Hoe schrijf je een liefdesbrief? 10 tips, tricks en trucs

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
13 minuten leestijd

Een van de mooiste manieren om je liefde of gevoelens naar iemand te uiten, is door deze op papier te zetten. Ook als je het moeilijk vindt om je gevoelens in het echt tegen iemand uit te spreken, kan een liefdesbrief een hele mooie oplossing zijn.

Toch kan het schrijven van een liefdesbrief een vrij lastige opgave zijn. Hoe verwoord je je gevoelens goed? Hoe zorg je ervoor dat de brief niet te zakelijk is? En wat zijn andere tips die je kunt gebruiken bij het schrijven van een liefdesbrief?

Dat, en meer, lees je in deze handleiding voor het schrijven van een liefdesbrief. Zo schrijf je binnen de kortste keren de meest prachtige brief naar jouw geliefde.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat is een liefdesbrief precies?

Tegenwoordig is sociale media een heel groot deel van ons leven. Vrijwel iedereen communiceert via sms, WhatsApp of e-mail. Hierdoor is een liefdesbrief bijna zeldzaam geworden. Waar brieven vroeger nog heel vaak werden geschreven, komt het tegenwoordig nog maar zelden voor dat je een brief ontvangt.

In een liefdesbrief kun je je gevoelens uiten voor een persoon van wie je veel houdt. Je kunt hierin al je emoties kwijt en deze op papier op een mooie manier verwoorden. Een liefdesbrief is daarmee ook een aandenken dat je in je handen kunt houden, keer op keer kunt herlezen en ten slotte kunt bewaren. Daarmee is het niet alleen een manier om je gevoelens op te schrijven, maar is het ook een prachtig cadeau voor een persoon van wie je veel houdt.

Je kunt een liefdesbrief ook sturen naar een persoon die tot dat moment nog niet afwist van de gevoelens, een geheime liefde. Op deze manier kun je duidelijk maken dat je heel veel om iemand geeft. En als het nog niet duidelijk was: je liefde verklaren voor deze speciale persoon.

Valentijnsdag en het schrijven van een brief

Een van de meest voorkomende dagen in het jaar dat er nu nog liefdesbrieven worden geschreven is op Valentijnsdag, 14 februari. Het is dan ook mogelijk om de brief te versturen zonder je naam te vermelden en zo anoniem je gevoelens te vertellen.

Een liefdesbrief kan rijmend zijn, maar dit is zeker niet een vereiste. Meer over hoe je de perfecte brief kan schrijven en een aantal handige tips en tricks, vind je hieronder.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

hand schrijven

Liefdesbrieven: met de hand geschreven of getypt?

Een van de eerste zaken waar je op moet letten als je een liefdesbrief wilt gaan schrijven, is de manier waarop je deze schrijft. De meest authentieke en originele manier om een liefdesbrief te schrijven, is door deze met de hand te schrijven. Dit geeft namelijk een extra persoonlijke touch en komt minder zakelijk over dan een getypte brief.

Het is daardoor vaak ook niet de bedoeling om een liefdesbrief via een email te versturen, maar deze via de normale post te sturen of persoonlijk te geven. Natuurlijk kun je lieve berichtjes ook via het internet sturen, zoals een lang, liefdevol bericht via WhatsApp, maar een echte liefdesbrief is vaak toch op papier. Afhankelijk van hoe persoonlijk, authentiek of modern je je brief kunt maken, kun je zelf kiezen welke manier jouw voorkeur heeft.

Wanneer typen verstandig is

Toch kan het gebeuren dat jij de voorkeur geeft aan een getypte brief. Als je bijvoorbeeld dyslectisch bent en het moeilijk vindt om foutloos te schrijven, dan kan het heel verstandig zijn om de brief uit te typen. Ook als je een slecht handschrift hebt, kan het een slimme keus zijn om de liefdesbrief te typen in plaats van te schrijven. Een andere mogelijkheid is ook om de brief eerst uit te typen en vervolgens met de hand over te schrijven, of om deze met een ouderwetse typemachine te schrijven.

10 Tips voor het schrijven van een liefdesbrief

De liefdesbrief is niet weg te denken uit het arsenaal van de romantische partner. Het is al eeuwen een populaire hulpmiddel voor het uiten van affectie. Miljoenen mannen en vrouwen hebben pen en papier ingezet om hun gevoelens voor een ander te uiten. Maar hoe doe je dat op een manier zodat je je liefde écht overbrengt? Dit zijn onze tips.

mindset

1. Kom eerst in de juiste mindset

Als je een mooie liefdesbrief wilt schrijven, is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Je kunt vaak niet zomaar beginnen, aangezien er dan weinig structuur in je brief zit. Voordat je kunt starten zul je over je angst heen moeten stappen. Bepaal wat je op wilt schrijven en wat je liever niet op papier zet. Het is belangrijk dat je jezelf blijft.

Daarna is het verstandig om in de stemming te komen, zodat je je gevoelens ook écht voelt en ze op kunt schrijven. Zet bijvoorbeeld een muzieknummer aan dat je aan die persoon doet denken, denk terug aan mooie momenten samen en creëer een sfeer zodat je geïnspireerd raakt.

2. Denk na over de persoon om wie je geeft

Als je een pakkende liefdesbrief wilt schrijven, is het belangrijk dat je deze ook persoonlijk maakt. Schrijf niet zaken op die heel algemeen zijn, maar denk aan dingen die specifiek zijn voor de persoon om wie je geeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan unieke eigenschappen, mooie momenten, wat de persoon voor jou betekent en op wat voor manier je hem of haar waardeert. Hierdoor wordt de brief een stuk persoonlijker en zal deze ook veel meer emotie opwekken bij de ontvanger.

nope fout

3. Schrijf een eerste opzet

Voordat je de uiteindelijke brief gaat schrijven, is het slim om een eerste opzet te maken. Hierbij hoef je nog helemaal niet te letten op de spelling, de grammatica of de zinsbouw. Schrijf vooral de boodschap op papier en krijg de betekenis van je gevoelens goed duidelijk. Probeer te schrijven op een manier waarop je jezelf blijft: probeer niet te imiteren. Het is belangrijk dat je een unieke en oprechte brief schrijft die alleen door jou geschreven kon zijn. Begin met zoiets als:

“Ik dacht vandaag aan hoeveel ik van je hou en ik geef het toe: dat vertel ik je niet genoeg. Dus daarom deze brief, om je te laten weten hoeveel ik om je geef.”

4. De inhoud van de brief

Maar wat moet je nu precies in een liefdesbrief schrijven? Het belangrijkste is dat je in je brief je gevoelens uit. Je kunt bijvoorbeeld aangeven op wat voor manier die persoon voor jou speciaal is, wat hij of zij voor jou betekent en redenen geven waarom je van diegene houdt. Maak bijvoorbeeld gebruik van mooie herinneringen, of fantaseer juist over de toekomst die jullie samen hebben.

“Het voelt soms nog alsof ik onze eerste ontmoeting herbeleef. Jij in die elegante tuniek, glimlachend van oor tot oor en met een fonkeling in je ogen: dat was het moment waarop ik besefte dat ik de rest van mijn leven met jou wil delen.”

5. Schrijf op een positieve manier

Het is belangrijk om je brief op een positieve manier te schrijven. Schrijf geen negatieve zaken op en wees ook niet te kritisch. Deze brief is juist de manier om de positieve zaken te benoemen en niet om negatieve herinneringen op te halen. Sluit je brief daarom ook positief af. Gebruik een mooie zin waarin je bijvoorbeeld je dromen voor de toekomst uitspreekt, of vertelt dat je niet kunt wachten tot het moment dat je diegene weer in je armen kunt sluiten.

kus lippen

6. De persoonlijke touch

Een liefdesbrief is dus vooral veel tekst op papier, maar er zijn ook nog een aantal manieren om je brief iets persoonlijker te maken. Zo kun je bijvoorbeeld het favoriete parfum op de brief spuiten, een kus van lippenstift geven of kleine bloemblaadjes toevoegen aan de envelop. Houd er wederom rekening mee dat het wel authentiek moet zijn, dus ga niet romantische dingen forceren als dit helemaal niet is hoe jullie relatie is.

7. Uit je gevoelens in mooie woorden

Niet alleen de boodschap is van belang voor de brief, maar ook de manier waarop je alles opschrijft. Probeer daarom niet overal letterlijk je gevoelens te uiten, maar deze soms ook op een meer poëtische manier te verwoorden. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van vergelijkingen, herhalingen en opsommingen. In een liefdesbrief kun je niet vaak genoeg zeggen hoeveel hij of zij voor je betekent, dus wees ook niet bang om dit meerdere keren te vertellen.

Een andere tip is om gebruik te maken van een mooie quote. Hebben jullie bijvoorbeeld allebei een romantisch boek of een romantische film gekeken waar jullie van houden? Dan kun je een mooie quote hieruit gebruiken om je gevoelens nog origineler over te brengen.

spotify seks

8. Schrijf vanuit je hart en gebruik humor

Het belangrijkste van een liefdesbrief is dus dat het een persoonlijke en unieke manier is om je liefde te uiten. Schrijf daarom ook vanuit je hart en vertel je geliefde wat je wilt delen. Wees eerlijk en oprecht en richt de brief volledig aan je geliefde. Daarnaast kan het ook leuk zijn om alle zware emoties af en toe af te wisselen met een grapje. Verwijs bijvoorbeeld naar een citaat uit jullie favoriete guilty pleasure televisieprogramma, of naar jullie go-to Spotify playlist wanneer de slaapkamertemperatuur stijgt. Dit houdt het luchtig en biedt een goede afwisseling tussen de vele emoties van de brief.

9. Gebruik complimentjes en originaliteit

Een liefdesbrief is van nature enorm romantisch, waardoor het mag om eens te overdrijven. Als je verliefd bent, bevind je je op een roze wolk, dus kun je soms best een beetje klef zijn. Wees hierbij wel origineel en zeg alleen dingen die je ook echt meent. Maak geloofwaardige complimentjes die specifiek over jouw geliefde gaan. Gebruik bijvoorbeeld koosnaampjes en benoem dingen die je enkel bij die persoon gebruikt.

“Ik zal altijd van je houden, wat er ook gebeurt, door dik en dun. In de goede, maar vooral ook in de slechte tijden.”

10. Controleer de brief en verstuur

Na je eerste versie is het verstandig om de brief een aantal keer door te lezen. Staan al je gevoelens duidelijk verwoord? Heb je alles gezegd wat je wilde zeggen? Let hierbij ook op taalfouten en de grammatica. Kies voor mooi briefpapier om de uiteindelijke versie op te schrijven. Nadat je de volledige brief hebt geschreven, is het tijd om deze te versturen. Kies bijvoorbeeld een passende envelop of rol deze op met een mooi lintje eromheen. Dit maakt het tot een cadeau om nooit meer te vergeten.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie