Dit zijn de meestvoorkomende leugens in datingprofielen

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
10 minuten leestijd

Stel je voor: je veegt door een zee van profielen op je favoriete datingapp, en dan kom je oog in oog met je droompartner. Althans, zo lijkt het op het eerste gezicht. Maar is de persoon achter het scherm wel echt die charismatische wereldreiziger, de succesvolle ondernemer of die spontane avonturier die geen berg te hoog vindt?

Terwijl je hoopt op echtheid en openhartigheid, wordt de online datingwereld soms geteisterd door een donkere wolk van halve waarheden en glasharde verzinsels. Je wilt de ware ontmoeten, niet een illusie dat wordt verkocht door een slim opgesteld profiel. Hoe scheid je de feiten van de fictie en wat zijn de meestvoorkomende leugens die jouw speurtocht naar echte liefde in de war kunnen schoppen?

1. Verzonnen beroepen en prestaties

Je veegt langs een profiel en leest over een baan als internationale spion of een persoonlijke vriendschap met beroemdheden. Klinkt spannend, toch? Maar vaak is de werkelijkheid een stuk minder spannend. Mensen doen zich soms (veel) beter voor om indruk te maken. Het is daarom aan te raden sceptisch te zijn over grandioze beweringen zonder bewijs.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

2. Valse interesses en hobby’s om indruk te maken

Houd je echt van bergbeklimmen of is die ene wandeling tijdens een vakantie jouw enige ervaring? Valse hobby’s en interesses zijn niet ongewoon op datingprofielen, omdat men denkt zo meer aantrekkelijk te lijken voor potentiële partners. Maar bedenk wel: eerlijkheid duurt het langst, zeker als je iemand zoekt die bij je echte ik past.

  • Kijk uit voor profielen met een overvloed aan ‘exotische’ hobby’s zonder verdere uitleg.
  • Wees voorzichtig met mensen die beweren elke vrije minuut met een dure hobby bezig te zijn.

3. Onjuiste informatie over relatiestatus

Wie echt single is, hoeft daar niet over te liegen. Desondanks kom je op datingprofielen soms claims van ‘vrijgezel’ tegen die later bijgesteld worden naar ‘het is ingewikkeld’ of ‘in een open relatie’. Het is belangrijk om kritisch te zijn en door te vragen als je vermoedt dat iemand zijn of haar ware status verbergt.

4. Misleidende profielfoto’s

Een foto zegt meer dan duizend woorden, maar wat als die woorden allemaal fabels zijn? Het komt helaas vaak voor dat profielfoto’s oud zijn, bewerkt met filters, of zelfs van iemand anders. Een profielfoto moet een eerlijke weergave zijn, omdat het anders tijdens een ontmoeting alleen maar voor teleurstelling zorgt. Maar blijkbaar snapt niet iedereen dat.

Het is verleidelijk om die ene puist of rimpel weg te werken. Echter, in de digitale wereld van liefde kan het gebruik van Photoshop en filters leiden tot een vertekend zelfbeeld en onrealistische verwachtingen. Het is prima om jezelf van je beste kant te laten zien, maar blijf eerlijk naar jezelf en anderen – een ongefilterde lach is vaak het meest aantrekkelijk.

5. Niet kloppende leeftijden

Leeftijd is maar een getal, maar in de wereld van online dating kan het een groot verschil maken. Soms schaven mensen er een paar jaar vanaf om zo in een bepaalde zoekopdracht te passen of meer matches te krijgen. Bedenk dat iemand die liegt over leeftijd ook over andere zaken oneerlijk kan zijn.

6. Overdreven reisverhalen en avonturen

Online profielen zijn soms een podium voor de meest fantastische avontuurverhalen, maar zijn ze altijd waar? Als je leest over doldwaze bungeejumps in Nieuw-Zeeland of een spontaan diner bij een Maharadja, vraag je dan af: is dit echt of slechts een poging om indrukwekkend over te komen?

7. Fictieve redenen voor het zoeken van een partner

Je ziet het vaak genoeg: “Op zoek naar een partner om de wereld mee te verkennen!” Of: “Ik zoek iemand die mijn passie voor [vul zelf in] deelt.” Maar gaat het echt om die gedeelde passies of probeert iemand hiermee gewoon aantrekkelijker te lijken? Echte connecties zijn gebaseerd op oprechte interesses, niet op dingen die je interessant doen lijken.

8. Verzwegen kinderen of gezinsleven

Het kan complex zijn: daten met kinderen uit een vorige relatie. En daarom wordt het soms verzwegen op profielen. Maar eerlijkheid duurt het langst. Vroeg of laat komt de waarheid boven tafel, en is het niet eerlijker om dit vanaf het begin open te communiceren?

9. Niet-bestaande opleidingen en diploma’s

Het vermelden van imposante opleidingen kan iemands profiel opfleuren, maar controleer wel of die master aan Harvard (of VU) echt behaald is. Twijfel je aan de authenticiteit? Vraag dan door over studie-ervaringen, dat kan veel verduidelijken.

10. Verdoezelen van levensstijl en gewoontes

Of het nu gaat om roken, drinken of extreem bankhangen – een profiel geeft vaak de glanzende versie van iemands werkelijkheid. Het ware dagelijkse leven is soms iets minder rooskleurig. Probeer tussen de regels door te lezen om een beter beeld te krijgen van de persoon achter het profiel.

11. Liegen over lengte en lichaamsbouw

Zo makkelijk als het is om een paar centimeter aan je lengte toe te voegen, zo snel val je door de mand bij een fysieke ontmoeting. Lichaamsbouw kan ook verkeerd voorgesteld worden, vaak met verouderde of bewerkte foto’s. Je oprechtheid is aantrekkelijker dan welke lichaamslengte dan ook.

12. Uitspraken over inkomen en rijkdom

Financiële status wordt soms gebruikt om indruk te maken. Maar als het erop aankomt, ontdek je wellicht dat de ‘succesvolle zakenman’ nog ’tussen twee banen’ inzit. Het is beter om terughoudend te zijn over je financiën dan onwaarheden te vertellen.

  • Wees eerlijk over financiële welvaart en voorkom ongemakkelijke situaties.
  • Vermijd het overdrijven van je beroep of de dikte van je portemonnee.

13. Ongeloofwaardige taalvaardigheden en exotische ervaringen

Sommigen beweren vloeiend vijf talen te spreken en elke zomer te doorstaan in verre oorden. Interessant? Zeker, maar wees voorbereid dat tijdens een date je niet alleen woorden maar ook bewijs moet delen. Authenticiteit wint altijd van overdreven wereldwijsheid.

14. Fictieve dierenliefde en huisdieren

Een huisdier op je profielfoto kan je aantrekkelijkheid verhogen. Echter, als je allergisch bent voor katten, is het niet het beste idee om te poseren met je ‘geliefde’ Siamese kat. Wees eerlijk over je liefde voor dieren; een oprecht hart vindt altijd een weg.

15. Uit de lucht gegrepen culinaire voorkeuren

Natuurlijk klinkt het mondain om een liefhebber te zijn van Franse poëzie of Japanse kaiseki-gerechten. Maar als je niet verder komt dan een stokbrood bij de buurtsuper of sushi van de afhaal, blijf dan dichter bij je eigen culinaire realiteit. Echte gedeelde interesses gaan dieper dan alleen impressies op papier.

16. Nepprofielen: signalen en voorbeelden

Stel je voor, je veegt door profielen en iets voelt niet helemaal pluis. Nepprofielen zijn helaas een realiteit in de wereld van online dating. Je herkent ze vaak aan overdreven perfecte foto’s of een gebrek aan persoonlijke details. Let ook op tegenstrijdigheden in het verhaal of berichten die net iets te vleiend of algemeen zijn.

  • Berichten die lijken alsof ze in grote hoeveelheden zijn verzonden
  • Een profiel met nauwelijks informatie, maar met een uitnodiging om ergens anders verder te chatten
  • Ontbrekende of bizarre antwoorden op jouw persoonlijke vragen

17. Echte intenties versus vermelde intenties

In een profiel staat vaak wat men denkt dat aantrekkelijk is, niet noodzakelijk wat men echt wil. ‘Op zoek naar een serieuze relatie’ kan soms een poging zijn om respectabel over te komen, terwijl men eigenlijk meer interesse heeft in oppervlakkige contacten. Een goed gesprek en aandacht voor wat niet gezegd wordt, kan veel onthullen over de ware intenties.

18. Hoe je leugens in datingprofielen herkent

Het herkennen van leugens op een datingprofiel kan voelen als een detective zijn in je eigen liefdesleven. Wees alert op inconsistenties en te goede verhalen die wellicht te mooi zijn om waar te zijn. Let op details en vraag door als je iets opmerkt dat niet klopt. Jouw intuïtie is vaak je beste adviseur, dus negeer geen rode vlaggen die opdoemen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie