Home Datingsites Herroepingsrecht online daten: wanneer heb je recht op bedenktijd?

Herroepingsrecht online daten: wanneer heb je recht op bedenktijd?

2 minuten leestijd
2
bedenktijd

Je wordt lid op een datingsite, neemt een betaald lidmaatschap maar de volgende dag heb je spijt van deze impulsieve betaling. Een saaie avond op de bank met niets interessants op televisie heeft je doen besluiten om een dating abonnement te nemen. Achteraf was dit niet zo slim en zou je het graag terug willen draaien. Of je hebt een abonnement afgesloten om er vlak daarna achter te komen dat het totaal niet is wat je had verwacht. Wat nu? Voor dit soort situaties bestaat er zoiets als het herroepingsrecht voor consumenten, ook wel bekend als de afkoelperiode of bedenktijd1.

Herroepingsrecht

Deze term houdt in dat je een overeenkomst die via het internet tot stand is gekomen binnen 14 dagen zonder opgave van redenen kunt annuleren. De teller begint te lopen op het moment dat je het abonnement afsluit. Als je bijvoorbeeld gisteravond het abonnement afgesloten hebt dan valt vandaag nog binnen de termijn om het te herroepen, net als de komende 12 dagen. In het geval van een impulsieve betaling kun je bijvoorbeeld de betaling terugvragen van de datingsite. De datingsite is verplicht om hieraan mee te werken.

Hoe oefen je je recht uit?

Om je geld terug te krijgen van de datingsite kun je je herroepingsrecht uitoefenen. Dit kan mondeling, schriftelijk of e-mail. Het is verstandig om dit schriftelijk of per e-mail te doen zodat je achter bewijs hebt dat je je recht uitgeoefend hebt. In de brief of e-mail geef je aan dat je gebruik wilt maken van je herroepingsrecht zodat je je geld terugkrijgt. De betrouwbare datingsites hebben een modelformulier die je kunt invullen als je je geld terug wilt. Dit is echter niet verplicht. Belangrijk is wel dat je het recht op herroeping duidelijk kenbaar maakt aan de datingsite. Je hoeft geen reden op te geven waarom je deze beslissing genomen hebt.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

De betaling

De meeste datingsites geven in de voorwaarden aan dat de betaling zo snel mogelijk naar je overgemaakt wordt. Vaak met dezelfde betaalmethode waarmee je de oorspronkelijke betaling gedaan heb. De datingsite dient je in ieder geval binnen 14 dagen na het kenbaar maken van de herroeping terug te betalen.

Wanneer kan het niet?

Herroepen is alleen mogelijk als je nog geen gebruik gemaakt hebt van de diensten van het abonnement. Als je bijvoorbeeld een 3 dagen full membership gekocht hebt en deze drie dagen van de diensten gebruik gemaakt hebt dan is herroepen niet meer mogelijk. Als je slechts een deel verbruikt hebt dan kun je de datingsite vragen om het evenredige deel van de betaling terug te betalen. Het herroepingsrecht geldt vaak niet voor de aankoop van credits en verlengingen.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Datingsites

2 Reacties

 1. Romy

  20 december 2021 at 17:01

  Beste,

  Na een verkeerde aankoop bij Badoo namelijk 1 dag kopen voor 1,99 ipv 65 euro uitgeven. Vervolgens heb ik direct mijn profiel op verborgen gezet. Ik heb mijn recht op herroepingsrecht uitgeoefend. Het lijkt erop dat zij hier niet aan mee gaan werken.

  Hebben jullie tips?

  Met vriendelijke groet,

  Romy

  Reageer

  • Michael Slender

   21 december 2021 at 09:33

   Ten eerste zou je het herroepen per e-mail kenbaar kunnen maken. Als daar geen reactie op volgt, kun je op een andere manier je recht halen. Dat is echter niet zo eenvoudig, aangezien Badoo – zover wij weten – niet binnen de EU is gevestigd.

   Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Opzoeknaarjou verwijderen: hoe zeg je je profiel op?

Alle singles die online op zoek gaan naar hun perfecte match hebben hun eigen verlanglijst…