20 redenen om dankbaar te zijn dat je single bent

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Heb je er ooit bij stilgestaan dat een periode zonder partner uitgelezen kansen biedt om jezelf te ontdekken en te groeien op manieren die misschien verborgen blijven in de dynamiek van een relatie? Jouw solo-reis staat bol van mogelijkheden — van spontane avonturen tot ongedeelde beslissingen — waarin je kunt verkennen wie je bent en wat je echt wilt in het leven.

Elk moment biedt een nieuwe ontdekking; elke dag is een blanco pagina in jouw eigen verhaal, klaar om gevuld te worden met ervaringen die jij kiest. Single zijn is het onbeschreven canvas van je persoonlijke vrijheid, een tijdperk waarin jij de regisseur van je eigen leven bent zonder compromissen te hoeven sluiten. Daarom is het goed om dankbaar te zijn dat je single bent.

1. Alle tijd voor jezelf

Een avond helemaal voor jou alleen. Geen overleg wat er op tv komt of discussie over het avondeten. Jij bepaalt. En dat boek dat al zo lang ligt te wachten? Nu kun je eindelijk ongestoord verdwijnen in verhalen of verdiepen in je favoriete hobby. Jij hebt tijd voor jezelf.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

2. Vrijheid om te gaan en staan waar je wilt

Wat een vrijheid. Geen rekening houden met de plannen van een ander. Weekendje weg? Doen. Spontaan na het werk met vrienden afspreken? Kan gewoon. Jij beweegt je vrij door het leven, je hoeft met niemand rekening te houden en dat geeft een enorm gevoel van onafhankelijkheid.

  • Ineens toch zin in een citytrip naar Parijs? Pak je tas maar vast.
  • Een terrasje pakken tot de zon ondergaat? Geen probleem.

3. Geen compromissen sluiten

Jouw leven, jouw keuzes. Niet meer eindeloos overleggen over welke film er vanavond gekeken wordt of welke kleur de nieuwe bank moet hebben. Als single ben jij de enige die beslist en dat betekent automatisch minder water bij de wijn doen. Is dat niet bevrijdend?

4. Volledige controle over de afstandsbediening

Zeg maar dag tegen de zoveelste sportwedstrijd of een romantische komedie die je niet wilt zien. Met de afstandsbediening stevig in jouw hand kun je eindelijk binge-watchen wat jij leuk vindt, zonder compromissen. De echte macht van de afstandsbediening ervaren, dat is nog eens een pluspunt.

5. Geld besparen op cadeaus en dates

Denk eens aan de besparing die het single zijn met zich meebrengt. Geen dure diners, geen verplichte cadeaus voor Valentijnsdag of jubilea. Dat geld kun je mooi steken in dingen die jij echt belangrijk vindt. Misschien wel een nieuwe fiets of een cursus die je altijd al hebt willen doen. Single zijn kan financieel gezien een slimme zet zijn.

6. De badkamer voor jezelf

Stel je voor dat je elke ochtend wakker wordt en weet dat de badkamer een persoonlijke spa is, alleen voor jou. Geen haast, geen wachtrijen en geen haar van iemand anders in het doucheputje. Je kunt zingen onder de douche zonder beoordelende blikken en die uitgebreide huidverzorgingsroutine doorlopen zonder dat iemand op de deur klopt.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

7. Flirten zonder schuldgevoel

Flirten, dat speelse spel waarbij je met een glimlach en een knipoog zoveel kunt zeggen. Als single ben je vrij om te lachen, te charmeren en complimenten te geven zonder een greintje schuldgevoel. Elke ontmoeting kan een flirtmoment zijn, van de kassa in de supermarkt tot een avond uit met vrienden. En wie weet waar een onschuldige flirt toe kan leiden?

8. Onbeperkt tijd voor hobby’s en passies

Of je nu van plan bent om de volgende bestseller te schrijven of de marathon wilt lopen, als single heb je alle tijd om je te storten op je hobby’s en passies. Geen afstemming met de agenda van een partner; jouw vrije tijd definieer je helemaal zelf. Dit is het moment waarop je kunt ontdekken of pottenbakken, parachutespringen of pianospelen je nieuwe passie is.

  • Pottenbakken of parachutespringen, de keuze is aan jou.
  • Tijd om die lijst af te vinken van ‘ooit nog eens doen’.

9. Ruimte voor persoonlijke groei

Als single sta je aan het roer van je eigen ontwikkeling. Misschien ga je eindelijk die online cursus volgen of kies je voor een retraite om jezelf beter te leren kennen. Persoonlijke groei is een reis die je het best solo kan ondernemen. Zonder afleiding kun je diep graven en ontdekken wat echt belangrijk voor je is.

10. Geen schoonfamilie verplichtingen

Verjaardagen, jubilea, onverwachte bezoeken – de sociale kalender van een schoonfamilie kan overweldigend zijn. Als single sla je al deze verplichtingen over en houd je zeeën van tijd over. Geen discussies over welk familiefeest prioriteit heeft, en geen zorgen over het vinden van het perfecte cadeau voor je schoonmoeder. Want laten we eerlijk zijn, tijd voor jezelf is het mooiste geschenk dat je kunt krijgen.

11. Zelf beslissen hoe je je woonruimte inricht

Je loopt door je huis en elke hoek reflecteert jouw eigen stijl en persoonlijkheid. Van die vintage kast die je altijd al wilde tot die gewaagde kleur op de muur, jij hebt de touwtjes in handen. Het beste deel? Geen onderhandelingen of compromissen over het interieur – jouw smaak staat voorop.

12. De kunst van het alleen zijn omarmen

Alleen zijn is een kunstvorm en jij bent de kunstenaar. Langzaam maar zeker leer je de stilte waarderen en jouw eigen gezelschap te koesteren. Een kop koffie, een goed boek, en je realiseert je dat alleen zijn niet hetzelfde is als eenzaam zijn. Het is een tijd van zelfreflectie en groei.

13. Geen drama in relaties

Geen emotionele achtbanen of onnodige argumenten meer. Je hijst de vlag van vrede op jouw schip en vaart een rustige zee tegemoet. Je merkt dat je hoofd helderder is, en je emoties stabieler, wat een enorme verademing kan zijn. #nodrama is je nieuwe motto.

14. Geen afleiding bij persoonlijke doelen

Zonder partner die om jouw aandacht vraagt, richt je je met laserfocus op datgene wat je wil bereiken. Of het nu gaat om een promotie, sportprestaties of persoonlijke ontwikkeling, je zet stappen vooruit. En weet je wat? Je presteert beter dan ooit tevoren.

15. Meer tijd voor vrienden en familie

De banden met dierbaren halen we vaak aan in tijden van nood, maar waarom wachten tot dan? Nu heb je meer tijd om te investeren in de mensen die er altijd al waren. Samen lachen, herinneringen ophalen en nieuwe creëren; dat is de ware rijkdom van het leven.

16. Leren zelfstandig te zijn

Het leven als single is de ultieme test van zelfstandigheid. Je staat er alleen voor bij het nemen van beslissingen, groot en klein. Dit is jouw kans om te ontdekken hoe je stevig op je eigen benen staat en hoe je op jezelf kunt vertrouwen. Fouten maken, ervan leren en weer doorgaan: dat is wat zelfstandig leven inhoudt.

17. Kansen om nieuwe mensen te ontmoeten

Vanzelfsprekend brengt single zijn met zich mee dat je meer openstaat voor nieuwe contacten. Je hebt de vrijheid om zonder belemmering nieuwe vriendschappen op te bouwen en interessante mensen tegen te komen. Elke sociale interactie is een deur die opengaat naar een wereld vol nieuwe kansen en ervaringen.

  • Cursussen en workshops bijwonen
  • Netwerkevents en borrels bezoeken
  • Vrienden van vrienden ontmoeten

18. Eigen routines ontwikkelen

Je eigen ritme vinden is een van de geneugten van het alleen zijn. Of je nu een vroege vogel bent of een nachtuil, jij bepaalt het tempo van je dag. En het is niet alleen over wanneer je opstaat of naar bed gaat, maar ook welke gewoontes je ontwikkelt die jouw levenskwaliteit verbeteren, helemaal afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren.

19. Je bed met niemand hoeven delen

Het hele matras voor jezelf. Diagonaal, horizontaal of in een sterrenvorm slapen, de keuze is helemaal aan jou. Geen gevecht om de dekens of een elleboog in je zij midden in de nacht. Het bed is jouw persoonlijke comfortzone, volledig ingericht volgens jouw slaapvoorkeuren.

20. Vrij om te reizen zonder verantwoording af te leggen

Op avontuur gaan wanneer je maar wilt is vrijheid in zijn puurste vorm. Zonder discussies over de bestemming of het soort vakantie kun je de wereld verkennen op jouw manier. Van spontane stedentrips tot maandenlang backpacken, er is niemand die vraagt waarom, wanneer of hoe lang. De reis is van jou, en alleen van jou.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie