Wat is een sterke relatie? 8 tekenen van stabiele relatie

Michael Schouten
Door Michael Schouten
9 minuten leestijd

Je hoort het mensen zeggen; “zij hebben een sterke relatie,” maar wat er precies mee bedoeld wordt? Of je hebt een nieuwe relatie en vraagt je af of je een sterke relatie hebt. Een gepassioneerd seksleven is heerlijk, maar als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt? Dan is er geen sprake van een sterke relatie. Dat is het pas als de relatie aan de belangrijkste voorwaarden voldoet; vertrouwen, betrokkenheid en kwetsbaarheid.

Als we het over een sterke en stabiele relatie hebben dan gaat het om de mate waarin deze aspecten in jullie aanwezig relatie zijn.1 Dit bepaalt hoe sterk de relatie is, of dat het misschien al begint te vervagen. En dat vervagen is altijd mogelijk, zelf bij een relatie die ooit beresterk was.

In ons dagelijkse leven kunnen werk, school en andere externe stressoren het moeilijk maken om een stabiele relatie te onderhouden. Als dat gebeurt, kan het een hele strijd zijn om de relatie terug te krijgen op de plek waar je het wilt hebben. Maar hoe weet je nu of je relatie sterk is, of niet?

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

8 tekenen van een sterke relatie

Het goede nieuws is dat er kenmerken van een sterke relatie zijn, waardoor je een idee krijgt of je goed op weg bent, of dat je je kunt opmaken voor een moeilijke periode. Dit zijn de 8 belangrijkste tekenen van een sterke relatie.

1. Je kunt jezelf zijn

“Jezelf zijn” is een cliché maar als je volledig kunt zijn wie je bent dan is dit waarschijnlijk een van de beste tekenen. Je loopt niet op je tenen, hoeft niet op te letten wat je zegt en doet en bent in staat om voor 100% je authentieke zelf te zijn. Of je nu om je eigen grappen lacht of scheten laat in bed; je doet het, omdat dit is wie jij bent. Als je een sterke relatie met je partner wil, moet je sterk genoeg zijn om volledig jezelf te zijn.

2. Je bent gelukkig in je relatie

Een ander teken dat je relatie sterk is, is dat je partner jou gelukkig maakt. Voel je je gelukkig in je relatie? Kijk je ernaar uit om weer samen te zijn en vind je het nog altijd fijn als je in elkaars aanwezigheid bent? Dit zijn de tekenen waar je naar op zoek bent, als je wilt weten of je een sterke relatie hebt.

Al deze gelukkige momenten in de relatie verbeteren de band waardoor de relatie eigenlijk alleen maar sterker wordt. Je geeft elkaar lieve complimenten, “speelt” met elkaar en helpt elkaar als het nodig is. Het zijn deze dingen die je gelukkig maken in je relatie.

3. Je bent in staat om meningsverschillen op te lossen

Een ander belangrijk kenmerk van een sterke relatie is dat je samen in staat bent om ruzies en meningenverschillen op te lossen. Conflicten komen voor in alle relaties, zelfs in gezonde en gelukkige relaties. De realiteit is dat jij en je partner het niet altijd met elkaar eens zullen zijn. Zoals smaken verschillen kun jij ook een andere mening hebben dan je partner. In een stabiele relatie leidt dit niet tot slaande ruzie.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

In een sterke relatie is een meningenverschil geen probleem en als je het niet met elkaar eens bent dan is het altijd op te lossen. Het is een teken van een sterke relatie als je een compromis kunt sluiten en de geschillen naast je neer kunt leggen. Dat betekent ook dat je je partner kunt vergeven en soms conflicten vermijdt als de situatie erom vraagt.

woorden man

4. Je denkt in wij-vorm

We worden allemaal als individu geboren maar uiteindelijk streven we bijna allemaal naar een verbintenis met iemand anders. In een sterke relatie denk je niet vanuit jezelf, zoals je deed toen je single was, maar wat het beste voor de relatie is. De behoeften van de relatie gaan voor je eigen behoeften, zodat je niet met anderen flirt en geen ongeschreven regels verbreekt.

Als je denkt in wij-vorm en minder in de ik-vorm dan is dit een sterk signaal dat je een stabiele relatie hebt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die mensen die uitgaan van de relatie en niet van zichzelf de relatie langer volhouden.2

WIJ > IK

5. Je bent eerlijk en open tegen elkaar

Een van de beste tekenen van een sterke relatie is dat je eerlijk en open tegen elkaar bent. Dit betekent dat je allebei in staat bent om open met elkaar te communiceren en dat je volledig eerlijk en openhartig bent over je gedachten, gevoelens en overtuigingen. Het betekent ook dat je niet bang bent om kwetsbaar te zijn naar de ander toe. Je durft je mening te geven en te vertellen waar je mee zit, hoe hard of moeilijk dat soms ook is.

6. Je hebt een leven buiten de relatie

Het klinkt misschien wat contra-intuïtief maar een sterke relatie gaat niet alleen over wat er in de relatie gebeurt. Het gaat er ook om wat er buiten de relatie gebeurt. Geef je elkaar de vrijheid om jezelf te zijn? Onderhoud je nog steeds contact met je familie? Of ga je met vrienden naar een concert? Een sterke relatie biedt ruimte om jezelf te ontwikkelen en nieuwe ervaringen op te doen, ook als je niet bij elkaar bent.

Elkaar vrijlaten en dit vertrouwen geven zijn tekenen van een stabiele relatie. Je partner en jij zijn niet jaloers in de relatie en geven elkaar de vrijheid om van het leven te genieten. Ook al is dit niet altijd samen met elkaar, maar ook met anderen.

7. Je denkt hetzelfde over de toekomst

Een van de ingrediënten van een succesvolle relatie is dat je samen aan de toekomst werkt. Je bent niet alleen in staat om over de toekomst te praten, ook denk je daar hetzelfde over. Samenwonen, een huis bouwen, trouwen, kinderen; als je hetzelfde over deze onderwerpen denkt dan is dit een teken van een sterke relatie. Maar ook als je niet helemaal dezelfde toekomstplannen hebt, als je iets kunt opofferen voor de relatie, dan is dit een nog sterker teken.

8. Je wordt seksueel bevredigd

Seks en intimiteit zijn belangrijk in elke liefdesrelatie. Maar om een stabiele of sterke relatie te hebben is het niet nodig om elke dag tussen de lakens te belanden. Het gaat erom dat je seksueel bevredigd wordt, je geregeld intiem met elkaar bent en dat de seks comfortabel is. Of je nu “gewoon” seks hebt op een doordeweekse avond of iets nieuws uitprobeert in het weekend; als je je altijd comfortabel voelt en nooit onzeker dan is dit een teken van een sterke relatie. Dit is de seks die je hebt wanneer je elkaar volledig vertrouwd.

Een sterke en stabiele relatie creëren is niet eenvoudig. Het is een langdurig maar vooral complex proces met allerlei stappen die beiden moeten zetten. Maar jammer genoeg is er geen standaardrecept om je relatie sterker te maken. Alleen door te blijven werken aan je relatie kun je er een vangnet van maken; de stabiele plek waar je je thuis voelt.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie