134 lieve dingen om tegen je man/vriend te zeggen

Redactie
Door Redactie
21 minuten leestijd

Waar het hart vol van is, loopt de mond van over. Volgens het bekende spreekwoord zou het eenvoudig moeten zijn; lieve dingen zeggen als je hart met liefde is gevuld. Totdat je iets liefs wilt zeggen, maar niet de juiste woorden weet te vinden. En deze woorden heb je nu net nodig om je liefde te uiten en affectie te tonen.

Lieve complimenten, woorden van waardering en opmerkingen die hem vertellen dat je om hem geeft. Op papier lijkt het zo makkelijk om het tegen hem te zeggen, maar de realiteit toont aan dat het héél moeilijk kan zijn om zulke dingen te vertellen. Soms is het hart vol van liefde, maar loopt de mond er jammer genoeg niet van over. Wat nu?

Wat hij graag wil horen

Of je nu een man voor je wilt winnen of je lieve vriend wilt behouden; door lieve dingen tegen hem te zeggen voelt hij zich gewaardeerd. Misschien zelfs wel wat speciaal, omdat niemand nog nooit zoiets tegen hem heeft gezegd. Je hoeft de woorden niet eens in z’n oor te fluisteren of met de hand een liefdesbrief te schrijven. En het gaat er vaak niet eens om hoe je het zegt, maar dát je het zegt. Als je wel wat inspiratie kunt gebruiken, dan komt deze lijst met lieve dingen om te zeggen goed van pas.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

83 lieve dingen om te zeggen

 1. Ik voel me zo tot je aangetrokken als je ____.
 2. Je geeft me het gevoel dat ik voor altijd bij je wil blijven.
 3. Je bent zo schattig als je lacht.
 4. Je bent het beste wat mij ooit is overkomen.
 5. Ik hou van de manier waarop je ____.
 6. Nu ik je heb gevonden, wil ik je nooit verliezen.
 7. Wanneer ik bij jou ben, hoef ik niet iemand te zijn die ik niet ben. Ik ben mezelf bij jou.
 8. Ik voel me de gelukkigste vrouw ter wereld als ik in je armen lig.
 9. Ik weet zeker dat andere meiden jaloers zijn dat ik je helemaal voor mezelf heb.
 10. Ik vind het heerlijk om met je te lachen.
 11. Als jij erbij bent, doet niemand anders ertoe.
 12. Elke keer als ik je zie, begint mijn hart sneller te kloppen.
 13. Leven met jou is als een droom.
 14. Ik ben zo verslaafd aan jou.
 15. Hoe heb ik ooit zoveel geluk gehad om de jouw te zijn?!
 16. Je weet altijd precies wat je moet zeggen.
 17. Elke keer dat ik een appje krijg, hoop ik dat het van jou is.
 18. Jij bent mijn eerste prioriteit.
 19. Ik heb de hele dag over je gefantaseerd.
 20. Ik zou niets aan jou veranderen. Je bent perfect zoals je bent.
 21. Je bent de liefde van mijn leven.
 22. Als ik me mijn toekomst voorstel, zie ik alleen grijze versies van jou en mij.
 23. Je zorgt zo goed voor me.
 24. Ik hou ervan je hand vast te houden.
 25. Zelfs één dag uit elkaar is er één te veel.
 26. Door jou voel ik me mooier en slimmer.
 27. Ik zou zo verloren zijn zonder jou.
 28. Zelfs tijdens mijn slechtste dagen en de allerslechtste momenten, weet je wat je moet zeggen om me op te fleuren.
 29. Je hoeft me niet te vangen, want ik zal altijd op je vallen.
 30. Ik kan je gewoon niet uit mijn gedachten krijgen.
 31. Ik wou dat je me nu in je armen vast zou kunnen houden.
 32. Als je je afvraagt waarom ik zo blij ben vandaag: jij bent het antwoord.
 33. Als er een ware bestaat dan ben jij dat voor mij.
 34. Je behandelt me elke dag als een prinses en ik vind dat heel fijn!
 35. Ik waardeer hoe hard je werkt voor onze toekomst.
 36. Je trekt me altijd overeind wanneer ik dat echt nodig heb.
 37. Je liefde is als mijn levensreddende medicijn, ik kan geen dag zonder.
 38. Telkens als je glimlacht, word ik opnieuw verliefd op je.
 39. Je wil niet weten wat er allemaal in mijn lichaam gebeurt als je me aankijkt.
 40. Je doet altijd extra moeite om me gelukkig te maken, en dat waardeer ik zo aan jou.
 41. Is er ook iets waar je niet goed in bent?
 42. Ik voel me veilig bij jou.
 43. Je bent mijn betere helft.
 44. Ik hou van de manier waarop je mijn naam uitspreekt.
 45. Je kent mij beter dan wie dan ook.
 46. Wanneer we samen zijn, voel ik zoveel chemie tussen ons.
 47. Ik ben ervan overtuigd dat we voor elkaar bestemd zijn.
 48. Ik geloofde nooit in de ware, totdat ik jou ontmoette.
 49. Je bent het hoogtepunt van mijn dag, elke dag.
 50. Het duurt maar een minuut voordat ik je begin te missen.
 51. Ik kan niet stoppen met iedereen te vertellen hoe geweldig je bent.
 52. Je bent alles wat ik wil en alles wat ik nodig heb.
 53. Je zet de grootste glimlach op mijn gezicht.
 54. Je laat me dingen voelen die ik nog nooit eerder heb gevoeld.
 55. Ik ben zo verliefd op jou.
 56. Ik heb je nodig, net zoals planten water nodig hebben.
 57. Jij bent zo’n man die mensen een echte man noemen.
 58. Het voelt als een paradijs op aarde wanneer ik bij je ben.
 59. Ik hoop dat je weet hoe speciaal je bent.
 60. Mijn favoriete verhaal is ons verhaal.
 61. De meeste vrouwen kunnen alleen maar dromen van een man zoals jou.
 62. Je bent niet alleen mijn vriend, maar een engel die door God voor mij naar beneden is gestuurd.
 63. Ik kan me zonder jou geen toekomst voorstellen.
 64. Je bent mooi, van binnen en van buiten.
 65. Je inspireert me om de beste persoon te zijn die ik kan zijn.
 66. Dankzij jou weet ik wat ware liefde is.
 67. Ik droom de hele nacht van je als we niet bij elkaar slapen.
 68. Je kent de weg naar mijn hart.
 69. Je weet precies wat ik wil en ik wil alles zijn wat jij wilt.
 70. Je bent mijn droom die uitkomt.
 71. Ik kan niet wachten om je vrouw en moeder van je kinderen te zijn.
 72. Je bezit mijn hart; zorg er alsjeblieft goed voor.
 73. Ik mis je.
 74. In je armen voel ik me veiliger dan waar dan ook.
 75. Ik wou dat ik je eerder had ontmoet, zodat ik meer tijd met je kon doorbrengen.
 76. Ik kan niet wachten om je weer te zien.
 77. Je bent zo sexy.
novamora
Casual chat tip: Novamora
 • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
 • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora
 1. Je betekent alles voor mij.
 2. Ik beloof je net zo gelukkig te maken als je mij maakt.
 3. Ik hou van de manier waarop je me behandelt.
 4. Ik ben voor altijd de jouwe.
 5. Het is zo moeilijk om je uit mijn hoofd te krijgen.
 6. Je hebt een passie in me gewekt waarvan ik niet wist dat die er was.
 7. Niemand kan je ooit vervangen in mijn leven.
 8. Ik heb geen vallende ster nodig nu ik jou heb.
 9. Ik hoef niet twee keer na te denken voor ik wat tegen je zeg.
 10. Ik ben in mijn leven nooit zo zeker over iets geweest als over jou.
 11. Ik geloofde niet in liefde op het eerste gezicht, totdat ik je zag.
 12. Als ik kon tijdreizen, dan zou ik het moment dat ik je voor de eerste keer zag opnieuw willen beleven.
 13. Het enige dat ik van jou wil, ben jij.
 14. Ik wil maar twee keer in mijn leven bij je zijn. De ene keer is nu en de andere keer is voor altijd.
 15. Je verwent me zo met je liefde en zorgzaamheid.
 16. Je maakt me zo gelukkig.
 17. Alles is beter met jou om me heen.
 18. Ik vind je leuk, echt heel leuk.
 19. Ik wil samen met jou oud en grijs worden.
 20. Wat wij hebben is geen lust of liefde, maar lust én liefde.
 21. Thuiskomen bij jou is een van de beste delen van mijn dag.
 22. Je geeft me het gevoel dat ik speciaal voor je ben.
 23. Ik ben er trots op de jouwe te zijn.
 24. Jou verliezen is mijn grootste angst.
 25. Je bent altijd in mijn gedachten.
 26. Je bent alles wat ik wil en alles wat ik nodig heb.
 27. Hoe zie je er altijd zo aantrekkelijk uit?
 28. Ik wil de reden zijn dat je lacht.
 29. Ik hou meer van je dan gisteren, maar niet zoveel als morgen.
 30. Jij bent de enige van wie ik ooit zal houden.
 31. Als je me aanraakt, voel ik een vonk die ik nog nooit hebt gevoeld bij iemand.
 32. Jouw geluk is mijn geluk.
 33. Je geeft me het gevoel dat ik het gelukkigste meisje ter wereld ben.
 34. Je bent het schattigste wat ik ooit heb gezien.
 35. Mijn hart explodeert van opwinding als we elkaar weer zien.
 36. Je vult me ​​zo goed aan.
 37. Als ik mijn ogen sluit, denk ik aan jou.
 38. Geen enkele andere man is met jou te vergelijken.
 39. Je bent zo attent dat je mijn behoeften boven die van jou plaatst.
 40. Beloof me dat je me nooit zult laten gaan.
 41. Je weet hoe je me mijn problemen kunt laten vergeten.
 42. Jij bent mijn betere helft.
 43. Ik kan niet wachten om je een kus te geven.
 44. Je bent als een drug, ik kan geen dag zonder.
 45. Niemand heeft ooit van me gehouden zoals jij.
 46. Zelfs na al die tijd geef je me nog steeds vlinders in mijn buik.
 47. Ik wil je vrouw en de moeder van je kinderen zijn.
 48. Ik wil elk deel van je lichaam kussen.
 49. Ik wil je de gelukkigste man ter wereld maken.
 50. Ik hou ervan als je je grote, sterke armen gebruikt om me op te tillen.
 51. Ik hou ervan als je mijn naam zegt.
 52. Je intelligentie is zo aantrekkelijk.
 53. Ik vind het heel fijn hoe je net dat beetje extra doet om me gelukkig te maken.
 54. Je weet me te verwennen.
 55. Als ik naar je kijk, weet ik dat alles goed komt.
 56. Je weet hoe je me goed moet behandelen.
 57. Je hebt me laten zien dat er nog goede mannen zijn in deze wereld.

De beste complimenten

Besef je wel dat sommige van deze zinnen net iets te ingestudeerd kunnen zijn, of totaal niet bij hem passen. Kopieer deze zinnen daarom niet, maar laat je inspireren en verzin je eigen variant. Overdenk het niet en gebruik deze lijst om inspiratie te krijgen voor wat je kunt zeggen.

Heeft je vriendje of man een slechte dag? Een lieve opmerking is dan net wat hij nodig heeft om zijn dag op te fleuren. Als iemand iets liefs over je zegt, dan vind je dat zelf immers ook fijn. Het geeft je dat goede gevoel, alsof je even heel speciaal bent en de wereld aan je voeten ligt.

Het verzinnen van leuke dingen om te zeggen is vaak waar het spaak loopt. Niet omdat je niet om hem geeft, maar omdat je op dat moment gewoon je gevoelens niet zo goed weet te uiten. Op dit soort momenten kun je terugvallen op de bovenstaande lijst met lieve dingen om te zeggen tegen je man/vriendje, voor als je je gevoel even niet onder woorden kunt brengen. Bekijk ook dit voor meer:

9 tips om hem beter te complimenteren

Wie houdt er niet van een compliment? Mannen én vrouwen – oftewel, alle mensen – hebben een aangeboren behoefte aan goedkeuring. We willen allemaal van betekenis zijn, vooral voor de mensen ons heen. Of je nu dagelijks aan jezelf twijfelt of er nooit over nadenkt: we zijn allemaal op zoek naar validatie – het gevoel dat we er mogen zijn en ertoe doen. Het is dus ook geen verrassing dat we gek zijn op een goede ego-booster. En we zijn er nog gekker op als die ego-booster uit de mond komt van iemand die héél belangrijk voor ons is: onze geliefden.

De complimenten die je aan hem geeft geven hem een goed gevoel over zichzelf. Hoewel hij er misschien geen enkele rekening mee kan betalen, kan het compliment hem wel hetzelfde gevoel geven als het ontvangen van contant geld. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat complimenten hetzelfde deel van de hersenen activeren als wanneer je een beloning in geld krijgt. Maar het is niet alleen de ontvanger die er beter van wordt, want complimenten komen ook de gever ten goede.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Mannen willen gewoon erkend worden en waardering krijgen voor het goede dat ze doen. Maar wat maakt complimenten zo krachtig en hoe kun je hem beter complimenteren? We geven je deze negen tips om nog betere dingen tegen hem te zeggen.

1. Zeg meer dan hoe hij eruit ziet

Een goed compliment hoeft niet te maken te hebben met zijn uiterlijk. De beste complimenten hebben zelfs helemaal niets te maken met zijn uiterlijke vertoning. Als je iets liefs tegen hem wilt zeggen, dan zeg je iets over hem als persoon. Je kunt hem prijzen voor een karaktereigenschap, een prestatie of de moeite die hij voor iets doet.

2. Begrijp het waarom

Als je betere complimenten aan een man wilt geven, begin dan met de waaromvraag. Waarom wil je hem een compliment geven? Zeg niet alleen iets liefs tegen hem omdat je gewoon een compliment wilt geven of omdat je leuker gevonden wilt worden. Geef alleen een compliment als je er zelf niets voor terug wilt.

3. Wees authentiek

Het ligt misschien wat voor de hand, maar geef geen complimenten tenzij je het echt meent. Als je wilt dat het hem raakt, dan zorg je ervoor dat het natuurlijk en authentiek is. Mannen hebben het – net als vrouwen – door wanneer je niet de juiste intenties hebt. Het moet oprecht zijn en gemeend.

Je zegt dus niet dat het ‘eten lekker smaakte’, want dat zou iedereen kunnen zeggen. Je zegt eerder iets als: “Als jij zo je best doet om voor mij te koken, voel ik mij echt thuis bij jou.”

4. Geef context

Als het om complimenten gaat, kunnen we de details niet negeren. Sterker nog: de details kunnen het verschil maken tussen en een nep en echt compliment. Context geven bij het compliment is essentieel als je wilt dat op hem overkomt. Geef hem bijvoorbeeld niet alleen lof voor wat hij zojuist heeft gedaan, maar vertel ook wat de impact ervan was. Door specifiek te zijn en voorbeelden toe te voegen kan hij het beter begrijpen en waarderen.

5. Focus op inspanningen

De beste dingen om een compliment over te geven zijn de dingen die gebaseerd zijn op iets dat hij heeft gekozen of waaraan hij heeft gewerkt. Dergelijke complimenten zijn altijd beter dan als je iets liefs zegt over iets waar hij geen controle over had. Denk bijvoorbeeld eens na over waar hij zich voor heeft ingespannen, zoals het schilderen van de trap. Hem een compliment geven over de strakke afwerking en egale oppervlaktes zal hem meer goed doen dan een bevestiging dat de kleur prachtig is.

6. Maak het persoonlijk

Mensen houden ervan om geliefd te worden door anderen. Hoe kun jij hem laten weten dat hij geliefd door jou is? Door het persoonlijk te maken. Dat kan heel eenvoudig door ‘ik’ en ‘jij’ toe te voegen aan je compliment. Bijvoorbeeld:

“Door wat jij hebt [……] voel ik mij [……]”

Als je het persoonlijk maakt, herinner jezelf er dan aan dat het niet om jou gaat. Het gaat erom wat hij heeft gedaan, niet om wat dat met jou deed. Nogmaals, het gaat niet om jou.

7. Gebruik interessante bijvoeglijke naamwoorden

Je kunt altijd een manier vinden om je compliment uniek te maken door interessante bijvoeglijke naamwoorden te gebruiken. Ze kunnen net dat beetje extra flair en emotie aan je compliment toe voegen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je zijn ‘nieuwe blouse leuk vindt’, maar dat is ook maar zo standaard, niet? Een betere optie zou zijn:

“Je armen zien er gespierd uit in die blauwe blouse – heel mannelijk.”

8. Erken zijn karakter

Wil je iets liefs tegen hem zeggen omdat hij een prestatie heeft geleverd? Erken dan niet alleen wat hij heeft gedaan. Erken ook vooral waar het vandaan komt – de reden waarom hij het deed. Wijs hem bijvoorbeeld op zijn sterke karaktereigenschappen, zoals dat hij zo begripvol is, doorzettingsvermogen heeft of kalm blijft.

9. Spreek je waardering uit

Wanneer je een lieve opmerking maakt over wat hij heeft gedaan en waar jij iets aan hebt, wees dan direct in je compliment en spreek je waardering uit. Je kunt ervan uitgaan dat hij ‘weet’ dat je hem waardeert, maar als je het nooit zegt dan is er altijd een kans op twijfel. Neem de twijfel weg en zeg het duidelijk:

 • “Het betekende veel voor me dat jij…”
 • “Ik waardeer je voor…”
 • “Ik vind het heel lief dat je…”

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie