Huisdieren: de rol van honden en katten op dating apps

Michael Schouten
Door Michael Schouten
8 minuten leestijd

Het is vandaag dierendag, de internationale dag waarop extra aandacht wordt besteed aan dieren. Ze krijgen wat lekkers te eten, worden geknuffeld en kunnen niets verkeerd doen op deze ene dag van het jaar. En eigenlijk zou het elke dag dierendag moeten zijn, omdat ze een groot deel uitmaken van ons leven.

Wie houdt er niet van om ’s ochtends wakker te worden en geknuffeld te worden door een pluizig huisdier? Of om thuis te komen na een lange werkdag en zien dat iemand al kwijlend op je zit te wachten naast de voordeur? De harige viervoeters laten ons hart smelten, elke keer weer. Ze maken niet alleen deel uit van je dagelijkse leven, ook spelen ze een rol in je datingleven.

Omdat het vandaag dierendag is, hebben we uitgezocht wat nu precies de rol van huisdieren is op datingapps en daten in het algemeen. Gelukkig zijn er al verschillende onderzoeken naar gedaan en daar gaan we je nu meer over vertellen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Foto’s van huisdieren

Nog niet eens zo heel lang geleden, in afgelopen augustus, deed datingapp Plenty of Fish onderzoek onder 3.400 singles. Ze wilden weten of huisdieren een datingprofiel aantrekkelijker maken – en dat bleek het geval te zijn. Volgens het onderzoek neemt 34% van de singles eerder contact op met iemand als ze een foto van hun huisdier op hun profiel hebben.

Onder jongvolwassenen is dit percentage nog hoger. Bijna de helft van de singles (48%) zegt dat ze dan meer geneigd zijn contact met je op te nemen als je een huisdier hebt. En wat ze dan graag zien? 36% ziet graag dat je je huisdier knuffelt.

Tinder-gebruikers reageren ook goed op foto’s met dieren, zo heeft de app eerder gedeeld, waarbij ongeveer 10% de vrouwen en mannen hun hond opneemt in de foto’s die ze plaatsen. Van deze Tinder-gebruikers krijgen mannen 30% meer matches, terwijl vrouwen 117% meer matches krijgen als ze poseren met een hond. Indrukwekkend, niet? Het is voor sommige singles reden geweest om zich bezig te houden met iets dat dogfishing wordt genoemd.

Dogfishing

De wetenschap dat honden een gunstig date-effect kunnen hebben is uitgegroeid tot een probleem: singles die zichzelf op de foto zetten met pups van anderen – alleen om meer matches te krijgen. Het is een fenomeen dat ergens in 2019 begon en wat nog steeds gezien wordt als een verkapte vorm van bedrog, omdat de hond in kwestie alleen maar wordt gebruikt als lokaas. Honden misbruiken om liefde te vinden? Ja, het gebeurt.

Huisdier als wingman

Heb je weleens een dier willen aaien, alleen omdat het zo’n schattige vacht had? Natuurlijk, die neiging hebben we allemaal gehad. Als eigenaar van zo’n huisdier ben je ineens extreem toegankelijk voor iedere dierenliefhebber. Naast het feit dat huisdieren een handige gespreksstarter zijn, want 61% van de singles is van mening dat huisdieren de beste ijsbreker zijn, kunnen ze dus ook de rol opnemen van wingman. Sterker nog, onderzoek wijst uit dat 1 op de 5 huisdiereigenaren hun huisdier heeft gebruikt als een tactiek om te flirten.

Als je er nog niet van overtuigd bent dat een harige vriend wonderen kan doen voor je datingleven, dan is dit stukje statistiek belangrijk om te weten. Bijna de helft (49%) van de singles vindt een potentiële date met een huisdier een turn-on.

Wat vooral sexy is? Een geadopteerd huisdier, waar 52% van de singles het mee eens is. Dat blijkt ook uit onderzoek van datingapp OkCupid. Singles hebben een zwak voor geredde dieren, waarbij 81% van de gebruikers zegt dat ze een date zouden hebben met een iemand die zwerfdieren redt en ze een thuis geeft.

Niet alle huisdieren zijn hetzelfde

Betekent dit dat alles wat het huisdieren te maken heeft een pluspunt is voor je datingleven? Nee, niet helemaal. Want een huisdier hebben is één ding, er goed voor zorgen is een tweede. Doe je dat niet? Dan wordt het opgemerkt en afgestraft, met 39% van de singles die zegt dat het niet goed verzorgen van je huisdier de grootste afknapper is. Wat singles ook niet graag zien, is dat je iets te veel liefde voor je huisdier toont. Het is niet cool als je zegt dat je je huisdier op de mond kust. Voor 31% van de singles gaat dat toch echt wat te ver.

Honden zijn vooral populair

Ze zeggen weleens dat een hond de beste vriend van de mens is. En onderzoek van YouGov geeft een reden waarom mensen dat zeggen: omdat de harige viervoeters helpen om meer dates te scoren. Uit het onderzoek van blijkt dat honden verreweg het aantrekkelijkst zijn. Maar liefst 40% van de singles is meer bereid om met iemand te daten als ze een hond hebben, terwijl slechts 1 op de 9 (11%) door een hond wordt afgeschrikt. Vrouwen zijn iets meer onder de indruk van iemand met een hond dan mannen, namelijk 42% vergeleken met 36%.

Aan de andere kant zijn singles niet zo duidelijk in hun voorkeur voor katten. Sterker nog: deze zaaien eerder verdeeldheid. Terwijl 29% van de singles meer bereid is om met iemand te daten die een kat heeft, wordt 20% van hen erdoor afgeschrikt.

Niet alle huisdieren zijn hetzelfde

Uit eerder wetenschappelijk onderzoek blijkt dat huisdieren vooral voor mannen een voordeel kunnen zijn in hun datingleven. Mannen met een huisdier zijn aantrekkelijker dan mannen die geen huisdier hebben. En dan zijn het vooral mannen met honden die hoog scoren.

Verrassend genoeg zijn mannen met katten echter niet zo gewild. Onderzoekers lieten vrouwen foto’s beoordelen waarop mannen met en zonder een kat werden getoond. De meeste vrouwen vonden de mannen die katten vasthielden minder geschikt als date. Ze zagen deze mannen ook als minder mannelijk.

Als we verder kijken dan de gebruikelijke hond of kat, dan zijn singles al wat minder positief over huisdieren. Vooral als liefhebber van spinnen of reptielen heb je het zwaar. 53% van de singles vindt het bezit van een slang een no-go, zo blijkt uit het POF-onderzoek, en 50% vindt een tarantula als huisdier buitengewoon eng.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie