Irritaties in relaties: 19 dingen waar mensen zich aan irriteren

Michael Slender
Door Michael Slender
11 minuten leestijd

Slechte gewoontes zijn zo gewoon dat iedereen er wel een paar heeft waar anderen zich aan kunnen irriteren. Zelfs de meest hoffelijke mensen ter wereld hebben slechte gewoonten. Van sommige van deze irritante dingen zijn ze zich ervan bewust dat ze het doen, van anderen beseffen ze het niet eens. En of ze het nu bewust doen of niet: er zijn mensen die zich eraan ergeren.

In een relatie zijn deze kleine dingen nog wat irritanter, want een partner waarmee je samenwoont kun je niet ontwijken of vermijden. In het begin vielen deze hinderlijke dingen nog niet eens op, maar naarmate je gewend raakt aan elkaar komen de “gebreken” onder een vergrootglas te liggen.

Als je al een tijdje bij je partner bent, heb je waarschijnlijk een paar van die eigenaardigheden en vreemde gewoontes opgemerkt. Van de vuile borden in de gootsteen tot frustrerend gedrag dat je in het openbaar vertoont, dit zijn de irriterende dingen die je dagelijks doet – en waar je partner een hekel aan heeft. Dit zijn nog 19 kleine en grote dingen waar mensen zich aan irriteren in een relatie.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

1. De partner voor schut zetten

Het is best leuk om een grappige anekdote over je partner te delen met vrienden of familie. Iets verschrikkelijk doms bijvoorbeeld. Het delen met anderen is grappig – voor een keertje. Als het een patroon is om dit soort dingen met anderen te delen, dan is de kans groot dat je partner zich geïrriteerd of vernederd voelt door deze ‘komische’ verhalen die je blijft vertellen. Het is niet leuk om het pispaaltje van je eigen partner te zijn.

2. Niet meehelpen in het huishouden

Tenzij het luid en duidelijk is afgesproken, is het niet meehelpen met de huishoudelijke taken een situatie waar velen zich aan ergeren. Sokken die rondslingeren door het huis, de vaatwasser nooit leegpakken en… helemaal niets doen in het huishouden. Wie irriteert dat niet? En ja, hoewel de man des huizes vaak degene is die verzaakt zijn deel te doen, ligt het ook vaak aan de vrouwen die dat mogelijk maken.

3. Lichamelijke geluiden

Het gekreun tijdens het opstaan, de boertjes na het eten en de scheten die “per ongeluk” worden gelaten: één keer is grappig, meer dan eens is vervelend. In een relatie kunnen deze lichamelijke geluiden een bron van ergernis worden. De hele nacht verplicht opblijven omdat je partner weigert iets aan het snurken te doen; dat irriteert iedereen.

“Kun je eens stoppen met dat tikken op je been?”

4. Onbetrouwbaar zijn

Hoe groot of klein de belofte ook is, het niet nakomen van afspraken irriteert de meeste mensen – zo ook in relaties. Dat kunnen kleine dingen zijn, zoals te laat komen of niet terug appen, tot grotere dingen zoals niet komen opdagen voor een etentje of een klusje doen in huis.

“Jij bent een lieverd! Ja. Ja, jij. Jij bent een lieve baby.”

5. De overenthousiaste stem

We herkennen deze stem allemaal; de extreem hoge en overenthousiaste stem die sommige mensen opzetten als ze tegen een huisdier of baby praten. Het is ook de stem die partners niet zo leuk kunnen vinden. Of sterker nog: buitengewoon irritant.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

vrouw tablet

6. Niet reageren

We hebben het allemaal druk, druk, druk. Maar dat is geen vrijbrief om appjes en telefoontjes te negeren. Het is een van de grootste ergernissen in relaties; niet reageren op de ander. Dat geldt overigens niet alleen voor bellen en appen, maar ook in een normale huiselijke situatie. Steeds op je telefoon of tablet zitten en daardoor niet reageren op je partner roept ergernis op.

7. Egocentrisch gedrag

Heb je weleens het gevoel dat je partner je niet snapt? Dat je gedachtenpatroon niet wordt begrepen? En dat het er eigenlijk niet toe doet hoe jij iets ziet, maar wel hoe de ander het ziet? Egocentrisch gedrag, waarbij een partner zich niet kan verplaatsen in de ander, kan op den duur gaan irriteren.

“Schat, wil je de toiletbril naar beneden doen als je klaar bent?”

8. Niet luisteren

Je partner vraagt je de gft-bak aan de straat te zetten, je bevestigt het verzoek, maar doet het vervolgens niet. Als je partner keer op keer dezelfde verzoeken moet doen om steeds weer teleurgesteld te worden, gaat irriteren. Je partner horen, niet luisteren: het is een veelvoorkomend probleem in relaties waar één van de twee zich aan gaat ergeren.

9. De partner negeren

Bekend met de silent treatment? Dit is de toevlucht naar het negeren van een partner gedurende een meningsverschil. Het is nog vervelender als de “schuldige” niet eens weet wat hij of zij verkeerd heeft gedaan. In relaties waarin dit passief-agressieve gedrag voorkomt is dit een grote bron van ergernis.

irritatie

10. Niet attent zijn

Zodra het masker van goed gedrag na vele maanden in een relatie afgaat, beginnen stellen steeds minder voor elkaar te doen. Het is vrij normaal dat dit gebeurt, zelfs in gelukkige relaties. Maar er is een grens. Het is behoorlijk vervelend als je partner alleen aan zichzelf denkt en niet vraagt of jij ook iets wilt, bijvoorbeeld een snack of een gevuld glas drinken.

“Ik zat verkeerd, mijn excuses.”

11. Nooit excuses aanbieden

We zitten allemaal weleens mis. Maar ‘sorry’ zeggen? Dat doen we niet allemaal. Leren om fouten toe te geven in een relatie is cruciaal om hoogoplopende ruzies te vermijden. Partners die worstelen met het aanbieden van excuses (of dat gewoon nooit doen), halen het bloed onder de nagels vandaan bij hun partners.

12. Geen ruimte geven

Hoewel het vaak voortkomt uit onzekerheid, is het een slechte gewoonte om een partner kort te houden. In relaties is deze beperking van de vrijheid een van bekendere irritatiefactors. De ene partner die de ander altijd bij zich wil hebben, kan de ander verstikken en dus behoorlijk irriteren. En dat terwijl vrijheid niet ten koste gaat van de relatie, het maakt de relatie beter.

13. De partner alle beslissingen laten nemen

In een relatie hoor je (belangrijke) beslissingen samen te maken. Als dat niet gebeurt, en één van beiden alle beslissingen moet maken, dan kan dat leiden tot de nodige frustraties. Het gebrek aan een eigen mening en inbreng kan irritaties oproepen. Zelfs als deze fout onbewust wordt gemaakt.

koe

14. Continu oude koeien uit de sloot halen

Het irriteert iedereen in een conflict: de bijna-vergeten gebeurtenissen erbij halen als het meningsverschil niet gewonnen kan worden. Oude koeien uit de sloot halen is uiterst vervelend. Het heeft bovendien een negatieve invloed op de relatie.

“Ja, maar jij deed eerder…”

15. Anders gedragen tegenover anderen

Tegen jou is je partner lief, tegen de ober een vervelend mens. Thuis is je partner niet behulpzaam, als de werkgever iets vraagt dan komt de onderdanige werknemer opeens naar boven – een kant die je onaangenaam vindt. Niets is voor sommige mensen meer een afknapper dan iemand die zich anders gedraagt tegenover anderen.

16. Niet over relatieproblemen praten

Van binnenvetten en alles opkroppen tot abrupt uitbarsten in woede: er is geen middenweg voor sommige mensen. Ze geven je niet de kans om hen te begrijpen, steunen of te troosten, omdat ze niets met je delen. En als ze dat wel doen, dan is het te laat en barst de bom. Dit gedrag van een gesloten persoonlijkheid kan grote irritaties veroorzaken binnen een relatie.

17. Egoïstisch gedrag

Houdt je partner zich alleen maar bezig wat hij of zij wil? De eigen behoeften, niet die van jou? Wordt de wil van je partner jou in feite opgelegd? Dan kan dat egoïstische gedrag gaan irriteren. Jou nooit laten kiezen wat je samen gaat kijken, eten of doen, is niet initiatiefrijk: het is irritant.

18. Micromanagement

Houd je je nogal bezig met de details? Vraag je je partner om iets te doen om later kritiek te geven hoe de taak is voltooid? Houdt er dan rekening mee dat je je partner gaat irriteren. Dit wordt micromanagement genoemd: gedrag van een controlfreak die het nodig vindt om alles in de gaten te houden. En dit gedrag is van nature contraproductief, omdat het de relatie niet beter maakt, maar afbreekt.

19. De relatie met die van anderen vergelijken

Omdat het voor een ander werkt, betekent niet dat het voor jullie werkt. Elke relatie is uniek en voortdurend vergeleken worden met anderen is vervelend. Vergelijken kan alleen als twee dingen gelijk aan elkaar zijn; relaties zijn dat nooit.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie