Wat is de roze wolk? Hoelang je in een relatie op deze wolk kunt zitten

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Een nieuwe relatie is leuk, spannend en alles in het leven lijkt opeens mee te zitten. Je bent enorm verliefd en aan het begin is alles rozengeur en maneschijn. Het is een opwindende fase, aangezien je elkaar steeds beter leert kennen. Waarschijnlijk praten, of appen, jullie de hele dag door en stellen jullie elkaar enorm veel vragen.

Wat doet je nieuwe liefde in zijn vrije tijd? Wat is de favoriete feestdag? Wat vindt hij of zij belangrijk in het leven? Op deze manier worden jullie steeds verliefder op elkaar. Maar, helaas, komt overal een einde aan. En zo ook aan deze periode van enorme verliefdheid.

Hoe lang duurt deze roze wolk? Wat is het precies? En hoe ga je verder in je relatie nadat deze periode voorbij is?

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Verliefd worden is afhankelijk van meerdere factoren

Soms vertellen mensen dat ze zomaar verliefd zijn geworden, maar dit is op biologisch niveau bijna niet mogelijk. Om verliefd te worden zullen jij en je partner er allereerst zowel lichamelijk als geestelijk helemaal klaar voor moeten zijn. Daarnaast zijn goede genen ook enorm belangrijk.

Mensen maken vaak gebruik van een onbewuste checklist, zoals een symmetrisch gezicht of een mooie huid, bij het kiezen van een potentiële partner om verliefd op te worden. Pas als er genoeg vinkjes zijn afgestreept op de lijst kun je volledig verliefd worden op iemand en kan de roze wolk beginnen.

De roze wolk: wat is het precies?

De eerste maanden van een nieuwe relatie wordt er vaak gepraat over enorme verliefdheid met het bijkomende gevoel van vlinders in de buik. Je nieuwe partner is in jouw ogen perfect, sexy, slim en heeft alles waar je naar op zoek was. Deze periode van pure verliefdheid wordt de roze wolk genoemd, ook wel de honeymoon fase genoemd.

Tijdens deze fase gebeurt er enorm veel op biologisch niveau. Zo wordt er in een van de beloningscentra van het brein enorm veel van een stofje geproduceerd dat een verliefd gevoel geeft. Dit stofje leidt tot een seksueel verlangen naar elkaar en de drang om steeds vaker in elkaars bijzijn door te brengen. Op een gegeven moment neemt dit verlangen echter een beetje af, en maakt het plaats voor een veiliger, vertrouwd gevoel. Maar na hoeveel tijd gebeurt dit precies?

Het einde van de roze wolk en start van een nieuwe periode

Hoe graag je ook zou willen, het gevoel van verliefdheid houdt niet voor altijd aan. Op den duur raak je vertrouwder met elkaar en maakt het verliefde gevoel plaats voor toewijding, een diepere band en intimiteit. Na hoeveel maanden je van de roze wolk afvalt en start aan een nieuwe periode verschilt per persoon en per koppel.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3 tot 6 maanden

Uit onderzoek is echter gebleken dat de roze wolk gemiddeld zo’n drie tot zes maanden duurt. Soms kan dit veel langer duren, tot wel twee jaar, voordat die eerste vonk verdwijnt. Sommige koppels voelen zich na een paar weken al volledig vertrouwd en zijn niet meer tot over hun oren verliefd, terwijl het bij anderen jaren aan kan houden.

De redenen waardoor de verliefdheid afneemt

Maar waarom wordt die verliefdheid op den duur minder? Dit komt allereerst doordat je je veel meer op je gemak voelt bij elkaar en je elkaar een stuk beter kent. Hierdoor is het allemaal een stuk minder spannend en volgt er een soort gewenning en ritme in de relatie. Een van de andere redenen waardoor de roze wolk niet voor altijd aanhoudt, is omdat er ook wat meer luiheid in de relatie komt.

In het begin doe je enorm je best om leuk voor de dag te komen, elkaar enorm gelukkig te maken en indruk te maken, waardoor de relatie een stuk specialer is. Op den duur worden koppels vaak luier, en stoppen ze minder moeite in de relatie, waardoor de roze wolk snel afneemt.

Maar ook op biologisch gevoel verandert er van alles na die eerste paar maanden. De hormonen die het verlangen en de lust veroorzaken nemen langzaam af en maken plaats voor oxytocine. Dit hormoon is belangrijk om de overstap te maken van passie naar toewijding, waardoor de hevige verliefdheid plaats maakt voor een diepere connectie.

Je relatie leuk houden na de roze wolk

Natuurlijk hoeft de relatie na die eerste paar maanden er niet meteen een stuk minder om te worden. Ook al is de verliefdheid minder hevig, je houdt waarschijnlijk wel enorm van je partner en voelt een diepe band met hem of haar. Het is belangrijk om moeite te blijven doen voor elkaar en voor jullie relatie.

Volgens wetenschappelijk onderzoek zijn er vijf belangrijke factoren die een relatie tot een succes maken en die je gelukkig houden. Dit zijn een emotionele saamhorigheid, het constructief oplossen van conflicten, respect voor elkaar, een positieve identiteit en seksuele tevredenheid.

1. Een wij-gevoel hebben in de relatie

Allereerst is een emotionele saamhorigheid enorm van belang voor een goed functionerende relatie. Op het begin stop je heel veel tijd en moeite in de relatie, maar dit kan op den duur ook afnemen. Het is belangrijk om te blijven praten over belangrijke zaken en het wij-gevoel goed op peil te houden. Doe dit door bijvoorbeeld samen op dates te gaan, leuke dingen te ondernemen, tijd voor elkaar te maken en te zeggen dat je van elkaar houdt.

2. Op een goede manier conflicten oplossen

In iedere relatie komt er op een gegeven moment een eerste ruzie of een grote discussie. Het is niet altijd mogelijk om het conflict helemaal op te lossen, aangezien jullie verschillende individuen zijn. Wat wel belangrijk is, is om goed te communiceren en een gulden middenweg te vinden. Je zult moeten leren om een compromis te sluiten en te accepteren dat je het niet altijd volgens jouw manier kunt doen.

3. Respect voor elkaar hebben

Zoals hier boven ook al staat beschreven, zijn jullie twee individuen in een relatie. Je kunt het niet met alles met elkaar eens zijn en er zullen ongetwijfeld verschillen tussen jullie zijn. In een relatie is het belangrijk dat je elkaar accepteert zoals je bent en dat je elkaar niet te veel wilt veranderen. Natuurlijk hoef je niet alle slechte gewoontes te accepteren, maar je zult wel respect moeten hebben voor bijvoorbeeld de hobby’s of interesses van je partner.

4. Positieve identiteit

Er wordt vaak gezegd dat om van een ander te houden, je eerst van jezelf moet houden. Dit is dan ook een erg belangrijk punt voor een gezonde en gelukkige relatie. Zelfliefde is belangrijk om positief te denken en zichzelf te accepteren zoals ze zijn. Als je van jezelf houdt dan communiceer je vaak positiever en kun je beter met relatieproblemen omgaan. Al met al is het dus enorm belangrijk voor een goede, functionele relatie.

5. Seksuele tevredenheid

In het begin van een relatie gaat het vrijen vaak vanzelf aangezien je nog bomvol hormonen zit en tot over je oren verliefd bent. Op den duur kan het echter saai worden en kan er een sleur optreden. Het kan goed zijn om een vertrouwd en veilig gevoel te hebben in een relatie, maar het moet ook altijd een beetje spannend en opwindend blijven. Zorg er daarom voor dat je de spanning terug brengt in de relatie en het samenzijn specialer maakt.

De roze wolk is verdwenen, maar je relatie begint pas net

Als je van de roze wolk bent gevallen, sta je vaak nog aan het begin van je relatie. Je hebt als het goed is nog jaren met deze persoon te gaan, om elkaar elke dag beter te leren kennen en om van elkaar te houden. Door op leuke dates te blijven gaan, nieuwe dingen te ondernemen en tijd voor elkaar vrij te maken, kun je een relatie voor tientallen jaren geweldig en spannend houden. Zeker als je bovenstaande vijf belangrijke factoren in je achterhoofd houdt is de roze wolk pas het begin van de prachtige jaren die nog komen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie