Wat is een wingman? Waarom flirtende mannen een wingman nodig hebben

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
13 minuten leestijd

Vrienden helpen hun vrienden: dat is het idee achter een wingman. Want waarom zou je het immers alleen doen, als je meer succes hebt als je het juist niet in je eentje doet. Het is leuker, gezelliger maar vooral effectiever. Kort gezegd: je sidekick helpt je om een vrouw in bed te krijgen.

Maar dat betekent niet dat je kansen toenemen als je nog meer vrienden uitnodigt. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd? Dacht het niet. Tenminste, niet als je vrouwen wilt versieren. Ook al denken veel mensen dat mannen liever in groepen jagen, vandaag de dag gaat dat niet meer op.

Veel flirtexperts zeggen dat mannen een wingman aan hun zijde nodig hebben om hen te helpen flirten. Maar wat is een wingman en wat doet hij precies? Lees meer over het fenomeen wingman.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat is een wingman?

Een wingman is een man die je meebrengt om je te helpen met vrouwen versieren. In die zin is de wingman-term dus een benaming voor een rol die je kunt spelen als een vriend ondersteuning nodig heeft bij het benaderen van vrouwen. Maar het is geen permanente rol: het is alleen voor als het nodig is. En zo kunnen mannen elkaar afwisselen in de wingman-rol. Dit zijn een aantal voorbeelden waarin een wingman kan helpen:

  • De wingman kan de minst aantrekkelijke vrouw bezighouden
  • De wingman kan je voorstellen aan vrouwen.
  • De wingman kan andere mannen buiten je gesprek houden.
  • De wingman kan inspringen als je een black-out hebt.
  • De wingman kan je verhalen ondersteunen en bevestigen.
  • De wingman kan je helpen om je game te analyseren en verbeteren.
  • De wingman kan helpen met spotten van vrouwen die benaderd moeten worden.
  • De wingman kan signalen oppikken die jij hebt gemist.
  • De wingman kan je oppeppen als het even niet lukt.
  • De wingman kan de drank rijkelijk laten vloeien.

De eisen die aan zo’n wingman worden gesteld zijn zo gevarieerd, dat het lijkt op het zoeken naar een speld in een hooiberg. En slechts in zeldzame gevallen is de beste vriend er geschikt voor. In de meeste gevallen is het namelijk niet een beste-vriend-type, maar een andere man (of vrouw) die dezelfde doelen deelt.

Waarom heet het een wingman?

De term is ontstaan ​​in de militaire gevechtsluchtvaart van straaljagers. Piloten die in formatie vliegen, vooral tijdens een gevechtstraining of tijdens echte luchtgevechten, verwijzen naar de piloot direct naast hen als hun “wingman” (oftewel, de man op hun vleugel). In de luchtgevechten worden piloten bovendien vaak getraind om aan te vallen en te verdedigen in paren die op elkaar letten, waardoor de term ‘wingman’ nog meer betekent.

De term ‘wingman’ werd populair door het gebruik ervan in de film Top Gun uit 1986, waarin piloten van de Amerikaanse marine een rol spelen. Zij achtervolgen in een bar de vrouwen in paren, vergelijkbaar met hun tactieken tijdens de vlucht. In een veel geciteerde regel aan het einde van de film, toont ‘Iceman’ Val Kilmer zijn respect voor ‘Maverick’ Tom Cruise wanneer hij zegt: “Je mag altijd mijn wingman zijn.”

wingman

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Bron: Top Gun

Wie heeft een wingman nodig?

Het lijkt alsof je misschien geen wingman nodig hebt, maar de realiteit is dat iedereen een wingman kan gebruiken. De extra mankracht maakt het versieren van vrouwen simpelweg een stukje makkelijker: meer handen maken licht werk.

In 2007 interviewde socioloog David Grazian mannelijke studenten aan de University of Pennsylvania over hun datinggewoonten. In zijn onderzoek stelde hij vast dat de wingman-rol deel uitmaakt van de collectieve “meisjesjacht”-rituelen en daarmee is eigenlijk wetenschappelijk bewezen dat de wingman eigenlijk een heel “normaal” verschijnsel is.1 Maar sommige mannen hebben een wingman harder nodig dan andere mannen; een voorbeeld:

Uit angst om een blauwtje te lopen durf je niet met een onbekende vrouw praten en weet je niet eens wat je moet zeggen. Je bent degene die aan de rand van de dansvloer staat en met moeite glimlacht naar een onbekende vrouw. En als ze iets te lang naar je kijkt, dan kijk je snel de andere kant op. Ze wil dat je op haar afstapt, maar dat lef heb je niet: had je nu maar iemand om je te helpen.

Dit is iemand die een wingman nodig heeft en deze taak voor hem overneemt, een gesprek begint, je voorstelt en je erbij betrekt, om vervolgens met een slap excuus snel te verdwijnen.

De basiselementen

Ten eerste moet een fundamenteel systeem van flirten worden verduidelijkt. Het moet duidelijk zijn wie de wingman is en om wie het draait in de specifieke situatie. Want er is niets is gênanter dan twee mannen die zich met dezelfde vrouw bemoeien.

Ze beginnen onvermijdelijk met elkaar te wedijveren en proberen elkaar te overbieden of elkaar af te breken. De ervaring leert dat vrouwen zich hier vrij snel aan ergeren of er heerlijk van genieten, maar uiteindelijk geen zin hebben in een van deze clowns.

Daarom is er één die in dienst is van de ander: de Robin van de Batman en de Luigi van Mario. En als deze wingman merkt dat het gesprek overgaat op hem, dan geeft hij de leiding weer door. Want het draait niet om de wingman.

mannen

De Wingman-techniek

De Wingman-techniek omschrijft het klassieke scenario waarin iemand met de rol goed van pas komt. Bijvoorbeeld, als je een aantrekkelijk slachtoffer op het oog hebt die wordt vergezeld door een lelijke vriendin, dan is het de taak van de wingman om het minder knappe meisje voor rekening te nemen. Dat doet de wingman niet om haar te versieren, maar zodat jij actie kan ondernemen met de aantrekkelijke vrouw. Met andere woorden: de wingman-techniek zorgt ervoor dat cockblocks worden aangepakt en de weg vrij wordt gemaakt van obstakels.2

4 vereisten aan een goede wingman

Nu je weet waarom een wingman zo verdomde handig is, hoe vind je er één die de juiste eigenschappen heeft? In de meeste situaties is een goede wingman niet veel anders dan jij, behalve dat hij een vaste vriendin heeft. Dat hij al een relatie heeft geeft hem voldoende reden om je te helpen, omdat hij niets te verliezen heeft, maar ondertussen nog wel kan voelen hoe hij in de markt ligt.

Voor hem is het geen probleem om jou te laten scoren en niet hijzelf, want hij heeft al een vriendin. Dat gezegd hebbende, als we in het algemeen kijken naar de eigenschappen van een goede wingman, dan kom je uit bij de volgende kenmerken:

1. De welbespraakte gespreksopener

Sommige mannen zijn van nature erg goed in het aanknopen van een gesprek: tijdens het roken, op het werk, op feesten of op seminars. Ze zijn welbespraakt, snel van begrip en mengen zich in gesprekken die al aan de gang zijn. Als het een onderwerp is waar jij niets over weet, als het geklets tot stilstand komt, dan zijn deze mannen vrijwel onverslaanbaar, omdat ze altijd iets weten te zeggen. Deze welbespraakte mannen zijn de perfecte wingman: hij is een smalltalk-meester.

2. Hij die onbaatzuchtig is

Een wingman moet zichzelf op de tweede plaats kunnen zetten. Iemand die er geen probleem mee heeft om de vriendin van de potentiële flirt de rest van de avond bezig te houden, ook al is hij helemaal niet in haar geïnteresseerd. Hij neemt er één voor het team, zoals ze dat zo mooi zeggen. Hij moet bereid zijn om de onaangename taak op zich te nemen of een persoonlijk offer te brengen voor het collectieve voordeel.

3. Hij kan zichzelf vermaken

In sommige gevallen moet hij ook bereid zijn om de rest van de avond alleen te zijn en zichzelf vermaken. Dat hoort er namelijk ook bij als je de rol van de wingman aanneemt. Want als je beet hebt, dan kun je moeilijk de wingman mee terugnemen naar je huis, tenzij ze daar wel voor in is natuurlijk. Dus als je om een bepaalde reden niet op het afgesproken tijdstip naar huis wil gaan, mag er geen gezeur zijn.

4. Hij mag niet veel aantrekkelijker zijn dan jou

Mannen onder elkaar kunnen goed inschatten hoe goed iemand het qua uiterlijk doet bij de vrouwen. Voor een wingman geldt dat hij er niet te goed mag uitzien en zich op het juiste moment onzichtbaar moet kunnen maken. Niets is erger dan een hele avond werken aan het krijgen van een telefoonnummer, om in de laatste zin van de avond geconfronteerd te worden met een vraag over de relatiestatus van je wingman.

ga weg

Waarom niet in grote groepen?

Mannen die in grote groepen uitgaan: het werkt gewoon niet bij vrouwen. Dit werkt alleen bij bowling of sportclubuitstapjes als je gelijkgestemde vrouwengroepen tegenkomt. Er is daarbij vaak zoveel alcohol in het spel dat het niet uitmaakt wat je zegt. Dat werkt niet bij andere gelegenheden.

Individuele vrouwen worden bang als ze plotseling omringd worden door een horde mannen. Meer dan twee mannen zijn ook niet in staat om onderling redelijke afspraken te maken en vooraf te verduidelijken wie het meeste belang heeft. Degene met de grootste mond loopt voorop, iedereen volgt en voor je het weet probeert iedereen haantje de voorste te zijn bij de mooiste vrouw van het stel. Veelal zonder enig succes.

Als mannen in elkaars omgeving komen…

De geldige hiërarchie binnen een groep mannen wordt overigens op zijn kop gezet op het moment dat de verhouding tussen mannen en vrouwen ongunstig wordt. Iedereen denkt dan alleen maar aan zichzelf. Het ergste geval is een vriend met oogkleppen op, die niet begrijpt dat hij uit de race is en niet discreet afscheid wil nemen. Hij merkt gewoon niet dat het al klikt tussen twee personen en dat ze de rest van de avond liever zonder hem doorbrengen.

Dat is dus het probleem met groepen mannen die elk graag een vrouw mee naar huis nemen. Zolang het niet duidelijk is wie tot wie “behoort”, wordt met alle middelen het hof gemaakt voor de gunst van de vrouwen en dan wordt de concurrentie te groot. De evolutie heeft daarin totaal gefaald. Mannen in groepen zijn niet langer in staat om samen te “jagen”. Ga dus op stap met je persoonlijke wingman, niet in een groep.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie