7 relatiedrama’s waar je als single niet mee te maken hebt

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Veel mensen denken dat je pas een gelukkig en succesvol leven hebt als je een gezonde relatie hebt. Het huisje, boompje, beestje is wat ze allemaal nastreven: een standaard burgerlijk leven. Voor velen die dit doel nastreven staat het gelijk aan een gelukkig leven. Maar wat niemand ze vertelt, is dat je ook ongelukkig kunt zijn in dit schijnbaar perfecte leventje. De werkelijkheid is dat je helemaal geen relatie nodig hebt om een gelukkig leven te leiden.

Misschien ben je al een lange tijd single en hoewel je eerst enorm genoot van het vrijgezellenleven, begin je nu toch wel enorm naar een relatie te smachten. Terwijl anderen hand in hand op straat lopen, loop jij daar alleen. Het lijkt alsof zij het leven leiden wat jij ook zou willen leiden. Maar zo lijkt het, want het is niet al goud wat er blinkt. Dat het niet altijd zo mooi is als het lijkt, weten we allemaal. Maar soms moeten we er gewoon even aan herinnerd worden.

7 relatiedrama’s die singles niet herkennen

Een van de belangrijkste voordelen van het vrijgezellenleven is dat je geen tijd hoeft te steken in van die tragische relatiedrama’s. Geen enkele relatie is namelijk alleen rozengeur en maneschijn. Er zullen altijd problemen ontstaan waar je als vrijgezel helemaal niet over na hoeft te denken. Dit zijn 7 relatiedrama’s waar je als vrijgezel niet mee te maken hebt. Zo kun je jezelf er even aan herinneren dat het ook prima/geweldig is om single te zijn.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

1. Je hoeft niet met je partners vrienden af te spreken

“Hoezo moet ik mee naar jouw vrienden?” Een van de zaken waarmee je rekening moet houden als je een relatie hebt, is elkaars vrienden. Hoe stom is het dat je je eigen vrije tijd moet opgeven om met de vrienden van je partner af te spreken. Terwijl je dat helemaal niet wilt. Natuurlijk kan het ook superleuk zijn als jullie elkaar goed liggen, maar als je niets met deze vrienden hebt, dan is het logisch dat je liever iets anders doet.

2. Je hoeft geen compromis te sluiten over je dromen

Als je vrijgezel bent, kun je zelf bepalen wat prioriteit heeft in je leven. Misschien wil je wel heel graag een mooie rondreis maken, een studie afronden, naar het buitenland verhuizen of carrière maken. Als je een relatie hebt, dan dien je je relatie prioriteit te moeten maken. Je kunt hoogstwaarschijnlijk niet meer al je dromen volgen, maar wel moet je compromissen sluiten om je relatie te laten werken.

3. Je hoeft geen ruzie te maken met je partner

In een relatie komen discussies en ruzies voor; soms zelfs meerdere keren per dag. Deze zijn niet te voorkomen. Het is een onderdeel van zowel gezonde als ongezonde relaties. Toch is het vaak best vermoeiend om steeds weer die strijd aan te gaan. En als we heel eerlijk zijn: het is niet het leukste onderdeel van een relatie. Eindeloze discussies, ruzies over kleine dingen en de dagelijkse irritaties kunnen enorm vermoeiend zijn. Als single heb je daar niet mee te maken en kun je gewoon je eigen leven leiden – zoals jij dat wilt.

4. Je hoeft geen rekening houden met je partner

Het hoort erbij: rekening houden met je partner. Ook als je dat helemaal niet wilt wanneer je iets dolgraag wilt doen. Een van de belangrijkste voordelen van single zijn is dat je kunt doen waar je zin in hebt. Je hebt alle vrijheid in de wereld en hoeft geen rekening te houden met een partner. Je kunt zelf beslissen waar je heen gaat en wat je gaat doen en hoeft niet eerst te vragen of hier wel tijd voor is en of je partner er mee akkoord gaat.

5. Je hoeft niet bang te zijn dat je partner verandert

Niets in het leven staat vast. Je maakt je waarschijnlijk niet zoveel zorgen over of je familie je op een dag verlaat, maar met een partner is dit anders. Zeker in de eerste maanden van een relatie kan het je veranderen in een onzeker persoon. Want je weet niet zeker of hij of zij opeens van gedachten verandert en je verlaat. Dit alles kan een hoop angst en onzekerheid met zich meebrengen, waar een vrijgezel zich helemaal geen zorgen om hoeft te maken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

6. Je hoeft je niet jaloers te voelen

Helaas is jaloezie een hele normale en veelvoorkomende emotie in een relatie. Ook al weet je dat je partner en die andere man of vrouw gewoon vrienden zijn, je zult soms toch een steek van jaloezie voelen voor deze andere mensen in zijn of haar leven. En hoewel je weet dat je gedachten soms een eigen leven leiden, is het heel vervelend dat je dat voelt. Zeker als je alles gaat analyseren en onzeker wordt over de situatie.

7. Je hebt een stuk minder verantwoordelijkheden

Bij een relatie komen ook nieuwe verantwoordelijkheden kijken. Zeker als een relatie serieuzer wordt, krijg je bijvoorbeeld verantwoordelijkheden over het huishouden, de financiën en de compromissen die jullie sluiten. Als vrijgezel hoef je je over al deze dingen geen zorgen te maken. Je hebt alleen je eigen verantwoordelijkheden om mee te dealen.

Single |sin•gle| (adjective) – Too fabulous to settle.

Relaties zijn hard werken

Je hoeft natuurlijk geen genie te zijn om te weten dat een relatie en samenzijn met iemand anders niet altijd makkelijk is. Relaties draaien namelijk om rekening houden met elkaar, opofferingen en goede communicatie. Met een beetje geluk gaat dit allemaal goed en kunnen jullie mooie compromissen sluiten, maar dit hoef niet altijd het geval te zijn.

Als je alleen bent hoef je met niemand rekening te houden. Je kunt zelf keuzes maken. Je mag zelf kiezen wanneer je wat doet, met wie je afspreekt, wat je gaat eten en wanneer je op stap gaat; wat een vrijheid, heerlijk.

Eigen liefde is de beste liefde

Natuurlijk is dit een beetje cliché, maar toch is het heel belangrijk om van jezelf te houden. De enige soort liefde waar je altijd op zal kunnen rekenen, is die liefde die je jezelf geeft. Je hebt daarom echt geen relatie nodig om je compleet te voelen. Vergeef jezelf voor fouten die je hebt gemaakt en hou van jezelf. Op deze manier kun je een prachtig leven hebben als vrijgezel en volledig genieten van het leven.

Baas over je eigen leven en compleet onafhankelijk

Het is een heerlijk gevoel om compleet onafhankelijk te zijn. Je hebt geen relatie nodig om dingen gedaan te krijgen. Je vrienden en familie kunnen je helpen bij dingen die je niet zelf kunt. En als vrijgezel kom je erachter hoeveel je eigenlijk kan. Verder beheer je ook je eigen agenda.

Je kan doen waar je zin in hebt en de wereld om je heen ontdekken. Daarnaast betekent vrijgezel zijn niet automatisch dat je eenzaam bent. Het is juist belangrijk om af en toe alleen te zijn en meer over jezelf te leren.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie