Herroepingsrecht online daten: wanneer heb je recht op bedenktijd?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Je hebt een impulsieve beslissing genomen om je aan te melden op een datingapp. En nog voordat je de kleine letters had gelezen, slot je meteen een betaald lidmaatschap af. Maar nu, slechts één dag later, heb je al spijt.

Je zat gewoon op de bank, verveeld door de saaie televisieprogramma’s, en dacht dat een datingabonnement de oplossing was. Maar nu zie je dat het misschien niet zo’n slimme zet was. Wat nu? Nou, maak je geen zorgen, want in dit soort situaties komt het ‘herroepingsrecht voor consumenten’ te hulp. Het wordt ook wel de ‘afkoelperiode’ of ‘bedenktijd‘ genoemd.

Hoe werkt het herroepingsrecht?

Het herroepingsrecht geeft je de mogelijkheid om een online gesloten overeenkomst binnen 14 dagen en zonder enige opgaaf van reden te annuleren. De klok begint te tikken vanaf het moment dat je dat abonnement hebt afgesloten. Dus, stel dat je het abonnement gisteravond hebt aangeschaft, dan heb je nog steeds vandaag en de komende 13 dagen om het te herroepen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Of het nu wel of geen impulsieve betaling was, je kunt het geld terugvragen van de datingapp, en ze zijn verplicht om hieraan mee te werken. Je hebt ook bedenktijd bij afgeprijsde abonnementen (tijdelijke prijsverlagingen) en speciale aanbiedingen. De bedenktijd eindigt 14 dagen na de dag waarop je de overeenkomst sluit.

Voorbeeld: Op 8 april ga je akkoord met een jaarlijks Premium lidmaatschap van een datingapp met een maandbedrag van 19,95 euro p/m. De bedenktijd loopt tot en met 22 april.

Als het aankomt op datingapps, is het wel een beetje ingewikkelder als je al gebruik hebt gemaakt van de diensten. Zodra je de app meteen gaat gebruiken en matches begint te maken, kan het zijn dat je je herroepingsrecht verliest.

Waarom? Omdat de wet zegt dat zodra men ‘prestaties’ begint te leveren, zoals wanneer jij begint met chatten met andere gebruikers, het herroepingsrecht kan vervallen. Dus, als je na een paar dagen denkt: ‘Dit is niet mijn ding’, en je hebt al flink wat berichten verstuurd, zou je abonnement kunnen blijven gelden.

Wat kun je hieruit halen? Voordat je je vol overgave stort in het datingapp-avontuur, is het misschien een goed idee om eerst de app te verkennen zonder meteen met anderen te communiceren. Op die manier houd je je herroepingsrecht intact als je besluit dat dit toch niet jouw weg naar liefde is.

Hoe oefen je je recht uit?

Nu vraag je je waarschijnlijk af: ‘Hoe oefen ik mijn recht uit?’ Nou, dat is vrij eenvoudig. Je kunt je herroepingsrecht mondeling, schriftelijk of via e-mail uitoefenen. Maar het is altijd slim om het schriftelijk of per e-mail te doen, zodat je bewijs hebt dat je van je recht gebruik hebt gemaakt. In je brief of e-mail geef je simpelweg aan dat je je herroepingsrecht wilt uitoefenen om je geld terug te krijgen.

Sommige betrouwbare datingapps bieden zelfs een modelformulier dat je kunt invullen als je je geld wilt terugvragen, hoewel dit niet verplicht is. Het belangrijkste is dat je duidelijk maakt dat je wilt herroepen, zonder dat je hoeft te vermelden waarom je deze beslissing hebt genomen.

De betaling

Nu, over de betaling. De meeste datingapps vermelden in hun voorwaarden dat ze het geld zo snel mogelijk naar je zullen terugstorten, meestal met dezelfde betaalmethode die je oorspronkelijk hebt gebruikt. Ze hebben wettelijk gezien in ieder geval 14 dagen de tijd om dit te doen, nadat je hebt aangegeven dat je wilt herroepen.

Wanneer kan het niet?

Maar er is één belangrijke voorwaarde: herroepen is alleen mogelijk als je nog geen gebruik hebt gemaakt van de diensten van het abonnement. Stel dat je een 3-dagen full membership hebt gekocht en deze drie dagen al hebt gebruikt, dan kun je niet meer herroepen. Maar als je slechts een deel van de diensten hebt gebruikt, kun je de datingapp vragen om het evenredige deel van de betaling terug te storten.

Houd er ook rekening mee dat het herroepingsrecht vaak niet geldt voor de aankoop van credits en verlengingen. Onthoud dit wanneer je besluit om je datingavontuur te starten.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
2 reacties