Wat is small talk? Zinnen, voorbeelden en tips

Michael Slender
Door Michael Slender
14 minuten leestijd

Het oppervlakkige gesprek bij de koffieautomaat op je werk of het jaarlijkse ‘koetjes en kalfjes’-praatje met je oom tijdens het familiefeest; de een belandt altijd in een akelige stilte, terwijl de ander altijd iets leuks weet te zeggen. We zijn nu eenmaal niet allemaal een natuurlijke small talker.

Het lijkt misschien een ‘leeg’ gesprek zonder enige vorm van diepgang, maar het kan veel meer dan dat betekenen. Denk er maar eens over na, elk van je vrienden was op een gegeven moment in je leven een vreemde.

Maar dankzij het eerste gesprek heb je elkaar leren kennen. Misschien sprak jij de ander aan met een vraag, of de ander jou. Waarschijnlijk is dit eerste gesprek begonnen met small talk.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat is small talk?

Small talk is een naam voor de informele gesprekken die je hebt. In Nederland noemen we het ook wel praten over de koetjes en kalfjes, of volgens de VanDale een informeel gesprekje. En dat is heel wat anders dan de inhoudelijke gesprekken die je hebt, zoals een sollicitatiegesprek of meningsverschil. Small talk is dus niets anders dan een luchtig praatje, met onderwerpen die je gerust onbelangrijk mag noemen. Eigenlijk ben je aan het praten zonder echt iets te zeggen.

small talk

1 geklets, informeel gesprekje1

Dit fenomeen werd voor het eerst beschreven in 1923 door de antropoloog Bronislaw Malinowski, die er de term ‘fatische communicatie’ voor bedacht.2 Maar de term ‘small talk’ klinkt natuurlijk een stuk beter. Of praten om te praten. De mensen die het doen, gebruiken het ‘kleine gesprek’ voor verschillende redenen:

  • een band te ontwikkelen met een onbekende
  • de band met een bekende te versterken
  • om een ongemakkelijke stilte te voorkomen
  • iemand anders op z’n gemak laten voelen
  • om het niet over gevoelige of persoonlijke onderwerpen te hoeven hebben
  • als ijsbreker om iemand te leren kennen

Informele gesprekken met vreemden

De small talk waar veel mensen mee worstelen zijn de gesprekken met vreemden, de mensen die je nog niet kent. Gesprekken met vrienden, kennissen en collega’s zijn niet het probleem, het zijn de gesprekken met anderen buiten de bekende cirkel die pijnlijk en ongemakkelijk zijn. En hoewel het helemaal niet zo eng hoeft te zijn, is het aanspreken van een onbekende voor sommigen een uitdaging van jewelste. Zomaar een vrouw benaderen op straat is bijvoorbeeld voor veel mannen een helse taak.

Weten hoe je een luchtig praatje begint is handig om nieuwe mensen te ontmoeten. Je opent er deuren mee die anders gesloten blijven. Dat is niet alleen handig in je persoonlijke leven, als je het gebruikt als inleiding om te flirten, maar ook in je zakelijke gesprekken. Bijvoorbeeld, onderzoek toont aan dat het informele gedeelte van een sollicitatiegesprek een grote invloed heeft op je beoordeling door een potentiële werkgever.3

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Wat je eraan hebt

Small talk gaat niet alleen over een praatje over het weer. Het is de onderste trede van een ladder. Je kunt namelijk niet meteen op de bovenste treden van een ladder springen. En zo werkt het ook met small talk. Iemand die je nog niet kent zou anders verbaasd opkijken als je hem of haar aanspreekt met een diepgaande vraag: “Denk je dat slechte mensen zo zijn geboren of dat ze zo zijn gevormd door hun omgeving?” Hoe zou jij reageren als een vreemde dit tegen je zegt?

Als je small talk wilt leren om te netwerken dan helpt het je als bruggetje naar een inhoudelijk gesprek over zakelijke mogelijkheden. In deze situatie helpt het je om mensen op hun gemak te stellen, bij het gesprek te betrekken en een comfortzone te creëren. En zo kun je een relatie met hen opbouwen.

Will Rogers – “A stranger is just a friend I haven’t met yet.”

Het is dus niet zinloos om het weer van morgen te bespreken, maar een manier op tot een dieper en zinvol gesprek te komen. En dat is ook meteen het moeilijkste, omdat niet elk gesprek de diepte in kan gaan. Het is dan ook een kunst om tot een gesprek te komen met diepgaande onderwerpen. Het kost tijd en vooral veel oefenen om deze kunst te leren, maar hoe meer je het doet, hoe beter (en natuurlijker) je het zult zijn. En dan worden al die ongemakkelijke situaties een stuk makkelijker:

  • Je maakt je niet druk als je naar een verjaardagsfeestje gaat waar je helemaal niemand kent
  • Je “verstopt” je niet meer als je een bekende tegenkomt om een gesprek te ontwijken
  • Je bent niet meer bang voor wat je moet zeggen tijdens een eerste date (kennismaking)
  • Je laat je collega’s niet meer vaker dan jou koffie halen, omdat je de gesprekken daar vermijdt
  • Je durft eindelijk die leuke man/vrouw achter de balie aan te spreken en meer te zeggen dan wat je wilt bestellen.

Maar hoe dan?

Omdat je niets van de ander afweet gebruik je small talk om met algemene onderwerpen en een aantal basisprincipes dieper te kunnen graven. Zo kom je misschien tot een onderwerp waar je een wederzijdse interesse in hebt. Of het blijft bij small talk en komt je de volgende keer misschien verder dan de bovenste laag. Gelukkig zijn er aantal methodes die je helpen om small talk te initiëren.

are-methode

ARE-Methode

De eerste methode is de ARE-methode, een driedelige strategie ontwikkeld door communicatiedeskundige Dr. Carol Fleming om een ​​gesprek te starten. ARE is de afkorting van de drie stappen: Anchor, Reveal, Encourage (ARE).4

Anchor

De Anchor staat voor de observatie van je “directe omgeving” die een koppeling vormt tussen jou en je gesprekspartner. Ervan uitgaande dat je elkaar niet kent is dit het enige dat je aan elkaar verbindt. In deze stap maak je een opmerking over deze directe omgeving; iets dat je ziet, ruikt of ervaart. Een aantal zinnen als voorbeeld:

  • Ze is echt een prachtige bruid.
  • Ik hou van dit nummer.
  • Het is behoorlijk druk vandaag.
  • Dit weer mag het elke dag wel zijn.

Fleming noemt zulke opmerkingen ‘vriendelijke geluiden’, en iedereen weet waarom zo’n opmerking gemaakt wordt. Het is een aardig nutteloze uitspraak, maar wel een beleefde manier om een gesprek te beginnen.

Reveal

De tweede stap is dat je iets over jezelf onthult: de Reveal. Niet zomaar iets, maar een opvolging op de Anchor. Dit zijn een aantal voorbeelden als opvolging op de eerdere zinnen:

  • Ik hoop ook ooit zo’n mooie bruiloft te mogen geven.
  • Dit nummer heb ik ooit op single had, toen dat nog in was.
  • Vorig jaar was ik hier ook, toen was er veel minder publiek.
  • Ik heb alweer een begin gemaakt aan de tuin.

Door je iets meer open te stellen kom je heel iets dichter bij de ander. Het geeft vertrouwen dat je jezelf durft te openen en geeft hem of haar meteen een onderwerp om op te reageren.

Encourage

Bij de derde stap geef je de ander de kans om iets te zeggen: Encourage. Of eigenlijk leg je de bal neer bij de ander. En dat werkt het beste met een vraag, zoals deze vragen:

  • Hoe ken jij het bruidspaar?
  • Kocht je vroeger singles of LP’s?
  • Was je hier toen ook?
  • Ben je een liefhebber van de zon?

Het doel is dat je vanuit deze drie stappen verder gaat met het opbouwen van het gesprek. De ARE-methode is bedoeld voor het allereerste begin van een gesprek. Maar dan kan alsnog de gevreesde stilte plaatsvinden. Het is dus geen garantie dat het genoeg is, maar je hebt in ieder geval al een aantal woorden uitgewisseld. Om verder te komen in het gesprek zijn de follow-up vragen en opmerkingen noodzakelijk, om het gesprek gaande te houden. En daar is de FORM-methode handig voor.5

Form-methode

FORM-methode

Als je de kunst van het smalltalken bijzonder uitdagend vindt, omdat je vaak niets weet te zeggen of te vragen, dan kan deze methode je helpen. Deze methode kan je helpen om de ongemakkelijke ‘wat-moet-ik-nu-zeggen’-momenten te voorkomen. De FORM-methode is wederom een afkorting, deze keer voor een aantal onderwerpen waar je het altijd over kunt hebben.

  • Family (Familie)
    Heb je broers of zussen? Zit je kind al op school? Hoe gaat het met je ouders?
  • Occupation (Werk)
    Doe je het al lang? Wat vind je het leukst aan je werk? Welke opleiding heb je ervoor gehad?
  • Recreation (Recreatie)
    Ga je vaak naar de sportschool? Schilder je voor de rust? Ben je een boekenlezer?
  • Motivation (Motivatie)
    Waar wil jij nog graag op vakantie heen? Wil je dit werk altijd blijven doen? Zou je nog willen verhuizen?

6 tips voor de follow-up

De follow-up is ervoor bedoeld om het gesprek te verstevigen, zodat je het niet meer fragiel is als tijdens de eerste zinnen. Met de follow-up begin je met het creëren van een band, door naar gezamenlijke interesses te zoeken. Voor de follow-up hebben we deze tips voor je:

1. Stel open vragen

Ten eerste is het altijd slim om open vragen te stellen, dus geen vragen waarop je ‘Ja’ of ‘Nee’ kunt antwoorden. Dit kan wel als opening voor het gesprek, maar niet als follow-up. Dit zijn een aantal voorbeeldzinnen:

  • Hoe was je werk? Leuk hoor. Wat heb je allemaal gedaan?
  • Hoe is je dag? Goed. Wat is het leukste deel geweest tot nu toe?
  • Hoe gaat het met je? Goed. Hoe is het afgelopen met die blessure?

2. Observeer

Alleen door naar iemand te kijken kunnen er allerlei vragen bij je binnenkomen. En al deze vragen kun je gebruiken als follow-up, om het gesprek gaande te houden. Terwijl de ander aan het vertellen is heb je dan je volgende vraag al klaar. “Ik zie dat je een BMW-sleutel bij je hebt. Welk model heb je?”

3. Luister

Als je een gesprek met iemand wilt aanknopen dan helpt het behoorlijk veel als je goed kunt luisteren. Stel dat je iets opvangt, een vraag of opmerking, dan kun je je direct met het gesprek bemoeien. Bijvoorbeeld, als je het antwoord op de vraag weet of iets grappig weet te vertellen als reactie op de opmerkingen. Door goed te blijven luisteren kun je je bovendien mengen in gesprekken van anderen, om zo een nieuw gesprek te beginnen.

4. Oefen online

Helemaal nog geen ervaring met vreemden benaderen en is het nog te eng? Probeer het dan eerst online uit. Het is ongeveer hetzelfde, maar veel minder erg als je een ‘blauwtje loopt’. Je bent relatief anoniem op het internet en zo leer je omgaan met de potentiële afwijzingen.

5. Complimenteer

Een luchtig gesprek start je snel met een compliment dat aangevuld wordt met een vraag. “Dat zijn leuke schoenen. Waar heb je die gekocht?” Met het compliment kun je mensen vleien waardoor je meteen het ijs breekt. Eenmaal een antwoord op je vraag kun je eenvoudig doorvragen over hetzelfde onderwerp.

6. Wissel het af

Blijf tijdens het gesprek afwisselen tussen vragen en opmerkingen. Het gaat om de balans, zodat het natuurlijk blijft. Stel niet te veel vragen, om te voorkomen dat het een interview lijkt, maar maak ook niet te veel opmerkingen, zodat de ander er niet tussenkomt.

Met andere woorden, geef de ander de kans om over zichzelf te vertellen, want dat doen mensen nu eenmaal graag. Dat je luistert naar wat hij of zij te zeggen heeft geeft ze het vertrouwen om meer van zichzelf te onthullen, en dat is het doel van small talk.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie