Gesprek starten op een datingapp: zo doe je dat

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
12 minuten leestijd

Swipe naar rechts, match is binnen, maar wat nu? Daar zit je dan, oog in oog met het profiel van iemand die jouw hart sneller doet kloppen, terwijl je vingers aarzelend boven het toetsenbord zweven. Je wilt iets zeggen, iets dat toont wie je bent, iets dat de ander nieuwsgierig maakt, iets dat de deur opent naar een sprankelend gesprek. Maar wat zeg je? Hoe begin je?

In deze wereld van digitale romantiek kan die eerste zin allesbepalend zijn: het is jouw virtuele eerste indruk. Het is een kunst die je kunt leren. Er zijn een aantal handige trucs die je kunt gebruiken om met vertrouwen het gesprek te starten.

1. Doorzoek het profiel voor persoonlijke aanknopingspunten

Voordat je een berichtje stuurt, duik eerst in hun wereld. Bekijk de foto’s en de bio zorgvuldig: is er een foto van een wandelavontuur of een verzameling vinylplaten? Die details onthullen meer over een persoon dan je denkt. Gebruik ze om een gesprek te starten dat laat zien dat je dieper in een profiel kijkt dan de gemiddelde mens.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

2. Start met een originele vraag over een foto of hobby

Heeft je match een foto met een gitaar? Vraag welk liedje zij als eerste hebben geleerd. Is er een afbeelding van een verre reis? Vraag naar het meest onvergetelijke moment van die trip. Jouw vraag toont direct dat je aandacht hebt besteed aan wie zij zijn en wat zij belangrijk vinden.

  • “Wat bracht je naar die prachtige bergtop in je foto? Het uitzicht moet adembenemend zijn geweest!”
  • “Ik zie dat je van schilderen houdt. Welk kunstwerk heeft jou het meest geïnspireerd?”

3. Gebruik humor om het ijs te breken

Humor is een geweldige manier om iemand te laten glimlachen en de leegte van het eerste contact weg te nemen. Een grappige opmerking of een woordspeling kan al wonderen doen. Wees echter jezelf: als slapstick-humor of sarcasme niet jouw ding is, probeer dan subtiele humor die bij je persoonlijkheid past.

4. Stel een open vraag over een recente activiteit

Zag je een foto op een food festival of lees je in hun bio dat ze onlangs een yogacursus hebben voltooid? Vraag naar die ervaring. Open vragen geven je match de ruimte om meer te delen en dat schept weer ruimte voor een dieper gesprek.

5. Deel een persoonlijke anekdote gerelateerd aan hun interesses

Misschien deel je een passie voor Japanse cultuur of veganistisch koken, dit is je kans om dat te delen met een kort, pakkend verhaal. Dit kan een fantastische manier zijn om een band te scheppen, het laat zien dat je gemeenschappelijke interesses deelt en bereid bent iets over jezelf te vertellen.

6. Geef een oprecht compliment over iets specifieks

Stel, je hebt iemand gespot met een bijzonder gevoel voor stijl, laat dat dan merken. “Ik moet zeggen dat je echt een unieke kledingstijl hebt, die vintage jas staat je geweldig.” Of als je een muziekinstrument ziet op een van de foto’s: “Wat gaaf dat je gitaar speelt. Hoelang doe je dat al?” Wees specifiek, toon je oprechte interesse en dat kan het begin zijn van een leuk gesprek.

7. Speel in op actualiteit of popcultuur

Zijn jullie beiden Game of Thrones-fans, of heb je gezien dat de ander een favoriet boek van jou heeft genoemd? Gebruik dat. “Heb jij ook zo zitten balen van het einde van Game of Thrones, of vond je het juist een waardige afsluiter?” Als je inspeelt op iets actueels of op gedeelde interesses, laat je zien dat je aandacht hebt voor hun profiel en gedeelde interesses.

8. Gebruik een opvallende trivia of weetje

Een leuke binnenkomer kan een trivia zijn: “Wist je dat een octopus drie harten heeft? Stel je voor dat we dat ook hadden, hoe zou de wereld eruitzien denk je?” Dit soort openingszinnen prikkelen de nieuwsgierigheid en kunnen tot verrassende en diepzinnige conversaties leiden.

9. Stel een ‘zou je liever’-vraag

De ‘zou je liever’-vragen zijn eindeloos en enorm effectief om iemand snel beter te leren kennen. “Zou je liever het vermogen willen hebben om te vliegen of om onzichtbaar te worden?” Dit opent niet alleen de deur naar luchtige discussies, maar ook naar diepere voorkeuren en waarden.

  • Zou je liever een jaar zonder koffie of een jaar zonder chocolade leven?
  • Zou je liever je droombaan hebben met een laag salaris of een minder leuke baan met een top salaris?

10. Deel een grappig of interessant citaat

Als je merkt dat de ander wel van een beetje filosofie of humor houdt, probeer dan eens een citaat: “Zoals Oscar Wilde ooit zei: ‘Wees jezelf, alle anderen zijn al bezet.'” Dit kan het begin zijn van een gesprek over levensfilosofieën, favoriete auteurs of zelfs gewoon over wat ze vandaag aan het lachen heeft gemaakt.

11. Stuur een interactieve gif of emoji

Ze zeggen dat een foto meer zegt dan duizend woorden, dus waarom zou je het gesprek niet opfleuren met een interactieve gif of emoji? Het is speels, het is modern, en het kan een geweldige ijsbreker zijn. Vind een gif die past bij de situatie en wacht op de reactie. Het zou zomaar het begin kunnen zijn van een leuk en energiek gesprek.

12. Praat over gemeenschappelijke vrienden of netwerken

Heb je gezien dat je een gemeenschappelijke vriend hebt of deel uitmaakt van dezelfde groep? Daar ligt een kans om het gesprek een persoonlijke draai te geven. Door het over bekende mensen of netwerken te hebben, voelt de virtuele ruimte ineens een stuk vertrouwder. Het geeft je ook meteen een beetje achtergrondinformatie die je kunt gebruiken om het gesprek gaande te houden.

13. Probeer een mini-quiz of raadsel

Ben je dol op een beetje hersengymnastiek? Stel dan een mini-quiz of een raadsel voor. Het is een originele manier om elkaar beter te leren kennen en jouw creativiteit te tonen. Bovendien laat het zien dat je bereid bent om moeite te doen voor een interessant gesprek. En wie weet, misschien ontdekken jullie wel een gedeelde liefde voor puzzels en raadsels.

14. Nodig uit tot het spelen van een online spelletje

Samen een spelletje spelen, maar dan online, kan verrassend leuk zijn. Het biedt de gelegenheid om elkaar uit te dagen, samen te werken en te lachen. Of het nu om een snelle quiz gaat, een rondje Wordfeud of een strategisch spel, het is een kans om te laten zien hoe je in teamverband functioneert. En het beste deel? Het houdt het gesprek licht en speels.

15. Praat over favoriete muziek, films of boeken

Stel je eens voor hoe je een levendige conversatie kunt starten door te vragen naar de muzikale noten die hun hart sneller doen kloppen, of de films die hun ogen niet droog houden. Daarmee kun je je eigen voorkeuren en verhalen delen, en misschien vormt het de aanleiding voor een spontane filmavond samen.

  • “Wat is het laatste boek dat je in één ruk uit hebt gelezen en waarom kon je het niet wegleggen?”
  • “Als je een soundtrack van je leven mocht kiezen, welke nummers zouden er zeker in moeten zitten?”
  • “Welke film heeft een speciaal plekje in je hart en wat maakt die film voor jou zo bijzonder?”

16. Begin met een diepzinnige filosofische vraag

Nu wordt het interessant, want je gaat de diepte in. Een filosofische vraag kan een venster openen naar iemands ziel en waardevolle gesprekken op gang brengen. Zo’n vraag laat zien dat je niet bang bent om voorbij de oppervlakkigheden te kijken en meer wilt weten over de persoon achter het profiel.

  • “Als je een onzichtbare getuige van elk moment in de geschiedenis kon zijn, welk moment zou je dan kiezen om bij te wonen?”

17. Deel een recente persoonlijke overwinning of mijlpaal

Deel iets waar je trots op bent. Dit is een mooie ijsbreker omdat het een stukje kwetsbaarheid en menselijkheid toont. Het nodigt de ander uit om ook persoonlijke successen te delen, wat kan leiden tot een oprecht en ondersteunend gesprek. “Geloof het of niet, maar ik heb deze week mijn eerste marathon gelopen. Wat is jouw recente triomf?”

18. Ga in op een uniek element uit het profiel

Je hebt een goudmijn ontdekt wanneer je iets unieks in hun profiel aantreft. Het kan een hint zijn naar een passie, een hobby of zelfs een levensfilosofie. Gebruik dat als springplank voor een gesprek dat direct persoonlijk en boeiend is.

  • “Ik zag op je profiel een foto van jou met een telescoop. Ben je een sterrenkijker of een aspirant-astronaut?”

19. Begin het gesprek met een uitdagende stelling

Werp eens een stelling op zoals: “Echte liefde vind je niet via een app, wat denk jij?” Deze prikkelende openingen kunnen snel leiden tot een boeiend gesprek, waarin je veel leert over iemands denkwijze. Het nodigt uit tot diepgang en kan een verrassend debat op gang brengen. Wees wel voorbereid op een stevige discussie.

20. Vraag naar een aanbeveling voor een restaurant of bar

Wat is volgens jou het beste plekje in de stad voor een romantische date? Hiermee peil je naar iemands smaak en ideeën over uitgaan. Het is niet alleen een subtiele hint naar een mogelijke date, maar het kan ook uitmonden in het delen van favoriete culinaire ervaringen. Wie weet vinden jullie een gemeenschappelijke hotspot.

21. Bied hulp aan met iets waar ze gepassioneerd over zijn

Ik zie dat je gepassioneerd bent over [hun passie]. Heb je tips nodig voor [een aspect van hun passie]? Dit is een handig manier om te laten zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in wat hen drijft. Het biedt de gelegenheid tot het geven van advies of zelfs het samen opzetten van een project, wat het ijs pas echt kan breken.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie