Betere relatie? De beste tips en boeken om je relatie te verbeteren

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
13 minuten leestijd

Relaties veranderen. Waar je in het begin nog stapelverliefd op elkaar was, is de kans groot dat je na een aantal maanden of een aantal jaar wel van deze roze wolk af bent gestapt. Is jullie relatie toe aan een opfrisser? Wil je een betere relatie? Dan zul je daarvoor moeten werken. Een succesvolle relatie gaat namelijk vaak niet vanzelf. Je zult hier werk in moeten stoppen en er samen voor moeten vechten om het te laten slagen.

Als je dag in dag uit met elkaar samen leeft, is de kans groot dat er af en toe irritaties insluipen. De sprankeling is weg en ook al hou je zielsveel van elkaar, je relatie is niet meer hoe het ooit was. Wil je de relatie verbeteren? Dit zijn een aantal adviezen voor een betere relatie, evenals concrete tips en 3 interessante boeken om te lezen.

Hoe wordt je relatie beter?

Je relatie kan op verschillende manieren verbeterd worden. De meest eenvoudige manier is het oplossen van de bestaande problemen of het uitvogelen welke relatie issues het waard zijn om aan te pakken.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Zo kun je in een langdurige relatie bijvoorbeeld te maken krijgen met een sleur, waarbij je de spanning in je relatie mist. Ook kan er onder andere iets mis zijn met jullie communicatie en elkaar begrijpen. Problemen kunnen ook ontstaan als het draait om jaloezie, tijd maken voor elkaar, eerlijkheid en je vertrouwd voelen bij elkaar.

Als je je relatie dus wilt gaan verbeteren, is het allereerst van groot belang om te achterhalen wat er op dit moment precies mis zit. Je zult namelijk een andere aanpak nodig hebben voor een probleem in de communicatie dan om uit een sleur te raken. Maar hiernaast zijn er ook enkele algemene strategieën die een relatie verbeteren.

8 tips voor een betere relatie

Er zijn een aantal tips en adviezen die je hierbij kunnen helpen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om elkaar beter te leren begrijpen, meer affectie te tonen en goed met elkaar te praten. Hieronder geven we 8 tips om je relatie te verbeteren.

1. Ga op zoek naar nieuwe interesses

Een relatie gaat vaak niet vanzelf. Je zult nieuwe manieren moeten vinden om het fris en spannend te houden, zodat je niet in een sleur terecht komt. In het begin van je relatie ga je vaak op tal van leuke, nieuwe dates, maar na een aantal maanden zal er meer een routine komen.

Om uit die sleur te komen, is het een idee om samen op zoek te gaan naar nieuwe interesses. Dan heb je namelijk iets waar jullie beiden erg enthousiast over zijn. Door samen nieuwe activiteiten te ondernemen maken jullie gezamenlijke herinneringen en hebben jullie een gedeelde passie.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Er zijn tal van voorbeelden van activiteiten die jullie samen kunnen ondernemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een dansles met je partner, een schildercursus of begin samen met het leren van een taal. Ook kunnen jullie gaan mountainbiken, hardlopen of een kookcursus volgen. Door het samen te doen, zal je band enorm versterken.

vrouw hopeloos

2. Leer elkaar beter begrijpen

Communiceren is enorm belangrijk in een relatie. Dit kan soms best moeilijk zijn. Sommige koppels denken bijvoorbeeld dat ze zomaar alles kunnen zeggen, terwijl anderen juist vaker dingen voor zich houden. Communicatie kan je relatie maken of breken. Het is namelijk erg lastig om iemand te vertrouwen die niet op een goede manier communiceert. Hierbij gaat het niet alleen om de woorden, maar ook om je lichaamstaal. Wees er daarom ook bewust van.

Communiceren is tevens niet alleen praten, maar luisteren is ook zeker net zo belangrijk. Door naar elkaar te luisteren en elkaar proberen te begrijpen, zullen jullie dichter naar elkaar toegroeien. Dit is een erg belangrijk en positief ding om je relatie te verbeteren.

3. Pak jullie problemen aan

Veel koppels zijn te laks in het aanpakken van de problemen die er spelen. Er wordt vaak gedacht dat het zichzelf wel oplost, terwijl er vaak ook echt werk voor nodig is om het te verbeteren. Een van de eerste dingen is om de problemen bespreekbaar te maken. Pas als jullie het samen over jullie problemen hebben, is er de mogelijkheid om er aan te gaan werken en steun te geven. Misschien blijken de problemen wel dieper te zitten dan je eigenlijk dacht en kan dan relatietherapie een oplossing bieden.

4. Zorg voor spanning in de slaapkamer

Voor een gezonde relatie is het ook belangrijk om een gezond seksleven te hebben en te onderhouden. Door nieuwe dingen te blijven proberen, zorg je dat je seksuele verlangens opbouwt richting je partner. Probeer het avontuurlijk te houden, ga op ontdekking uit en wissel het af. Door elkaar beter te leren kennen in de slaapkamer, zal jullie relatie ook zeker verbeteren. De spanning in de slaapkamer kan daarnaast ook enorm helpen om uit een sleur of routine te komen.

5. Leer om te gaan met jaloezie

Een van de meest voorkomende relatieproblemen is jaloezie. Dit kan van nature in je persoonlijkheid zitten, maar kan ook komen door je relatieverleden. Vertrouwen is een van de belangrijkste zaken in een relatie en het zal dan ook een hoop tijd kosten om dit terug te winnen. Het is belangrijk om samen te werken aan het terugwinnen van vertrouwen.

Praat erover, wees eerlijk en kom je beloftes na. Zorg er daarnaast voor dat de jaloezie niet doorslaat in het controleren van elkaar. Je moet erop vertrouwen dat jullie van elkaar houden om je relatie te laten slagen.

hart tijd

6. Tijd voor elkaar maken

In de moderne wereld heb je het waarschijnlijk enorm druk: een fulltime baan, sociale activiteiten met vrienden, sporten en tijd voor jezelf zorgen ervoor dat je weinig tijd over hebt. Het kan daarom niet gemakkelijk zijn om tijd voor elkaar te creëren. Maar als je aan je relatie wilt werken, dan is het van groot belang om ook meer tijd voor elkaar te maken. Hierdoor heb je meer tijd om over problemen te praten en door de moeilijkheden van je relatie te komen.

Kijk samen in je agenda waar jullie bijvoorbeeld een date night kunnen inplannen. Kies eventueel een standaard dag in de week waarop jullie iets met zijn tweetjes gaan ondernemen. Het is erg belangrijk om genoeg tijd vrij te maken, om te voorkomen dat jullie langs elkaar heen gaan leven. Probeer op deze momenten er dan ook voor te zorgen dat je er echt bij bent. Toon affectie en kijk niet met een schuin oog naar je telefoon of je email.

7. Affectie tonen en lieve dingen doen

Betrokkenheid en affectie is van groot belang in iedere relatie. Wees eerlijk naar elkaar toe, wees betrokken in elkaars leven en denk hierbij ook aan de kleine dingen. Door iets liefs en attent voor je partner te doen, kan je relatie al aanzienlijk verbeteren. Hierdoor voelt je partner zich gewaardeerd en dit is volgens onderzoek een van de beste manieren om je relatie gezond te houden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een liefdesbriefje, een massage, een bosje bloemen, een verrassingsdiner of een avondje uit?

8. Blijf eerlijk naar elkaar en naar jezelf

De laatste tip is om eerlijk naar elkaar te blijven, maar ook zeker naar jezelf toe. Onder andere over je gevoelens, onzekerheden, verwachtingen en angsten is het belangrijk om eerlijk te zijn. Wat wil je zelf? Hoe zie je de toekomst voor je? Denk hier zelf over na en durf hier ook open over te praten met je partner.

3 boeken voor een betere relatie

Je relatie is dus zeker de moeite waard om in te investeren. Natuurlijk zijn bovenstaande tips echter maar een paar van de adviezen om je relatie te verbeteren. Maar waar kun je dan meer leren over het verbeteren van je relatie? Er zijn tal van boeken geschreven over de liefde, relatie en manieren om relatieproblemen op te lossen. Hieronder geven we een korte samenvatting van drie van deze relatieboeken.

mannen komen van mars

Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus

Auteur: John Gray

Een gevleugelde uitspraak is in het Nederlands de titel van dit boek. Er zijn sinds het verschijnen van het boek al miljoenen exemplaren van verkocht. Dit boek gaat over de verschillen tussen mannen en vrouwen, wat ook in de metafoor naar voren komt.

De schrijver John Gray legt in dit boek feilloos de verschillen uit tussen hoe mannen en vrouwen denken, voelen, communiceren en liefhebben. Door te begrijpen dat jullie heel verschillend zijn, kun je namelijk een hoop relatieproblemen oplossen. Je zult veel situaties in het boek herkenbaar vinden en een hoop ergernissen kunnen hiermee opgelost worden.

John Gray, de schrijver, is al ruim 35 jaar werkzaam in het gebied van relaties. Hij is expert als het gaat om persoonlijke ontwikkeling, relaties en communicatie. Het doel van zijn boeken is dat mannen en vrouwen elkaar beter leren begrijpen.

Bekijk ‘Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus’

de vijf talen van de liefde

De vijf talen van de liefde

Auteur: Gary Chapman

Volgens Gary Chapman, de schrijver van het boek, zijn er verschillende manieren waarop mensen hun liefde uiten. Elk mens heeft een eerste liefdestaal; de manier waarop hij of zij het meeste de liefde verstaat. De 5 manieren waarop mensen liefde uiten zijn volgens Chapman: door het geven van tijd, door bemoedigende woorden, door cadeaus, door hulpvaardigheid en door lichamelijke aanraking.

Een man wil bijvoorbeeld dat hij gesteund wordt in de keuzes die hij maakt, maar zijn vrouw denkt dat een vette hap hem blij zal maken. Een vrouw wil aandacht en affectie voelen, maar de man denkt dat als hij meer werkt en meer verdient, hij haar meer te bieden heeft. Zo spreken twee partners een liefdestaal die de ander niet begrijpt.

In het boek wordt duidelijk dat je partner soms een andere taal spreekt, die je zelf niet begrijpt. Door de liefdestaal te herkennen en toe te passen in de praktijk, zal je relatie aanzienlijk verbeterd kunnen worden.

Bekijk ‘De vijf talen van de liefde’

houd me vast

Houd me vast

Auteur: Sue Johnson

Iedereen heeft behoefte aan liefde, steun en verbondenheid. Het boek Houd me vast is geschreven door Dr. Sue Johnson. Het boek is voor relatietherapeuten en stellen die aan hun relatie willen werken bedoeld. Dr. Sue Johnson is de ontwikkelaar van Emotionally Focused Therapy, waarin dit boek meer over te lezen valt.

Het is een baanbrekende manier voor het creëren van succesvolle, hechte relaties. EFT is een vorm van relatietherapie, waarbij liefde centraal staat in plaats van regels van communicatie. Dit boek is bedoeld als zelf-hulp-boek, om beter te begrijpen waar het misgaat in de relatie en hoe je dat kunt verbeteren.

Bekijk ‘Houd me vast’

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie