Home Ex Geen contact regel: je ex binnen 30 dagen terug na een relatiebreuk?

Geen contact regel: je ex binnen 30 dagen terug na een relatiebreuk?

8 minuten leestijd
0
stop appen

Een relatie beëindigen is nooit een pretje. De emotionele rollercoaster die volgt is vaak nog minder leuk. Terwijl je jaren met iemand hebt geleefd en door dik en dun bent gesteund is het plotseling voorbij. Wie voor zichzelf onderzoek doet om deze fase heelhuids door te komen, komt op een gegeven moment de geen-contact-regel tegen. Het is één van de vele manieren om een relatiebreuk makkelijker te verwerken.

Wat is de Geen Contact Regel?

Bij de geen-contact-regel, ook wel de “no contact rule” genoemd, is er slechts één voorwaarde waar je aan moet voldoen: geen contact hebben met je ex. Het is precies zoals het klinkt: geen enkele vorm van communicatie of fysiek contact met je ex.

Geen appjes, bezoekjes, e-mail, smsjes, bellen, berichten op sociale media en uiteraard geen afscheidsseks nadat het uit is. Zelfs als de ander contact met je probeert te zoeken houdt je vast aan deze ene regel die het verbiedt om contact te hebben.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Geen contact = geen contact

 • Geen telefoontjes
 • Geen fysieke ontmoetingen
 • Niet langs het huis rijden
 • Niet per ongeluk op dezelfde plek zijn
 • Geen Facebook, Instagram of Twitter DM’s
 • Geen appjes of smsjes
 • Niet vragen naar je ex via wederzijdse vrienden
 • Geen statusberichten die duidelijk voor je ex bedoeld zijn
 • Niet op de social media profielen van je ex kijken

Waarom bestaat het?

De “geen contact regel” is in het leven geroepen om een harde voorwaarde te stellen zodat je voorgoed afscheid kunt nemen van je vorige relatie. Hoe langer je namelijk in contact blijft met je ex, hoe moeilijker het is om over je ex heen te komen. Daarom is de geen-contact-regel de beste manier om de noodzakelijke duidelijkheid te scheppen dat het voorgoed voorbij is.

De No Contact Rule wordt ook gebruikt in criminele organisaties, dat leden verbiedt om met de media of politie te praten.

Het is moeilijk

De ogenschijnlijk simpele regel bestaat niet voor niets, maar het is niet eenvoudig om het te doen. Het is misschien zelfs één van de moeilijkste dingen om te doen als je vele jaren samen bent geweest. De wekelijkse Netflix marathons, bezoekjes aan familie en de boodschappen bij de lokale supermarkt; opeens moet je alles alleen doen. Nadat de relatie verbroken is komt opeens het besef dat je alleen verder moet. De eenzaamheid en emoties vullen je lichaam met adrenaline, verdriet en hulpeloosheid.

Het liefst neem je direct contact op met je ex om te bespreken hoe je je voelt. Misschien wil je ook nog bespreken of het wel echt de juiste keuze was of misschien kun je nog vrienden blijven?

hearts live

Het is niet raar dat je nadenkt over de mogelijkheid om met elkaar in contact te blijven. Dat doet iedereen die uit elkaar gaat. Verandering is moeilijk en door contact te houden lijkt deze verandering wat minder desastreus voor je leven. Het tegendeel is waar. Contact blijven houden met een ex-partner helpt je niet verder maar is een regelrechte stap terug.

Om te voorkomen dat je steeds weer dezelfde fout maakt, en terug gaat naar een ongelukkige relatie of relatie die gedoemd is te mislukken, is er de geen contact regel. Het voorkomt dat je aan jezelf gaat twijfelen en versnelt de genezing van een breuk.

novamora
Casual chat tip: Novamora
 • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
 • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Hoe lang duurt de “geen contact regel”?

De meningen zijn verdeeld over hoelang je je moet houden aan de regel. In de meeste gevallen wordt aangeraden om het ten minste 30 dagen vol te houden. Deze methode staat ook wel bekend als de “30 dagen regel”. Na deze maand kun je evalueren hoe je er op dat moment over denkt. Is er dan nog steeds een goede reden om opnieuw contact te zoeken met je ex of ben je in een maand tijd er al bewust van geworden dat het je niet verder gaat helpen? Als je na 30 dagen nog niet genoeg tijd hebt gehad wees dan bereid om het naar 60 of 90 dagen te verlengen.

Een maand lijkt kort, maar als je het zelf probeert dan is dit al een aardig lange periode, vooral als je ex contact zoekt en jij niets van je laat horen. De periode van 30 dagen is nodig om je te laten zien hoe het voelt om niet meer samen te leven met je partner. Het bereid je voor op de definitieve breuk waarbij je geen behoefte meer hebt om je ex nog te zien of te spreken.

Wat veel mensen in deze periode ervaren is een combinatie van leegte, verdriet, eenzaamheid maar ook een wat vreemde oase van rust. Het geeft je de tijd om de breuk te verwerken, te rouwen maar ook om alles op een rijtje te zetten.1

De emoties blijven bestaan als je contact blijft houden waardoor je niet in staat bent om het een plekje te geven. Uit het oog, uit het hart is de basis van de geen-contact-regel.

Voor wie is het?

De regel om contact met je ex te vermijden geldt niet voor iedereen. Of het voor jouw situatie de beste oplossing is hangt af van je gevoelens, de situatie, maar ook aan hoe de relatie tot een einde gekomen is. Daarin zijn verschillende situaties mogelijk:

 • Jij maakt het uit, de ander wil doorgaan
 • De ander maakt het uit, jij wil dat eigenlijk niet
 • Jullie maken samen de beslissing

Een happy end is mogelijk, doordat er van beide kanten geen liefde meer is, maar alleen nog vriendschap. In deze situatie is de geen-contact-regel nutteloos. Je bent emotioneel al onafhankelijk van je ex. Dit geldt ook voor de situaties die een happy end voor jou betekenen maar niet voor je ex. Het is zinloos om dan de regel te volgen. De enige reden waarom het verbreken van het contact zelfs dan een verstandige keuze is, is om je ex geen hoop te geven op een hereniging.

In de praktijk komt het vaak voor dat een breuk ingeleid wordt door één van de twee partners, niet door beiden tegelijk. Zo is het mogelijk dat je nog hopeloos verliefd op je ex bent maar dat je ex de relatie verbreekt. Dit is een happy end voor je ex maar niet voor jou. De geen-contact-regel is specifiek voor dit soort situaties bedoeld, die een trieste afloop voor jou betekenen. Als je met een gebroken hart achterblijft, terwijl je ex met de ene na de andere single flirt, dan is de geen-contact-regel op jou van toepassing.

Het laatste redmiddel?

Waar het om draait bij de bekende “no contact rule” is dat het je helpt om een relatiebreuk te verwerken zodat je niet met hangende pootjes terug gaat naar je ex. Een theorie die besproken wordt op veel van de “ex terug” websites is dat de regel ook ingezet kan worden om mannelijke ex-partner terug te winnen. De basis van deze tactiek is dat de man wil wat hij niet kan hebben. De oerman wil jagen en door geen contact met hem te hebben creëer je een verlangen die de man niet kan weerstaan. Als de man inziet dat je hem niet nodig hebt, dan wil hij je wel en beseft hij eindelijk wat hij had. Het werkt, volgens vele schrijvers, maar of je jezelf er een plezier mee doet is een andere vraag.

Zoals je kunt begrijpen is de “no contact rule” niet toe te passen als je samen kinderen hebt en een co-ouderschap. In dat geval beperk je de gesprekken tot een minimum en bespreek je alleen de zaken die met de kinderen te maken hebben. Dit geldt ook voor noodsituaties zoals de ontdekking van een soa en de verplichte partnerwaarschuwing.2

Hoe kan de geen-contact-regel je helpen?

Geen contact onderhouden na een relatiebreuk kan je op verschillende manieren helpen. Het helpt je om de verbroken relatie te verwerken maar ook geeft het je de tijd om na te denken wat er allemaal gebeurt is. Op deze manieren kan de klassieke regel je helpen:

Het voorkomt dat je de fout ingaat

Door jezelf de regel te stellen dat je op geen enkele manier contact met je ex mag hebben voorkom je dat iets stoms doet. Terwijl je je single leven viert met je vrienden of vriendinnen belandt je laat in de nacht alleen in je bed, aangeschoten van de drank. Het lijkt je een goed idee om een dronken appje te versturen naar je ex, om te vertellen dat je hem of haar mist. De geen-contact-regel houdt je in dit geval gelukkig tegen, alsof het over je waakt op de momenten waarop je bijna de fout ingaat.

Het geeft je tijd om na te denken

Contact blijven houden met je ex vertroebelt je zicht op de waarheid. De waarheid waarom de relatie tot het punt is gekomen dat een breuk onvermijdelijk was. Door je ex niet te zien en niet te spreken krijg je de tijd om alles eens goed te overdenken. Je kunt op je eigen tempo zien waarom de relatie stuk is gegaan, waarom het niet werkte en wie er echt schuldig is.

Het geeft je een ander perspectief

Gesprekken met je ex kunnen ertoe leiden dat je blijft steken in hetzelfde perspectief, het perspectief dat vaak niet gebaseerd is op de realiteit. De focus ligt dan op hoe mooi jullie het samen hebben gehad en wat er zou moeten veranderen om weer bij elkaar te kunnen zijn. Wat op de achtergrond vergeten wordt is het zoeken naar de echte reden waarom de relatie mislukte.

Mensen komen er vaak pas na de relatie achter hoe fout ze zaten of hoe ze zich om de tuin hebben laten leiden. Dit komt omdat je de relatie pas vanuit een ander perspectief kunt bekijken als je je niet meer in de relatie begeeft.3

Je kunt sneller herstellen

In contact blijven met je ex werkt je herstel tegen. Als je ex onderdeel van je leven blijft is het onmogelijk om het af te sluiten en verder te gaan. Misschien denk jij of je ex zelfs dat je waarschijnlijk ooit weer bij elkaar zult komen. Deze gedachten zijn gebaseerd op hoop en onrealistische verlangens, niet op hoe de vork werkelijk in de steel zit.4

Een in 2012 gepubliceerd onderzoek in het tijdschrift Cyberpsychology toont aan dat mensen die op Facebook het profiel van de ex bekijken meer geneigd zijn om negatieve gevoelens voor de persoon te hebben, meer naar de persoon verlangen en minder snel zullen herstellen na de breuk5.

De gedachten aan je ex helpen je niet herstellen maar maken de kans wel groter dat je weer de fout ingaat door de verkeerde keuze te maken. Door afstand te nemen van je ex kun je de breuk sneller accepteren zodat je het steeds meer kunt loslaten om uiteindelijk verder te gaan met je eigen leven.

Het geeft je een kans op nieuwe ervaringen

Een verbroken relatie kost tijd, moeite en energie. Zelfs als de relatie voorbij is en je contact onderhoudt met je ex blijft het je aandacht vragen. Om verder te kunnen gaan met je leven zijn nieuwe ervaringen noodzakelijk. Of nu het ontmoeten van nieuwe mensen is of nieuwe activiteiten met mensen die je al kent; al deze nieuwe ervaringen helpen je om verder te komen.6

Elke keer dat je een appje van je ex beantwoordt, met je ex belt of zijn of haar Facebook activiteiten napluist is een gemiste kans op een ervaring die je dichter bij het loslaten brengt.

De geen-contact-regel is er om jou te helpen, niet om je ex te helpen van jou af te komen. De regel helpt je om de ware redenen achter de relatiebreuk naar boven te krijgen en het brengt je terug naar de realiteit. Het verbreken van al het contact is moeilijk, maar vaak broodnodig om de feiten onder ogen te zien. Na een relatiebreuk zijn er verschillende fasen die doorlopen worden, en dat gaat sneller als je geen contact meer hebt met je ex. Het is cruciaal om na een break-up aan jezelf te denken zodat je gezonder en sterker de toekomst tegemoet gaat.

Alleen lukt het niet...

... om je ex terug te krijgen? Er is een manier die je kans op succes extreem vergroot, maar het werkt alleen als je het écht wilt. Relatietherapeute Michelle heeft haar 18+ jaar ervaring omgezet in een succesvolle handleiding om je ex terug te krijgen. Ontdek zelf waarom 1 op de 2 relaties worden gered met haar methode.

Bekijk de handleiding
Laad meer artikelen
Laad meer in Ex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Hou ik nog van hem? 8 tekenen dat de liefde voor je ex er nog is

Relaties zijn vaak tijdelijk. Terwijl we aan relaties beginnen met de gedachte om altijd b…