10 tekenen dat jij en je partner uit elkaar groeien

Michael Schouten
Door Michael Schouten
10 minuten leestijd

Ups en downs; elke relatie krijgt ermee te maken. Maar als je steeds meer downs hebt en minder ups kun je je gaan afvragen; “groeien we uit elkaar”? Bijvoorbeeld, de gesprekken verlopen moeizaam, ‘iets’ lijkt niet meer te kloppen of geleidelijk aan ben je je gaan realiseren dat je andere behoeften hebt. En wanneer je erover nadenkt ga je nog meer twijfelen aan je relatie. Moet je ermee doorgaan of zijn de signalen sterk genoeg dat het einde van de relatie nabij is?

Als je het gevoel hebt dat je steeds verder bij je partner wegdrijft, om niet meer dichterbij te komen, dan is het niet raar dat je een stapje terug doet en de relatie evalueert. De meeste relaties die stranden niet door een incident maar vaker door een opstapeling van gebeurtenissen.

Als je dus weet dat je relatie in zwaar weer zit, dan kan dit je helpen actie te ondernemen om de problemen op te lossen, of je pakt je spullen en voorkomt een zware tijd die je anders voor de boeg hebt. Maar hoe weet je nu zeker dat je uit elkaar groeit? Dit zijn de 10 tekenen die erop wijzen dat jij en je partner uit elkaar groeien.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

1. Je geeft elkaar geen aandacht als je samen bent

Zit je tijdens het gezamenlijke etentje aan je smartphone gekluisterd? Dwalen je gedachten altijd af als je partner tegen je praat? Of gaat alles wat je partner tegen je zegt het ene oor in, het andere oor uit?

Als je niet meer geïnteresseerd bent in de woorden van je partner, of gewoon geen zin hebt om je aandacht te besteden aan je partner, dan is dit een van de duidelijke tekenen dat je uit elkaar groeit.

2. Je wilt niets meer voor elkaar doen

Misschien dat je de “verplichtingen” nog wel doet, zoals visites bij je partner’s familie, maar verder wil je nog maar weinig doen voor je partner. Je ruimt alleen je eigen spullen op, doet je eigen was en laat dat van je partner liggen. Als je iets gevraagd wordt dan doe je het met tegenzin, omdat je er gewoon geen zin meer in hebt om ook maar iets voor je partner te doen. Wanneer je dit ervaart dan kun je je voorbereiden op een breuk, of eigenlijk doe je dat onbewust al.

3. Je wilt iets of iemand anders

Merk je dat je interesse krijgt in anderen? Zit je stiekem al op een dating app om te oriënteren? Of flirt je opeens veel vaker met onbekenden? Dit zijn tekenen dat je hart niet meer in de relatie ligt. Het zijn de signalen dat je iets anders wilt dan je partner.

4. Je leeft langs elkaar heen

Het is leven is druk, vrije tijd is spaarzaam. Je hebt het druk met je werk, de gezamenlijke kinderen, hobby’s en afspreken merken. Je bent overal druk mee behalve met elkaar. Samen op de bank voor een Netflix avondje zit er niet meer in omdat je volledig langs elkaar heen leeft. Als je niet meer tijd voor elkaar vrijmaakt dan is het onvermijdelijk dat je uiteindelijk uit elkaar groeit. En dat gebeurt geleidelijk en geruisloos.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

5. Je bent onverschillig

Je denkt misschien dat ruzies en hoog oplopende conflicten desastreus zijn voor een relatie, maar onverschilligheid is nog erger. Merk je dat het je allemaal niet meer zoveel uitmaakt? Dat betekent dat je de moed hebt opgegeven. De periode van vechten is voorbij.

Er word je niets gevraagd als je partner iets afspreekt, maar dat maakt je niet meer uit. Je partner scheldt je uit en reageert niet eens meer. Praten over relatieproblemen? Je weet dat het toch niets uitmaakt, wat je ook zegt. Zodra je dit stadium bereikt dan kan niemand meer ontkennen dat je als stel uit elkaar bent gegroeid

6. Je hebt geen seks meer

Het is ook geen goed teken als jij en je partner geen tijd meer doorbrengen in de slaapkamer, om wat anders te doen dan slapen. Intimiteit is belangrijk in elke liefdesrelatie, en als dat er niet is dan klopt er iets niet. Geen affectie, geen intimiteit en geen seksleven; als deze drie woorden je situatie omschrijven dan kun je er waarschijnlijk al vanuit gaan dat je relatie voorbij is, hoewel het nog niet uitgesproken is.

7. Je wilt niets meer met je partner delen

Normaal gesproken kwam je thuis en kon je niet wachten om je dag te delen aan de eettafel. Maar nu eet je apart en heb je niet eens zin om te vertellen hoe je dag was. Je vindt het zelfs prima dat er niet eens over gevraagd wordt. Gevoelens, dromen, verlangens en gedachten; het boeit je niet meer wat er in je partner omgaat. Het is een indicatie dat jij en je partner uit elkaar drijven als je je niet langer wilt openstellen voor je partner.

sleur saai

8. Je zit vast in de sleur

Eat, sleep, work, repeat; dat is het enige dat je nog maar doet. Aan de einde van de dag kom je thuis van werk, eet je voor de tv en ploft voor de rest van de avond op de bank met je smartphone in je hand. Als dit het gebruikelijke patroon is in je relatie dan zit je waarschijnlijk vast in de sleur.

Vooral als je dan ook nog geen leuke dingen meer doet is dit een van de tekenen dat je uit elkaar aan het groeit. Dat terwijl je weet dat stellen die samen nieuwe dingen proberen samen gelukkiger zijn, volgens onderzoek van Stony Brook University.1

9. Je kunt het nergens over eens worden

Het is normaal dat je het in een relatie ergens niet over eens kunt worden. Terwijl een enkel meningsverschil niet uitmaakt is het een ander verhaal als je nergens een compromis over kunt sluiten. Sterker nog, als je bij elk meningsverschil schreeuwend tegenover elkaar staat, en “normale” gesprekken keer op keer uitlopen tot verhitte discussies, dan is het tijd om de handdoek in de ring te gooien. Dit is een van de belangrijke tekenen om te herkennen dat jij en je partner uit elkaar drijven.

10. Je brengt liever tijd door zonder je partner

In een gelukkige relatie kijk je uit naar de tijd samen; quality-time. Maar als je merkt dat je jezelf steeds meer van je partner afzondert dan betekent dat niet veel goeds voor de relatie. Dat je je fysiek van hem of haar wilt scheiden is in veel gevallen een van de laatste fases voor een breuk.

Dus als je steeds op zoek bent naar kansen om zonder je partner te zijn, door met anderen af spreken of vaker te sporten, dan zou het geen verrassing moeten zijn dat je uit elkaar aan het groeien bent.

Uit elkaar gegroeid: wat te doen?

Relaties zijn nooit hetzelfde maar deze universele tekenen dat de relatie begint te vervagen kunnen je vertellen of je partner en jij uit elkaar groeien. Als je merkt dat je geen gevoel meer in de relatie stopt, niet meer intiem bent en zelfs geen lieve dingen meer zegt of affectie toont, dan is de kans groot dat je relatie over is. Maar dat hoeft niet het geval te zijn.

Het is verleidelijk om direct aan het worst-case-scenario te denken. Je gaat van het ergste uit terwijl dat nergens voor nodig is. Wat je meemaakt in de relatie hoeft niet het einde te betekenen voor de relatie.

Je kunt de relatie nieuw leven inblazen, een boost geven en er alles aan doen om de problemen op te lossen. Herkennen dat je als stel uit elkaar groeit is de eerste stap om de relatie weer op het goede spoor te krijgen. Dus als je het meemaakt, denk eraan dat het nog niet te laat is.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie