hereniging.

In de praktijk komt het echter vaak voor dat een breuk wordt ingeleid door één van de twee partners, niet door beiden tegelijk. Het kan dus gebeuren dat je nog steeds smoorverliefd bent op je ex, maar dat je ex de relatie beëindigt. Dit is een happy end voor je ex, maar niet voor jou. Voor deze verdrietige situaties is de geen-contact-regel specifiek bedoeld. Als jij met liefdesverdriet achterblijft, terwijl je ex flirterig omgaat met andere singles, dan is deze regel voor jou van toepassing.

Het laatste redmiddel?

Waar het eigenlijk om draait bij deze bekende regel is dat het je helpt om een relatiebreuk te verwerken, zodat je niet met hangende pootjes terugkeert naar je ex. Er wordt vaak gesproken over het idee dat deze regel ook kan worden ingezet om je mannelijke ex terug te winnen.

Hoe? De basis van deze strategie is dat mannen willen wat ze niet kunnen krijgen. Door geen contact met hem te hebben, creëer je een verlangen dat hij niet kan weerstaan. Als hij beseft dat je hem niet nodig hebt, wil hij jou juist wel, en dan dringt eindelijk tot hem door wat hij had – maar dus niet meer heeft. Het schijnt te werken, volgens vele experts, maar of het goed voor jou is, is een andere vraag.

Je begrijpt vast dat de geen-contact-regel niet van toepassing is als jullie samen kinderen hebben en een co-ouderschap delen. In dat geval beperk je de communicatie tot het absolute minimum en bespreek je alleen zaken die met de kinderen te maken hebben. Dit geldt ook voor noodgevallen, zoals de ontdekking van een SOA en de verplichte partnerwaarschuwing.

Hoe kan de regel je helpen?

Je zult je wel afvragen hoe de geen-contact-regel je eigenlijk kan helpen? Nou, dat kan op verschillende manieren. Het kan je onder andere helpen om de pijn van de verbroken relatie te verwerken en het geeft je ook de ruimte om eens goed na te denken over wat er eigenlijk is gebeurd. Dit zijn een paar manieren waarop deze klassieke regel je van dienst kan zijn:

1. Het voorkomt domme fouten

Stel jezelf de regel dat je absoluut geen contact mag hebben met je ex, en je voorkomt daarmee dat je domme dingen doet. Stel je voor dat je, terwijl je geniet van je nieuwe singleleven met vrienden, ’s avonds laat dronken in bed ligt en besluit een dronken appje te sturen naar je ex om te zeggen dat je hem of haar mist. De geen-contact-regel houdt je in dit geval gelukkig tegen, alsof het over je waakt op de momenten dat je bijna de fout in zou gaan.

2. Het geeft je tijd om na te denken

In contact blijven met je ex kan je zicht op de realiteit vertroebelen. Het kan ervoor zorgen dat je niet goed ziet waarom de relatie uiteindelijk op de klippen liep. Door je ex niet te zien en niet te spreken, krijg je de ruimte om alles eens rustig te overdenken. Je kunt op je eigen tempo nagaan waarom de relatie strandde, waarom het niet werkte, en wie er werkelijk verantwoordelijk was voor wat.

3. Het biedt je een ander perspectief

Gesprekken met je ex kunnen ervoor zorgen dat je vast blijft zitten in hetzelfde perspectief, een perspectief dat vaak niet gebaseerd is op de realiteit. De nadruk ligt dan op de mooie momenten die jullie samen hadden en wat er zou moeten veranderen om weer bij elkaar te kunnen zijn.

Wat vaak uit het oog wordt verloren, is de zoektocht naar de echte reden waarom de relatie stukliep. Mensen realiseren zich vaak pas ná een relatiebreuk hoezeer ze zichzelf hebben misleid of verblind. Dit komt omdat je pas vanuit een ander perspectief naar de relatie kunt kijken als je er niet meer middenin zit.

4. Je kunt sneller herstellen

In contact blijven met je ex is als een rem op je herstel. Als je ex deel blijft uitmaken van je leven, is het vrijwel onmogelijk om het af te sluiten en verder te gaan. Misschien denk jij, of denkt je ex zelfs, dat er misschien een kans is dat jullie weer bij elkaar komen. Deze gedachten zijn gebaseerd op hoop en onrealistische verlangens, niet op de realiteit.

Het blijven koesteren van gedachten aan je ex helpt je niet bij je herstel. Het maakt de kans juist groter dat je dezelfde fouten herhaalt door verkeerde keuzes te maken. Door afstand te nemen van je ex, kun je de breuk sneller accepteren en uiteindelijk loslaten, zodat je verder kunt gaan met je eigen leven.

5. Het biedt kansen voor nieuwe ervaringen

Een verbroken relatie vergt tijd, inspanning en energie. Zelfs als de relatie voorbij is, blijft het aandacht vragen. Om vooruit te kunnen gaan in het leven zijn nieuwe ervaringen noodzakelijk. Of het nu gaat om het ontmoeten van nieuwe mensen of het ondernemen van nieuwe activiteiten met bestaande vrienden, al deze nieuwe ervaringen helpen je om verder te komen.

Elke keer dat je een berichtje van je ex beantwoordt, met hem of haar belt, of zijn of haar Facebook-activiteiten in de gaten houdt, is een gemiste kans op een ervaring die je dichter bij het loslaten van je ex brengt. Het helpt je niet, volgens onderzoek staat het je herstel juist in de weg.

Onthoud dat de geen-contact-regel er is om jou te helpen, niet om je ex te helpen van jou af te komen. Deze regel helpt je om de echte redenen achter de relatiebreuk te begrijpen en brengt je terug naar de realiteit. Het verbreken van al het contact is moeilijk, maar vaak noodzakelijk om de feiten onder ogen te zien.

Na een relatiebreuk doorloop je verschillende fasen, en deze fasen verlopen sneller als je geen contact meer hebt met je ex. Het is van vitaal belang om na een breuk aan jezelf te denken, zodat je sterker en gezonder de toekomst tegemoet kunt treden.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie