6 soorten intimiteit die een relatie versterken of problemen geven

Peter van Ommen
Door Peter van Ommen
12 minuten leestijd

Je hoort het van stellen die uit elkaar gaan, van vrienden of je leest het in een artikel; veel mensen vinden dat er een gebrek aan intimiteit is in hun relatie. En als je erover doorvraagt (of leest), dan kom je erachter dat deze “intimiteit” vaak wordt geassocieerd met seks.

“Ze wil niet vaak genoeg seks hebben” of “Hij wil wel seks, maar verder helemaal niets.” In beide gevallen zou je het op een ‘gebrek aan intimiteit’ kunnen gooien. Maar intimiteit in een relatie gaat verder dan alleen de seksuele handelingen tussen twee partners.

Wat is intimiteit?

Intimiteit is een vorm van verbondenheid met iemand anders. Volgens de VanDale staat het gelijk aan vertrouwelijkheid en gezelligheid, zoals de band tussen liefdespartners of goede vrienden. En ook wordt het gebruikt om te verwijzen naar seksuele relaties.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

in·ti·mi·teit (de; v)

1 (meervoud: intimiteiten) vertrouwelijkheid: ongewenste intimiteiten avances, handtastelijkheden van mannen tegenover vrouwen

2 gezelligheid1

Het hebben van een intieme relatie met een vriend, familielid of partner betekent dat je heel open en kwetsbaar bent met deze persoon. Als je dus intiem met iemand bent, dan betekent het niet meteen dat je seks hebt. Het kan ook betekenen dat je graag je gevoelens en ervaringen met hem of haar deelt, emotionele steun geeft of ontvangt en op een ongedwongen manier met elkaar omgaat.

Kortom, intimiteit is iets dat ‘gebeurt’ wanneer twee mensen zich tot elkaar verbonden voelen. Het is een relatiekwaliteit met wederzijdse gevoelens van vertrouwen en emotionele binding ten opzichte van elkaar. Dit zorgt ervoor dat je in staat bent om openlijk gedachten en gevoelens met elkaar te delen.2

Afgezien van seksuele intimiteit zijn er veel verschillende vormen van intimiteit in een relatie. Als je een gezonde en sterke relatie wilt opbouwen, dan is het iets waar je je bewust van moet zijn en waaraan je moet werken. En dat lukt alleen als je weet welke vormen van intimiteit er allemaal zijn. Dit zijn de verschillende soorten intimiteiten, inclusief voorbeelden en manieren om eraan te werken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

1. Fysieke intimiteit

Als we het hebben over intimiteit, dan gaan de gedachten vaak uit naar de fysieke intimiteit. Knuffelen, kussen, elkaars hand vasthouden: het zijn allemaal manieren om fysieke intimiteit te tonen aan je geliefde. Voor veel mensen is het fysieke aspect onmisbaar als ze de liefde voor een ander willen uiten, emoties willen tonen of hun partner willen steunen.

Tips om te werken aan fysieke intimiteit

Een gebrek aan fysieke intimiteit? Het is een probleem waar veel stellen mee kampen, hoewel het niet voor elk stel een probleem is. De reden erachter is in de meeste gevallen complex: een opstapeling van ervaringen en emoties. Maar dit is ergens begonnen.

Probeer de échte redenen achter het gebrek aan fysieke intimiteit te achterhalen. Hiervoor moet je eigen reacties en die van je partner onthouden en ontcijferen waarom jij en je partner op een bepaalde manier reageren. Het helpt enorm om er direct over te praten, zonder eromheen te draaien: een open en eerlijk gesprek met het doel om het op te lossen.

2. Seksuele intimiteit

Hoewel het misschien als een onderdeel van fysieke intimiteit wordt beschouwd, is deze vorm van intimiteit belangrijk genoeg om apart vermeld te worden: seksuele intimiteit. Seks is meer dan twee lichaamsdelen die met elkaar in contact komen. Seksuele intimiteit gaat over het delen van gedachten en gevoelens over seks, en ook over de seks zelf. Maar het hoeft dus niet tot seks te leiden. Je kunt bijvoorbeeld samen naar een erotische film kijken, of intieme gesprekken voeren waardoor je seksueel opgewonden raakt.

Tips om aan de seksuele intimiteit te werken

Seksuele intimiteit betekent meer dan seks. Het is meer dan alleen in de natuurlijke behoeften voorzien. Het gaat erom dat je de ander op seksueel gebied begrijpt. Dat bereik je in de meeste gevallen alleen door erover te praten. Waar seksuele onderwerpen in veel relaties nog taboe zijn, zou het praten erover dus vrij veel helpen om de seksuele intimiteit in je relatie te verbeteren.3

Vermijd bijvoorbeeld elke vorm van afleiding tijdens het hebben van seks met je partner, om je volledig te kunnen richten op je sekspartner. Ontdek de behoeften en verlangen van je partner, maar ook van jezelf. Deel je voorkeuren en wensen eerlijk met je partner, zodat de relatie op dit vlak verder kan groeien.

bericht envelop tekst

3. Emotionele intimiteit

Bij emotionele intimiteit draait het om de band die je met een ander hebt. Het toppunt van emotionele intimiteit is het in staat zijn om zowel je diepste verlangens tot je donkerste gedachten met elkaar te delen. Van de dromen die je hebt over de toekomst tot de angsten die ’s nachts wakker houden: emotioneel intieme stellen delen de gelukkige, maar ook de verdrietige momenten met elkaar. Je bent emotioneel tot elkaar verbonden, kent elkaars gevoelens en herkent de emoties van de ander.

Tips om te werken aan emotionele intimiteit

Emotionele intimiteit vereist eerlijkheid, naar jezelf toe en naar de ander. Om dat te verbeteren is het noodzaak om moed te hebben, om je moeilijke gevoelens, behoeften of problemen te delen. Zelfs als je bang bent dat dit je partner zal afschrikken of dat je wordt afgewezen. Hoe meer je met elkaar deelt, hoe beter je elkaar leert kennen, hoe sterker de emotionele intimiteit.

Zorg er dus voor dat je je partner beter leert begrijpen, door op de hoogte te zijn van wat er in hem of haar omgaat. Stel persoonlijke vragen over je partner’s zorgen, verwachtingen en verlangens, accepteer wie je partner is, inclusief de gebreken en werk eraan om jezelf meer te openen als je emotioneel te afstandelijk bent.

4. Spirituele intimiteit

Spirituele intimiteit gaat verder dan emotionele intimiteit, omdat het wordt bereikt als jij en de ander dezelfde opvattingen en overtuigingen delen. Als je spiritueel intiem bent met iemand, dan deel je een gemeenschappelijk spiritueel pad en oefen je samen de verschillende aspecten van dit pad uit. Denk bijvoorbeeld aan samen bidden of gevoelens opwekken door bepaalde rituelen. Wat het spirituele pad ook is dat je met de ander deelt, het brengt je dichter tot elkaar en dit zorgt ervoor dat je je met ander verbonden voelt.

Tips om te werken aan spirituele intimiteit

Net zoals bij emotionele intimiteit is het delen van je gevoelens en overtuigingen een essentieel aspect van spirituele intimiteit. Probeer vaker met je geliefde te bidden, als je dat doet, maar praat ook vooral vrijuit over je spirituele ervaringen. Deel je gedachten over het bovennatuurlijke, de zin van het leven en wat er gebeurt als het aardse leven ophoudt. Als je dat moeilijk vindt, dan kan het helpen om samen te genieten van de natuur en zo in contact te komen met elkaars spiritualiteit.

5. Intellectuele intimiteit

Je kunt intellectueel intiem zijn met iemand door je ideeën te delen en standpunten van elkaar te respecteren en begrijpen. Het delen van gemeenschappelijke interesses met iemand kan intimiteit tot stand brengen.4

Je liefde voor iets delen met iemand anders, en uitleggen waar deze liefde vandaan komt, hoe het is ontstaan en wat het voor je betekent is daar een voorbeeld van. Het gaat dan met name over de diepgaande onderwerpen, in een relatie bijvoorbeeld over de opvoeding van de kinderen, normen en waarden en het wereldbeeld.

Tips om aan de intellectuele intimiteit te werken

Intimiteit kan eng zijn voor sommige mensen, vooral als ze in het verleden beledigd of bekritiseerd zijn als reactie op een idee. Ze hebben hierdoor een barrière opgebouwd waardoor ze problemen hebben om mensen uit te nodigen in hun leven. En dat is wel wat nodig is om te werken aan je intellectuele intimiteit met anderen.

Breek de muur af die je zo zorgvuldig hebt opgebouwd, zodat je leert om je gedachten, gevoelens en vooral ideeën te delen met anderen. Deel wat er in je omgaat, ook als er niet om gevraagd wordt. Vraag naar een mening en maak daar een gewoonte van.

6. Sociale intimiteit

De sociale intimiteit gaat over het delen van de dagelijkse ervaringen om zo dichter bij elkaar te komen. Het simpele voorbeeld is het “Hoe was je dag, schat?” om het delen van een dagelijkse ervaring uit te lokken. Maar hieronder vallen ook de sociale dingen die je samen doet, zoals eten, Netflixen en andere leuke dingen die je doet met z’n tweeën.

Tips om te werken aan sociale intimiteit

Het is verleidelijk om mee te gaan met de flow; de dagelijkse routine waarin je steeds meer aandacht voor elkaar verliest. Voor je het weet is de sociale intimiteit ver te zoeken en loop je de grappige anekdotes van je partner mis, alleen omdat je zo gekluisterd bent aan je smartphone. Of je hobby’s en werk slokken al je tijd op, zodat de intimiteit in de relatie eronder lijdt. Dit heeft vooral te maken met prioriteiten.

In plaats van je individuele activiteiten voorrang te geven is het belangrijk dat je de collectieve ruimte vaker opzoekt. Maak bijvoorbeeld een lijst met dingen die jullie samen kunnen doen in plaats van alleen.

Bekijk samen een serie, in plaats van alleen. Doe de was samen en ga tegelijk de auto’s schoonmaken. Maak er een gewoonte van om dingen op de lijst samen te doen. Dit alles zal helpen om een gebrek aan sociale intimiteit in je relatie aan te pakken.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie